Ухвала
від 17.04.2024 по справі 206/1903/24
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/1903/24

Провадження № 2-о/206/330/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 квітня 2024 року м. Дніпро

Суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська Прінь І.П.

розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Новолатівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради», ОСОБА_2 , про звільнення від повноважень опікуна

ВСТАНОВИВ:

16 квітня 2024 року заявник звернувся до суду із заявою про звільнення від повноважень опікуна, заінтересовані особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Новолатівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради», ОСОБА_2 . У заяві ставиться питання про звільнення заявника ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 .

Розгляд справ, пов`язаних з вирішенням питання про звільнення від повноважень опікуна регулюєтьсяГлавою 2 ЦПК України, оскільки вирішення питання щодо опікунства над недієздатною особою пов`язано із визнанням цієї фізичної особи недієздатною.

Статтею 293 ЦПК Українивстановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження в тому числі справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Частиною 2статті 300 ЦПК Українипередбачено, що суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Статтею 295 ЦПК Українивизначено підсудність справ зазначеної категорії та встановлено, що заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , з 25.07.2013 року постійно проживає в КЗ «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради», який знаходиться за адресою: вул. Степова, буд. 2-В, с. Стародобровільське, Криворізького району, Дніпропетровської області.

Таким чином, справа за заявою ОСОБА_3 про звільнення від повноважень опікуна не підсудна Самарському районному суду м. Дніпропетровська і має бути передана на розгляд за підсудністю до Широківського районного суду Дніпропетровської області, за місцем проживання ОСОБА_4 .

Положеннямистатті 31 ЦПК Українивстановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись статтями27,31-32,187,260-261,353-354 ЦПК України, суддя,

У Х В А Л И В:

Справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Новолатівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, Комунальний заклад «Стародобровільський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради», ОСОБА_4 , про звільнення від повноважень опікуна передати на розгляд до Широківського районного суду Дніпропетровської області ( вул. Соборна, 86 с. Широке, Дніпропетровської області 53700).

Ухвала суду може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя І.П. Прінь

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118440504
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —206/1903/24

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні