Рішення
від 18.04.2024 по справі 645/7303/23
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/7303/23

Провадження № 2/645/783/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2024 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Алтухова О.Ю.,

секретар судових засідань Малій О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Харкові в спрощеному провадженні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлові (експлуатаційні) послуги, -

в с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ», від імені та в інтересах якого діє представник - ОСОБА_2 , через підсистему «Електронний суд» звернулось до Фрунзенського районного суду м. Харкова з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлові (експлуатаційні) послуги в розмірі 24443,65 грн, витрат по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн просять покласти на відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_1 є власником приміщення за адресою: АДРЕСА_1 . ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» у межах укладеного з відповідачем Договору №52-О від 01.12.2009 року здійснює надання експлуатаційних послуг. Умовами договору визначені вартість, перелік, порядок і обсяг надання послуг та порядок розрахунків за спожиті послуги. Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Відповідно до п. 2.5. Договору платежі вносяться споживачем не пізніше 10-го числа місяця, що настає за розрахунковим. Позивач належним чином виконує свої зобов`язання щодо утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. У свою чергу, ОСОБА_1 за отримані послуги належним чином не здійснює належну компенсацію, внаслідок чого станом на дату подання позовної заяви за відповідачем обліковується заборгованість за житлові (експлуатаційні) послуги в загальному розмірі 24443,65 грн.

Ухвалою Фрунзенського районного суду м. Харкова від 25.12.2023 року позовна заява залишена без руху.

Ухвалою Фрунзенського районного суду м. Харкова від 15.01.2024 року провадження по справі відкрито, розгляд справи призначено проводити в порядку спрощеного позовного провадження.

У судове судовому засіданні представник позивача ОСОБА_3 , яка діє на підставі ордеру, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Клопотань про проведення заочного розгляду справи від представника позивача не надходило.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання повторно не з`явився, про день та час слухання справи був повідомлений своєчасно і належним чином в порядку ст. 128 ЦПК України. Причини неявки суду не відомі, будь-яких заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Згідно з ч 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

У встановлений ч. 7 ст.178ЦПК України строк відповідач не подав до суду відзив на позовну заяву, у зв`язку із чим суд вирішує справу за наявними матеріалами, що передбачено ч. 8 ст. 178 ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Встановлено, що 01.12.2009 року між ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «Авантаж» та ОСОБА_1 укладено договір про надання експлуатаційних послуг № 52-0 відповідно до умов якого виконавець зобов`язується надавати у житловому будинку, розташованому за адресою: АДРЕСА_2 , частина в якому (житлове приміщення) належить споживачу, експлуатаційні послуги, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати ці послуги (п. 1.1. Договору).

Рішенням загальних зборів учасників ТОВ «ПЕОЖБ «Авантаж» від 03 листопада 2015 року за № 03-11/15, шляхом виділу, створено ТОВ «ПЕОЖБ «Комфорт», яке стало правонаступником усіх прав та обов`язків за усіма договорами на надання експлуатаційних послуг, які були укладені з ТОВ «ПЕОЖБ «Авантаж», зокрема і за договорам з власниками квартир у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2 (а.с. 21-22, 30).

Згідно з Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна інші відомості, щодо об`єкта нерухомого майна, номер інформаційної довідки 353207032 встановлено, що об`єкт нерухомості з реєстраційним номером - 35497561 за адресою: АДРЕСА_1 ; загальна площа (кв.м): 72,1; житлова площа (кв.м): 33,2; 3-х кімнатна квартира на праві приватної власності належить відповідачу - ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 . Підстава внесення запису: свідоцтво про право власності, №б/н, 13.12.2011, виконавчий комітет Харківської міської ради. Дата прийняття рішення про державну реєстрацію та дата внесення запису: 21.12.2011 року (а.с. 10).

За умовами вище вказаного Договору № 52-0 до переліку експлуатаційних послуг що надаються позивачем, включає послуги з утримання житлового будинку, його споруд та прибудинкової території (а саме: прибирання міст загального користування у будинку, вивіз твердих побутових відходів, освітлення міст загального користування, прибирання прилеглої території, дератизація, дезінфекція, обслуговування вентиляційних каналів, утримання газонів, клумб, зелених насаджень, підготовка будинку до зимового періоду, обслуговування внутрішньобудинкових інженерних систем, поточний ремонт конструкцій будинку та місць загального користування, служба консьєржів та послуги з цілодобового моніторингу інженерних систем житлового будинку, послуги з обслуговування внутрішньобудинкових мереж опалення та водопостачання) (п.1.2. Договору).

Відповідно до п.п. 2.1., 2.2 Договору розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць. Розмір щомісячного платежу Споживача з оплати експлуатаційних послуг визначається в залежності від розміру загальної площі квартири за встановленим тарифом.

Згідно з п.п. 4.2.1., 4.2.2. Договору споживач зобов`язується у встановлені цим Договором терміни сплачувати щомісячні платежі за цим Договором. У разі несвоєчасного внесення щомісячного платежу за цим Договором сплачувати пеню у розмірі, встановленому у п. 6.3. цього Договору.

Статтею 322 ЦК України встановлено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як вбачається з ст.382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до вимог ст. ст.316,317,322 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», утримання приватизованих квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках здійснюється за рахунок коштів їх власників, згідно з Правилами користування приміщеннями жилих будинків та прибудинкових територій, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, незалежно від форм власності на них.

Власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов`язані брати участь у загальних витратах, пов`язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитках.

Згідно зі ст.ст. 67, 68, 162 ЖК плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами. Власник зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги».

Статтею 5Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» встановлено, що до житлово-комунальних послуг належить, зокрема, житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про житлово комунальні послуги» надання комунальних послуг та надання послуги з управління багатоквартирним будинком здійснюються безперервно, крім часу перерв на: проведення ремонтних і профілактичних робіт згідно з будівельними нормами і правилами, правилами технічної експлуатації і користування, положеннями про проведення поточного і капітального ремонтів та іншими нормативно-правовими актами; міжопалювальний період для систем опалення виходячи з кліматичних умов згідно з нормативно-правовими актами; ліквідацію наслідків аварії.

Згідно із ст.27вище вказаногоЗакону,у разі ненадання, надання не в повному обсязі або неналежної якості комунальних послуг споживач має право викликати виконавця комунальних послуг (його представника) для перевірки кількості та/або якості наданих послуг.

Даних про те, що відповідач звертався до ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» з підстав ненадання або неналежного надання йому послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій матеріали справи не містять.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про житлово комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний, зокрема: оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Статтею 633ЦКУкраїни визначено, що публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом. Підприємець не має права відмовитися від укладення публічного договору за наявності у нього можливостей надання споживачеві відповідних товарів (робіт, послуг). У разі необґрунтованої відмови підприємця від укладення публічного договору він має відшкодувати збитки,завданіспоживачеві такою відмовою. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору. Умови публічного договору, які суперечать частині другій цієї статті та правилам, обов`язковим для сторін при укладенні і виконанні публічного договору, є нікчемними.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», індивідуальний споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом.

Відповідно до ч.2 ст.12 Закону України «Про житлово комунальні послуги» договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Такі договори можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір та колективний договір про надання комунальних послуг) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач, колективний споживач).

Укладення договору на надання житлово-комунальних послуг є обов`язком споживача за умови, якщо запропонований виконавцем послуг договір відповідає типовому договору.

Отже, законодавством передбачений двосторонній обов`язок щодо укладання договору про надання житлово-комунальних послуг, у зв`язку з чим у разі відмови від оплати таких послуг споживачем, посиланням на відсутність укладеного договору не беруться до уваги, оскільки споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

За приписами ч. 1 ст.11ЦК України цивільніправа таобов`язкивиникають іздій осіб,що передбаченіактами цивільногозаконодавства,а такожіз дійосіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» надавало послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, а відповідач їх отримував, не надавши суду належних доказів на підтвердження своїх доводів щодо невиконання ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» своїх обов`язків, передбачених договором.

Таким чином, між сторонами виникли фактичні договірні відносини з приводу надання житлово-комунальних послуг, які регулюються Цивільним кодексомУкраїни та Законом України «Про житлово-комунальні послуги», позивач свої зобов`язання перед відповідачем виконав, а відповідач плату за надані послуги у встановленому порядку не вносить тривалий строк.

Статтею 612 ЦК України передбачено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання. Боржник вважається таким, що прострочив виконання, якщо він не виконав його у строк, передбачений умовами договору або встановлений законом.

З наданої позивачем довідки про комунальні платежі: залишки та обороти, виданої на ім`я ОСОБА_1 про нарахування та оплату житлово-комунальних послуг у період з липня 2019 року до грудня 2023 року вбачається, що відповідач має перед ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» заборгованість за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, яка становить 24443,65 грн (а.с. 18-19).

Заперечень щодо правильності розрахунку заборгованості відповідачем не заявлено.

Відповідно до ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Відповідно до положень ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 4 ст.12 ЦПК України встановлено, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Положенням закону та нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг в сукупності з загальними засадами цивільного законодавства та положеннями ЦК України про договір, зобов`язання по оплаті вартості спожитих житлово-комунальних послуг покладається на споживача законом.

Така правова позиція ґрунтується на правовому висновку Верховного Суду України, викладеному у постанові від 30.10.2013 по справі № 6-59цс13 та у постановах Верховного Суду від 15.03.2018 по справі № 401/710/15-ц.

Враховуючи те, що відповідач належним чином зобов`язання щодо оплати комунальних послуг не виконав, не подав відзив на позовну заяву, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги ТОВ «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» та стягнути з відповідача ОСОБА_1 заборгованість за надані послуги за період з липня 2019 року до грудня 2023 року в сумі розмірі 24443,65 грн.

Відповідно до платіжних інструкцій № 364 від 19.12.2023 року позивачем при зверненні до суду були понесені витрати по сплаті судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Питання про розподіл судових витрат між сторонами суд вирішує відповідно до положень ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлові (експлуатаційні) послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» заборгованість за житлові (експлуатаційні) послуги в розмірі 24443 (двадцять чотири тисячі чотириста сорок три) грн 65 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ» судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: https://fr.hr.court.gov.ua.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Підприємство з експлуатації і обслуговування житлових будинків «КОМФОРТ», код ЄДРПОУ 40102581, адреса: м. Харків, вул. Культури, буд. 20 В.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складено 18.04.2024 року.

Суддя О.Ю.Алтухова

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118446826
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —645/7303/23

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Алтухова О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні