Ухвала
від 17.04.2024 по справі 607/14562/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

17 квітня 2024 року м. ТернопільСправа № 607/14562/22 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Гевка В.Л. розглянувши матеріали справи

за позовом: керівника Тернопільської окружної прокуратури

до відповідачів: 1. Тернопільської міської ради, 2. Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», 3. ОСОБА_1

третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області

про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку

ВСТАНОВИВ:

Керівник Тернопільської окружної прокуратури звернувся до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з позовом до Тернопільської міської ради, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилався на те, що в ОСОБА_1 відсутні дозвільні документи на виконання будівельних робіт на земельній ділянці по АДРЕСА_1 . Управлінням містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради адресний номер об`єкту нерухомості - споруді для підприємницької діяльності за адресою АДРЕСА_1 не присвоювався. Технічний паспорт на самочинну споруду виготовлений за фактичної відсутності об`єкту. Рішення органу місцевого самоврядування та суду з питань, визначених ст.376 ЦК України, не приймались.

У позові, позивач просив:

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію права власності ОСОБА_1 на споруду для підприємницької діяльності загальною площею 8.5 кв.м по АДРЕСА_1 (запис від 20 вересня 2019 року, номер запису 33323162, реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна - №19193 51761101);

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію права власності товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» на споруду для підприємницької діяльності загальною площею 8.5 кв.м по АДРЕСА_1 (запис від 10 жовтня 2019 року, номер запису 33729907, реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна - №1919351761101);

- визнати незаконним та скасувати рішення сесії Тернопільської міської ради від 13 березня 2020 року №7/47/167 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою АДРЕСА_1 товариству з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ»;

- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 0.0456 га кадастровий номер 6110100000:12:006:0056 по АДРЕСА_1 , що укладений 20 березня 2020 року між Тернопільською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» та зареєстрований в реєстрі 23 березня 2020 року за №6266;

- скасувати в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію права оренди товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» на земельну ділянку площею 0.0456 га з кадастровим номером 6110100000:12:006:0056 по АДРЕСА_1 (запис від 23 березня 2020 року, номер запису 36047419);

- зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» (код ЄДРПОУ 43252574, 46024, Тернопільська область, місто Тернопіль, вулиця Генерала М.Тарнавського, будинок 3, квартира 60) повернути Тернопільській міській раді (код ЄДРПОУ 34334305, 46001, Тернопільська область, місто Тернопіль, вулиця Листопадова, будинок 5) земельну ділянку площею 0.0456 га з кадастровим номером 6110100000:12:006:0056 по вул. Митрополита Шептицького, 4В та стягнути судові витрати.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року провадження у справі за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку, закрито.

Роз`яснено керівнику Тернопільської окружної прокуратури, що розгляд справи в частині позовної вимоги керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», про скасування державної реєстрації права власності за Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, укладеного між Тернопільською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», скасування державної реєстрації права оренди за Товариством з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» та зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ» повернути земельну ділянку, віднесений до юрисдикції господарського суду.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року у задоволенні позову керівника Тернопільської окружної прокуратури до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, відмовлено.

Постановою Тернопільського апеляційного суду від 27 лютого 2024 року апеляційну скаргу керівника Тернопільської обласної прокуратури на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року - задоволено частково.

Рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 02 листопада 2023 року - скасовано.

Провадження у справі за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, - закрито.

Роз`яснено позивачу, що розгляд зазначеної справи віднесено до юрисдикції господарського суду та що протягом десяти днів з дня отримання цієї постанови він може звернутися до Тернопільського апеляційного суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією.

Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 05.04.2024 заяву першого заступника керівника Тернопільської окружної прокуратури про передачу справи за встановленою юрисдикцією - задоволено

Постановлено передати справу №607/14562/22 за позовом керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку, до Господарського суду Тернопільської області, як суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд справи.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.04.2024 головуючим у справі визначено суддю Гевко В.Л.

Враховуючи вищенаведене, суд приймає справу №607/14562/22 до свого провадження.

При вирішенні питання щодо форми господарського судочинства, у якому повинен здійснюватися розгляд позовних вимог господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до частин 1, 3 статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно частини 3 статті 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи, суд приймаючи до уваги характер спірних правовідносин, предмет доказування, склад учасників справи, приходить до висновку, що вказану справу за її суттю не можна зарахувати до малозначної чи справи незначної складності та її слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись статтями 12,162,164,172,174,176,234,247 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ

1. Прийняти до свого провадження матеріали справи №607/14562/22 за позовом: керівника Тернопільської окружної прокуратури до відповідачів: 1. Тернопільської міської ради, 2. Товариства з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», 3. ОСОБА_1 третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про скасування державної реєстрації права власності, визнання незаконним та скасування рішення Тернопільської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації права оренди та зобов`язання повернути земельну ділянку.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3.Призначити у справі підготовче засідання на 14 травня 2024 року о 10 год. 00 хв. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду, який знаходиться за адресою м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 14 а, зал судових засідань № 4, 5 поверх.

4. Копію ухвали направити:

Позивачу: керівнику Тернопільської окружної прокуратури, до його електронного кабінету в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС;

Відповідачу 1: Тернопільській міській раді, до його електронного кабінету в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС;

Відповідачу 2: Товариству з обмеженою відповідальністю «ТЕР-ВІВ», 46024, м. Тернопіль, вулиця Генерала М. Тарнавського, будинок 3, квартира 60, рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення;

Відповідачу 3: ОСОБА_1 , АДРЕСА_2 , рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення поштового відправлення;

Третій особі на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Головному управлінню Держгеокадастру у Тернопільській області, до його електронного кабінету в електронній формі із застосуванням ЄСІТС в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС.

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до статей 56-60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представництва (щодо адвокатів) або самопредставництва.

6. Заперечення (оскарження) щодо ухвали може бути подано з підстав та у порядку визначених статтями з 253 по 259 ГПК України.

7.Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями) з 17.04.2024.

Інформацію по справі, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за Веб-адресою сторінки https://court.gov.ua/sud5022/.

До уваги учасників судового процесу!

Згідно з новою редакцією частин п`ятої - дев`ятої статті 6 ГПК України, яка вводиться в дію 18.10.2023 відповідно до Закону України № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням ЄСІТС, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про ЄСІТС.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

Інші особи (це, зокрема, фізичні особи, у тому числі фізичні особи - підприємці) реєструють такі кабінети в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Разом з цим, суд вручає будь-які документи особі, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС, у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Такі учасники справи також мають можливість ознайомитись з матеріалами справи через ЄСІТС.

Суддя В.Л. Гевко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено18.04.2024
Номер документу118417580
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —607/14562/22

Ухвала від 11.09.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 26.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 08.08.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 16.07.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 20.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 17.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні