Рішення
від 02.04.2024 по справі 204/918/24
КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 204/918/24

Провадження № 2/204/1661/24

КРАСНОГВАРДІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська у складі:

головуючої судді Токар Н.В.,

за участю секретаря Кошелюк Д.О.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду у м.Дніпро цивільну справу за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Новокримська 42» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

29 січня 2024 року до суду надійшла позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Новокримська 42» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у якій позивач просив суд стягнути з відповідача на свою користь заборгованість по внескам співвласників та обов`язковим платежам у сумі 11588 грн. 46 коп., а також витрати по сплаті судового збору у розмірі 3028 грн. та витрати на професійну правничу допомогу, які за попереднім (орієнтовним) розрахунком становлять 4000 грн.

В обґрунтування позову, позивач зазначав, що 24 березня 2016 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було зареєстровано ОСББ «Новокримська 42». Завданням та предметом діяльності позивача, відповідно до його Статуту, є забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами, забезпечення виконання співвласників своїх зобов`язань, пов`язаних із діяльністю об`єднання, здійснення некомерційної господарської діяльності для забезпечення власних потреб. На загальних зборах ОСББ було затверджено з 01.03.2019 року внесок на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 5 грн. 33 коп. з власників квартир 1,2 поверхів, нежитлових приміщень та 6 грн. 26 коп. для власників квартир з 3-го по 9-ий поверх. З Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стало відомо, що за адресою: АДРЕСА_1 право власності на квартиру зареєстровано за відповідачем. У відповідача, як у власника вищевказаної квартири, за період з листопада 2021 року по грудень 2023 року виникла заборгованість перед позивачем по сплаті внесків, яка становить 11588 грн. 46 коп. Враховуючи наведене, позивач був вимушений звернутися до суду із зазначеною позовною заявою.

У судове засідання представник позивача адвокат Патика А.В. не з`явився, надавши через систему «Електронний суд» заяву про розгляд справи за його відсутності, проти ухвалення заочного рішення по справі не заперечував.

Відповідач не з`явилась в судове засідання без поважних причин; належним чином була повідомлена про дату, час і місце судового засідання; не подала відзиву, у зв`язку з ненаданням відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Згідно ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно дост.12ЦПК Україницивільне судочинствоздійснюється назасадах змагальностісторін. Учасникисправи маютьрівні праващодо здійсненнявсіх процесуальнихправ таобов`язків,передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 , загальною площею 71,2 м2 що підтверджено Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №361913213 від 15.01.2024 року (а.с.27-28).

Як вбачається з розрахунку заборгованості ОСББ «Новокримська 42», заборгованість ОСОБА_1 , яка є власником квартири АДРЕСА_2 по внеску і обов`язковим платежам станом за період листопад 2021 року грудень 2023 року складає 11588 грн. 46 коп. (а.с.29).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст.4 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Як вбачаєтьсяз копіїстатуту тавиписки зЄДРПОУ,24.03.2016року проведенадержавна реєстраціяюридичної особи ОСББ«Новокримська 42» (ідентифікаційний код юридичної особи - 40366591) (а.с.26).

Відповідно до ч.1 ст.7 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» статут об`єднання складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Загальними зборами ОСББ «Новокримська 42» (протокол №2 від 18.10.2016 року) було затверджено Статут Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Новокримська 42» (а.с.15-25), який був засвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Старова О.С. 11.11.2016 року, зареєстровано в реєстрі за №768.

Згідно п. 1 розділу І вказаного Статуту, ОСББ «Новокримська 42» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно п. 1 розділу ІІ даного Статуту метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених Законодавством та цим Статутом.

Пунктом 3 розділу ІІ Статуту визначено, що завданням та предметом діяльності Об`єднання є: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами; забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю Об`єднання.

Положеннями ч.9 ст.10 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Частиною 20 вказаної статті визначено, що до компетенції правління відноситься, серед іншого, здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням.

Відповідно до ч.1 ст.16 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Утримання будинку та прибудинкової території ОСББ забезпечується як самим ОСББ, так і відповідними підприємствами - виконавцями послуг з утримання будинку на підставі договорів з ОСББ, тому свої послуги об`єднанню такі підприємства надають за тарифами, встановленими органами місцевого самоврядування.

Протоколом загальних зборів ОСББ «Новокримська 42» №10 від 17.02.2019 року було, серед іншого, затверджено з 01.03.2019 року внесок на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 5 грн. 33 коп. з власників квартир 1,2 поверхів, нежитлових приміщень та 6 грн. 26 коп. для власників квартир з 3-го по 9-ий поверх (а.с.30-33), крім того складено розрахунок внеску на утримання житлового дому та прибудинкової території з 01.03.2019 року (а.с.34).

Відповідно до п.2 розділу V Статуту ОСББ «Новокримська 42» співвласники, серед іншого, зобов`язані виконувати обов`язки, передбачені Статутом, виконувати рішення статутних органів, прийняті в межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ч.1 ст.15 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 13 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

З аналізу наведених норм законодавства вбачається, що оскільки відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 та відповідно співвласником вказаного багатоквартирного будинку, він зобов`язаний здійснювати витрати на управління багатоквартирним будинком, сплачувати кошти на утримання будинку та прибудинкової території у розмірах, визначених загальними зборами ОСББ «Новокримська 42».

Слід також зазначити, що відповідач як співвласник багатоквартирного будинку зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом ОСББ «Новокримська 42», виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, та здійснювати витрати на управління багатоквартирним будинком.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Згідно ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За період з листопада 2021 року по грудень 2023 року включно, відповідач має заборгованість по внескам та платежам співвласників об`єднання у розмірі 11588 грн. 46 коп., що підтверджується відповідним розрахунком заборгованості (а.с.29).

З огляду на наведене суд вважає, що відповідачем було порушено права позивача щодо своєчасного та у повному обсязі отримання щомісячних внесків, які підлягають судовому захисту.

Отже, з огляду на наведене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги в зазначеній частині підлягають задоволенню, та з відповідача на користь позивача підлягає стягненню заборгованість по оплаті внесків співвласників об`єднання у розмірі 11588 грн. 46 коп.

Розглядаючи вимогу позивача про стягнення з відповідача понесених витрат на професійну правничу допомогу, суд приходить до наступних висновків.

Так, відповідно до положень ч.3, 4 ст.3 ЦПК України, провадження у цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи. Закон, який встановлює нові обов`язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Згідно ч.1, 3 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, до яких в числі інших належать і витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.1 ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Положеннями п.2 ч.2 ст.137 ЦПК України передбачено, що розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Згідно з ч.3 ст.137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до вимог ч.8 ст.141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмету доказування по справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання правових послуг та інші), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордеру, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки).

Для визначення розміру компенсації витрат на правову допомогу стороною повинен бути наданий розрахунок із зазначенням часу, який був витрачений на виготовлення документів правового характеру, а також дані щодо фактично понесених і документально підтверджених витрат на правову допомогу.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, у тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Тобто, законодавець пов`язує можливість відшкодування витрат на професійну правничу допомогу із здійсненням даних витрат стороною у справі.

Верховний Суд у своїй Постанові від 03 травня 2018 року в справі № 372/1010/16-ц дійшов висновку, що якщо стороною буде документально доведено, що нею понесені витрати на правову допомогу, а саме, надано договір на правову допомогу, акт приймання-передачі наданих послуг, платіжні документи про оплату таких послуг, розрахунок таких витрат, то у суду відсутні підстави для відмови у стягненні таких витрат, стороні на користь якої ухвалено судове рішення.

Такої ж думки дотримується Верховний суд у постановах від 13 червня 2018 року по справі №757/47925/15-ц та від 19 вересня 2018 року по справі №361/6253/16-ц.

Так, до позовної заяви ОСББ «Новокримська 42», підписаної представником адвокатом Патика А.В. на підтвердження понесених позивачем витрат на правничу допомогу було надано: попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат на суму 4000 грн. - професійна правнича допомога та 3028 грн. судовий збір (а.с.9); ордер на надання правничої (правової) допомоги серії АЕ №1254569 від 15.01.2024 року (а.с.10); свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серії ДП №3024 (а.с.11); договір №01/23 про надання професійної правничої допомоги від 21 грудня 2023 року укладений між ОСББ «Новокримська 42» та адвокатським об`єднанням «Погрібної Ольги та Патики Андрія» (а.с.12-13); платіжну інструкцію №5 від 04.01.2024 року на суму 4000 грн. сплаченої ОСББ «Новокримська 42» на рахунок АО «Погрібної Ольги та Патики Андрія» із зазначенням призначення платежу «оплата за проф правничу допомогу по дог 01/23 від 21.12.2023 р.» (а.с.14).

Проте, за наявності перелічених документів, наданих позивачем та його представником, не можна достовірно встановити, що фактично ОСББ «Новокримська 42» сплатило грошові кошти адвокату Патика А.В. за надання правової допомоги у зазначеній справі та його співмірність, оскільки суду не було надано належних та достовірних доказів, в розумінні ст.ст.77,79 ЦПК України, а саме, не надано розрахунок із зазначенням часу, який був витрачений на виготовлення документів правового характеру, а також дані щодо фактично понесених і документально підтверджених витрат на правову допомогу, акт приймання-передачі виконаних робіт.

Таким чином, суд приходить до висновку, що представником позивача не надано належних та допустимих доказів понесення позивачем витрат на правову допомогу, у зв`язку з чим наявні підстави для відмови в задоволенні вимог позивача про відшкодування судових витрат на правову допомогу.

Відповідно до вимог ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Тому з відповідача на користь позивача слід стягнути судовий збір у розмірі 3028 грн. 00 коп.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 360, 526, 610, 612, 625 ЦК України, Законом України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», ст.ст. 4, 12, 13, 76-78, 81, 89, 141, 259, 263-265, 279,280-282 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Новокримська 42»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Новокримська 42» суму боргу по внескам та платежам співвласників об`єднання у розмірі 11588 (одинадцять тисяч п`ятсот вісімдесят вісім) грн. 46 (сорок шість) коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласниківбагатоквартирного будинку«Новокримська 42» понесені судові витрати зі сплати судового збору у сумі 3028 (три тисячі двадцять вісім) грн. 00 (нуль) коп.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Новокримська 42» (ЄДРПОУ 40366591, місцезнаходження: 49089, м.Дніпро, вул.Новокримська, буд.42)

Відповідач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_4 )

Суддя Н.В. Токар

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118407978
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —204/918/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 03.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Токар Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні