Ухвала
від 17.04.2024 по справі 335/2233/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2233/24 1-кп/335/541/2024

УХВАЛА

Іменем України

17 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_4 ,

обвинувачених ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,

захисників обвинуваченихадвокатів ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в залі Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, кримінальне провадження, внесене в ЄРДР за №62022080020000084 від 04.05.2022 рокувідносно:

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ;

за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України,

- ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Запоріжжя Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ;

за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4, 5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191 КК України,

- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Запоріжжя Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 ;

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

- ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с. Новомиколаївка Новомиколаївського району Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_5 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_6 ;

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

- ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Кушугум Запорізького району Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_7 ;

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

- ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженця міста Запоріжжя Запорізької області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_8

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

27.02.2024 року до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя надійшов обвинувальний акт відносно ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч. 2 ст. 366 КК України, ОСОБА_6 у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4, 5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_7 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, реєстр матеріалів досудового розслідування, розписка про отримання обвинуваченими та їх захисниками обвинувального акту і реєстру.

Автоматизованою системою документообігу суду визначено головуючого по справі суддю ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 01.03.2024 року призначено підготовче судове засідання, яке декілька разів відкладалось за клопотаннями сторони захисту.

Питання, які підлягають вирішенню під час підготовчого провадження визначено ч.3ст.314 КПК України, серед яких направлення обвинувального акту до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

Вказане питання є першочерговим, переважно перед іншими питаннями та клопотаннями, які підлягають вирішенню у підготовчому засіданні, оскільки вирішення інших питань має здійснюватися виключно належним судом, а порушення правил підсудності є безумовною підставою для скасування судового рішення.

Зважаючи на викладене судом поставлено на обговорення питання про порушення цього правила та необхідності направлення обвинувального акту до Запорізького апеляційного суду для визначення підсудності.

Прокурор в підготовчому засіданні вважає, що ним вірно визначено підсудність розгляду справи за Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя і правило підсудності не порушено.

Представник потерпілого у підготовчому засіданні погодився з думкою прокурора.

Обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник адвокат ОСОБА_11 вважають, що правило підсудності розгляду вказаного кримінальної справи не порушено.

Обвинувачені ОСОБА_6 і його захисник адвокат ОСОБА_12 , обвинувачений ОСОБА_8 і його захисник адвокат ОСОБА_14 а також обвинувачені ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та їх захисник адвокат ОСОБА_13 поклалися на розсуд суду.

Суд, заслухавши думку сторін кримінального провадження, вивчивши обвинувальний акт та долучений до нього реєстр матеріалів досудового розслідування, приходить до таких висновків.

Відповідно до пункту 4 частини 3статті 314 КПК Українив підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про направлення обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до відповідного суду апеляційної для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

Встановлення правил підсудності має важливе значення для правильного функціонування судової системи, а також для виконання судами покладених на них завдань і визначення суду, компетентного здійснювати кримінальне провадження щодо конкретного кримінального правопорушення.

Підсудність - є ефективним засобом, який сприяє тому, щоб конкретна кримінальна справа розглядалася і вирішувалася законним, компетентним, незалежним і неупередженим судом, як того вимагають статтею 7 Загальної декларації прав людини та частиною 1 статті 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права.

Згідно з пунктом 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на розгляд судом, встановленим законом, а відповідно до частини 1статті 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року № 1402-VIII, ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом.

За допомогою правил про підсудність забезпечується також рівність всіх громадян перед законом і судом за нормоюстатті 24 Конституції Українитастатті 10 КПК України. Будучи одним з проявів цієї конституційної засади, чітко встановлена законом підсудність набуває ознак суб`єктивного права людини на законного суддю, тобто права будь-якої людини знати наперед, який саме суд і в якому складі відповідно до закону правомочний здійснювати стосовно нього судове провадження, якщо така необхідність виникне.

Положеннями частини 1статті 34 КПК Українивизначено вичерпні причини для передачі кримінального провадження на розгляд до іншого суду. однією з таких причин є виявлення до початку судового розгляду, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності.

Стаття 32 КПК Українирегламентує територіальну підсудність.

Відповідно до частини 1статті 32 КПК України,кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування. Дія цього абзацу не поширюється на кримінальні провадження, що віднесені до предметної підсудності Вищого антикорупційного суду згідно з правиламистатті 33-1 цього Кодексу.

За змістом обвинувального акту, у період часу, починаючи з 08 січня 2022 року по 28 вересня 2022 року, діючи умисно, дотримуючись розробленого єдиного плану діяльності організованої групи, згідно із заздалегідь обумовленим розподілом ролей, реалізуючи спільний план, перебуваючи на території аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у Запорізькій області, який розташований за адресою: місто Запоріжжя, вул. Заводська, буд. 1-А,ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 вчинили особливо тяжке кримінальне правопорушення у сфері злочинів проти власності.

За загальним правилом визначення територіальної підсудності, кримінальне провадження здійснюється в тому суді, в межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Тобто, основною юридичною ознакою визначення територіальної підсудності є місце вчинення кримінального правопорушення, яке згідно з п.1 ч.1ст.91 КПКУкраїни належить до обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Місцем вчинення злочину є буд. АДРЕСА_9 , що є територією Заводського району м. Запоріжжя та відноситься до юрисдикції Заводського районного суду міста Запоріжжя.

Вказана обставина підтверджується Переліком вулиць Вознесенівського району м. Запоріжжя із зазначенням номерів будинків, що є додатком до відповідного Листа начальника відділу житлово комунального господарства районної адміністрації, а також скріншотом детальної викопіровки карти м. Запоріжжя з зазначенням меж районів.

Відповідно до ч.2ст.34 КПК України,питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого судуабо за клопотанням сторінчи потерпілого.

Враховуючи, що обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 62022080020000084 від 04.05.2022 року, відносно ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України, ОСОБА_6 у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4, 5 ст.27, ч.5 ст.91, ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_7 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, скеровано до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з порушенням правил підсудності, без врахування місця вчинення злочину, суд вважає за необхідне передати матеріали даного кримінального провадження до Запорізького апеляційного суду для визначення підсудності.

Керуючись ст.ст.32,34,314-316 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Направити обвинувальний акт, складений та затверджений прокуроромзаступником начальника першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідуваньЗапорізької обласної прокуратури ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні, відомості про яке 04.05.2022 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022080020000084 за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191, ч.2 ст.366 КК України, ОСОБА_6 у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4, 5 ст.27, ч.5 ст.191, ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_7 у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, ОСОБА_9 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, ОСОБА_10 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, до Запорізького апеляційного суду для визначення підсудності.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею.

Суддя Орджонікідзевського районного суду

м. Запоріжжя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118437039
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —335/2233/24

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 26.04.2024

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 17.04.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні