Ухвала
від 17.05.2024 по справі 702/359/24
МОНАСТИРИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 702/359/24

Провадження № 2/702/224/24

У Х В А Л А

17.05.2024 м. Монастирище

Монастирищенський районний суд Черкаської області в складі:

головуючої судді Жежер Ю.М.,

за участю секретарясудового засідання Махомети І.С.,

представника позивача КП «Теплокомуненерго» міста Монастирище Шляпіна О.Ю., відповідача ОСОБА_1 та представника відповідача ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань м. Монастирище в порядку спрощеного позовного провадження питання прийняття до спільного розгляду матеріалів зустрічної позовної заяви ОСОБА_1 докомунального підприємства«Теплокомуненерго» містаМонастирище Черкаськоїобласті про визнання протиправними дії та зобов`язання вчинити діїу справі за позовомкомунального підприємства«Теплокомуненерго» м.Монастирище до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості заспожиті житлово комунальніпослуги,

в с т а н о в и в :

Представник позивача звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги у розмірі 32385,37 грн.

Ухвалою суду від 17.04.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено до судового засідання в порядку спрощеного позовного провадження.

На адресу суду 02.05.2024 від відповідача ОСОБА_1 надійшов зустрічний позов до комунального підприємства «Теплокомуненерго» міста Монастирище Черкаської області про визнання протиправними дії та зобов`язання вчинити дії.

В судовомузасіданні представникпозивача ОСОБА_3 заперечував протиприйняття зустрічногопозову доспільного розглядуз первіснимпозовом,оскільки зустрічнийпозов не виключає можливість задоволення первісного позову. Зустрічний позов поданий в порядку ЗУ «Про захист прав споживачів», проте його вимоги ніяким чином не стосуються вказаного закону, а тому зустрічна позовна заява має бути залишена без руху, оскільки не сплачено судовий збір.

В судовому засіданні відповідач ОСОБА_1 та представник відповідача ОСОБА_2 просили зустрічну позовну заяву об`єднати в одне провадження із первісною позовною заявою.

Заслухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справ в розрізі вирішення питання про прийняття зустрічного позову та його об`єднання в одне провадження із первісним позовом, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ст. 12 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 49 ЦПК України відповідач має право подати зустрічний позов у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Ухвалою суду від 17.04.2024 встановлено відповідачу п`ятнадцять днів з дня одержання копії цієї ухвали для надання до суду відзиву на позовну заяву.

Так, відповідач ОСОБА_1 18.04.2024 отримала копію ухвали про відкриття провадження у справі із доданими до неї позовними матеріалами, що підтверджується розпискою (а.с. 165).

Ухвалою суду відповідачеві встановлено строк п`ятнадцять днів з дня отримання копії ухвали, для надання відзиву на позовну заяву.

Зустрічний позов представником відповідача ОСОБА_2 поданий 02.05.2024, тобто в межах строку, передбаченого ч. 1 ст. 193 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 193 ЦПК України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Згідно з ч. 3 ст. 193 ЦПК України вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Оскільки первісний і зустрічний позов взаємопов`язані, виникають із одних правовідносин відносин надання послуг з постачання теплової енергії, технічного та абонентського обслуговування споживачів, задоволення зустрічного позову може виключити повністю задоволення первісного позову, суд вважає, що їх спільний розгляд є доцільним та вважає за необхідне зустрічний позов прийняти до спільного розгляду з первісним позовом та об`єднати в одне провадження з первісним позовом.

Підстав для залишення зустрічної позовної заяви без руху суд не вбачає.

Крім цього, як було встановлено судом вище, ухвалою суду постановлено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Відповідно до ч. 4 ст. 193 ЦПК України у випадку подання зустрічного позову у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, суд постановляє ухвалу про перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Оскільки,відповідачем ОСОБА_1 подано зустрічнийпозов,судомприйнято рішеннязустрічнийпозов прийнятидоспільногорозгляду зпервіснимпозовом,судвважає занеобхіднездійснити перехіддорозглядусправи запозовом комунального підприємства «Теплокомуненерго» м. Монастирище до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги та за зустрічним позовом ОСОБА_1 докомунального підприємства«Теплокомуенеого» містаМонастирище Черкаськоїобласті про визнання протиправними дії та зобов`язання вчинити дії, за правилами загального позовного провадження зі стадії відкриття провадження.

Керуючись ст. 49, 193, 258 261, 276 ЦПК України суд,

п о с т а н о в и в :

Зустрічний позов ОСОБА_1 докомунальногопідприємства «Теплокомуненерго»містаМонастирище Черкаськоїобластіпро визнанняпротиправними діїта зобов`язаннявчинити дії прийняти до спільного розгляду з первісним позовом комунального підприємства«Теплокомуненерго» м.Монастирище до ОСОБА_1 простягнення заборгованостіза спожитіжитлово комунальні послуги.

Вимоги зазустрічним позовом ОСОБА_1 докомунальногопідприємства«Теплокомуненерго» містаМонастирищеЧеркаськоїобласті провизнання протиправнимидії тазобов`язання вчинитидії об`єднати в одне провадження з первісним позовом комунального підприємства «Теплокомуненерго» м. Монастирище до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги.

Об`єднаній справі присвоїти № 702/359/24, провадження № 2/702/224/24.

Перейди до розгляду у загальному позовному провадженні цивільної справи за первісним позовом комунального підприємства «Теплокомуненерго» м. Монастирище до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово комунальні послуги та зазустрічним позовом ОСОБА_1 докомунального підприємства «Теплокомуненерго» містаМонастирище Черкаської області про визнання протиправними дії та зобов`язання вчинити дії.

Призначити підготовче засідання на 15год00хв02.07.2024 в залі судових засідань № 2 Монастирищенського районного суду Черкаської області (м. Монастирище, вул. Соборна, 98, ІІ поверх).

У разі заперечення проти позову, встановити відповідачам за зустрічним позовом п`ятнадцять днів з дня одержання копії цієї ухвали для надання до суду відзиву на позовну заяву, який має відповідати вимогам ч. 3-5ст. 178 ЦПК України, одночасно долучивши до нього докази, що підтверджують заперечення проти позову, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачами за зустрічним позовом відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач за зустрічним позовом має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідачі за зустрічним позовом заперечення на відповідь позивача, протягом п`яти днів з дати їх отримання, з дотриманням вимог ч. 3 - 5ст. 178 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, яка розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки: http://ms.ck.court.gov.ua/sud2313/.

Суд повідомляє учасників справи про наявну технічну можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції, в тому числі, поза межами приміщення суду.

Копію ухвали вручити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду самостійному оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя Юлія ЖЕЖЕР

СудМонастирищенський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення17.05.2024
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу119083546
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —702/359/24

Ухвала від 17.05.2024

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Монастирищенський районний суд Черкаської області

Жежер Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні