Ухвала
від 17.04.2024 по справі 632/479/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/479/24 провадження № 2/632/404/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження та призначення підготовчого провадження

17 квітня 2024 рокум. Первомайський

Суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Кочнєв О.В., вирішуючи питання відкриття провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, служба у справах дітей виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області, служба у справах дітей та сім`ї Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації, про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною батька, який проживає окремо від неї,

ВСТАНОВИВ:

20.03.2024 року позивач через свого представника за ордером адвоката Вторнікової Наталії Олександрівни засобами поштового зв`язку звернувся до суду із позовом, в якому просив суд:

- зобов`язати відповідачку не чинити перешкод позивачу у вихованні та спілкуванні із спільною дитиною сторін по справі - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ;

- визначити позивачу наступний спосіб участі у вихованні та спілкуванні з дитиною:

- до виходу дитини на навчання з відвідуванням навчального закладу цілодобово у період з 00 годин 00 хвилин 1 числа до 00 годин 00 хвилин 15 числа кожного місяця або у період з 00 годин 00 хвилин 16 числа до 00 годин 00 хвилин 30 числа кожного місяця в місті проживання батька без присутності матері, під час перебування дитини у позивача він має право без згоди відповідачки вивозити дитину за кордон, день народження дитини та державні свята за домовленістю сторін;

- з моменту виходу дитини на навчання з відвідуванням навчального закладу і до досягнення дитиною повноліття: щомісячно з 20 години 00 хвилин п`ятниці до 20 години 00 хвилин неділі з періодичністю через тиждень в місці проживання батька або в іншому місці за вибором батька без присутності матері, 50% канікулярного періоду в місці проживання батька без присутності матері, 50% періоду карантину в місці проживання батька без присутності матері, у період шкільних канікул батько має право вивозити дитину за кордон, день народження дитини та державні свята за домовленістю сторін;

- у випадку виїзду відповідачки за кордон України без дитини, протягом усього часу відсутності відповідачки за місцем проживання позивача;

- необмежене спілкування з дитиною до досягнення повноліття засобами телефонного, поштового, електронного та іншого засобу зв`язку, що не передбачають фізичного спілкування позивача та дитини.

Підставою позовних вимог зазначив розірвання шлюбу між сторонами, відсутність згоди щодо участі позивача у вихованні та спілкуванні з дитиною, його право на таке спілкування відповідно до вимог Сімейного кодексу України та перешкоджання відповідачки у такому спілкуванні.

Судовий збір за позовну заяву сплачений за обома заявленими вимогами.

26.03.2024 року відповідно до отриманого судом повідомлення Електронного суду доступ до матеріалів справи отримала з боку сторони відповідача адвокат Нечитайло Маргарита Олегівна.

У порядку ч.8 ст.187 ЦПК України судом було здійснено запит до Єдиного державного демографічного реєстру з метою підтвердження місця реєстрації відповідачки, зазначеного позивачем у позовній заяві, та підтверджено інформацію про місце реєстрації відповідачки. Дитина зареєстрована разом із відповідачкою.

Справа підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області за загальним правилом підсудності цивільних справ.

Відповідно до п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України дана справа підлягає розгляду виключно у порядку загального позовного провадження, а тому по справі слід відкрити загальне позовне провадження, призначивши проведення підготовчого провадження.

Клопотань, вирішення яких потребує участі судді на стадії відкриття провадження, суддею не встановлено, а тому по справі може бути призначено перше судове засідання у підготовчому провадженні.

Питання допиту малолітньої дитини у судовому засіданні вирішити під час підготовчого провадження.

19.10.2023 року, ва згодом 20.02.2024 року, набули чинності зміни до ЦПК України у зв`язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документів» від 29.06.2023 року №3200-IX, відповідно до яких був встановлений обов`язок мати Електронний кабінет у ЄСІТС усім без виключення юридичним особам.

Служба у справах дітей та сім`ї Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації має такий кабінет в Електронному суді. Служба у справах дітей виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області (код ЄДРПОУ 26451125) всупереч прямим вимогам закону такого кабінету не має.

Згідно абзацу першого частини 7 статті 14 ЦПК України щодо того, що особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Таким чином, третю особу - службу у справах дітей та сім`ї Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації - про вказану ухвалу та матеріали справи слід повідомити виключно засобами Електронного суду.

Відносно повідомлення третьої особи - служби у справах дітей виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області, то вказану третю особу слід повідомити засобами поштового зв`язку з роз`ясненням, що в подальшому будь-яке спілкування із вказаною особою по справі буде здійснюватися виключно засобами Електронного суду з відповідними правовими наслідками для вказаної особи

На підставі викладеного та керуючись чст.14, абзацом другим частини четвертої ст.19, ст.ст. 187, 196, 197, ч.5 ст.272, п.1 ч.4 ст.274, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, служба у справах дітей виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області, служба у справах дітей та сім`ї Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації, про усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з дитиною батька, який проживає окремо від неї, та призначити по справі перше судове засідання у підготовчому провадженні на 13 годину 00 хвилин 13 травня 2024 року за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3, роз`яснивши право сторонам на участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних засобів зв`язку.

Копію цієї ухвали надіслати позивачу та відповідачці засобами поштового зв`язку, а відповідачці разом із копією позовної заяви та доданих до неї матеріалів.

Представники сторінта третяособа- службу у справах дітей та сім`ї Солом`янської районної в м. Києві державної адміністрації про вказану ухвалу інформувати засобами Електронного суду.

Третій особі - служба у справах дітей виконавчого комітету Первомайської міської ради Лозівського району Харківської області копію ухвали разом із копією позовної заяви з додатками направити кур`єром суду, роз`яснивши, що відсутність реєстрації кабінету в Електронному суді буде мати наслідком подальше повідомлення вказаної особи виключно засобами Електронного суду, а в разі необхідності отримання відповідних висновків в даної особи та відсутності реєстрації електронного кабінету, вказана обставина буде мати наслідком застосування саме до вказаної особи заходів процесуального примусу у в вигляді штрафу у порядку ст.148 ЦПК України.

Визначити відповідачці п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачка зобов`язана надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 191 ЦПК України, а також усі наявні у неї докази, якими вона обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідачка зобов`язана надіслати іншим учасникам справи (позивачу та кожній третій особі). У разі ненадання відповідачкою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Відповідно дочастини першоїстатті 193ЦПК Україниу строкдля поданнявідзиву відповідачка має право пред`явити зустрічний позов.

Надати кожній третій особі 15-денний строк для подання письмових пояснень щодо суті позову (за бажанням) з дня доставлення даної ухвали до кабінету третьої особи та вручення даної ухвали кур`єром суду.

Питання необхідності подання відповіді на відзив та заперечення вирішити у підготовчому судовому засіданні 13.05.2024 року у порядку п.12 ч.2 ст.197 ЦПК України.

Повідомити сторони, що в подальшому їх інформування про дати судових засідань та прийняті процесуальні документи суд буде здійснювати через їх представниць у порядку ч.5 ст.130 та ч.7 ст.272 ЦПК України.

Повідомити сторони, що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду. Представниці сторін та обидві треті особи по справі можуть ознайомитися з матеріалами справи засобами Електронного суду, де вони мають або повинні мати відповідний кабінет.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя -

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118410601
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —632/479/24

Ухвала від 23.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні