Ухвала
від 17.04.2024 по справі 702/359/24
МОНАСТИРИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 702/359/24

Провадження № 2/702/224/24

УХВАЛА

про відкриття спрощеного позовного провадження

17.04.2024 м.Монастирище

Суддя Монастирищенського районного суду Черкаської області Жежер Ю.М., розглянув позовну заяву комунального підприємства «Теплокомуненерго» м. Монастирище (місцезнаходження:вул.Соборна, 122-І м. Монастирище Черкаської області, фактична адреса вул. Суворова, 3 м. Монастирище Черкаської області, код ЄДРПОУ 25584373) до ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги,

встановив:

Представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги.

Відповідно до змісту позовних вимог предметом позову є стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги, з підстав передбачених ст. 526, 527, 530, 610 612 ЦК України, ст. 7, 9 Закону України «Про житлово - комунальні послуги».

Вказана позовна заява відповідає вимогам ст.175,177 ЦПК Українита підсудна Монастирищенському районному суду Черкаської області, оскільки подана згідно з ч. 1 ст. 30 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження не встановлено.

Представник позивача просить визнати справу малозначною та розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд з даного приводу вважає за необхідне зазначити наступне.

Як вбачається з матеріалів справи предметом позовних вимог є стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги у розмірі 32385,37 грн.

Відповідно до ч. 4, 6 ст. 19 ЦПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду: малозначних справ, справ, що виникають з трудових правовідносин, справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим з батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Для цілейцього кодексумалозначними справамиє: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, якщо такі вимоги не пов`язані із встановленням чи оспорюванням батьківства; справи про розірвання шлюбу; справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує двохсот п`ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 277 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: малозначні справи, що виникають з трудових правовідносин та про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим з батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у ч. 4 цією статті.

Аналіз приписів статті 19, 274 ЦПК України дозволяє дійти висновку, що спрощене позовне провадження як одна із форм цивільного судочинства призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи, тоді як у загальному позовному провадженні розглядаються справи, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному провадженні. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує критерії, визначені частиною четвертою статті 274 ЦПК України.

Законодавцем у частині першій статті 274 ЦПК України визначено норму прямої дії щодо розгляду в порядку спрощеного позовного провадження малозначних справ, до яких віднесено справи за наявності у них ознак, визначених частиною шостою ст. 19 цього Кодексу, тоді як інші справи, віднесені до юрисдикції суду та відсутні в переліку частини четвертої статті 274 ЦПК України, можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження за клопотанням позивача, що подається до суду в письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній (частина 1 статті 276 ЦПК України). Таке клопотання позивача розглядається судом, а результат його розгляду викладається в ухвалі суду про відкриття провадження у справі (частини 1, 2 статті 277 ЦПК України).

Таким чином, враховуючи предмет позовних вимог та ціну позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, імперативні вимоги закону про те, що дана категорія справ має розглядатись лише за правилами спрощеного позовного провадження, клопотання представника позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження підлягає до задоволення саме з цих підстав.

А тому, вивчивши матеріали цивільної справи, з урахуванням ціни та предмета позову, значення справи для сторін, суд вважає за можливе відкрити провадження у справі та проводити її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін, відповідно до ч.6 ст.19, ч.1 ст.274 ЦПК України.

Керуючись ст.7, 11, ч. 6 ст.19, 27, 43, 175, 177, 183, 187, 190-193, ч. 2 ст.261,274,277ЦПК України, суд

постановив:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовом комунального підприємства «Теплокомуненерго» м. Монастирище (місцезнаходження:вул.Соборна, 122-І м. Монастирище Черкаської області, фактична адреса вул. Суворова, 3 м. Монастирище Черкаської області, код ЄДРПОУ 25584373) до ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги.

Розгляд справи провести в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Проведення судового засідання призначити на 09 год 00 хв 07.05.2024 та на 09 год 00 хв 17.05.2024, у разі неявки на попередню дату, в залі судових засідань № 2 Монастирищенського районного суду Черкаської області (м. Монастирище, вул. Соборна,98, ІІ поверх).

У разі заперечення проти позову, встановити відповідачу п`ятнадцять днів з дня одержання копії цієї ухвали для надання до суду відзиву на позовну заяву, який має відповідати вимогам ч. 3 - 5ст. 178 ЦПК України, одночасно долучивши до нього докази, що підтверджують заперечення проти позову, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Зобов`язати відповідача одночасно із надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач заперечення на відповідь позивача, протягом п`яти днів з дати їх отримання, з дотриманням вимог ч. 3 - 5ст. 178 ЦПК України.

Суд повідомляє учасників справи про наявну технічну можливість проведення судового засідання в режимі відео конференції, в тому числі, поза межами приміщення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки: http://ms.ck.court.gov.ua/sud2313/.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Юлія ЖЕЖЕР

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118410912
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —702/359/24

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні