Ухвала
від 15.04.2024 по справі 909/265/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/265/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

15.04.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В., секретар судового засідання Масловський А. Ю., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк"

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Серін-Ліс"

до співвідповідача: Паскуале Клаудіо

про стягнення солідарно заборгованості за кредитним договором в сумі 5 264 693 грн 08 коп.

за участю:

від позивача: Скиданюк Михайло Васильович,

від відповідача: Грицак Андрій Зіновійович,

від співвідповідача: представник не з`явився

встановив: до Господарського суду Івано-Франківської області звернулось Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк "Укргазбанк" з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Серін-Ліс" та ОСОБА_1 про стягнення солідарно заборгованості за Кредитним договором №1371/2022/ІФОД-МСБ від 17.08.2022 в сумі 129951,03 євро, що у гривневому еквіваленті складає 5264693 грн 08 коп.

25.03.2024 суд постановив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання на 15.04.2024.

12.04.2024 від відповідача надійшов відзив на позов (вх.№6303/24).

Співвідповідач в судове засіданні не з`явився, однак надіслав клопотання про розгляд справи без участі співвідповідача (від 12.04.2024 вх.№6336/24). Крім того, від співвідповідача надійшов відзив на позов з заявою про поновлення строку на його подання (від 12.04.2024 вх.№6335/24).

Згідно з ч. 1 ст. 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Суд враховує необхідність при розгляді справи забезпечити виконання завдань господарського судочинства, які превалюють над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі, та дотримання основних засад (принципів) господарського судочинства та вважає за необхідне визнати поважними причини пропуску строку на подання відзиву на позовну заяву.

Суд задовольняє клопотання співвідповідача, поновлює строк на подання відзиву та приймає до розгляду відзиви відповідача та співвідповідача.

12.04.2024 від позивача надійшла заява про залучення третьої особи (вх.№3394/24), в який позивач просить залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Приватне акціонерне товариство "Експортно-кредитне агенство".

Позивач у судовому засіданні підтримав подану заяву про залучення до участі у справі в якості третьої особи Приватне акціонерне товариство "Експортно-кредитне агенство", яка мотивована тим, що позивач звернувся до ПрАТ "Експортно-кредитне агенство" із заявою про виплату стахового відшкодування за Договором страхування експортних кредитів №3/2022/ЕКП від 15.06.2022, укладеного між ПАТ АБ "Укргазбанк" та ПрАТ "Експортно-кредитне агенство". Однак позивачу було відмовлено у виплаті страхового відшкодування внаслідок невиконання відповідачем у справі умов кредитного договору №1371/2022/ІФОД-МСБ від 17.08.2022, стягнення заборгованості за яким є предметом спору. А тому рішення по справі може вплинути на права та обов`язки цієї особи, а тому її слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Представник відповідача у судовому засіданні проти залучення до участі у справі в якості третьої особи не заперечував.

Відповідно до ч.1 та 2 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд вважає, що вирішення цього спору може вплинути на права і обов`язки Приватного акціонерного товариства "Експортно-кредитне агенство", а тому його належить залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Представник позивача у судовому засіданні заявив усне клопотання про відкладення підготовчого засідання для надання можливості подання відповідей на відзиви відповідача та співвідповідача.

Відповідно до п.2 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, з метою надання можливості учасникам справи скористатися своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання.

Керуючись статтями 12, 50, 176, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Приватне акціонерне товариство "Експортно-кредитне агенство", бульвар Дружби Народів, буд. 28, м. Київ, 01103, код ЄДРПОУ 42644659.

2. Підготовче засіданні відкласти на 27.05.2024 о 10:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, зал судових засідань № 7.

3. Зобов`язати позивача протягом п`яти днів, з дня вручення цієї ухвали надіслати третій особі копію позовної заяви з додатками, докази чого надати суду.

4. Встановити третій особі строк для надання суду пояснень щодо позову і всіх наявних доказів, що підтверджують підтримання позову чи заперечення проти позову, до десяти днів з дня вручення цієї ухвали. Копію пояснень щодо позову та доданих до них документів у встановлений строк також надіслати учасникам справи. Подання пояснень щодо позову слід здійснити, враховуючи вимоги ст. 165, 178 ГПК України.

6. Роз`яснити, що в разі ненадання третьою особою у встановлений судом строк без поважних причин пояснень, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

7. Довести до відома учасників справи про можливість отримувати інформацію по справі на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст.ст. 235, 255 ГПК України).

Дата підписання: 15.04.2024

Суддя Т. В. Максимів

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118416889
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —909/265/24

Ухвала від 12.06.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні