Ухвала
від 16.04.2024 по справі 275/1818/23
БРУСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 275/1818/23

2/275/107/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2024 року с-ще Брусилів

Брусилівський районний суд Житомирської області

у складі головуючого - судді Миколайчука П.В.,

із секретарем судового засідання - Довгаленко О.І.,

з участюпредставника позивача- ОСОБА_1

представника відповідача ТОВ "Аграрні системні технології" Довгалюка Р.О.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрні системні технології", Товариства з обмеженою відповідальністю "Фастів агро" про розірвання договору оренди землі, витребування земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 в особі представника адвоката Зарицького М.А. звернувся з позовною заявою до ТОВ "Аграрні системні технології", ТОВ "Фастів агро" про розірвання договору оренди землі від 10.01.2015, витребування від ТОВ "Фастів агро" земельної ділянки кадастровий номер 1820980700:03:000:0144.

28.12.2023 ухвалою суду відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання.

19.03.2024 представник позивача адвокат Зарицький М.А. подав до суду клопотання про уточнення позовних вимог, а саме просив залучити до участі у даній справі ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) та ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) - попередніх співвласників Земельної ділянки в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача. Також просив прийняти заяву про зміну предмету позову.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача адвокат Зарицький М.А. клопотання підтримав з наведених в ньому мотивів, просив його задовольнити. Не заперечив, щодо відкладення розгляду питання про прийняття заяви про уточнення позовних вимог до наступного судового засідання. Вказав, що залучення третіх осіб потрібне в зв`язку з можливими регресними вимогами до колишніх співвласників земельної ділянки.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача ТОВ "Аграрні системні технології" адвокат Довгалюк Р.О. заперечив щодо залучення третіх осіб, оскільки клопотання зводиться до оцінки як доказів письмових заяв цих осіб, а не пов`язане з можливими вимогами до цих осіб.

Розгляд питання про прийняття заяви позивача в частині уточнення позовних вимог суд відклав до наступного судового засідання.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку сторін щодо про залучення третіх осіб, суд приходить до наступного висновку.

Частинами 3,4 та 5 ст.53 ЦПК Українипередбачено, що якщо суд встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Суть інституту третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, полягає в тому, що його застосування слугує процесуальним забезпеченням права регресу, а умова, що за законом третя особа залучається чи вступає у справу на стороні позивача чи відповідача, передбачає, що участь у процесі третьої особи випливає із тих правовідносин, які пов`язують її з однією зі сторін у процесі (Постанова КЦС ВС від 26.10.2022 № 463/3226/16-ц)

З огляду на викладене, враховуючи обставини справи та ту обставину, що представник позивача вказує на можливі послідуючі вимоги до колишніх співвласників спірної земельної ділянки в зв`язку з приховуванням факту надання ними згоди на передачу ділянки в суборенду, клопотання про їх залучення у справу як третіх особ на стороні позивача, які не заявляють самостійних вимог суд вважає обгрунтованим.

Відповідно ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує заяви та клопотання учасників справи; встановлює строк для подання пояснень третіми особами та відповіді учасників справи на такі пояснення.

В зв`язку з цим, у підготовчому засіданні слід оголосити перерву для реалізації залученими третіми особами своїх процесуальних прав.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.52,53,223,260,261 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача адвоката ЗарицькогоМ.А. про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - задовольнити.

Залучити в даній справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача:

- ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ) та

- ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ).

У підготовчому судовому засіданні оголосити перерву до 26квітня 2024року до11-00год.

Третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 суд роз`яснює, що вони мають права та обов`язки, передбачені ст. 43 ЦПК України та пропонує надати письмові пояснення щодо позову з викладенням своїх аргументів та міркувань на підтримку або заперечення проти позову.

Письмові пояснення слід подати протягом десяти днів з дня отримання копії вказаної ухвали.

Копія пояснення повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду.

Копію ухвали разом з копією позовної заяви з додатками надіслати третім особам.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки:http://bs.zt.court.gov.ua/sud0605/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя П. В. Миколайчук

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118387171
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі, витребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —275/1818/23

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні