Ухвала
від 16.04.2024 по справі 910/18174/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

16.04.2024Справа № 910/18174/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Маринченка Я.В., за участі секретаря судового засідання Коваленко М.О. розглянувши матеріали справи

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс»

про розстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 05.03.2024 у справі №910/18174/23

За позовом Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Арсенал Страхування»

до Приватного акціонерного товариства «Страхова група» ТАС», Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс»

про стягнення 172190,48 грн

за участі представників:

від позивача - не з`явився;

від відповідача 1 - не з`явився;

від відповідача 2 (заявника) - не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Арсенал Страхування» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства «Страхова група» ТАС» та Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс» про стягнення 172190,48 грн.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 05.03.2024 у задоволенні позову до Приватного акціонерного товариства «Страхова група» ТАС» відмовлено. Позовні вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс» задоволено. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс» на користь Приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Арсенал Страхування» майнову шкоду у розмірі 157935,09 грн, а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 2461,76 грн.

01.04.2024 Господарським судом міста Києва видано відповідний наказ.

03.04.2024 до Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс» надійшла заява про розстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 05.03.2024 у справі №910/18174/23.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.04.2024 прийняти до розгляду вказану заяву ТОВ «Еко-Ренесанс» та призначено судове засідання.

Позивач, відповідач 1, відповідач 2 уповноважених представників у судове засідання 16.04.2024 не направили, разом з тим, 15.04.2024 відповідач 2 надіслав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Розглянувши подану заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс» про розстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 05.03.2024 у справі №910/18174/23, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що подана заява задоволенню не підлягає.

В обґрунтування своєї заяви, відповідач 2 зазначає про намір повністю та добровільно погасити заборгованість шляхом перерахування сум на банківський рахунок позивача, проте на даний час на банківському рахунку позивача не достатньо грошових коштів, а майно задіяно в господарський діяльності підприємства та надав суду копію оборотно-сальдової відомості по рахунку 361 за лютий 2024.

За приписами ст. 331 ГПК України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

2) стосовно фізичної особи - тяжке захворювання її самої або членів її сім`ї, її матеріальний стан;

3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Господарським процесуальним кодексом України не визначено переліку обставин, які свідчать про неможливість виконання рішення чи ускладнення його виконання, у зв`язку з чим суд оцінює докази, що підтверджують зазначені обставини і за наявності обставин, які ускладнюють виконання рішення чи унеможливлюють його, господарський суд має право, зокрема, розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови.

Підставами для задоволення заяви про відстрочку, розстрочку виконання рішення можуть бути обставини, якими його виконання ускладнюється чи видається неможливим. Відстрочка або розстрочка виконання рішення, ухвали, постанови, зміна способу та порядку їх виконання допускаються у виняткових випадках і залежно від обставин справи.

Винятковість обставин, які повинні бути встановлені судом щодо надання розстрочки виконання судового рішення, повинні бути підтверджені відповідними засобами доказування.

Складне фінансове становище, яким обґрунтована винятковість обставин, що ускладнить виконання судового рішення відповідачем, з урахуванням того, що господарська діяльність здійснюється ним на власний ризик, не може бути безумовною підставою для розстрочення виконання судового рішення, оскільки розстрочення виконання рішення має базуватися на принципах співмірності і пропорційності з метою забезпечення балансу прав і законних інтересів стягувана і боржника.

Відповідно до ч.1 ст.73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч.1 ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Суд зазначає, що надана відповідачем 2 оборотно-сальдова відомість не може бути єдиним, належним та допустимим доказом на підтвердження неможливості виконання рішення суду.

Інших доказів на підтвердження винятковості зазначених відповідачем 2 обставин та неможливості виконання рішення суду відповідачем 2 суду не надано, зокрема, не надано ані бухгалтерських довідок про результати підприємницької діяльності, ані банківських виписок по рахунках, з яких би вбачалась наявність або відсутність у заявника фінансової спроможності самостійно виконувати рішення суду.

Також суд зазначає, що відповідачем 2 не надано документальних підтверджень того, що його фінансове становище поліпшиться найближчим часом, що дасть змогу боржнику виконати рішення суду у даній справі.

З огляду на зазначене, зокрема на недоведеність та необґрунтованість викладених в заяві обставин, суд дійшов висновку щодо відсутності підстав для задоволення заяви про розстрочення виконання рішення суду.

Керуючись ст.ст. 234, 235, ст. 331 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Еко-Ренесанс» про розстрочення виконання рішення Господарського суду міста Києва від 05.03.2024 у справі №910/18174/23 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в передбаченому законом порядку.

Дата підписання: 16.04.2024

Суддя Я.В. Маринченко

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118392191
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань страхування

Судовий реєстр по справі —910/18174/23

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Рішення від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Маринченко Я.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні