Рішення
від 09.04.2024 по справі 630/1160/23
ЛЮБОТИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 630/1160/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м.Люботин

Люботинський міський суд Харківської області у складі головуючого Зінченка О.В., за участю секретаря судового засідання Кондратенка Б.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Люботин, Харківської області, цивільну справу за позовною заявою Органу опіки та піклування виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 , третя особа служба у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

встановив:

Позивач звернувся до Люботинського міського суду Харківської області з позовом, в якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передати дитину органу опіки та піклування для подальшого влаштування до сімейних форм виховання, а також стягнути з відповідача аліменти на користь дитини та на її утримання у розмірі 1/3 частини всіх видів доходу щомісяця і досягнення дитиною повноліття.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що за результатом опрацювання спеціалістами Служби повідомлення старшого інспектора СЮГІ ВП Харківського РУП №1 ГУ НП в Харківській області від 17 квітня 2023 року про складання адміністративного протоколу за ч. 1 ст.184 КУпАП по відношенню до ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка ухиляється від виконання батьківських обов`язків по відношенню до доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та заяви гр. ОСОБА_3 , наказом начальника Служби №15-41/20 від 18 квітня 2023 року дитину взято на облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження.

За заявою матері від 18 квітня 2023 року, відповідно до рішення виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області № 59 від 28 квітня 2023 року, з 20 квітня 2023 року ОСОБА_2 , влаштовано в сім`ю патронатного вихователя, ОСОБА_4 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , для надання можливості матері ОСОБА_1 упорядкувати помешкання, влаштуватися на роботу та налагодити своє становище.

За весь час перебування дитини в патронатній родині ОСОБА_1 доньку не відвідувала, не працевлаштувалася, належних умов проживання для дитини не створила, ніяких спроб щодо налагодження з дитиною взаємовідносин не вживала.

Викладене свідчить про ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків щодо забезпечення умов життя, виховання та розвитку дитини, що є підставою для позбавлення її батьківських прав.

Представник позивача направила до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Відповідач в судові засідання не з`являється, про дату та час судового розгляду повідомлялася судом завчасно та належним чином. Відзиву щодо заявлених позовних вимог або будь-яких заяв від відповідача до суду не надходило.

В подальшому, відповідно до ч. 11 ст. 128 ЦПК України судом розміщено оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України про виклик відповідача до суду, однак останній в судове засідання на вказану в оголошенні дату не з`явився, жодних заперечень проти позову, заяв про розгляд справи без його участі до суду не надіслав, про причини неявки суд не повідомив.

Частиною 11 статті 128 ЦПК України передбачено, що з опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, отже суд, з урахуванням положень ст. 280 ЦПК України, за згодою позивача розглядає справу в заочному порядку.

Третя особа направила до суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Під час розгляду справи судом встановлено наступне.

Як вбачається із свідоцтва про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , серії НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Плисівської сільської ради Лозівського району Харківської області 18.07.2017 року, в графі «мати» записана ОСОБА_1 , відомості про батька в свідоцтві про народження внесено відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (а.с. 17,18).

Згідно листа Управління соціального захисту населення Люботинської міської ради Харківської області № 01-39/1163 від 09.08.2023 встановлено, що ОСОБА_1 та її донька ОСОБА_2 , перебувають на обліку в управлінні, як внутрішньо переміщені особи та отримують допомогу з 01.06.2022 за умовами Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, який затверджений постановою Кабінетом Міністрів України від 20.03.2022 № 332, та постанови Кабінету Міністрів України від 19.08.2022 № 923 «Про внесення змін до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», у розмірі: для дитини - 3000 грн; для дорослої особи 2000 грн.

Як вбачається із довідки виданої КНП «Центр первинної медико санітарної допомоги» Люботинської міської ради від 08.05.2023 ОСОБА_2 в медичному закладі задекларована, але за медичною допомогою мати не зверталася, медичні обстеження не проводилися.

Згідно постанови Люботинського міського суду Харківської області від 17.05.2023 року у справі № 630/433/23 ОСОБА_1 визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 184 КУпАП України, за ухилення від виконання батьківських обов`язків щодо незабезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання, злісне невиконання встановлених законом обов`язків по догляду за дітьми, та накладено на неї адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 850 грн (а.с. 26).

Згідно Актів обстеження умов проживання № 64 від 17.04.2023, №106 від 03.08.2023 ОСОБА_1 не створено умов для нормального та всебічного розвитку дитини, проживає у в будинку своїх знайомих, стан приміщення незадовільний, продукти харчування в недостатньому запасі, на час відвідування в помешканні дуже брудно (а.с 21, 32).

Згідно рішення Виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області від 28.04.2023 № 59, малолітню ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , влаштовано на тимчасовий догляд та виховання в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 23).

Відповідно до вимог ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, а також здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Згідно ч. 1,2 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

З матеріалів справи суд вбачає, що відповідач ухиляється від виконання обов`язків по вихованню та утриманню дитини, що підтверджується зібраними у справі доказами.

Орган опіки та піклування Люботинської міської ради Харківської області склад висновок, затверджений рішенням виконкому від 05.09.2023 № 163, яким визнав доцільним позбавлення ОСОБА_1 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 .

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про обґрунтованість вимог про позбавлення відповідача ОСОБА_1 батьківських прав відносно дитини ОСОБА_2 .

Одночасно, суд зазначає, що відповідач не позбавлений права ініціювати питання поновлення батьківських прав згідно зі ст. 169 Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

За вимогами ч.1 ст.183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Виходячи з викладеного, суд вважає обґрунтованими вимоги про стягнення з відповідача аліментів на користь ОСОБА_2 у розмірі 1/3 частини від всіх видів заробітку, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з дня пред`явлення позову і досягнення дитиною повноліття.

На підставі викладеного суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення в повному обсязі.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки судом прийнято рішення про задоволення позову, з відповідача на користь держави необхідно стягнути судовий збір, розмір якого з урахуванням положень ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір», складає 2422 гривні.

Керуючись ст. 258, 259, 263-265, 273, 280-282, 351, 352, 354, 355, пп. 15.5 п. 1 Перехідних положень ЦПК України, суд

вирішив:

Позов Органу опіки та піклування виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області до ОСОБА_1 , третя особа служба у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно малолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органу опіки та піклування виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області для подальшого влаштування до сімейних форм виховання.

Стягнути з ОСОБА_1 аліменти на користь дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на її утримання у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 27 жовтня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір в сумі 2422 (дві тисячі чотириста двадцять дві) грн 40 коп на користь держави (Отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача: UА908999980313111256000026001, Код класифікації доходів бюджету : 22030106, Найменування коду класифікації доходів бюджету: Судовий збір на користь держави (стягувачем є Державна судова адміністрація України).

На заочне рішення відповідачем протягом 30 днів, з дня його проголошення, до Люботинського міського суду Харківської області може бути подана письмова заява про його перегляд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Харківського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи, яким повне рішення не було вручено у день його складання мають право подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня вручення їм повного рішення суду.

Позивач: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, адреса: вул. Слобожанська, 26, м. Люботин, Харківська область.

Представник позивача: Сльота Аліна Миколаївна, діє на підставі довіреності від 21.11.2023 № 03-36/4692, адреса: вул. Слобожанська, 26, м. Люботин, Харківська область, код ЄДРПОУ: 33814659.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНКОПП НОМЕР_2 .

Третя особа: Служба у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, адреса: вул. Слобожанська, 26, м. Люботин, Харківська область.

Суддя О.В. Зінченко

Повний текст рішення виготовлений 12.04.2024.

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118377293
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —630/1160/23

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Люботинський міський суд Харківської області

Зінченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні