Рішення
від 16.04.2024 по справі 716/142/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/142/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.04.2024 Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді Стрільця Я.С.,

за участю

секретаря судових засідань Якимик К.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вікнянської територіальної громади в особі Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до відповідача Вікнянської територіальної громади в особі Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, в якій просить постановити рішення, яким визнати за нею право власності на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами загальною площею 46,60 кв.м. та житловою площею 33,00 кв.м., що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на все належне йому майно, до складу якої входить, зокрема, житловий будинок з господарськими спорудами і будівлями, розташований по АДРЕСА_1 , який він успадкував після смерті матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , проте за життя не оформив правовстановлюючих документів. Все належне йому на день смерті майно ОСОБА_2 відповідно до заповіту від 25.10.2016 заповів їй. Спадкоємицею, яка має право на обов`язкову частку при спадкуванні за заповітом, є непрацездатна дружина спадкодавця - ОСОБА_4 , яка звернулася до нотаріальної контори із заявою про відмову від прийняття спадщини, що відкрилася після смерті чоловіка.

Зазначає, що спадщину після смерті ОСОБА_2 позивач прийняла, звернулася до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак у видачі свідоцтва про право власності на спадщину за заповітом на вищевказаний житловий будинок нотаріусом було відмовлено, оскільки позивачем не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності ОСОБА_2 на спадкове майно у вигляді згаданого житлового будинку.

Відсутність належно оформлених правовстановлюючих документів на спадкове майно є перешкодою в оформленні спадщини. Саме тому, позивач змушена в судовому порядку визнавати право власності на спадкове майно.

Позивачка ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явилася, у поданій до суду заяві її представник ОСОБА_5 клопотав про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача Вікнянської територіальної громади в особі Вікнянської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області в підготовче засідання не з`явився, надав суду заяву про визнання позову та прохання розглянути справу у його відсутності.

У зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу у відповідності до приписів ч.2 ст. 247 ЦПК України не здійснювалося.

Відповідно ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи зазначені вище вимоги закону, а також визнання відповідачем позову, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити в підготовчому судовому засіданні.

Вивчивши матеріали справи, врахувавши заяви сторін, суд вважає, що позовна заява обґрунтована та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

За правилами ст. 1216, 1217, 1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а тому прийняття спадщини частинами не можливе.

Відповідно до ч.1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ч.1 ст. 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

Згідно ч. 1 ст. 1268, ч. 1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно вимог ст. 1276 ЦК України якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Право на прийняття спадщини у цьому випадку здійснюється на загальних підставах протягом строку, що залишився. Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він подовжується до трьох місяців.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_3 , що вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 06.06.2014. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складалася із житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, загальною площею 46,60 кв.м, житловою площею 33,00 кв.м., що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Спадкоємцем майна померлої ОСОБА_3 за заповітом, був її син - ОСОБА_2 , який фактично прийняв спадщину після смерті матері, оскільки у встановлений законодавством строк звернувся до нотаріуса із заявою про фактичне прийняття спадщини, за якою було заведено спадкову справу №236/2014, проте за життя не встиг отримати правовстановлюючого документу. Саме тому спадкування відбувається за правилами спадкової трансмісії.

Із копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 19.04.2022 вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внаслідок смерті останнього відкрилася спадщина на все належне йому майно, до складу якої входить, в том числі, вищевказаний житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Вказане спадкове майно ОСОБА_2 згідно заповіту від 25.10.2016, посвідченого секретарем виконкому Вікнянської сільської ради Заставнівського району Чернівецької області Амбросійчук Т.М. та зареєстрованого в реєстрі за №112, який на час відкриття спадщини змінений та скасований не був, заповів позивачці ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка).

Відповідно до п.19 Постанови Пленуму Верховної ради України за №7 від 30.05.2008 р. «Про судову практику у справах про спадкування» - перелік осіб, які мають право на обов`язкову частку, що визначений ст. 1241 ЦК України є вичерпним і розширеного тлумачення не потребує.

На виконання вказаних вимог закону, судом встановлено, що спадкоємицею, яка має право на обов`язкову частку при спадкуванні за заповітом, є непрацездатна дружина спадкодавця - ОСОБА_4 , 1954 р.н., проте вона самостійних прав на спадкове майно не висуває.

Згідно копії спадкової справи спадкоємець ОСОБА_4 12.07.2022 подала до нотаріальної контори заяву про відмову від прийняття спадщини після смерті чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 вважається такою, що прийняла спадщину після смерті батька ОСОБА_2 , оскільки вона у шестимісячний термін після смерті спадкодавця звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, за якою було заведено спадкову справу №165/2022.

Відповідно до положення ч.1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

З метою оформлення спадщини та отримання свідоцтва про право власності на спадкове майно позивач звернулася до Заставнівської нотаріальної контори із заявою, однак у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно за заповітом у вигляді спірного житлового будинку нотаріусом було відмовлено, оскільки позивачем не були надані належним чином оформлені документи, що посвідчують право власності ОСОБА_2 на житловий будинок. Наведене підтверджується витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі №69447131 від 12.07.2022 та постановою про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 15.01.2024.

Порядок ведення погосподарського обліку в сільських радах визначався Вказівками по введенню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими постановою Державного комітету статистики СРСР від 12.05.85 № 5-24/26, а згодом - Вказівками, затвердженими постановою Держкомстату СРСР від 25.05.90 №69.

В п. 3.3 Вищого Спецiалiзованого Суду України з розгляду цивільних i кримінальних справ в інформаційному листi вiд 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» сказано, що всi господарсько-побутові будiвлi та споруди у домоволодіннях, якi належать громадянам i були побудовані до Указу Президії Верховної Ради Української РСР вiд 22 січня 1979 року «Про боротьбу з самовільним будівництвом господарсько-побутових будівель», i під час технічної інвентаризації не були відображені в матеріалах інвентаризації як самовільні, не вiдносяться до категорії самовільних (самочинних).

Також в даному листі зазначається, що записи у по-господарських книгах, при вирішенні питання про визнання права власності на житлові будинки i споруди у порядку спадкування, оцiнюються у сукупності з iншими доказами, таким як: рiшення про оформлення права власностi громадян на будинки, технiчним паспортом на будiвлi, документами про вiдведення в установленому порядку земельних дiлянок пiд забудову тощо.

Частинами 3, 4 ст. 3 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначено, що права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації. Права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до набрання чинності цим Законом, визнаються дійсними у разі відсутності їх державної реєстрації, передбаченої цим Законом, за умов якщо реєстрація прав та їх обтяжень була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, або якщо на момент виникнення прав та їх обтяжень діяло законодавство, що не передбачало обов`язкової реєстрації таких прав та їх обтяжень.

На виконання вказаних норм закону, судом встановлено, що спадкодавиця ОСОБА_1 набула право власності на спірний житловий будинок, проте його не оформила належним чином. Чого після її смерті не зробив і її спадкоємець ОСОБА_2 .

Відповідно до другого абзацу пункту 3.1 розділу ІІІ Порядку затвердженого Наказом від 19.03.2013р. №95 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, документом, який засвідчує відповідність закінчених будівництвом до 05 серпня 1992 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, які не підлягають прийняттю в експлуатацію, вимогам законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил, зокрема для потреб державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, є технічний паспорт, складений за результатами технічної інвентаризації.

На даний час позивачкою, як спадкоємицею майна померлого ОСОБА_2 за заповітом, виготовлено технічний паспорт на садибний (індивідуальний) житловий будинок, 1934-1970 року побудови, згідно висновку про вартість майна - вартість житлового будинку з господарськими спорудами і будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 становить 165027 (сто шістдесят п`ять тисяч двадцять сім) гривень.

Таким чином, сукупність зібраних у справі доказів, дають суду право зробити висновок, що позовні вимоги обґрунтовані і їх слід задовольнити з метою реалізації позивачкою своїх законних спадкових прав.

На підставі викладеного, ст.ст. 1216, 1217, 1218, 1220, 1222, 1261-1265, 1268, 1269, 1270, 1272, 1297 ЦК України, керуючись ст. ст. 7, 10, 12, 13, 206, 235, 247, 259, 263 - 265, 273, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на житловий будинок, що в плані зазначений під літ. «А», загальною площею 46,60 м.кв., житловою площею 33,00 м.кв., із господарськими будівлями та спорудами: літню кухню під літ. «Б», сарай під літ. «В», сарай під літ. «Г», сарай під літ. «Д», сарай під літ. «Е», криницю під № НОМЕР_3 , огорожу під №2-4, що розташовані по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , 1954 р.н., який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Вікно Чернівецького району Чернівецької області, актовий запис про смерть №41 від 19.04.2022.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Чернівецького апеляційного суду.

Повне найменування сторін та інших учасників по справі:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий 22.12.2000 Заставнівським РВ УМВС в Чернівецькій області.

представник позивача - адвокат Павчук Святослав Іванович, адреса місцезнаходження: вул. Турецького, 16, м. Заставна Чернівецького району Чернівецької області, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №000114 від 23.02.2017, діє у справі на підставі ордеру на надання правничої (правової) допомоги серії СЕ №1045457 від 04.07.2022;

відповідач - Вікнянська сільська рада Чернівецького району Чернівецької області, юридична адреса: вул. Бажанського,1, с. Вікно Чернівецького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ: 04418570.

Дата складення повного тексту рішення суду: 16.04.2024

Суддя Ярослав СТРІЛЕЦЬ

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118411159
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —716/142/24

Рішення від 16.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Стрілець Я. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні