Ухвала
від 15.04.2024 по справі 910/290/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.04.2024Справа № 910/290/17За заявою Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №910/290/17;

за позовом Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька АЕС»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «ОСТ»

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області

про стягнення 50846,86 грн

Суддя Сташків Р.Б.

Секретар судового засідання Гарашко Т.В.

Представники сторін:

від позивача - не з`явився;

від відповідача - не з`явився;

від третьої особи - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передано указаний позов про стягнення з Відповідача безпідставно отриманих коштів, оскільки зобов`язання Позивача з перерахування 50846,86 грн. було припинено виконанням, проведеним належним чином, тому повторне списання з Позивача на Відповідача указаної суми коштів Позивач вважає безпідставним.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 20.02.2017 позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробниче підприємство «ОСТ» на користь Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» 50846, 86 грн безпідставно отриманих коштів, а також 1378 грн. судового збору.

На виконання вказаного рішення Господарським судом міста Києва 13.03.2017 видано наказ.

Через систему «Електронний суд» 03.04.2024 від Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" надійшла заява про заміну сторони у виконавчому провадженні.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.04.2024 прийнято до розгляду заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони у виконавчому провадженні та призначено судове засідання з розгляду зави на 15.04.2024 року.

У судове засідання 15.04.2024 для розгляду заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні представники сторін не з`явилися, проте заявник у поданій заяві просив суд здійснювати розгляд заяви без його участі.

Оскільки ухвалою суду від 05.04.2024 учасники судового процесу були повідомлені належним чином про призначену дату, час та місце розгляду заяви, то вказана заява розглядається і вирішується судом за відсутності їхніх представників відповідно до ч. 3 ст. 334 ГПК України.

Розглянувши заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" про заміну сторони виконавчого провадження, суд дійшов висновку про її задоволення, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України №1420 від 29.12.2023 постановлено утворити Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661).

Вище вказаною постановою затверджений Статут Акціонерного товариства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Згідно з пунктами 1, 2 Статуту Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» утворено в результаті реорганізації шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" відповідно до Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом". Товариство є правонаступником усіх прав і обов`язків державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня його державної реєстрації.

Відповідно до положень ч.1 ст.1 Закону України «Про акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» утворення товариства здійснюється шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661) (далі - НАЕК "Енергоатом") за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Товариство є правонаступником усіх прав та обов`язків НАЕК «Енергоатом» із дня державної реєстрації товариства. НАЕК «Енергоатом» припиняється одночасно із державною реєстрацією товариства (ч.4 ст.1 цього ж Закону).

Відповідно до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно з ч. 1 ст. 106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Статтею 108 ЦК України визначено, що перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми. У разі перетворення до нової юридичної особи переходять усе майно, усі права та обов`язки попередньої юридичної особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» У разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 11.01.2024 вчинено запис про те, що відбулася державна реєстрація припинення Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (код ЄДРПОУ 24584661) та відбулася державна реєстрація Акціонерного товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та його філій (відокремлених підрозділів).

У зв`язку з вище наведеним, Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» стало правонаступником Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Відповідно до ч.1 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.5 ст.334 ГПК України).

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Цією ж статтею встановлено, що стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ, а боржником - визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною 5 цієї ж статті Закону у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За приписами ч. 3 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Враховуючи вище наведені обставини, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для здійснення заміни сторони стягувача його правонаступником, а саме замінити Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» на Акціонерне товариство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

За таких обставин, суд вважає заяву позивача про заміну сторони виконавчого провадження обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 52, 232-235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача у справі №910/290/17 та у виконавчому провадженні з Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3; ідентифікаційний код 24584661) в особі відокремленого підрозділу «Запорізька атомна електрична станція» на його правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3; ідентифікаційний код 24584661).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені ст.ст.254-257 ГПК України.

Суддя Сташків Р.Б.

Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118392017
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/290/17

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 14.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 13.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 23.11.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Рішення від 20.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Ухвала від 11.01.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні