Рішення
від 11.04.2024 по справі 608/2091/23
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"11" квітня 2024 р. Справа № 608/2091/23

Номер провадження2-о/608/2/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

присяжних Дмитраш Л. Р., Гедеон І. Л.,

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника адвоката Волинця С. А.,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

адвоката особи, щодо якої вирішується

питання про визнання її недієздатною

ОСОБА_3 ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся в суд з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_3 , 1961 року народження. ОСОБА_3 є йому рідним дядьком та на сьогоднішній день перебуває в тяжкому стані, оскільки, страждає на розлади психічного здоров`я. ОСОБА_3 повністю залежний від сторонніх осіб, не орієнтується в життєвих обставинах, сам себе не обслуговує, самостійно не пересувається, страждає на дитячий церебральний параліч. Внаслідок цього, ОСОБА_1 просить визнати ОСОБА_3 недієздатним та призначити його опікуном.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 , його представник - адвокат Волинець С. А. заяву підтримують, просять задоволити з мотивів, викладених в ній.

Заінтересована особа ОСОБА_2 не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1 .

Представник Органу опіки та піклування Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, подав суду письмову заяву, в якій просить розгляд справи проводити без участі представника, просить заяву задоволити.

Адвокат особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_5 ОСОБА_4 не заперечує щодо задоволення заяви ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 недієздатним та призначення йому опікуном ОСОБА_1 ..

Вислухавши заявника ОСОБА_1 , представника заявника адвоката Волинця С. А., заінтересовану особу ОСОБА_2 , адвоката особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною ОСОБА_4 , дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно з частинами 1, 2 ст. 39 та ч. 1 ст. 41 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав; суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Чернівці, що стверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданим Чортківським РВ УМВС України 19.04.2011.

Як вбачається з довідки до акта огляду МСЕК сер. ТЕР №0031454, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має першу групу підгрупу «А» інвалідності з дитинства та потребує постійного стороннього догляду.

Аналогічний діагноз зазначений у індивідуальній програмі реабілітації інваліда № 1574 Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні. Також зазначено, що загальна тривалість перебування на інвалідності ОСОБА_3 з 1978 року.

Родинні відносини заявника з ОСОБА_3 по материнській лінії простежуються, зокрема, з свідоцтв про народження ОСОБА_3 та ОСОБА_6 (заінтересована особа у даній справі), батьками яких значаться: ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Матір`ю заявника є ОСОБА_9 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 02.09.1982, виданим вдруге.

Отже, з досліджених документів випливає, що ОСОБА_3 є дядьком ОСОБА_1 .

Згідно рішення виконавчого комітету Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області від 27.09.2023 № 52, затверджено висновок опікунської ради, яким визнано доцільним призначити ОСОБА_1 опікуном над його дядьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно довідок КНП «Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань» від 14 серпня 2023 року, ОСОБА_1 , 1980 року народження, в лікаря нарколога, психіатра на обліку не перебуває.

Згідно з довідкою про склад сім`ї Колиндянської сільської ради Товстеньківського старостинського округу № 6-115 від 10 серпня 2023 року, ОСОБА_3 проживає разом з сестрою ОСОБА_2 по АДРЕСА_1 .

Згідно з актом № 6-116 обстеження матеріально побутових умов ОСОБА_3 , 1961 року народження, він проживає разом із сестрою у власному житловому будинку, що складається з трьох кімнат загальною площею 60,6 кв. м, житлова 42,0. Господарство користується земельною ділянкою площею 2,0927 га, утримують птицю. ОСОБА_3 інвалід дитинства та потребує постійного стороннього догляду.

Згідно висновку № 99 від 15 лютого 2024 року судово психіатричного експерта, Тернопільської філії судових експертиз ДУ «ІСП МОЗ України» ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виявляє ознаки важкої розумової відсталості , що сягає рівня вираженого недоумства. Дане захворювання є хронічним, стійким психічним розладом, виходячи з вищевказаного, ОСОБА_3 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та неупередженому дослідженні наявних у справі доказів, висновку експерта, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про визнання недієздатним ОСОБА_3 та призначення йому опікуна є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Враховуючи наведене, судові витрати компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст. ст. 39-41 Цивільного кодексу України, ст. 76, 81, 89, 263, 264, 265, 273, 295-300 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ), заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільскої області (вул. Грушевського, 93 с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задоволити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Чернівці, жителя АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити опіку і призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Чернівці, жителя АДРЕСА_1

Строк дії судового рішення визначити тривалістю два роки з моменту набрання ним законної сили.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 16 квітня 2024 року.

Згідно з оригіналом

Суддя: (підпис)

Присяжні: (підпис)

(підпис)

Рішення набрало законної сили «_____»


2024 р.

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи №608/2091/23, яка зберігається в Чортківському районному суді Тернопільської області.

Головуюча суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано " " року

Секретар:

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено17.04.2024
Номер документу118384579
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —608/2091/23

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Рішення від 11.04.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Парфенюк В. І.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Квятковська Л. Й.

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Квятковська Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні