Рішення
від 17.04.2024 по справі 284/1263/23
НАРОДИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Народицький районний суд Житомирської області

Справа № 284/1263/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року смт. Народичі

Народицький районний суд Житомирської області в складі:

під головуванням судді Піщуліної І.С.,

присяжних: Погорілої Т.М., Седун Н.І.,

з секретарем Івасенко М.В.,

з участю адвоката Лугинця В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа Гладковицька сільська рада, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся із зазначеним клопотанням та просить продовжити строк дії рішення Народицького районного суду Житомирської області від 26 січня 2022 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки с.Кам`янівка Коростенського району Житомирської області, недієздатною та призначити його опікуном останньої.

Заявник та представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явились, заявник просить справу розглядати без його участі, вимоги заяви підтримує, представник заінтересованої особи щодо задоволення заяви не заперечує. Згідно висновку судово-психіатричної експертизи присутність у судовому засіданні особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, є недоцільною.

У судовому засіданні адвокат особи, щодо якої розглядається справа, щодо задоволення клопотання не заперечував.

Народицький районний суд Житомирської області своєю ухвалою від 27 листопада 2023 року у цій цивільній справі призначив судово-психіатричну експертизу, на час проведення якої провадження у справі зупинив.

Заслухавши думку адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, та дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до частини 1 статті 39 ЦК України суд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Рішенням Народицького районного суду Житомирської області від 26 січня 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку с. Кам`янівка Коростенського району Житомирської області, було визнано недієздатною й призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її опікуном.

Згідно з частиною 6 статті 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Строк дії зазначеного вище рішення не може перевищувати двох років й закінчився 26 січня 2024 року.

Частиною 8 статті 300 ЦПК України визначено, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Згідно з частиною 9 статті 300 ЦПК України суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Відповідно до частин 1, 2, 3 статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Так, згідно частин 1 та 2 статті 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Частиною 1 статті 40 ЦК України передбачено, що фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Тобто після спливу строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною встановлені в ньому юридичні факти втрачають свою дію.

Законодавством не передбачено до даних правовідносин можливості поновлення процесуального строку.

Аналізуючи наведені норми законодавства у їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що законодавцем чітко визначено механізм правового вирішення питання про продовження строку дії рішення суду про визнання особи недієздатною, й, зокрема, розгляд судом такого клопотання до закінчення строку дії рішення, у зв`язку з чим, встановлений частиною 7 статті 300 ЦПК України процесуальний строк є преклюзивним та поновленню не підлягає.

З огляду на викладене й ураховуючи те, що строк дії рішення Народицького районного суду Житомирської області від 26 січня 2022 року про визнання недієздатною ОСОБА_2 та призначення їй опікуна закінчився, суд вважає, що в задоволенні клопотання слід відмовити.

Відповідно до частини 2 статті 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись статтями статтями 12, 13, 81, 259, 263-265, 268, 299, 300, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа Гладковицька сільська рада, про продовження строку дії рішення про визнання особи недієздатною відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення до Житомирського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: с.Кам`янівка Коростенського району Житомирської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Особа, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною: ОСОБА_2 , місце проживання: с.Кам`янівка Коростенського району Житомирської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа, ОСОБА_3 місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Гладковицька сільська рада, місцезнаходження: вул. Репкіна Н., 5-В, с.Гладковичі Коростенського району Житомирської області, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04346770.

Повний текст рішення складено 17 квітня 2024 року.

Суддя: Ірина ПІЩУЛІНА

Присяжні: Тамара ПОГОРІЛА

Наталія СЕДУН

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118423209
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —284/1263/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Народицький районний суд Житомирської області

Піщуліна І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні