Рішення
від 15.04.2024 по справі 477/42/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/42/24

Провадження № 2/477/591/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повний текст)

05 квітня 2024 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі: головуючого у справі - судді Полішко В.В., з секретарем - Крошніною О.М.,

з участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Жовтневого районного суду Миколаївської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, - орган опіки та піклування Воскресенської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області, ОСОБА_2 , служба у справах дітей Кубейської сільської ради Болградського району Одеської області,про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

11 січня 2024 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно її малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , також стягнути судовий збір.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що з 06 липня 2018 року перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_3 , який було розірвано рішенням Жовтневого районного суду Миколаївської області 15 листопада 2023 року.

У шлюбі у них народилася дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Сімейні стосунки між ним та відповідачем припинилися з початку березня 2022 року. Подружене життя не склалося, відповідач має діаметрально протилежні погляди на шлюб та сім`ю.

20 квітня 2022 року ОСОБА_3 привезла до нього та його матері доньку, а сама поїхала у невідомому напрямку. З цього часу більше з дитиною не спілкувалася, не піклується про неї, не цікавиться її здоров`ям, не займається вихованням, матеріальної допомоги на її утримання не надає, незважаючи на відсутність будь-яких перешкод для спілкування з дитиною.

Судовим наказом Жовтневого районного суду Миколаївської області від 26 вересня 2023 року з відповідача на його користь стягнуто аліменти на утримання малолітньої дитини. Водночас, ОСОБА_3 вказане рішення суду не виконує, аліменти на утримання дитини не сплачує.

До того ж, 07 грудня 2023 року відповідач направила йому нотаріально посвідчену заяву про відмову від подальшого утримання та виховання своєї малолітньої доньки ОСОБА_4 . Погодилася з позовом щодо позбавлення її батьківських прав.

З 20 квітня 2022 року дитина знаходиться виключно на його утриманні та постійно проживає з ним та його матір`ю ОСОБА_2 .

Будь-яких перешкод у спілкуванні матері з дитиною він не чинить. Вказане підтверджує факт свідомого ухилення відповідача від виховання своєї доньки.

В зв`язку з викладеним позивач змушений звернутися до суду з цим позовом.

Позивач в судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги у повному обсязі та пояснив про вищевикладене просив позов задовольнити у повному обсязі. Суду пояснив, що з квітня 2022 року відповідач покинула на нього дитину, не спілкується з донькою, не піклується про неї, не займається її вихованням та розвитком, не цікавиться її життям. Матеріально її не забезпечує. Він є військовослужбовцем, матеріально забезпечує дитину, під час відпусток спілкується з нею та постійно за допомогою відеозв`язку, займається її вихованням. Коли перебуває на службі донькою займається його мати. Просить позов задовольнити, оскільки ОСОБА_3 свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, до того ж надала нотаріально завірену заяву про те, що не заперечує проти позбавлення її батьківських прав, що свідчить про її байдуже ставлення до життя дитини.

Третя особа - ОСОБА_2 в судовому засіданні просила позов задовольнити. Суду пояснила, що після початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України невістка, разом з онукою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , переїхала до неї в орендований будинок у с. Кубей Болградського району Одеської області. Поводила себе непристойно, вживала спиртні напої, байдуже ставилася до дитини. Спілкувалася та підтримувала зв`язки з неблагонадійними мешканцями села, з якими проводила час та вживала спиртні напої. Через деякий час, приблизно у квітні 2022 року вона покинула онуку на неї, а сама поїхала, куди саме їй не відомо. На сьогодні ОСОБА_4 опікується вона, водить її до дитячого садка, піклується про неї. Позивач, її син, військовослужбовець тому має змогу займатися дитиною лише під час відпусток. Піклується про неї, займається вихованням, розвитком, відвідує батьківські збори в дитячому садочку, матеріально забезпечує її.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, причину неявки суду не повідомила, відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України вважається такою, що повідомлена судом належним чином про час місце розгляду справи. Крім цього, виклик відповідача здійснений в порядку частини 11 статті 128 ЦПК України. В матеріалах справи міститься її нотаріально засвідчена заява, з огляду на зміст якої вбачається, що остання відмовляється від подальшого утримання та виховання своєї малолітньої доньки ОСОБА_4 , просить розглядати справу за її відсутності.

Третя особа - служба у справах дітей Воскресенської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області в судове засідання свого представника не направила. Від начальника Служби до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника. позовні вимоги підтримують у повному обсязі.

Третя особа - орган опіки та піклування Кубейської сільської ради Болградського району Одеської області до суду свого представника не направила, причину суду не повідомила, відповідно до частини 7 статті 128 ЦПК України вважається такою, що повідомлена судом належним чином про час місце розгляду справи.

Справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

14 лютого 2024 року судом постановлено ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду.

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частину.

Дослідивши письмові докази, розглядаючи позов в межах заявлених вимог та на підставі поданих доказів, суд встановив наступне.

Шлюб, зареєстрований Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області 06 липня 2018 року, актовий запис № 343, між сторонами розірвано 15 листопада 2023 року рішенням Жовтневого районного суду Миколаївської області (а.с.10-11). Після розірвання шлюбу відповідачу залишено прізвище « ОСОБА_3 ».

Сторони є батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), актовий запис №801 від 05 вересня 2020 року (а.с. 9).

Позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 8). Є учасником бойових дій, посвідчення від 02 квітня 2018 року, серії НОМЕР_1 (а.с. 6).

Як вбачається з матеріалів справи та пояснень третьої особи ОСОБА_2 бабуся та онука проживають як внутрішньо переміщені особи у с.Кубей Болградського району Одеської області.

З огляду на акт обстеження умов проживання від 11 серпня 2023 року № 72, складеного членами комісії ССД Кубейської сільської ради Болградського району Одеської області за адресою: АДРЕСА_4 разом з позивачем проживають: донька - ОСОБА_4 та його мати - ОСОБА_2 . Сім`я ОСОБА_3 має статус ВПО. Протягом півтора року мешкають за вказаною адресою. Дитина постійно проживає з бабусею, яка займається її вихованням та утриманням, батько - військовозобов`язаний, постійно піклується станом здоров`я дитини, виховує її без участі матері, яка проживає окремо, на телефонні дзвінки не відповідає, матеріально дитину не утримує. Умови проживання в будинку задовільні. В будинку 4 кімнати, 3 спільні та 1 їдальня. У кімнатах чисто, прибрано. Дитина має власну кімнату. Для виховання та розвитку створені всі необхідні умови: стіл, стілець, сласне ліжко, іграшки, тощо (а.с. 18).

Аналогічні відомості вказані в акті обстеження умов проживання від 12 березня 2024 року (а.с. 101).

З огляду на довідку виданої 01 березня 2024 року №16 директором закладу дошкільної освіти ясла-садок «Казка» Кубейської сільської ради ОСОБА_3 за весь час перебування доньки ОСОБА_4 в дитячому садку, жодного разу не відвідала святкових заходів, батьківських зборів, що проводилися в садку, ніколи не приводила та не забирала дитину з дитячого садочку (а.с. 104).

Софія відвідує ЗДО я/с «Казка» з червня 2023 року, зарекомендувала себе дитина, яка контактує з дорослими без перешкод, відкрита для спілкування, привітлива. Жвава, активна, проявляє інтерес до оточуючого світу, легко засвоює запропонований матеріал, старанно прикладає зусилля на заняттях з художньої діяльності, фізичного розвитку. добре контактує з однолітками. дитина цілком стримана, спокійна, виявляє помірну рухливість, непосидючість, дотримується режиму, підпорядковується вимогам дорослих, що підтверджується характеристикою наданою директором закладу дошкільної освіти ясла-садок «Казка» Кубейської сільської ради 14 березня 2024 року № 17 (а.с. 103).

В матеріалах справи міститься заява відповідача ОСОБА_3 , засвідчена приватним нотаріусом Краматорського районного нотаріального округу Задорожнім Д.В. від 07 грудня 2023 року. З огляду на зміст якої вказала, що відмовляється від подальшого утримання та виховання малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Усі правові наслідки відмови їй відомі. Не заперечує проти того, щоб її позбавили батьківських прав. з позовом щодо позбавлення її батьківських прав згодна (а.с. 17).

Крім цього, як на доказ свідомого ухилення відповідача від виховання своєї доньки позивач посилається на письмові пояснення ОСОБА_9 , яка зареєстрована по АДРЕСА_2 . Остання вказала, що знає відповідачку, яка проживала у 2022 році разом з дитиною, свекрухою та її співмешканцем, як переселенці у її будинку по АДРЕСА_3 . ОСОБА_3 за період проживання вихованням дитини не займалася, поводила себе байдуже, зловживала спиртними напоями. Постійно з кимось спілкувалася по телефону. На її питання з ким саме вона спілкується, відповідач відповіла, що з другом. Було видно, що ОСОБА_3 нудилась, дитина була їй у тягість. Одного дня ОСОБА_3 пішла до магазину купити смаколики дітям і тривалий час не поверталася. Оскільки скоро мала розпочатися комендантська година, а ОСОБА_3 переселенка та не знає села, то вона разом зі співмешканцем ОСОБА_2 пішла шукати ОСОБА_3 . Односельці повідомили, що бачили ОСОБА_3 разом з невідомими хлопцями біля магазину, де вони розпивали спиртні напої, а потім вона пішла разом з цими хлопцями. Через деякий час ОСОБА_3 знайшли лежачу в кушах оголену та п`яну. Наскільки змогли її привели до тями та відвели додому. По дорозі додому та вдома ОСОБА_3 ображала всіх нецензурною лайкою, лізла битись. Наступного дня після цього інциденту відповідачка залишила дитину на бабусю та поїхала у невідомому напрямку. Життям дитини не цікавиться, матеріально не утримує (а.с. 78-81).

26 вересня 2023 року Жовтневим районним судом Миколаївської області винесено судовий наказ, яким стягнуто з відповідача ОСОБА_3 на користь позивача аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі частини від усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 11 липня 2023 року до досягнення дитиною повноліття (а.с. 13-15).

Судовий наказ пред`явлений позивачем до примусового виконання до Шевченківського відділу державної виконавчої служби у Миколаївському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та державним виконавцем 14 березня 2024 року відкрито виконавче провадження (а.с. 91).

Станом на 01 березня 2024 року заборгованість по сплаті аліментів становить 27565,50 грн. Вказане підтверджується розрахунком заборгованості наданим державним виконавцем Відділу (а.с. 92)

Відповідно до відомостей наданих Воскресенською селищною радою Миколаївської області від 15 березня 2024 року, № 532/02-28 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 з 26 січня 2021 року, але за вказаною адресою ніколи не проживала та не проживає. 08 грудня 2023 року знята з реєстраційного місця проживання за заявою законного представника інтересів власника житлового будинку (а.с. 94).

Позивач є військовослужбовцем, проходить службу у військовій частині НОМЕР_2 , відповідно до службової характеристики зарекомендував себе позитивно, відповідає займаній посаді (а.с. 82).

Кубейська сільська рада Болградського району Одеської області, як орган опіки та піклування 18 березня 2024 року дійшла висновку №3 про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно її малолітньої доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Так, з огляду на його зміст, відповідач ухиляється від виконання батьківських обов`язків, не піклується про фізичний та духовний розвиток своєї дитини, не цікавиться її життям, здоров`ям, матеріально не утримує дитину, не спілкується по телефону. Вказане свідчить про небажання виконувати батьківські обов`язки покладені на неї та свідоме нехтування своїми обов`язками (а.с. 98-100).

Рішенням Кубейської сільської ради Болградського району Одеської області 18 березня 2024 року № 21 затверджено вказаний висновок (а.с. 102).

Дані, що відповідачка з об`єктивних причин, за станом здоров`я, тощо, не може виконувати батьківські обов`язки відсутні.

Аналізуючи вищезазначені докази, суд приходить до висновку, що відповідач своїм байдужим ставленням до дитини ставить під загрозу її життя та здоров`я, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до частини 2 статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини.

Згідно з роз`ясненнями Пленуму Верховного Суду України у його постанові від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Відповідно до пункту 16 зазначеного Пленуму, ухилення батьків від своїх обов`язків має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Факт ухилення відповідачки без поважних причин від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню і утриманню дитини, підтверджується змістом наданих до суду письмових доказів, та є таким, що загрожує здоров`ю, нормальному розвитку, вихованню дитини та її інтересам. У зв`язку з цим, суд визнає позовні вимоги про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 141 ЦПК України на користь держави з відповідача підлягає стягненню судовий збір у сумі 1211,20 грн.

Керуючись статями 258, 259, 263, 265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 , батьківських прав щодо її малолітньої доньки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про народження від 05 вересня 2020 року № 801, складений Краматорським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 , на користь держави судовий збір у сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення.

Водночас, відповідно до п.п. 15.5) п.п.15 п. 1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. Тобто, через Жовтневий районний суд Миколаївської області.

Повне найменування сторін:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований: АДРЕСА_1 , адреса для листування: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_4 ;

відповідач - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , остання відома адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ,реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_3 ;

третя особа - орган опіки та піклування Воскресенської селищної ради Миколаївської області, адреса: вул. Соборна, 86, смт. Воскресенське Миколаївського району Миколаївської області, ЄДРПОУ04376682;

третя особа - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податку НОМЕР_5 ;

третя особа - орган опіки та піклування Кубейської сільської ради Болградського району Одеської області, адреса: вул. Успенська, 16А, с. Кубей Болградського району Одеської області, 68720, ЄДРПОУ 04378209.

Повний текст рішення складений та підписаний 15 квітня 2024 року.

Суддя В.В.Полішко

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118449501
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —477/42/24

Рішення від 15.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні