Ухвала
від 15.04.2024 по справі 210/1941/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/1941/24

Провадження № 1-в/210/113/24

15 квітня 2024 року Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2

сторони та учасники судового розгляду: прокурор Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_3 , представник ДУ "КВК-80" ОСОБА_4 , засуджений ОСОБА_5 , захисник ОСОБА_6 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в залі суду подання начальника Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_7 , узгодженого головоюспостережної комісії ОСОБА_8 відносно засудженого ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Водяне, Софіївського району Дніпропетровської області, громадянина України, з середньо-соціальною освітою, пенсіонера, одруженого, засудженого 25.04.2013 року Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу за п.4 ч.2 ст.115 КК України до 14 років позбавлення волі. Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13.06.2013 року вирок залишено без змін. Вирок набрав законної сили 13.06.2013 року,

початок строку відбування покарання 02.10.2012 року, кінець 22.01.2026 року.,

про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81 КК України),-

ВСТАНОВИВ:

Начальник Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» ОСОБА_9 звернувся до суду з поданням, узгодженим головоюспостережної комісії ОСОБА_8 відносно засудженого ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Водяне, Софіївського району Дніпропетровської області, громадянина України, з середньо-соціальною освітою, пенсіонера, одруженого, засудженого 25.04.2013 року Центрально-Міським районним судом м. Кривого Рогу за п.4 ч.2 ст.115 КК України до 14 років позбавлення волі. Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13.06.2013 року вирок залишено без змін. Вирок набрав законної сили 13.06.2013 року, про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання (ст. 81 КК України).

Клопотання подане в порядку статей 537-539 КПК України до суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок.

Позиції сторін.

В судовому засіданні представник ДУ «КВК № 80» ОСОБА_4 підтримав подання, просив задовольнити.

Засуджений ОСОБА_5 підтримав подання, просив задовольнити.

Захисник ОСОБА_6 подання підтримала, просила задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 заперечував проти задоволення подання, зазначив, що подання є передчасним, засуджений відбуває покарання за вчинення особливо тяжкого злочину, вчиненого з особливою жорстокістю, згідно вироку частково визнавав вину.

Обставини, встановлені судом.

В Державній установі «Криворізька виправна колонія № 80» відбуває покарання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно вироку Центрально-міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 25.04.2024 року, ОСОБА_5 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого п.4) ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України і призначено йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 14 (чотирнадцять) років. Цивільний ОСОБА_10 до ОСОБА_5 задоволено повністю. Стягнуто з ОСОБА_5 на користь ОСОБА_10 3156,75 гривень завданої шкоди (а.с.28-30).

Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 13.06.2013 року вирок залишено без змін (а.с.31-32).

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 24.05.2021 року зараховано строк попереднього ув`язнення у строк відбуття покарання з 02.10.2012 року по 13.06.2013 рік включно з розрахунку 1 день попереднього ув`язнення за 2 дні позбавлення волі. Ухвала набрала законної сили 01.06.2021 року (а.с.33).

Згідно з подання та висновку щодо ступеня виправлення засудженого ОСОБА_5 , останній в місцях позбавлення волі знаходиться з 05.10.2012 року.

З 12.07.2013 по 28.09.2015, з 10.05.2019 по 26.10.2022, з 28.11.2022 по теперішній час відбуває покарання в Державній установі «Криворізька виправна колонія (№80)». За весь період відбування покарання щодо засудженого застосовувалось 1 стягнення, яке зняте або погашене в установленому законом порядку 1 раз. За час відбування покарання в ДУ «Криворізька виправна колонія (№80) засуджений характеризується позитивно, за сумлінне ставлення до суспільно-корисної праці заохочений 5 разів. Під час відбування покарання в установі засуджений виконує обов`язки різноробітника банно-прального комплексу установи, виявляє бажання та бере участь у роботах з благоустрою установи і прилеглих до неї територій, а також поліпшення житлово-побутових умов засуджених або допоміжних робіт із забезпечення установи продовольством. До виконання робіт із благоустрою установи ставиться з розумною ініціативою.

Засуджений ОСОБА_5 дотримується норм, які визначають порядок і умови відбування покарання та розпорядку дня установи, підтримує позитивні взаємовідносини з іншими засудженими, виконує законні вимоги адміністрації, ввічливо ставиться до персоналу установи виконання покарань, бере активну участь засудженого у реалізації програм диференційованого виховного впливу, бере активну участь в інших заходах соціально-виховного характеру, під час відбування покарання здобув неформальну освіту Prometheus, сумлінно дотримується трудової дисципліни.

15.03.2024 року проведено підсумкову оцінку ризику вчинення повторного кримінального правопорушення, за результатами якої підсистема «КАСАНДРА» Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту визначила ступінь рівня ймовірної небезпеки для суспільства як «Середній».

Згідно витягу з протоколу №14 від 05.04.2024, засуджений ОСОБА_5 стає нашлях виправленнята заслуговуєна переведеннядо дільницісоціальної реабілітації (а.с.2).

Відповідно до характеристики на засудженого від 05.04.2024, ризик вчинення повторного кримінального правопорушення ОСОБА_5 оцінюється як «низький», ризик ймовірної небезпеки для суспільства оцінюється як «середній» (а.с.6).

Із урахуванням аналізу критеріїв оцінки виправлення засудженого, характеристики під час відбування покарання, психологічної характеристики засудженого, підсумкової оцінки ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та результатів індивідуальної програми соціально-виховної роботи, засуджений ОСОБА_5 не довів своє виправлення та не може бути представлений до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання (а.с.14).

За висновком щодо ступеня виправлення засудженого, постанова на звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника до установи не надходила (а.с.8).

Згідно медичного висновку медичної частини №80, ОСОБА_5 1960 р.н. перебуває на обліку ІХС: атеросклеротичний кардіосклероз, порушення ритму по типу с/с, хронічний гастродуоденіт в стадії загострення, хронічний бронхіт в стадії ремісії, ДЖВП, СКД (а.с.19).

Відповідно до довідки про доходи, ОСОБА_5 за період з 01.10.2023 по 31.03.2024 нараховано пенсію в загальному розмірі 77132,08 гривень (а.с.20).

Відповідно до довідки про заохочення і стягнення засудженого ОСОБА_5 від 15.03.2024 року, 5 (п`ять) заохочень за сумлінне ставлення до суспільно-корисної праці. Мав 1 (одне) стягнення у вигляді догани, погашене у встановленому законом порядку (а.с.21).

Мотиви та висновку суду

Відповідно дост. 81 КК Українидо осіб, що відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Особу може бути умовно-достроково звільнено повністю або частково і від відбування додаткового покарання.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженимне менше трьох чвертей строку покарання, призначеного судом за умисний особливо тяжкий злочин, у разі заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавленням волі на певний строк, а також покарання, призначеного особі, яка раніше звільнялася умовно-достроково і знову вчинила умисне кримінальне правопорушення протягом невідбутої частини покарання.(п. 3 ч.3ст. 81 КК України).

Як слідує зі змісту кримінального закону, положення про те, що засуджений довів своє виправлення, означає, що його сумлінна поведінка і ставлення до праці свідчать про успішність процесу виправлення і можливості ефективного продовження його при умові застосування умовно-дострокового звільнення.

Передумовою застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання згідно з ч.1ст. 81 КК Україниє фактичне відбування особою певного виду покарання.

Разом з тим, підставами для такого звільнення є не лише фактичне відбуття засудженим певної частини покарання, а й доведення засудженим свого виправлення.

Доведення засудженим свого виправлення означає досягнення ним такого стану, за якого від даної особи не доводиться очікувати вчинення в майбутньому нових злочинів. Виправлення засудженого має бути підтверджене його сумлінною поведінкою і ставленням до праці. При цьому сумлінна поведінка характеризується дотриманням режиму відбування покарання, виконанням покладених на засудженого законних обов`язків; виконанням законних вимог представників адміністрації органу, що виконує покарання; підвищенням загальноосвітнього і професійно-технічного навчання; поведінкою у побуті; стримуванням від порушень режиму відбування покарання, від порушень правил внутрішнього розпорядку, неухильним додержанням загальноприйнятих норм і правил поведінки; активною участю у суспільному житті і сумлінним виконанням громадських доручень у процесі відбування покарання; прагненням своєю діяльністю спокутувати вину за вчинений злочин тощо.

Ставлення до праці характеризується постійною свідомою участю у суспільній корисній праці; систематичним виконанням трудових обов`язків, виробничих завдань і дорученої роботи; відсутністю відмов від роботи, невиходів на роботу без поважних причин і порушень трудової дисципліни; відсутністю трудових порушень тощо.

Суд зазначає, що сумлінна поведінка і ставлення до праці є необхідним і достатнім доказом виправлення засудженого.

Згідно дост. 6 КВК Українивиправлення засудженого це процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки, свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

Критерієм сумлінної поведінки є неухильне дотримання всіх вимог режиму місця відбування покарання та всіх покладених на засудженого обов`язків. Чесним ставленням до праці є постійна старанність у роботі, прагнення до кращого виконання дорученої роботи, підвищення кваліфікації, бережливе ставлення до матеріалів, обладнання. Висновок про виправлення засудженого має ґрунтуватися на аналізі даних про його поведінку за весь період відбування покарання, а не за час, що безпосередньо передує розгляду питання про можливість застосування умовно-дострокового звільнення від покарання.

Розглядаючи подання щодо засудженого ОСОБА_5 та оцінюючи ступінь виправлення засудженого, суд враховує дані про його поведінку і ставлення до праці за весь час відбування покарання.

За весь період відбування покарання засуджений ОСОБА_5 отримав лише 5 (п`ять) заохочень, перше з яких отримав лише у 2021 році, відбуваючи покарання з 2012 року, та 1 (одне) стягнення за вилучення гостро заточеної металевої пластини, яке, хоча і погашено, однак все одно мало місце.

Суд враховує, що ОСОБА_5 відбуває покарання за вчинення особливо тяжкого злочину, вчиненого з особливою жорстокістю, вину у вчиненні злочину визнавав частково, згідно вироку мав відшкодувати шкоду за цивільним позовом, проте матеріали подання не містять відомостей щодо погашення засудженим таких витрат, згідно підсумкової оцінки ризику вчинення повторного кримінального правопорушення від 15.03.2024 року, за результатами якої підсистема «Касандра» Єдиного реєстру засуджених та осіб взятих під варту, визначила ступінь ймовірної небезпеки для суспільства як «СЕРЕДНІЙ».

Згідно висновку комісії ДУ «Криворізька виправна колонія (№80)» засуджений ОСОБА_5 не довів своє виправлення та не може бути представлений до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання (а.с.14).

Крім того, ухвалою Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу від 24.05.2021 року зараховано строк попереднього ув`язнення у строк відбуття покарання з 02.10.2012 року по 13.06.2013 рік включно з розрахунку 1 день попереднього ув`язнення за 2 дні позбавлення волі.

Отже, оцінюючи у сукупності всі дані, які можуть служити чинником для визнання поведінки ОСОБА_5 такою, що свідчить про його виправлення, суд вважає, що засудженим та представником колонії не надано конкретних переконливих даних про те, що процес виправлення ОСОБА_5 досяг тієї стадії, на якій відбування засудженим призначеного покарання перестає бути доцільним і подальше його виправлення можливе в умовах перебування на волі.

Згідно довідки про доходи засуджений ОСОБА_5 за період з01.10.2023 по 31.03.2024 отримував доходи у вигляді пенсії, проте винагороду за працю не отримував.

Засуджений не бажає працювати та бути залученим до оплачуваних робіт.

Оскільки засуджений офіційно не працевлаштований на виробництві установи, трудових договорів з установою не укладав та із заробітної плати єдиний соціальний внесок не відраховувався, а тому відповідно до ст. 81 КК України не має відношення до праці.

Об`єктивних фактів та даних, які б свідчили, що ОСОБА_5 станом на квітень 2024 року своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення, що є підставою для застосування статті 81 КК України не встановлено.

Враховуючи вищевикладене, суд звертає увагу, що засуджений за більш ніж одинадцять з половиною років відбування покарання має лише 5 (п`ять) заохочень, перше з яких отримав лише у 2021 році, відбуваючи покарання з 2012 року, та 1 (одне) стягнення за вилучення гостро заточеної металевої пластини, яке, хоча і погашено, однак все одно мало місце,має заборгованість за судовими витратами, не виявив бажання працювати, а також невідбутий строк покарання, який становить майже два роки, тому зазначені дані свідчать, що засуджений не довів своє виправлення, у зв`язку з чим судвважає умовно-дострокове звільнення передчасним.

Згідно частини 2статті 50 КК України, покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

На думку суду, звільнення від відбування покарання умовно-достроково з огляду на поведінку засудженого, який не довів свого виправлення, не буде гарантувати такої цілі покарання як кара, тобто не буде відповідати засадам призначення покарання, визначеним у ст.ст.50,65 КК України.

Враховуючи вищевикладене, суд звертає увагу, що засуджений ОСОБА_5 не довів свого виправлення, а також невідбутий строк покарання ОСОБА_5 , який становить майже 2 роки, з урахуванням зарахування строку попереднього ув`язнення з 02.10.2012 до 13.06.2013, не буде гарантувати такої цілі покарання як кара, тобто не буде відповідати засадам призначення покарання, визначеним у ст.ст.50,65 КК України, суд не знаходить підстав для застосування до засудженого умовно-дострокового звільнення, тому клопотання засудженого є передчасним.

На підставі викладеного, керуючись ч. 2ст. 376 КПК України,ст. 81 КК України, ст.ст.537,539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання начальника Державної установи «Криворізька виправна колонія (№80)» полковника внутрішньої служби ОСОБА_7 , узгодженого головоюспостережної комісії ОСОБА_8 відносно засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання залишити без задоволення.

Направити до Державної установи "Криворізька виправна колонія №80" копії ухвал - для відома та виконання, а так само і для вручення засудженому.

Копію ухвали вручити прокурору, захиснику.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи днів з дня її оголошення шляхом подання апеляції до Дніпровського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, а засудженим, який відбуває покарання в місцях позбавлення волі - в той же строк з моменту отримання її копії.

Повний текст ухвали складено 16 квітня 2024 року.

Суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118368503
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —210/1941/24

Ухвала від 22.05.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Куракова В. В.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Куракова В. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Скотар Р. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні