Ухвала
від 16.04.2024 по справі 141/147/24
ОРАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 141/147/24

Провадження № 2/141/92/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

16 квітня 2024 року с-ще Оратів

Суддя Оратівського районного суду Вінницької області Климчук Сергій Васильович, розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), Оратівської селищної ради (вул. Героїв Майдану, 78, с-ще Оратів Вінницької області, 22600) про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства,

У С Т А Н О В И В:

25.03.2024 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 від 22.03.2024 до ОСОБА_2 , Оратівської селищної ради про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства.

Ухвалою суду від 01.04.2024 вказану позовну заяву залишено без руху та надано позивачу десятиденний строк з дня отримання ухвали суду для усунення недоліків, а саме позивачу було необхідно вказати відомості про наявність або відсутність електронного кабінету позивача та відповідачів, зазначити ціну позову виходячи з вартості майнових прав спадкодавця на час звернення до суду та надати належні докази їх вартості, доплатити судовий збір за вимогу майнового характеру (визнання права на майнові права засновника фермерського господарства), про що надати суду оригінали платіжних документів, вказати у заяві належних відповідачів та їх адресу, а саме спадкоєців, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_3 , та оскільки позов подано до двох відповідачів вказати зміст позовних вимог щодо кожного з відповідачів, зокрема конкретизувати, які приватні (цивільні) права (інтереси) позивача порушені, невизнані або оспорені Оратівською селищною радою.

12.04.2024 до суду надійшла заява позивача від 12.04.2024 про усунення недоліків, зі змісту якої убачається, що недоліки, вказані в ухвалі суду від 01.04.2024 усунуто, а саме вказано відомості щодо наявності електронного кабінету у позивача та відповідачів, зазначено ціну позову й належних відповідачів та їх адреси, а також подано до суду в письмовому вигляді позовну заяву в новій редакції з наданням відповідної кількості її примірників для відповідачів.

Таким чином, на теперішній час позовна заява відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України, підстави для повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Відповідно до ст. 19, 23, 27ЦПК України справа належить до юрисдикції та підсудна Оратівському районному суду Вінницької області.

Підстави, передбачені ст.185 ЦПК України для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви, - відсутні.

В порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування (п. 2 ч. 4 ст. 274 ЦПК України).

Враховуючи зазначене, суд вважає за необхідне розглянути справу у порядку загального позовного провадження.

Поряд з цим, у позовній заяві представник позивача адвокат Панасюк Н.А. просить суд витребувати у приватного нотаріуса Вінницького районного нотаріального округу Манус В.В. копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч. 2 ст. 83ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно ст. 76ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. 4 ст. 83 ЦПК України).

Відповідно до ч. 6 ст. 84ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно ч. 7 ст. 81ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

На підставі наведеного, з метою з`ясування фактичних обставин справи, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання представника позивача адвоката Панасюк Н.А. та витребувати у приватного нотаріуса Вінницького районного нотаріального округу Манус В.В. належним чином завірену копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також інформацію щодо внесення реєстраційного запису про посвідчення заповіту ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 81, 83-84, 174-177, 187, 189-190, 274 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі №141/147/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Оратівської селищної ради про визнання права на майнові права засновника фермерського господарства.

2. Справа буде розглядатися суддею Климчуком С.В. у порядку загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче судове засідання з повідомленням (викликом) учасників справи на 16травня 2024року о10год 30хв в залі судових засідань № 1 Оратівського районного суду Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 86/6, с-ще Оратів, Вінницької області, 22600).

4. В судове засідання викликати сторін та їх представників.

5. Витребувати у приватного нотаріуса Вінницького районного нотаріального округу Манус В.В. належним чином завірену копію спадкової справи, заведену після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вказані документи надати суду в строк до 14.05.2024.

6. Витребувати у приватного нотаріуса Вінницького районного нотаріального округу Манус В.В. інформацію щодо внесення реєстраційного запису про посвідчення заповіту ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ.

Вказані документи надати суду в строк до 14.05.2024.

7. Запропонувати відповідачам надати суду (копії позивачу) протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження відзив на позов з наданням усіх доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи. Роз`яснити відповідачам, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

8. Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання до суду відповіді на відзив з наданням усіх доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується відзив, якщо такі докази не надані позивачем або відповідачем, та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

9. Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення на відповідь з наданням усіх доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується заперечення на відповідь, якщо такі докази не надані позивачем або відповідачами, та документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечення на відповідь і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

10. Попередитиучасників справи, що письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст. 95 ЦПК України). В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України "Проадвокатуру таадвокатську діяльність" або ін.). Відповідно до п. 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2020) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

11. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається - https://or.vn.court.gov.ua/sud0218/.

12. Копію ухвали суду направити приватному нотаріусу Вінницького районного нотаріального округу Манус В.В. для виконання.

13. Копію ухвали суду направити сторонам по справі, у тому числі копію позовної заяви з додатками надіслати відповідачам, рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Климчук

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118380967
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —141/147/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні