Вирок
від 15.04.2024 по справі 331/5829/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 331/5829/23

Провадження № 1-кп/331/273/2024

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 квітня 2024 р. м.Запоріжжя

колегія суддів Жовтневого районного суду м.Запоріжжя у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

судді ОСОБА_2

судді ОСОБА_3 при секретарі ОСОБА_4

за участю прокурора ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

обвинуваченого ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Запоріжжя кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22023080000000568 від 05.04.2023 року, з обвинувальним актом відносно

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженця с.Савинки Корюківського району Чернігівської області, ук-

раїнця, громадянина України,освіта вища, розлученого, пенсіонера,

працював охоронцем ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек»,

який зареєстрований у

АДРЕСА_1 , і проживає в

АДРЕСА_2 , в силу ст.89 КК України раніше не засудженого,

-за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.111 ч.2 КК України,

в с т а н о в и в:

24 лютого 2022 р. військовослужбовці збройних сил та інших воєнізованих формувань російської федерації шляхом збройної агресії незаконно вторглись на територію Україну через державні кордони України в Харківській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, Запорізькій, Київській, інших областях та здійснили збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, інших об`єктів цивільного сектору соціального забезпечення, та здійснили застосування оперативно-тактичних ракет (включаючи застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом) по позиціям Збройних сил України та об`єктах цивільної інфраструктури, що призвело до тяжких наслідків, в тому числі на території Запорізької області.

24 лютого 2022 р. представники збройних формувань держави-агресора російської федерації, в тому числі представники спецслужб російської федерації, використовуючи засоби масової інформації, соціальні мережі та програми (месенджери), через українофобів та прихильників військового вторгнення зф держави-агресора рф на територію України розпочали активний збір інформації про місця постійної дислокації підрозділів Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, Служби безпеки України та інших військових формувань, а також їх укомплектованість, обороноздатність та передислокацію, з метою їх подальшого знищення та реалізації вказаної підривної діяльності проти України.

Указом Президента України ОСОБА_8 від 24 лютого 2022 р. № 64/2022, у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України, відповідно до пункту 20 частини 1 статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» запроваджено воєнний стан на всій території України, який було продовжено до 18 листопада 2023 року.

Громадянин України ОСОБА_7 , маючи негативне відношення до сил оборони України, підтримуючи російську військову агресію по відношенню до України, маючи вищу освіту та достовірно розуміючи, що по всій території України введено воєнний стан, не пізніше ніж 05.04.2023 р., діючи з прямим умислом, на прохання ОСОБА_9 , відносно якого обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 22022080000002238 від 15.11.2022 р. за ч.5 ст.111-1 КК України скерований до Ленінського районного суду м.Запоріжжя для розгляду по суті, прийняв рішення про надання представникам іноземної держави - держави-агресора рф допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, з метою скорішої окупації території м.Запоріжжя та Запорізької області представниками збройних формувань держави-агресора рф та встановленню на її теренах окупаційної влади.

Далі, не пізніше 05.04.2023 р., ОСОБА_7 на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , яким він особисто користувався, надійшов дзвінок від особи на ім`я ОСОБА_10 , який повідомив, що він від ОСОБА_9 та запропонував ОСОБА_7 встановити на його мобільний телефон сервіс обміну текстовими, голосовими та відео повідомленнями - месенджер «Telegram» для таємного листування, що останній і зробив, розуміючи, що особа на ім`я ОСОБА_10 є представником іноземної держави - держави-агресора рф.

У подальшому, не пізніше 16.04.2023 р., ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем своєї роботи ТОВ «Обласний благодійний фонд « Парсек » за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, будинок № 133-Б , підтримуючи антиукраїнську ідеологію, будучи прихильником ідеї приєднання території України до російської федерації та створення на її території проросійських псевдодержавних утворень, діючи з прямим злочинним умислом, направленим на завдання шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, використовуючи обліковий запис у мобільному додатку - месенджері «Telegram» за номером мобільного телефону НОМЕР_1 на ім`я « ОСОБА_7 », встановлений на власний мобільний телефон марки «Redmi 10C», серійний номер S/ НОМЕР_2 , імеі1: НОМЕР_3 , імеі2: НОМЕР_4 , добровільно та свідомо, з дотриманням форм та методів конспірації отримав від представника іноземної держави - держави-агресора рф на позивний « ОСОБА_10 », який використовував обліковий запис у месенджері «Telegram» із назвою ОСОБА_10 завдання, направлене на допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, а саме збору та передачі інформації щодо місць знаходження (дислокації) особового складу, військової техніки сил оборони України та інших військових формувань, створених відповідно до чинного законодавства України, підтвердження місць ракетних уражень (обстрілів) цивільної та військової інфраструктури на території міста Запоріжжя та Запорізького району, як шляхом особистого (візуального) огляду території, так і шляхом опитування своїх знайомих, у тому числі діючих військовослужбовців Збройних сил України та

Національної гвардії України. 17 квітня 2023 р. , на виконання раніше отриманого завдання, ОСОБА_7 , діючи з прямим злочинним умислом, перебуваючи за місцем своєї роботи ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, будинок № 133-Б , використовуючи власний обліковий запис у месенджері «Telegram», встановлений на особистий мобільний телефон марки «Redmi 10C», зареєстрований під ім`ям « ОСОБА_7 » на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , передав представнику іноземної держави - держави-агресора рф із позивним « ОСОБА_10 », який використовував обліковий запис у месенджері «Telegram» із назвою ОСОБА_10 , заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді фотознімку надрукованого на аркуші паперу формату А4 наступного змісту: «Бульвар Винтера,10 Днепровские энергетические системы. Из здания выселили и перевели в другие здания по городу всех сотрудников. В здании дислоцируются в/сл.. На каких этажах, неизвестно. В цокольном этаже - столовая. Рядом - ресторан «поместье Мазепы» и гостиннично-ресторанный комплекс «Жемчужина». На территории Днепрогэс - охрана численностью до стрелковой роты.», а також текст: «Улица Зачиняева,158. Завод арматуры. Площади длительное время сдаются собственниками в аренду. С северной стороны постоянно работает один цех - завод «Запорожкран». С правой стороны в цехах - ремонт в/техники. В каких конкретно, неизвестно. С правой стороны от КПП - админздание, населенность неизвестная. Охрана - из гражданських. На всех работающих на заводе, СБУ собрала анкеты, каждого контролируют. Также контролируют все автомобили и их владельцев. В\сл зимой вырезали много деревьев для отопления зданий», з метою підтвердження факту обстрілу та з можливістю їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора рф.

Відповідно до інформації, отриманої 04.05.2023 р. від Командувача оперативного угрупування військ «Запоріжжя», підтверджено розташування (тимчасову дислокацію) особового складу, підрозділів техніки ЗСУ та наявних засобів ураження на вказаних місцях та актуальність переданих ОСОБА_7 даних, їх відповідність дійсній бойовій обстановці в зазначений період часу.

29 квітня 2023 р., о 10 год. 15 хв., ОСОБА_7 , продовжуючи реалізацію свого злочинного наміру, направленого на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності та державній безпеці України, перебуваючи за місцем своєї роботи ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, будинок № 133-Б , використовуючи власний обліковий запис у месенджері «Telegram», встановлений на особистий мобільний телефон марки «Redmi 10C», зареєстрований під ім`ям « ОСОБА_7 » на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , передав представнику іноземної держави - держави-агресора рф із позивним « ОСОБА_10 », який використовував обліковий запис у месенджері «Telegram» із назвою ОСОБА_10 , заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді текстового повідомлення наступного змісту: «Да. Прилет был. На 300 м недолет, попало в частный сектор. Я ошибся, горели частные дома на Павло-Кичкасе . А со «Звезды» топливозаправщики идут по прежнему», з метою підтвердження факту обстрілу цивыльноъ інфраструктури та можливістю її подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора рф.

Відповідно до інформації, отриманої 04.05.2023 р. від Командувача оперативного угрупування військ «Запоріжжя», підтверджено розташування (тимчасову дислокацію) особового складу, підрозділів техніки ЗСУ та наявних засобів ураження на вказаному місці та актуальність переданих ОСОБА_7 даних, їх відповідність дійсній бойовій обстановці в зазначений період часу.

02 травня 2023 р., о 21 год. 46 хв., ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем своєї роботи ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, будинок № 133-Б , діючи з прямим злочинним умислом, на виконання раніше отриманого завдання від представника іноземної держави - держави-агресора рф із позивним « ОСОБА_10 », використовуючи власний обліковий запис у месенджері «Telegram», встановлений на особистий мобільний телефон марки «Redmi 10C», зареєстрований під ім`ям « ОСОБА_7 » на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , передав представнику іноземної держави - держави-агресора рф із позивним « ОСОБА_10 », який використовував обліковий запис у месенджері «Telegram» із назвою ОСОБА_10 , заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді фотознімку надрукованого на аркуші паперу формату А4 наступного змісту: «Санаторий «Хортица», в район нового вантового моста. Пункт временной дислокации ВСУ. На стоянке до 20 авто, есть покрашенные в зеленый защитный цвет. Шлагбаум закрыт, на посту один военнослужащий. Ниже, на берегу гребная база ДСС (завода Днепроспецсталь). Стоят два авто, оди в/сл. Некоторые в/сл. купаются в Днепре. На вантозом мосту блок-посты сняты, ранее не разрешали останавливаться на мосту. Блок-посты остались с двух сторон на арочном мосту Преображенского. Ранее были прилеты в «молоко - в насыпь ж.д. моста Преображенского, в школу перед санаторием «Хортица» и в районе альтанки санаторія ДСС (снова или руко..опость РВиА или РЭБ)», з метою їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора рф.

Відповідно до інформації, отриманої 10.05.2023 р. від Командувача оперативного угрупування військ «Запоріжжя», підтверджено розташування (тимчасову дислокацію) особового складу, підрозділів техніки ЗСУ та наявних засобів ураження на вказаному місці та актуальність переданих ОСОБА_7 даних, їх відповідність дійсній бойовій обстановці в зазначений період часу.

07 травня 2023 р., о 23 год. 11 хв., ОСОБА_7 , продовжуючи виконувати завдання, отримане від представника іноземної держави - держави-агресора рф з позивним « ОСОБА_10 », перебуваючи за місцем своєї роботи ТОВ «Обласний благодійний фонд « Парсек » за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, будинок № 133-Б , діючи з прямим злочинним умислом, використовуючи власний обліковий запис у месенджері «Telegram», встановлений на особистий мобільний телефон марки «Redmi 10C», зареєстрований під ім`ям « ОСОБА_7 » на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , передав представнику іноземної держави - держави-агресора рф із позивним « ОСОБА_10 », який використовував обліковий запис у месенджері «Telegram» із назвою ОСОБА_10 , заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді фотознімку надрукованого на аркуші паперу формату А4 наступного змісту: «Да, в зданиях и на территории алюминиевого комбината и л/с и техника. Но точное место дислокации не известно. За территорией ПВД - я указывал ранее.», з метою їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора рф.

Відповідно до інформації, отриманої 15.05.2023 р. від Командувача оперативного угрупування військ «Запоріжжя», підтверджено розташування (тимчасову дислокацію) особового складу, підрозділів техніки ЗСУ та наявних засобів ураження на вказаному місці та актуальність переданих ОСОБА_7 даних, їх відповідність дійсній бойовій обстановці в зазначений період часу.

12 травня 2023 р., об 11 год. 08 хв., ОСОБА_7 , перебуваючи за місцем своєї роботи ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, будинок № 133-Б , діючи з прямим злочинним умислом, використовуючи власний обліковий запис у месенджері «Telegram», встановлений на особистий мобільний телефон марки «Redmi 10C», зареєстрований під ім`ям « ОСОБА_7 » на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , передав представнику іноземної держави - держави-агресора рф із позивним « ОСОБА_10 », який використовував обліковий запис у месенджері «Telegram» із назвою ОСОБА_10 , заздалегідь зібрану ним інформацію у вигляді фотознімку надрукованого на аркуші паперу формату А4 наступного змісту: «А вчера были удары, но по другим обьектам. В частности, по складу топливных и смазочных материалов в\ч НОМЕР_5 НГУ (бывшая нефтебаза МОУ). Но это не ул.Музыкальная, а Виражная, за заправкой, по дороге в аеропорт и поселок Леваневского. Была сильная вспышка, но пожар потушили. Пожарная машина стояла на территории еще днем. Личный состав базы в большом беспокойстве. Кроме этого, личный транспорт запарко вали не на территории склада, а на подъездной дороге к КПП. Бензовозов на отстое нет, никакого их движения не наблюдается. Бензин сливал гражданський бензовоз на заправке. Между ул.Музыкальная и Юности дислоцируется В/ч НОМЕР_6 НГУ (АДРЕСА_19). (бувший батальйон СМЧМ ВВ МВД УССР. На территории одна казарма. По ней удары не наносились. Л/С в части нет, техники в боксах нет. Возле КТП стоит дежурная машина. В боксах - две милицейские машины. Есть дежурная смена.», з метою їх подальшого вогневого ураження представниками збройних формувань держави-агресора рф.

Відповідно до інформації, отриманої 03.09.2023 р. від Т.в.о. командувача оперативного угрупування військ «Запоріжжя», підтверджено зосередження особового складу військових частин № НОМЕР_5 НГУ та № НОМЕР_7 за вказаними адресами та актуальність переданих ОСОБА_7 даних, їх відповідність дійсній бойовій обстановці в зазначений період часу.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_7 свою винуватість у скоєнні інкримінованого йому злочину, передбаченому ч.2 ст.111 КК України - державна зрада, визнав у повному обсязі, пояснив, що з 1986 року він є членом комуністичної партії, був секретарем Запорізького обласного комітету з ідеології. Співробітництво з окупантами розпочалось з телефонного дзвінка партійного товариша ОСОБА_9 , який працював в Якимівці , та який цікавився ситуацією в м.Запоріжжі. Також йому зателефонував ОСОБА_14 - секретар Бердянського райкому партії, який повідомив, що є товариші, які бажають поспілкуватись, так він познайомився з чоловіком на ім`я ОСОБА_10 . Спілкування з ним відбувалось за допомогою смс-повідомлень. ОСОБА_10 надсилав йому скріншоти адрес або карти, після чого, знайшовши на мапі м.Запоріжжя зазначену адресу, обвинувачений надсилав повідомлення про те, що він побачив за цією адресою. Спочатку він не розумів, що « ОСОБА_10 » представник рф, а в процесі спілкування зрозумів, що той є офіцером, представником рф. Всі координати об`єктів та адреси надсилав йому ОСОБА_10 . Тексти повідомлень він друкував на робочому комп`ютері, інформацію передавав зі свого мобільного телефону «Redmi 10C», а потім видаляв історію спілкування, щоб не було неприємностей, якщо його зупинить патруль і перевірить мобільний телефон. По зазначеним в обвинувальному акті адресам він, виконуючи надане йому завдання, виїздив особисто, збирав інформацію шляхом огляду місцевості, опитування людей, стосовно військових частин № НОМЕР_5 та НОМЕР_6 спілкувався з колишніми товаришами по службі, оскільки служив там і йому там все відомо. Мотивом вчинення таких дій було бажання допомогти товаришам - комуністам, він проти війни, але вважає, що влада України не бажає перемир`я, а російська федерація швидко досягне успіху.

Відповідно до вимог ст.349 ч.3 КПК України суд, враховуючи думку учасників судового процесу, ухвалив визнати за доцільне дослідження доказів у повному обсязі.

Крім повного визнання обвинуваченим своєї провини, винуватість ОСОБА_7 також підтверджується наданими стороною обвинувачення доказами.

Відповідно до постанови про ідентифікацію особи від 05.09.2023 р. (т.1 а.с.100-101), зазначена в обвинувальному акті «ОСОБА №1» ідентифікована як ОСОБА_9 , обвинувальний акт (т.1 а.с.103-112) відносно якого скерований для розгляду по суті до Ленінського районного суду м.Запоріжжя (т.1 а.с.113-114).

Відповідно до інформації щодо виконання доручення слідчого (реєстр.№59/14/3402нт від 17.04.2023 р.) від 18.04.2023 р. № 59/2/3-3848нт (т.1 а.с.208) отримана інформація щодо громадянина України, який діючи умисно, в умовах воєнного стану, на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності України, надає іноземній державі допомогу в проведенні підривної діяльності проти України, а саме передає відомості щодо найменування, кількості та місць розміщення бойової техніки та особового складу Збройних сил України та Національної гвардії України. Отримана інформація свідчить про збір такої інформації громадянином України ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженцем с.Савинки Корюківського району Чернігівської області, зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_2 ; паспорт серії НОМЕР_8 , виданий Жовтневим РВ УМВС України в Запорізькій області 17.02.1998 р., використовує номер мобільного телефону НОМЕР_1 (мобільний телефон «Redmi 10C», імеі1: НОМЕР_3 , імеі2: НОМЕР_4 ; працює охоронцем в ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек» по вул.Поштовій, буд.133-Б у м.Запоріжжі.

Аналогічна інформація міститься в Інформації щодо виконання доручення слідчого (реєстр.№59/14/3402нт від 17.04.2023 р.) від 25.04.2023 р. № 59/2/3-4157нт з фототаблицею розташування БФ «Парсек» та схемою розташування службового кабінету ОСОБА_7 (т.1 а.с.209).

Відповідно до протоколу обшуку від 17.05.2023 р., фототаблиці до нього та відеозапису (т.1 а.с.213-227), обшук проведений на підставі ухвали слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 16.05.2023 р. у приміщенні охорони БФ «Парсек» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, буд.133-Б , за місцем роботи ОСОБА_7 . Під час обшуку було вилучено:

-мобільний телефон марки «Redmi 10C» у корпусі чорного кольору, імеі1: НОМЕР_3 , імеі2: НОМЕР_4 , серійний номер S/ НОМЕР_2 , з номерами телефонів: НОМЕР_9 та НОМЕР_10 ;

-предмет, схожий на відео реєстратор DVD-R H.264 Network Video;

-жорсткий диск марки «Western Digital»;

-мобільні телефони «Samsung», «Nomі», жорсткий диск та накопичувачі пам`яті.

З урахуванням зазначеної інформації та пояснень обвинуваченого в судовому засіданні, судрм встановлено, що інкриміноване ОСОБА_7 кримінальне правопорушення, а саме надання представнику іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України та передача інформації представнику держави-агресора, фактично вчинене не за місцем його проживання, а за місцем його роботи в БФ «Парсек» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Поштова, буд.133-Б .

Відповідно до протоколу про результати здійснення зняття інформації з електронних інформаційних систем від 17.05.2023 р. та переглянутим відеозаписом (т.2 а.с.29-76) встановлено, що на номер мобільного телефону НОМЕР_1 , який використовувався в терміналі мобільного зв`язку з імеі НОМЕР_11 зареєстровано обліковий запис в месенджері «Телеграм» з позивним « ОСОБА_7 ».

-17.04.2023 р. в період часу з 13 год. 57 хв. по 14 год.18 хв. здійснювалось спілкування з особою, яка використовує обліковий запис з нік-неймом « ОСОБА_10 » (ім`я аканту ОСОБА_10 , номер телефону скритий), під час спілкування « ОСОБА_15 » повідомляє « ОСОБА_10 », що його затримали та перевіряли співробітники СБУ, також надана інформація щодо дислокації окремих підрозділів ЗСУ та НГУ на території міста Запоріжжя:

-«Я же все сразу убираю, все истории чищу. Кратко - в Днепроэнергосистемах военные, всех гражданских убрали. По Зачиняева справа от КПП - ремонт в\техники. СБУ анкетировала всех, проверяют досконально и транспорт тоже»;

-«Бульвар Винтера,10. Днепровские энергетические системы. Из здания выселили и перевели в другие здания по городу всех сотрудников. В здании дислоцируются в/сл. На каких этажах неизвестно. В цокольном этаже - столовая. Рядом - ресторан «поместье Мазепы» и гостинично-ресторанный комплекс «Жемчужина». На территории ДнепроГЭС - охрана численностью до стрелковой роты. Улица Зачиняева, 158. Завод арматуры. Площади длительное время сдаются собственниками в аренду. С северной стороны постоянно работает один цех - завд «Запорожкран». С правой стороны в цехах - ремонт в/техники. В каких конкретно неизвестно. С правой стороны от КПП - админздание, неселенность неизвестная. Охрана - из гражданских. На всех работающих на заводе, СБУ собрала анкеты, каждого контролируют. Также контролируют все автомобили и их владельцев. В/сл. Зимой вырезали много деревьев для отопления зданий. Мой телефон проверялся, информацию скачали сотрудники СБУ и полиции.»;

-23.04.2023 р. в період часу з 10 год. 20 хв. по 11 год. 00 хв. під час спілкування з особою на ім`я « ОСОБА_10 » ОСОБА_7 повідомляє про рух вантажних автомобілів з можливістю перевезення важкої техніки в м.Дніпро та в зворотному напрямку, про роботу металургійних заводів та про утворення військового шпиталю на базі школи в смт.Михайлівка Запорізького району;

-23.04.2023 р. о 14 год. 19 хв. особа на ім`я « ОСОБА_10 » пропонує ОСОБА_7 підтвердити або спростувати факт скупчення особового складу за адресою: АДРЕСА_4 ;

-25.04.2023 р. о 13 год. 52 хв. з облікового запису (аканту) в терміналі мобільного зв`язку з імеіНОМЕР_11 здійснено фотографування екрану персонального комп`ютера з текстом наступного змісту: «АДРЕСА_22 Пункт временной дислокации в/сл. Курилка с западной стороны здания, присутствовали до одного отделения л/с. В парке, с тыльной стороны здания оборудован стол, где приезжие родственники встречабтся с в/сл, присутствовали до одного отделения л/с. У всех смешанная форма одежды, в нескольких чисто гражданская. Возле здания - мікроавтобус белого цвета, номера ВСУ.»;

-29.04.2023 р. в період часу з 09 год. 05 хв. по 10 год. 15 хв. під час спілкування з особою на ім`я « ОСОБА_10 » ОСОБА_7 дає згоду на пропозицію « ОСОБА_10 » про підтвердження місця знаходження систем ППО, та надає інформацію щодо ракетної атаки на комбінат « Зірка », що був недоліт на 300 метрів до комбінату, ракета потрапила в приватний будинок, також повідомив, що паливозаправники продовжують виїжджати з комбінату «Зірка»;

-30.04.2023 р. в період часу з 13 год. 21 хв. по 13 год. 23 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » надіслав ОСОБА_7 фото та запропонував уточнити інформацію за адресою: АДРЕСА_5 , а також наявність в/сл в районі залізничного вокзалу;

-01.05.2023 р. в період часу з 16 год. 24 хв. по 16 год. 28 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » надіслав ОСОБА_7 фото та запропонував уточнити інформацію щодо функціонування нафтобази по вул.Віражній, зупинка «Сільгосптехніка», біля заправки WOG;

-02.05.2023 р. о 20 год. 56 хв. з облікового запису (аканту) в терміналі мобільного зв`язку з імеіНОМЕР_11, який використовував ОСОБА_7 здійснено фотографування екрану персонального комп`ютера з текстом, який містить інформацію щодо окружної бази паливно-мастильних матеріалів південного округу НГУ, про рух паливозаправників, про розташування штабу бази, про приліт; щодо санаторію « Хортиця » в районі нового вантового моста, про розташування блокпостів на арочному мосту « Преображенського », про приліт у «молоко»; щодо відділення управління та логістики на вул.Електричній, про розташування транспорту, відсутність військових та військової техніки; щодо розташування об`єкту по АДРЕСА_6 , про приліт біля колишньої бази «Беркута», про заселення гуртожитку військовослужбовцями; щодо обстановки на залізничних вокзалах міста Запоріжжя, про нявність військовослужбовців; щодо евакуації обладнання та роботи підприємств «Прогрес», « Мотор-Січ », «Іскра», «Радіоприлад; щодо роботи штабу «Азов»;

-04.05.2023 р. в період часу з 19 год. 29 хв. по 20 год. 14 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » надіслав ОСОБА_7 відеоматеріал військового характеру, а також фото з переліком адрес, які необхідно подивитись, та наявність розташування техніки та військовослужбовців за адресами, на що останній надав згоду;

-06.05.2023 р. в період часу з 19 год. 52 хв. по 20 год. 00 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » надіслав ОСОБА_7 фото з зображенням полотна з координатами НОМЕР_16 запитує про функціонування залізничних вокзалів для громадського персоналу та перебування військового потягу, на що останній надає згоду;

-07.05.2023 р. о 23 год. 11 хв. під час спілкування з « ОСОБА_10 » ОСОБА_7 надіслав інформацію що розташування, розміщення (відсутності) військовослужбовців ЗСУ, військової техніки, катерів на локаціях за адресами: АДРЕСА_7 та АДРЕСА_20 на території алюмінієвого комбінату, на території парку «Дубовий гай» та готелю «СанрайзПарк», на території заводу «Преобразователь», вертолітного майданчику «Мотор-Січ», на території залізничного вокзалу Запоріжжя-2, та повідомив про «приліт» на територію комунального підприємства Ленінського району по вул.Каховська;

-11.05.2023 р.у період часу з 09 год. 40 хв. до 10 год. 11 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » запропонував ОСОБА_7 подивитись наслідки ракетної атаки по АДРЕСА_8 , де начебто розташована казарма з іноземцями, на що останній надав згоду;

-12.05.2023 р. у період часу з 09 год. 48 хв. до 11 год. 10 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » запропонував ОСОБА_7 подивитись наслідки ракетної атаки по нафтобазі, на що останній надав згоду та передав інформацію про наслідки ракетних атак на об`єкти, розташовані за адресами: АДРЕСА_9 - військова частина НОМЕР_5 НГУ;

-15.05.2023 р. у період часу з 09 год. 46 хв. до 09 год. 52 хв. під час спілкування « ОСОБА_10 » запропонував ОСОБА_7 подивитись наслідки ракетної атаки по двох адресах, на що останній надав згоду та передав інформацію про функціонування об`єктів, розташованих за адресами: АДРЕСА_10 - пункт тимчасового розташування військовослужбовців, про дислокацію пункту зенітників,

АДРЕСА_11 - склад в/ч НОМЕР_5 НГУ, а також станції Запоріжжя-2 та Запоріжжя-вантажне.

Відповідно до протоколу за результатами проведення негласної слідчої дії - спостереження за особою від 17.05.2023 року (т.2 а.с.88-112) та переглянутим відеозаписом встановлено, що ОСОБА_7 відвідував місця розташування певних об`єктів з метою збору інформації, а саме: вокзал Запоріжжя-2, територія парку «Дубовий гай», вул.Горіхова бухта, човникова станція «Причал-7», вул.Глісерна, 14 з розташованими підприємствами, АДРЕСА_13 , залізнична станція Запоріжжя-вантажне.

Відповідно до протоколу за результатами проведення негласної слідчої дії - аудіо контроль особи від 17.05.2023 року (т.2 а.с.113-138) встановлено, що ОСОБА_7 під час спілкування з іншими абонентами обговорює питання щодо пересування техніки та перевезення вантажу, пересування бензовозів, наслідків влучання ракетами.

Відповідно до повідомлення ОУВ «Запоріжжя» від 10.05.2023 р. (т.2 а.с.151, 152) на запит СВ УСБУ з приводу надання дійсних даних, відносно розташування (тимчасової дислокації) особового складу підрозділів, техніки ЗСУ та наявних засобів ураження, зазначених в п.1.1 (Санаторій «Хортиця», район нового вантового моста, територія гребної бази ДСС) підтверджується відповідність та актуальність дійсній бойовій обстановці в зазначені періоди часу.

Відповідно до повідомлення ОУВ «Запоріжжя» від 15.05.2023 р. (т.2 а.с.153, 154) на запит СВ УСБУ з приводу надання дійсних даних, відносно розташування (тимчасової дислокації) особового складу підрозділів, техніки ЗСУ та наявних засобів ураження, зазначених в п.п.2 (розміщення особового складу військовослужбовців ЗСУ/НГУ та/або здійснення ремонту військової техніки на території «Алюмінієвого комбінату» за адресою: АДРЕСА_4 ) підтверджується відповідність та актуальність дійсній бойовій обстановці в зазначені періоди часу.

Відповідно до повідомлення ОУВ «Запоріжжя» від 03.09.2023 р. (т.2 а.с.155, 157) на запит СВ УСБУ з приводу надання дійсних даних, відносно розташування (тимчасової дислокації) особового складу підрозділів, техніки ЗСУ та наявних засобів ураження, зазначених в п.п.1, 2 (розміщення особового складу військовослужбовців ЗСУ/НГУ, інших військових формувань, складів ПММ, військова частина НОМЕР_5 , військова частина НОМЕР_6 ) підтверджується відповідність та актуальність дійсній бойовій обстановці в зазначені періоди часу.

Відповідно до повідомлення УСБУ в Запорізькій області від 27.07.2023 р. (т.2 а.с.159)

невстановленими російськими військовослужбовцями до 29.04.2023 р. неодноразово здійснювались обстріли м.Запоріжжя, в тому числі частини території приватного сектору поблизу «Комбіната Зірка» за адресою: АДРЕСА_14 , в результаті чого було пошкоджено та частково зруйновано приватні будинки місцевих мешканців.

Відповідно до протоколу тимчасового доступу до речей і документів від 05.07.2023 р. та фототаблиці до нього (т.2 а.с.164-193), а саме мобільного телефону марки «Redmi 10C», серійний номер S/ НОМЕР_2 , імеі1: НОМЕР_3 , імеі2: НОМЕР_4 з сім-картками номерів мобільних операторів НОМЕР_1 , НОМЕР_12 , обліковий запис даного телефону зареєстровано на ім`я « ОСОБА_7 », в телефоні встановлений додаток «Telegram», який призначений для обміну інформацією, та зафіксована переписка з користувачем « ОСОБА_10 » та переписка з цим користувачем була видалена.

Відповідно до повідомлення УСБУ в Запорізькій області від 15.05.2023 р. (т.2 а.с.194-195) на території міста Запоріжжя ОСОБА_7 здійснено ідентифікацію та визначення позицій (дислокації) підрозділів НГУ, ЗСУ, а також підрозділів їх забезпечення, в тому числі паливно-мастильними матеріалами, на території міста Запоріжжя відбулися вибухи в результаті ракетних атак невстановленими російськими військовослужбовцями збройних сил рф, а саме:

-05.05.2023 р., приблизно о 20:00 год. відбувся вибух за адресою: АДРЕСА_15 , в результаті якого загинули три військовослужбовця;

-12.05.2023 р., в період часу з 02:12 год. по 02:13 год. 2 ракетних удари за адресою: АДРЕСА_16 ;

-11.05.2023 р., в період часу з 01:17 год. по 01:31 год. здійснено обстріл за адресою: АДРЕСА_16 , а саме на території військової частини НОМЕР_13 , пошкоджено резервуар для зберігання нафтопродуктів, друге влучання - в землю на території військової частини.

Згідно протоколу огляду місця події від 05.05.2023 р. та фототаблиці до нього (т.2 а.с.197-213) місцем події є ділянка місцевості за адресою: АДРЕСА_15 , де відбувся вибух, внаслідок якого зруйновано триповерхову будівлю, є загиблі.

Згідно протоколу огляду місця події від 12.05.2023 р. та фототаблиці до нього (т.2 а.с.215-223) місцем події є ділянка місцевості за адресою: АДРЕСА_16 , де відбувся вибух, внаслідок якого утворилася вирва розміром приблизно 10 метрів у діаметрі, глибиною 6 метрів 10 см, виявлені чисельні металеві уламки боєприпасів.

Згідно протоколу огляду місця події від 11.05.2023 р. та фототаблиці до нього (т.2 а.с.225-250, т.3 а.с.1-5) місцем події є ділянка місцевості за адресою: АДРЕСА_16 (територія нафтобази військової частини НОМЕР_13 НГУ), та за адресою: АДРЕСА_17 (територія ТОВ «Ю-РЕЙЛ»), де відбулися три вибуха, внаслідок якого утворилася вирва розміром приблизно 12х9 метрів, глибиною 4 метра 50 см, виявлені чисельні металеві уламки боєприпасів, відбулася пожежа.

Відповідно до повідомлення від 09.05.2023 р. щодо виконання доручення слідчого від

17.04.2023 р. з додатками (т.3 а.с.10-18) встановлено особу, якій ОСОБА_7 передавав відомості щодо найменування, кількості та місць розміщення бойової техніки та особового складу ЗСУ та НГУ, а саме громадянин рф ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , уродженець Моздокського району республіки Північна Осетія-Аланія рф, паспорт НОМЕР_17, належить до кадрового складу одного з підрозділів фронтової розвідки НОМЕР_14 загальновійськової армії рф (в/ч НОМЕР_15 , сухопутні війська, входять до складу південного військового округу рф), який з початку збройної агресії проти України приймає безпосередню участь у збройному конфлікті на Херсонському та Запорізькому напрямках.

Згідно з інформацією УДМС України в Запорізькій області від 01.05.2023 р. (т.3 а.с.22) ОСОБА_7 документований паспортом громадянина України серії НОМЕР_8 , який виданий 17.02.1998 р. Жовтневим РВ УМВС України в Запорізькій області.

Відповідно до вироку Чернігівського апеляційного суду від 27.07.2001 р. (т.3 а.с.28-65) ОСОБА_7 визнаний винним за ст.56-1 КК України та йому призначено покарання у виді 6 років позбавлення волі, на підставі ст.37 КК України ОСОБА_7 позбавлено військового звання - майор.

Ухвалою Верховного Суду України від 13.11.2001 р. (т.3 а.с.67-82) вирок Чернігівського апеляційного суду від 27.07.2001 р. приведено у відповідність з Кримінальним Кодексом України 2001 року та дії засудженого перекваліфіковані на ч.1 ст.109 КК України, на підставі ст.54 КК України ОСОБА_7 позбавлено військового звання - майор.

Враховуючи, що відповідно до положень ст.89 КК України ОСОБА_7 є таким, що не має судимості, суд не враховує цю судимість як обставину, яка характеризує обвинуваченого та впливає на призначене покарання, та виключає з обвинувачення посилання сторони обвинувачення на цю судимість.

Під час судового розгляду стороною захисту не ставилось питання щодо визнання будь-яких доказів сторони обвинувачення недостовірними чи недопустимими. Будь-яких інших доказів у ході судового розгляду сторонами з боку обвинувачення та захисту, які були вільними у використанні своїх прав, у межах та у спосіб, передбачений КПК України, суду надано не було.

Дослідивши та оцінюючи надані суду докази в їх сукупності, яким не суперечать і показання самого обвинуваченого, колегія суддів приходить до висновку, що вони узгоджуються між собою, є достовірними й допустимими, та в повній мірі поза розумним сумнівом доводять вину ОСОБА_7 у вчиненні інкримінованого йому злочину.

Коллегія суддів кваліфікує дії ОСОБА_7 за ст.111 ч.2 КК України як державна зрада тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України шляхом надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України в умовах воєнного стану.

Відповідно до вимог ст.65 КК особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначено покарання, необхідне й достатнє для виправлення та попередження вчинення нових кримінальних правопорушень. Це покарання має відповідати принципам справедливості, співмірності й індивідуалізації. Для вибору такого покарання суд повинен урахувати ступінь тяжкості кримінального правопорушення, конкретні обставини його вчинення, форму вини, наслідки цього діяння, дані про особу винного, обставини, що впливають на покарання, ставлення винної особи до своїх дій, інші обставини справи, які впливають на забезпечення відповідності покарання характеру й тяжкості вчиненого кримінального правопорушення.

Санкцією ч.2 ст.111 КК передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк п`ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Відповідно до ст.64 КК довічне позбавлення волі встановлюється за вчинення особливо тяжких злочинів і застосовується лише у випадках, спеціально передбачених КК, якщо суд не вважає за можливе застосувати позбавлення волі на певний строк.

Покарання у виді довічного позбавлення волі є таким видом покарання, що застосовується у випадках, коли необхідність пожиттєвої ізоляції особи від суспільства обумовлюється особливими обставинами, що обтяжують відповідальність, та виключною небезпечністю особи винного.

Обставиною, яка зумовлює призначення покарання у виді довічного позбавлення волі і водночас вказує на неможливість досягнення мети покарання шляхом застосування покарання у виді позбавлення волі на певний строк, є надзвичайно високий ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину і особи злочинця. Надзвичайність суспільної небезпеки вчиненого злочину визначається сукупністю усіх зібраних у кримінальному провадженні даних, які стосуються вчиненого злочину, особи винного і обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання. На таку надзвичайну небезпеку можуть указувати: множинність, зокрема сукупність, повторність чи рецидив учинених злочинів; наявність у вчиненому діянні декількох ознак відповідного складу злочину; наявність однієї або декількох обставин, які обтяжують покарання; інші аналогічні за своїми характеристиками ознаки.

Як вбачається з обвинувального акту, стороною обвинувачення зазначено про наявність обставини, яка відповідно до п.1 ч.1 ст.66 КК України пом`якшує покарання, а саме активне сприяння органу досудового розслідування в розкритті злочину. Обвинувачений як під час досудового розслідування, так і під час судового розгляду, свою провину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнавав у повному обсязі, пояснив про співпрацю з правоохоронними органами під час досудового розслідування, а також під час судового провадження - щодо виявлення інших осіб, які в тому числі є громадянами рф.

З огляду на наявність обставини, яка пом`якшує покарання, суд вважає не можливим призначення ОСОБА_7 покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Відповідно до ст.49 Кримінально-виконавчого кодексу України:

1. Конфіскації підлягає майно, що є власністю засудженого, в тому числі його частка у спільній власності, статутному фонді суб`єктів господарської діяльності, гроші, цінні папери та інші цінності, включаючи ті, що знаходяться на рахунках і на вкладах чи на зберіганні у фінансових установах, а також майно, передане засудженим у довірче управління.

2. Не підлягає конфіскації майно, що належить засудженому на правах приватної власності чи є його часткою у спільній власності, необхідне для засудженого та осіб, які перебувають на його утриманні. Перелік такого майна визначається законом України.

3.Спори, пов`язані з конфіскацією майна, вирішуються в порядку, встановленому законом.

Переліком майна, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами

(Додаток до Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. №1404-VIII), встановлений вичерпний перелік такого майна, який не включає майно, яке є у власності ОСОБА_7 , а також яке було у нього вилучено під час обшуку.

Під час дослідження в судовому засіданні речових доказів встановлено, що в ході обшуку за місцем роботи ОСОБА_7 було вилучено належне йому майно, а саме: мобільні телефони «Samsung», «Nomі» та накопичувачі пам`яті (флеш накопичувачі), які, незважаючи на клопотання обвинуваченого та захисника про повернення їх обвинуваченому, підлягають конфіскації як майно, належне обвинуваченому. Також встановлено, що вилучене під час обшуку майно, а саме: предмет, схожий на відеореєстратор DVD-R H.264 Network Video, жорсткий диск марки «Western Digital», жорсткий диск належать не ОСОБА_7 , а БФ

«Парсек».

Також на думку колегії суддів підлягає конфіскації відповідно до санкції ч.2 ст.111 КК України, належна ОСОБА_7 частка у спільній власності - квартирі за адресою: АДРЕСА_2 , оскільки обвинувачений має у власності житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , розмір частки: 1/1, суду не надано доказів, що зазначена квартира необхідна для засудженого та осіб, які перебувають на його утриманні.

Суд при призначенні покарання має враховувати дані про особу обвинуваченого, наявність обставин, що пом`якшують і обтяжують покарання, та вимоги ч.2 ст.50 КК України, якою передбачено, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення особи та попередження нових злочинів. При призначенні покарання суд ураховує також роз`яснення, які містить п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 24 жовтня 2003 року «Про практику призначення судами кримінального покарання» (в редакції Постанови Верховного Суду №8 від 12.06.2009 р.), що суди при призначенні покарання в кожному випадку і щодо кожного підсудного, який визнається винним у вчиненні злочину, мають суворо додержувати вимог ст.65 КК України стосовно загальних засад призначення покарання, оскільки саме через останні реалізуються принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

Обставиною, що пом`якшує покарання, передбачена ст.66 КК України, є сприяння органу досудового розслідування в розкритті кримінального правопорушення.

Обставини, які обтяжують покарання, передбачені ст.67 КК України, не встановлені під час досудового розслідування та судового розгляду справи.

При визначенні міри покарання ОСОБА_7 суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ч.6 ст.12 КК України є особливо тяжким злочином, об`єм обвинувачення, особу винного, який на обліку в спеціальних медичних закладах не перебуває, його сімейний стан - розлучений, неповнолітніх дітей не має, також не має осіб, які перебували на його утриманні, стан його здоров`я та похилий вік. До позитивної характеристики з місця роботи ОСОБА_7 - БФ «Парсек», наданою стороною захисту, суд ставиться критично, та вважає з урахуванням встановлених під час судового розгляду обставин вчинення злочину, що така поведінка з боку обвинуваченого була способом приховування своєї злочинної діяльності. Крім того, суд приймає до уваги підвищену суспільну небезпечність даного кримінального правопорушення, та вчинення злочину в умовах воєнного стану. Підстав для застосування положень ст.69 КК України, якою передбачено, що за наявності кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, з урахуванням особи винного суд може призначити основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини цього Кодексу, колегія суддів не знаходить. Колегія суддів вважає необхідним призначити обвинуваченому покарання у вигляді позбавлення волі, передбаченого ч.2 ст.111 КК України, з конфіскацією всього належного обвинуваченому майна.

Частиною 9 ст.100 КПК України встановлено, що питання про долю речових доказів і документів, які були надані суду, вирішується судом під час ухвалення судового рішення, яким закінчується кримінальне провадження. При цьому: 1) гроші, цінності та інше майно, які підшукані, виготовлені, пристосовані або використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та/або зберегли на собі його сліди, конфіскуються, крім випадків, коли власник (законний володілець) не знав і не міг знати про їх незаконне використання. У такому разі зазначені гроші, цінності та інше майно повертаються власнику (законному володільцю).

Речові докази по справі відповідно до ст.100 КПК України:

-мобільний телефон «Redmi 10C» у корпусі чорного кольору, імеі1: НОМЕР_3 , імеі2: НОМЕР_4 , серійний номер S/ НОМЕР_2 , сім-картки з номерами телефонів: НОМЕР_9 та НОМЕР_10 , які відповідно до постанови слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області від 18.05.2023 р. (т.2 а.с.18-19) передані на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів УСБУ в Запорізькій області, як належне обвинуваченому майно, слід конфіскувати в дохід держави відповідно до санкції ч.2 ст.111 КК України;

-предмет, схожий на відеореєстратор DVD-R H.264 Network Video, жорсткий диск марки «Western Digital», жорсткий диск, які відповідно до постанови слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області від 18.05.2023 р. (т.2 а.с.18-19) передані на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів УСБУ в Запорізькій області, слід повернути за належністю ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек»;

- мобільні телефони «Samsung», «Nomі» та накопичувачі пам`яті, які відповідно до постанови слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області від 18.05.2023 р. (т.2 а.с.18-19) передані на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів УСБУ в Запорізькій області, як належне обвинуваченому майно, слід конфіскувати в дохід держави відповідно до санкції ч.2 ст.111 КК України.

Судові витрати відсутні.

Відповідно до протоколу затримання від 17.05.2023 р. (т.1 а.с.195-199) ОСОБА_7 затриманий в порядку ст.208 КПК України 17.05.2023 р. о 07 год. 00 хв.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 18.05.2023 р. запобіжний захід відносно ОСОБА_7 обраний у вигляді тримання під вартою, який суд вважає за доцільне до набрання вироком законної сили залишити без змін, строк відбування покарання слід обчислювати з 07 год. 00 хв. 17 травня 2023 р.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 27.07.2023 р. (т.1 а.с.115-117) накладено арешт на майно, яке належить ОСОБА_7 , а саме на:

-земельну ділянку з кадастровим № 7422488300:01:000:0215, площею 0,25 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 ;

-земельну ділянку з кадастровим № 7422488300:01:000:0216, площею 0,0943 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 ;

-квартиру за адресою: АДРЕСА_2 , приватна спільна сумісна власність, частка власності: 1/1;

-житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , розмір частки: 1/1.

Відповідно до Свідоцтва Жовтневої районної адміністрації м.Запоріжжя на житло № 166 від 06.02.07 (т.3 а.с.85) квартира за адресою: АДРЕСА_18 дійсно належить на праві спільної сумісної власності громадянам: ОСОБА_7 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , квартира приватизована згідно із Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду», свідоцтво видане згідно з розпорядженням від 05.02.07 № 238-р.

Враховуючи, що санкцією ч.2 ст.111 КК України передбачено додаткове покарання у вигляді конфіскації майна, колегія суддів вважає необхідним не скасовувати арешт на майно.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 19.05.2023 р. накладено арешт на майно, вилучене 17.05.2023 р. під час обшуку. Враховуючи, що зазначене майно визнано речовими доказами та його доля вирішена в порядку ст.100 КПК України, суд вважає за можливе скасувати арешт на майно після набрання вироком законної сили.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.368, 370, 374 КПК України, колегія суддів

у х в а л и л а:

Визнати ОСОБА_7 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.111 ч.2 КК України та призначити йому покарання

у виді 15 років позбавлення волі, з конфіскацією всього належного засудженому майна.

Міру запобіжного заходу до набрання вироком законної сили відносно ОСОБА_7 у виді тримання під вартою залишити без змін.

Строк відбування покарання ОСОБА_7 обчислювати з 17 травня 2023 року.

Речові докази:

-мобільний телефон «Redmi 10C» у корпусі чорного кольору, імеі1: НОМЕР_3 , імеі2: НОМЕР_4 , серійний номер S/ НОМЕР_2 , сім-картки з номерами телефонів: НОМЕР_9 та НОМЕР_10 , які відповідно до постанови слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області від 18.05.2023 р. передані на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів УСБУ в Запорізькій області, як належне обвинуваченому майно, конфіскувати в дохід держави відповідно до санкції ч.2 ст.111 КК України;

-предмет, схожий на відеореєстратор DVD-R H.264 Network Video, жорсткий диск марки «Western Digital», жорсткий диск, які відповідно до постанови слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області від 18.05.2023 р. передані на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів УСБУ в Запорізькій області, - повернути за належністю ТОВ «Обласний благодійний фонд «Парсек»;

- мобільні телефони «Samsung», «Nomі» та накопичувачі пам`яті, які відповідно до постанови слідчого СВ УСБУ в Запорізькій області від 18.05.2023 р. передані на відповідальне зберігання до камери зберігання речових доказів УСБУ в Запорізькій області, як належне обвинуваченому майно, конфіскувати в дохід держави відповідно до санкції ч.2 ст.111 КК України.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м.Запоріжжя від 19.05.2023 р., на майно, вилучене під час проведення обшуку, а саме на: предмет, схожий на відеореєстратор DVD-R H.264 Network Video, жорсткий диск марки «Western Digital», жорсткий диск.

Вирок набуває законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Запорізького апеляційного суду через Жовтневий районний суд м.Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав заперечення обставин, які ніким не оспорювались під час судового розгляду і дослідження яких було визнано судом недоцільним.

Копія вироку негайно після його проголошення підлягає врученню обвинуваченому та прокурору.

Учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в Жовтневому районному суді м.Запоріжжя.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Суддя ОСОБА_2

Суддя ОСОБА_3

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118370444
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —331/5829/23

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 24.05.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Вирок від 15.04.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 06.11.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Стратій Є. В.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Кольц Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні