Ухвала
від 09.04.2024 по справі 295/11843/23
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УКРАЇНА

Житомирський апеляційний суд

Справа №295/11843/23 Головуючий у 1-й інст. ОСОБА_1

Категорія ч.1 ст.296 КК України Доповідач ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року Житомирський апеляційний суд в складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю: секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

обвинуваченого ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в режимі відеоконференції в м.Житомирі матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою обвинуваченого ОСОБА_8 на вирок Богунського районного суду м.Житомира від 04.09.2023 відносно

ОСОБА_8 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

обвинуваченого у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.296 КК України,

в с т а н о в и в:

зазначеним вироком ОСОБА_8 визнано винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.296 КК України та призначено покарання у виді арешту строком на 3 місяці.

Початок строку відбуття покарання обраховано з дня затримання.

Питання про речові докази вирішено у відповідності до вимог ст.100 КПК України.

Відповідно до вироку суду першої інстанції, 12 серпня 2023 року близько 20 год 54 хв ОСОБА_8 , перебував у приміщенні магазину «Полісся-Продукт», що за адресою: м. Житомир, вул. Володимирівська, 3/1 , тобто у громадському місці, де у нього, на ґрунті раптово виниклих неприязню відносин, стався конфлікт з продавцем ОСОБА_9 .

У ході даного конфлікту, у ОСОБА_8 виник протиправний умисел направлений на грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю.

Реалізуючи свій протиправний умисел, ОСОБА_8 , в цей же день, час місці та за вказаних обставин, розуміючи, що він перебуває у громадському місці, демонструючи зневажливе ставлення до існуючих норм поведінки моральності у суспільному житті, правил співжиття та взаємної поваги, умисно грубо порушуючи громадський порядок, з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, в присутності покупця ОСОБА_10 та продавців магазину ОСОБА_11 і ОСОБА_9 , ображав останню словами нецензурної лайки.

У подальшому, продовжуючи свої протиправні дії, ОСОБА_8 вийшов з приміщення вказаного магазину та долонею своєї правої руки розбив склопакет у вікні магазину, таким чином умисно пошкодивши вікно, чим спричинив ТОВ ТК «Полісся-Продукт» матеріальної шкоди на загальну суму 4872 гривні.

Своїми умисними діями, які виразились у грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю, ОСОБА_8 , вчинив кримінальний проступок, передбачений ч.1 ст.296 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_8 в своїй апеляційній скарзі, не оспорюючи правильності кваліфікації його дій та доведеності його вини, просить змінити вирок суду першої інстанції в частині призначеного покарання та ухвалити нове рішення, яким призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. При цьому, наголошує, що відповідно до матеріалів кримінального провадження наявні обставини, що пом`якшують його покарання, а тому, вирок суду першої інстанції є несправедливим через суворість та підлягає зміні на менш суворий. Вважає, що обставини вчиненого діяння, з урахуванням його особи, спростовують неможливість призначення покарання з застосуванням положень ст. 69, 75 КК України.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, доводи обвинуваченого ОСОБА_8 та його захисника ОСОБА_7 в підтримку поданої апеляційної скарги, думку прокурора, яка просила залишити вирок суду першої інстанції без змін, перевіривши матеріали кримінального провадження та доводи апеляційної скарги, а також вирок суду першої інстанції в межах, передбачених ст.404 КПК України, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення з таких підстав.

Висновки суду про доведеність вини ОСОБА_8 , правильність встановлених фактичних обставин кримінального провадження та правова кваліфікація його дій за ч.1 ст.296 КК України, ніким з учасників судового розгляду не оскаржується, тому наведені обставини апеляційним судом не перевіряються.

В свою чергу, санкція ч.1 ст.296 КК України (чинна на момент вчинення проступку та розгляду провадження судом першої інстанції), за якою ОСОБА_8 притягувався до кримінальної відповідальності, передбачала покарання у виді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п`яти років.

Разом з цим, Законом України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань» за 3342-IX від 23.08.2023 (набрав чинності 28.03.2024), внесено відповідні зміни в санкцію ч.1 ст.296 КК України (покарання у виді арешту вилучено).

У відповідності до вимог ст.370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим, тобто ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом, на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до статті 94 цього Кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Як вважає апеляційний суд, вказаних вимог кримінального закону суд першої інстанції в повній мірі не дотримався.

Проаналізувавши доводи апеляційної скарги обвинуваченого щодо суворості призначеного покарання, апеляційний суд вважає їх обґрунтованими, при цьому виходить з наступного.

Відповідно до вимог ст.65 КК України суд призначає покарання з урахуванням ступеню тяжкості скоєного злочину, особи винного та обставин, які пом`якшують або обтяжують покарання. Особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Відповідно до положень ст.50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засудженого, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами та не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

Зі змісту оскарженого судового рішення вбачається, що суд першої інстанції при призначенні покарання ОСОБА_8 врахував ступінь тяжкості вчиненого кримінального проступку, його суспільну небезпечність, дані про особу винного (а.п.22-26), який раніше притягувався до кримінальної відповідальності, не одружений, не має утриманців, офіційно не працює, має місце проживання та реєстрації за яким характеризується позитивно, на обліку у лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває, а також взяв до уваги обтяжуючу покарання обставину - рецидив злочину, як і обставини, що пом`якшують покарання - щире каяття у скоєному.

З урахуванням вище зазначеного, суд першої інстанції дійшов до висновку про призначення обвинуваченому ОСОБА_8 покарання за ч.1 ст.296 КК України, у виді арешту строком на 3 місяці.

Однак, такі висновки (призначення покарання) суду першої інстанції, апеляційний суд, в даному конкретному випадку, знаходить помилковими.

На думку апеляційного суду, суд першої інстанції при призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_8 , зазначених вимог кримінального закону не дотримався.

Рішення суду першої інстанції про призначення обвинуваченому ОСОБА_8 покарання у виді арешту, ухвалено без належного врахування тяжкості злочину, особи винного та обставин справи.

Вирішуючи питання про призначення покарання ОСОБА_8 , суд першої інстанції не повно (належно) врахував дані про ступінь тяжкості вчиненого останнім проступку, фактично незначні наслідки скоєно, особу обвинуваченого, його ставлення до вчиненого, наявність обставин, що пом`якшують покарання.

На переконання апеляційного суду, посилання судом першої інстанції у вироку на вище зазначені обставини носить формальний характер.

Апеляційний суд вважає, що ці обставини, а також дані про особу обвинуваченого, який вину визнав повністю, висловив щирий жаль у скоєному та осудив свою поведінку, в своїй сукупності та співвідношенні об`єктивно приводять до висновку, що виправлення та перевиховання ОСОБА_8 можливе без ізоляції його від суспільства, а тому є можливим призначити покарання за ч.1 ст.296 КК України (враховуючи внесені зміни в санкцію цієї статті - виключено покарання у виді арешту) у виді штрафу у відповідному розмірі.

З огляду на це, апеляційна скарга підлягає задоволенню, а вирок Богунського районного суду м.Житомира від 04.09.2023 відносно ОСОБА_8 в частині призначеного покарання в порядку п.4 ч.1 ст.409 КПК України - зміні.

Керуючись ст.ст.404, 405, 407 КПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу обвинуваченого ОСОБА_8 задовольнити.

Вирок Богунського районного суду м.Житомира від 04.09.2023 відносно ОСОБА_8 в частині призначення покарання - змінити.

Призначити ОСОБА_8 за ч.1 ст.296 КК України покарання у виді штрафу в розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень.

В решті вирок залишити без змін.

На ухвалу апеляційного суду учасниками судового розгляду справи можуть бути подані касаційні скарги до Касаційного кримінального суду Верховного Суду протягом трьох місяців з моменту її проголошення, а засудженим, який тримається під вартою, - в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.

Судді :

СудЖитомирський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118444622
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадського порядку та моральності Хуліганство

Судовий реєстр по справі —295/11843/23

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 09.04.2024

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 28.11.2023

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 17.11.2023

Кримінальне

Житомирський апеляційний суд

Зав'язун С. М.

Ухвала від 04.09.2023

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

Вирок від 04.09.2023

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Болейко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні