Ухвала
від 17.04.2024 по справі 711/9181/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 711/9181/23

Провадження 2/712/1133/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2024 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі:

головуючого/судді - Троян Т.Є.

при секретарі П`ятун Я.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Черкаського обласного комунального некомерційного підприємства «Фармація», Департаменту соціальноїполітики Черкаськоїміської ради, треті особи: Департамент охорони здоров`я та медичних послуг Черкаської міської ради, Департамент соціальногозахисту населенняЧеркаської обласноїдержавної адміністраціїпро визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Соснівського районного суду м. Черкаси перебуває зазначена цивільна справа.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 15 січня 2024 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 05 лютого 2024 року залучено третьою особоюу справіза вказаним позовом Департамент соціальної політики Черкаської міської ради.

До суду надійшла уточнена позовна заява від 19.03.2024 року, яка фактично є заявою про зміну предмету позову, в якій додатково до вимоги Черкаського обласного комунального некомерційного підприємства «Фармація» про зобов`язання довічно здійснювати відпуск життєво необхідного лікарського засобу «Креон» для замісної терапії позивачу, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи, із аптечних закладів підприємства безоплатно за рецептами лікарів; визначено також матеріально правову вимогу до Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради про зобов`язання відшкодувати Черкаському обласному комунальному підприємству «Фармація» вартість лікарського препарату «Креон», відпущений для замісної терапії позивачу, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи за рецептами лікарів.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 21 березня 2024 року залучено співвідповідачему справіза позовом ОСОБА_1 до Черкаського обласного комунального некомерційного підприємства «Фармація», третя особа: Департамент охорони здоров`я та медичних послуг Черкаської міської ради, про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні діїДепартамент соціальної політики Черкаської міської ради, виключивши його з числа третіх осіб. Залучено третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог Департамент соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації.

У зв`язку із зміною матеріально-правової вимоги (предмету позову) та складу учасників судового процесу до суду надійшло клопотання Черкаського обласного комунального некомерційного підприємства «Фармація» про передачу справи до Черкаського окружного адміністративного суду.

У судовому засіданні позивач та представники позивача - адвокати Коробкова Г.О., Горстка Я.В. позов підтримали, водночас у зв`язку із залученням до справи Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради та доповненням матеріально-правової вимоги до нього як суб`єкта владних повноважень не заперечували проти того, що справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

В судовому засіданні представники відповідача ЧО КП «Фармація» Харченко О.М., Решітько О.А. підтримали клопотання про передачу справи до Черкаського окружного адміністративного суду.

Представник Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради в судове засідання скерував відзив на позов просив відмовити в позові у зв`язку з необґрунтованістю та пред`явленням до неналежного відповідача. Також скерував клопотання про відкладення судового засідання.

Представник Департаменту охорони здоров`я та медичних послуг Черкаської міської ради Кульчиковський В. просив проводити судове засідання без участі представника.

Представник Департаменту соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністраціїв судове засідання не з`явився, повідомлявся про розгляд справи належним чином.

Вислухавши доводи представників сторін, дослідивши матеріали справи суд приходить до наступних висновків.

Цивільне судочинство здійснюється відповідно доКонституції України,ЦПК України,Закону України «Про міжнародне приватне право», законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи (частини перша та третястатті 3 ЦПК України).

Частиною першоюстатті 19 ЦПК Українипередбачено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових, відносин та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність спору щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у будь-яких правовідносинах, крім випадків, коли такий спір вирішується за правилами іншого судочинства, а, по-друге, спеціальний суб`єктний склад цього спору, у якому однією зі сторін є, як правило, фізична особа. Отже, у порядку цивільного судочинства за загальним правилом можна розглядати будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Відповідно до частини першоїстатті 2 КАС Українизавданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Публічно-правовий спір - спір, у якому: хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв`язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій;або хоча б одна сторона надає адміністративні послуги на підставі законодавства, яке уповноважує або зобов`язує надавати такі послуги виключно суб`єкта владних повноважень, і спір виник у зв`язку із наданням або ненаданням такою стороною зазначених послуг; або хоча б одна сторона є суб`єктом виборчого процесу або процесу референдуму і спір виник у зв`язку із порушенням її прав у такому процесі з боку суб`єкта владних повноважень або іншої особи;

Суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг;

Публічно-правовий характер спору визначається тим, що вказані суб`єкти наділені владно-управлінськими повноваженнями у сфері реалізації публічного інтересу.

Характерною ознакою публічно-правових спорів є сфера їх виникнення - публічно-правові відносини, тобто передбачені нормами публічного права суспільні відносини, що виражаються у взаємних правах та обов`язках їх учасників у різних сферах діяльності суспільства, зокрема пов`язаних з реалізацією публічної влади.

Публічно-правовим вважається також спір, який виник з позовних вимог, що ґрунтуються на нормах публічного права, де держава в особі відповідних органів виступає щодо громадянина не як рівноправна сторона у правовідносинах, а як носій суверенної влади, який може вказувати або забороняти особі певну поведінку, надавати дозвіл на передбачену законом діяльність тощо.

Тому до компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), прийнятих або вчинених ними при здійсненні владних управлінських функцій.

Так, хоча позивач при зверненні до суду обґрунтовував свій позов нормами цивільного права, після зміни предмету позовних вимог та залучення до справи Департаменту соціальноїполітики Черкаськоїміської ради до якого ставиться вимога про зобов`язання відшкодувати Черкаському обласному комунальному підприємству «Фармація» вартість лікарського препарату «Креон», відпущений для замісної терапії позивачу, який постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи за рецептами лікарів правильним є віднесення даного спору до категорії саме адміністративних, оскільки визначальними за наведених у ньому обставин є процедурно-правовий порядок.

Відповідач 1 у даній справі є комунальний заклад, а відповідач 2 - суб`єкт владних повноважень, який згідно діючого законодавства здійснює публічно владні управлінські функції (вирішує питання щодо відшкодування відповідачу 1 вартості лікарського препарату).

Відтак, позивач оскаржує дії/бездіяльність відповідача 2, прийняті саме на виконання наданих управлінських повноважень.

Предмет заявленого позову відноситься до спору фізичної особи їз суб`єктом владних повноважень з приводу прийнятого цим суб`єктом рішення (дій, бездіяльність) в рамках його компетенції.

Таким чином, справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Між тим, за п.1 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі,якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Керуючись ст.ст. 13, 255, 256, 261, 353-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Черкаського обласного комунального некомерційного підприємства «Фармація», Департаменту соціальноїполітики Черкаськоїміської ради, треті особи: Департамент охорони здоров`я та медичних послуг Черкаської міської ради, Департамент соціальногозахисту населенняЧеркаської обласноїдержавної адміністраціїпро визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити певні дії,-закрити.

Роз`яснити позивачу право звернення з позовом до Черкаського окружного адміністративного суду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текстухвали виготовлений 17.04.2024 року.

Головуючий Т.Є.Троян

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач 1: Черкаське обласне комунальне некомерційне підприємство «Фармація» ЄДРПОУ, місцезнаходження: 18008, м. Черкаси, вул. Вернигори, 7, ЄДРПОУ 01980963.

Відповідач 2:Департамент соціальноїполітики Черкаськоїміської радимісцезнаходження: м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36.

Третя особа 1: Департамент охорони здоров`я та медичних послуг Черкаської міської ради, місцезнаходження: м. Черкаси, вул. Б.Вишневецького, 36, ЄДРПОУ 02013260.

Третя особа 2: Департамент соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації: 18036, м.Черкаси, вул.Максима Залізняка, б.10, ЄДРПОУ 03195719.

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118425060
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —711/9181/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Троян Т. Є.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні