Постанова
від 17.04.2024 по справі 916/5530/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" квітня 2024 р. Справа № 916/5530/23Господарський суд Одеської області у складі судді Литвинової В.В., за участю секретаря судового засідання Склезь Ю.В., розглянувши у відкритому засіданні справу

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт Дніпро", код 41992246, м. Дніпро вул. Старокозацька 74-А, прим. 2

до Боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт", код 36394005, м. Херсон вул. Богуна Івана 86-А

про визнання банкрутом

за участю розпорядника майна Клигіної І.В.

та представників

від кредиторів:

ТОВ "Дакорт Дніпро" - Гапіна Н.

АО "НАША СПРАВА" - Подрез О.

ТОВ "АІТ-76" - не прибув

від боржника - не прибув

встановив:

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 27.12.2023 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Клигіну І.В., визнано грошові вимоги ТОВ "Дакорт Дніпро" до Боржника в розмірі 49835018 грн.

На сайті Верховного Суду опубліковано 28.12.2023 повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт" (номер публікації 72182).

Ухвалою від 06.03.2024 суд визнав грошові вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "АІТ-76" до Боржника в сумі 1981969,94 грн, з яких - 6056грн судового збору (1 черга), 1975913,94 грн - 4 черга; визнано грошові вимоги кредитора - Адвокатського об`єднання "НАША СПРАВА" до Боржника в сумі 57656грн, з яких - 6056грн судового збору (1 черга), 51600грн - 4 черга.

Крім того, судом визначено розмір та перелік усіх визнаних вимог для внесення розпорядником майна боржника до реєстру вимог кредиторів:

Вимоги першої черги:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дакорт Дніпро"(код 41992246, м. Дніпро вул. Старокозацька 74-А, прим. 2) - 81772 грн витрат,

Товариство з обмеженою відповідальністю "АІТ-76" (код 44789578, м. Первомайськ Миколаївської області, вул. Фабрична 51) - 6056 грн судового збору,

Адвокатське об`єднання "НАША СПРАВА" (код 37239016,м. Херсон вул. Пилипа Орлика 32) - 6056 грн судового збору.

Вимоги четвертої черги:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дакорт Дніпро"(код 41992246, м. Дніпро вул. Старокозацька 74-А, прим. 2) - 49835018 грн,

Товариство з обмеженою відповідальністю "АІТ-76" (код 44789578, м. Первомайськ Миколаївської області, вул. Фабрична 51) - 1975913,94 грн,

Адвокатське об`єднання "НАША СПРАВА" (код 37239016,м. Херсон вул. Пилипа Орлика 32) - 51600грн.

Судом призначено дату підсумкового засідання суду на 17 квітня 2024 року о 10год.

12.04.2024 від голови комітету кредиторів - АО «Наша Справа» надійшло клопотання про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором Клигіну І.В.

Розпорядником майна надано до матеріалів справи протокол засідання кредиторів та протокол засідання комітету кредиторів від 05.04.2024, на яких було прийнято рішення визнати боржника банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру та призначити ліквідатором Клигіну І.В. До того ж, комітет кредиторів погодив звіт розпорядника майна про виконану роботу та визнав його роботу задовільною. Також комітет кредиторів схвалив звіт розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування його витрат за період з 27.12.2023 по 17.04.2024 в сумі 81526,25грн, з яких - 80953,25 грн основної грошової винагороди та здійснення витрат в сумі 573грн.

Розпорядник майна подав до суду аналіз фінансово-господарського стану підприємства-боржника, з якого вбачається, що розпорядник майна дійшов висновку що підприємство перебуває в стані надкритичної неплатоспроможності та щодо доцільності застосування ліквідаційної процедури.

Арбітражний керуючий Клигіна І.В. подала до суду заяву про згоду на призначення її ліквідатором, до якої додано копію свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

В матеріалах справи міститься звіт розпорядника майна Клигіної І.В. про виконану роботу.

Із змісту даного звіту суд встановив, що розпорядником майна були надіслані запити до державних органів. 05.01.2024 на адресу керівника боржника направлено вимогу про надання документів з фінансово-господарької діяльності , за результатами вивчення яких було складено звіт з аналізу фінансово-господарської діяльності боржника.

23.02.2024 розпорядником майна проведено інвентаризацію, матеріали якої надано до справи. Розпорядником майна подано до справи реєстр вимог кредиторів.

Арбітражним керуючим було проведено збори кредиторів та комітету кредиторів 05.04.2024, за результатами яких прийнято рішення про перехід до ліквідаційної процедури.

Судом встановлено, що 05.04.2024 відповідний звіт розпорядника майна про виконану роботу заслуховувався на засіданні комітету кредиторів. З протоколу зборів комітету кредиторів боржника вбачається, що вказаний звіт було погоджено.

Окрім того, як слідує із змісту протоколу, кредиторами було прийнято рішення звернутися до Господарського суду Одеської області з клопотанням про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з ч. 5 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства саме до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про звернення до суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

У підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень, з - поміж яких зокрема постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

В силу ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців. Неявка у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про час і місце такого засідання, не перешкоджає провадженню у справі.

В статті 1 даного Кодексу надано визначення поняттю банкрутство - визнана господарським судом нездатність боржника, крім страховика або кредитної спілки, відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника, а також віднесення страховика або кредитної спілки відповідно до рішення Національного банку України до категорії неплатоспроможних відповідно до Закону України "Про страхування" або Закону України "Про кредитні спілки".

В силу ч.ч. 1, 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу, крім укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу у процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом; скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (органу, уповноваженого управляти майном) майна банкрута.

Враховуючи майновий стан боржника, відсутність можливості відновити свою платоспроможність, задовольнити вимоги кредиторів за допомогою інших судових процедур, суд прийшов до висновку про наявність підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно ч. 1 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Частиною 6 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що з дня визнання господарським судом боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або введення процедури санації процедура розпорядження майном та повноваження розпорядника майна припиняються.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор призначається господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Як з`ясовано судом, на адресу суду надійшла заява арбітражного керуючого Клигіної І.В. про згоду на призначення її ліквідатором

Суд, розглянувши відповідну заяву та додані до неї документи, суд призначає арбітражного керуючого Клигіну І.В. ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт".

Керуючись ст.ст. 1, 2, 9, 28, 49, 58, 59, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 3. ч. 6 ст. 12, 42, 232, 233, 234, ч.1 ст. 235, 236, 255, 256, 326 ГПК України, суд -

ухвалив:

1. Припинити процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт" (код 36394005, м. Херсон вул. Богуна Івана 86-А).

2. Припинити повноваження розпорядника майна Клигіної І.В. у справі № 916/5530/23.

3. Визнати боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дакорт" (код 36394005, м. Херсон вул. Богуна Івана 86-А) банкрутом.

4. Відкрити ліквідаційну процедуру, строк якої не може перевищувати 12 місяців.

5. Призначити ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт" (код 36394005, м. Херсон вул. Богуна Івана 86-А) арбітражного керуючого Клигіну Ірину Володимирівну (свідоцтво про здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майном, керуючого санацією, ліквідатора №903 від 14.05.2013, 65049, м. Одеса а/с 15).

6. Арбітражному керуючому (ліквідатору) Клигіній І.В. до завершення ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт" (код 36394005, м. Херсон вул. Богуна Івана 86-А) у справі № 916/5530/23 забезпечити виконання дій та заходів, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

7. З дня винесення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, члени виконавчого органу (керівник) банкрута звільняються з роботи у зв`язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника майна банкрута.

8. Протягом 15 днів з дня призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов`язані передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов`язків відповідні посадові особи банкрута несуть зобов`язання щодо відшкодування збитків, завданих таким ухиленням. Ліквідатор має право замовити виготовлення дублікатів печатки та штампів у разі їх втрати.

9. Здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Дакорт" (код 36394005, м. Херсон вул. Богуна Івана 86-А) банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

10. Строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважати таким, що настав.

11. Припинити з 17.04.2024 нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута.

12. Скасувати арешт, накладений на майно боржника чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

13. Ліквідатору арбітражному керуючому Клигіній І.В. - за результатами ліквідаційної процедури надати суду документально підтверджений звіт про виконану в ході ліквідаційної процедури роботу.

14. Постанову направити - кредиторам, боржнику, ліквідатору арбітражному керуючому Клигіній І.В., Державному реєстратору Херсонської міської ради (depap@ukr.net), Головному управлінню ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (kherson.official@tax.gov.ua), Корабельному районному відділу Державної виконавчої служби м. Херсона Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (info_km@ks.ks.dvs.gov.ua).

Повний текст постанови складено та підписано 17 квітня 2024 р.

Постанова про визнання боржника банкрутом набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом 10 днів до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Суддя В.В. Литвинова

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118417378
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —916/5530/23

Ухвала від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Постанова від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні