Ухвала
від 16.04.2024 по справі 243/6943/21
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 243/6943/21

Провадження № 1-в/243/80/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року Слов`янський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючий суддя ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника КНП «Обласна

клінічна психіатрична лікарня

м. Слов`янськ», лікаря-психіатра ОСОБА_4 ,

особи, відносно якої вирішується

питання про припинення

застосування примусових заходів

медичного характеру, ОСОБА_5 ,

законного представника особи,

відносно якої вирішується питання

про припинення примусових заходів

медичного характеру, ОСОБА_6 ,

захисника особи, відносно якої

вирішується питання про

припинення примусових заходів

медичного характеру, ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, яке проводилось в режимі відеоконференцзв`язку, заяву комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Слов`янська Донецької області, громадянина України, який є особою з інвалідністю 1 «А» групи, проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

До Слов`янського міськрайонного суду Донецької області надійшла заява комунального некомерційногопідприємства «Обласнаклінічна психіатричналікарня м.Слов`янськ» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_5 .

Згідно вказаної заяви, ухвалою Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 21.04.2021 було застосовано до ОСОБА_5 примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

За період перебування на АППД ОСОБА_5 лікаря-психіатра відвідував нерегулярно, відносно нього застосовувались розшукові заходи. ОСОБА_5 евакуювався із Донецької області до Західної України, у жовтні 2023 року повернувся додому. Згідно отриманої інформації від 03.04.2024, відповідно до ухвали Слов`янського міськрайонного суду Донецької області, ОСОБА_5 скоїв повторне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 263 КК України.

На теперішній час, з урахуванням повторно скоєного правопорушення, яке передбачає застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом, що становить неможливим застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги, з метою обов`язкового лікування та запобігання вчиненню суспільно-небезпечних діянь, ОСОБА_5 потребує направлення до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом та відміну застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги.

Посилаючись на викладене, згідно ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», адміністрація КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» просить припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_5 , для виконання ухвали Слов`янського міськрайонного суду Донецької області від 27.12.2023, яке передбачає застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом, а саме направлення ОСОБА_5 до Дніпропетровської клінічної психіатричної лікарні, що за адресою: м. Дніпро, вул. Бехтерева, 1.

Представник КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ», лікар-психіатр ОСОБА_4 , в судовому засіданні просила задовольнити заяву, припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_5 .

Прокурор в судовому засіданні заперечував проти задоволення заяви КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_5 , посилаючись на те, що висновок про те, що стан здоров`я ОСОБА_5 покращився, відсутній, а отже, відсутні підстави для припинення застосування призначених судом ОСОБА_5 примусових заходів медичного характеру.

Законний представник особи, стосовно якої вирішується питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_6 , та захисник, адвокат ОСОБА_7 , в судовому засіданні заперечували проти задоволення заяви психіатричної лікарні, підтримали думку прокурора.

Особа, стосовно якої вирішується питання про припинення застосування примусових заходів медичного характеру, ОСОБА_5 , в судовому засіданні просив прийняти рішення на розсуд суду.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши додані до заяви матеріали, суд дійшов наступного.

Відповідно до висновку комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, № 1/12 від 08.04.2024, ОСОБА_5 , 1985 року народження, потребує направлення до закладу з надання психіатричної допомоги зі звичайним наглядом та відміну застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги, а тому комісія лікарів-психіатрів КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янська» клопочеться перед міськрайонним судом м. Слов`янська про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги до ОСОБА_5 .

Відповідно доч. ч. 1, 2 ст. 95 КК Українипродовження, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, її захисника або законного представника у разі, якщо така особа за станом свого здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного нею незалежного лікаря-психіатра.

Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосовування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Вказане узгоджується також з нормами статті 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», згідно з якою питання пропродовження,зміну абоприпинення застосуванняпримусового заходумедичного характерувирішується судому разітакої змінистану психічногоздоров`я особи,за якоївідпадає необхідністьзастосування ранішепризначеного заходута виникаєнеобхідність упризначенні іншогопримусового заходумедичного характеручи якщоособа видужала.Продовження,зміна абоприпинення застосуванняпримусових заходівмедичного характеруздійснюється судомза заявоюпредставника закладуз наданняпсихіатричної допомоги(лікаря-психіатра),який надаєособі психіатричнудопомогу.До заявидодається висновоккомісії лікарів-психіатрів,що обґрунтовуєнеобхідність продовження,зміни абоприпинення застосуваннятаких примусовихзаходів.Зміна абоприпинення застосуванняпримусових заходівмедичного характеруможе здійснюватисясудом такожза заявоюособи,до якоїзастосовуються примусовізаходи медичногохарактеру,або їїзахисника чиіншого законногопредставника,у разіякщо такаособа засвоїм станомздоров`я неможе усвідомленоподати досуду відповіднузаяву.До заявидодається висновоккомісії лікарів-психіатрівзакладу,в якомуособі надаєтьсяпсихіатрична допомога,або,у разінаявності,висновок обраногоособою незалежноголікаря-психіатра.

В цьому випадку суду не надано доказів того, що стан психічного здоров`я ОСОБА_5 змінився настільки, що стало можливим припинення застосування щодо нього визначених судом примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Враховуючи наведене, суд вважає подану комунальним некомерційнимпідприємством «Обласнаклінічна психіатричналікарня м.Слов`янськ» заяву про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги ОСОБА_5 такою, що не підлягає задоволенню, оскільки відсутні підстави для припинення визначеної судом амбулаторної примусової психіатричної допомоги ОСОБА_5 .

На підставі викладеного та керуючисьст. 95 КК України, ст.ст. 512,514,539 КПК України,ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви комунального некомерційного підприємства «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги ОСОБА_5 , - відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду через Слов`янський міськрайонний суд Донецької області шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Ухвалу постановлено та підписано в нарадчій кімнаті в одному примірнику.

Повний текст ухвали виготовлений та проголошений 16.04.2024 о 16-20 год.

Суддя Слов`янського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118382415
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Слов`янська Донецької області, громадянина України, який є особою з інвалідністю 1 «А» групи, проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —243/6943/21

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 16.04.2024

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 08.04.2024

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 08.02.2022

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 09.09.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

Ухвала від 06.09.2021

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Фалін І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні