Ухвала
від 16.04.2024 по справі 303/1317/24
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/1317/24

2-о/303/47/24

УХВАЛА

16 квітня 2024 року м. Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області у складі судді Полянчука Б.І., присяжних: Гомба В.В., Русин А.М., при секретарі Варваринець Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи: Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради, ОСОБА_2 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 подав до суду заяву про визнання фізичної особи недієздатною, заінтересовані особи: Виконавчий комітет Великолучківської сільської ради, ОСОБА_2 .

Одночасно з поданням вищезазначеної заяви ОСОБА_1 подав клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, яке у подальшому уточнив.

Заявник та його представник у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином. Представник заявника адвокат Попович В.І. подав заяву про проведення судового засідання без його часті, просив вирішити клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи.

ОСОБА_2 та його представник - адвокат Грицак А.В. у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином. Адвокат Грицак А.В. подав заяву про розгляд клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи без їх участі.

Представник Виконавчого комітету Великолучківської сільської ради у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи без його участі.

З`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами суд приходить до наступного.

Згідно ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:

1) характер і ступінь ушкодження здоров`я;

2) психічний стан особи;

3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Частиною 1 ст. 104 ЦПК України встановлено, що про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Клопотання заявника необхідно задовольнити, оскільки за ст. 105 ЦПК України призначення експертизи по встановленню психічного стану ОСОБА_3 є обов`язковим.

Відповідно до ч. ч. 4-5 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Заявником у клопотанні про призначення експертизи не запропоновано суду питання роз`яснення яких, на його думку, потребують висновку експерта.

Таким чином, суд вважає за необхідне самостійно визначитись з питаннями, які необхідно поставити на вирішення експертизи та сформулювати їх у відповідності до ст. ст. 36, 39 ЦК України.

Враховуючи вищезазначене, перед експертами необхідно поставити наступні запитання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на будь-який психічний розлад? Якщо так, то чи є цей розлад хронічним та стійким?

2. Чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Вирішуючи питання щодо місця проведення експертизи, суд приймає до уваги положення частини 3 статті 103 ЦПК України, відповідно до яких при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Заявник у клопотанні про призначення експертизи просить доручити проведення експертизи експертам Берегівської обласної психіатричної експертизи, у подальшому просив проведення експертизи доручити Закарпатській Філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Заінтересованими особами, їх представниками заперечень чи згоди, щодо місця проведення експертизи не заявлено.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає, що проведення експертизи слід доручити фахівцям Закарпатської Філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Мужайська, 41, м. Берегово, Берегівський район, Закарпатська область), яка є найбільш територіально наближеною до місця проживання заявника та ОСОБА_2 .

Судові витрати по проведенню експертизи слід віднести за рахунок держави відповідно до ст. 299 ч. 2 ЦПК України, яка передбачає, що судові витрати, пов`язані з провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться за рахунок держави.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, тому провадження по справі необхідно зупинити відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 84, 103, 105, 259 -261, 353-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 провизнання фізичноїособи недієздатною,заінтересовані особи:Виконавчий комітетВеликолучківської сільськоїради, ОСОБА_2 судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 на будь-який психічний розлад? Якщо так, то чи є цей розлад хронічним та стійким?

2. Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Закарпатської Філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (вул. Мужайська, 41, м. Берегово, Берегівський район, Закарпатська область), попередивши експертів про кримінальну відповідальність по ст. ст. 384, 385 КК України.

Встановити строк для проведення експертизи протягом двох місяців з часу отримання копії ухвали про призначення експертизи.

Витребувати з Комунального некомерційного підприємства «Лікарня Святого Мартина» медичну карту ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Витрати по проведенню експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено ЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Полянчук Б.І.

Присяжні: Гомба В.В.

Русин А.М.

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118419322
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —303/1317/24

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Полянчук Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні