Ухвала
від 18.04.2024 по справі 144/1423/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 144/1423/23

Провадження № 22-з/801/54/24

Категорія:

Головуючий у суді 1-ї інстанції

Доповідач:Медвецький С. К.

УХВАЛА

18 квітня 2024 рокуСправа № 144/1423/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого - Медвецького С. К. (судді-доповідача),

суддів: Копаничук С. Г., Оніщука В. В.,

розглянув заяву Вінницького обласного центру зайнятості про повернення надміру сплаченого судового збору при поданні апеляційної скарги на рішення Теплицького районного суду Вінницької області від 24 січня 2024 року у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Вінницького обласного центру зайнятості про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення з посади провідного фахівця відділу надання соціальних послуг Теплицької районної філії Вінницького обласного центру зайнятості, поновлення на роботі та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу,

в с т а н о в и в :

У провадженні Вінницького апеляційного суду перебувала указана цивільна справа.

Постановою Вінницького апеляційного суду від 11 квітня 2024 року апеляційну скаргу Вінницького обласного центру зайнятості задоволено частково.

Рішення Теплицького районного суду Вінницької області від 24 січня 2024 року в частині розподілу судових витрат скасовано й ухвалено у цій частині нове судове рішення.

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про стягнення з Вінницького обласного центру зайнятості на його користь витрат на професійну правничу допомогу відмовлено.

Стягнуто з Вінницького обласного центру зайнятості на користь держави 3 220,80 грн судового збору за подання позовної заяви.

У решті рішення Теплицького районного суду Вінницької області від 24 січня 2024 року залишено без змін.

Судові витрати, понесені у зв`язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції залишено за Вінницьким обласним центром зайнятості.

12 квітня 2024 року до Вінницького апеляційного суду надійшла заява Вінницького обласного центру зайнятості про повернення надмірно сплаченого судового збору за подання апеляційної скарги у розмірі 5 574 грн.

Дослідивши матеріали цивільної справи, поданої заяви, апеляційний суд дійшов висновку про часткове задоволення заяви з огляду на таке.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлюється Законом України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VI (зі змінами і доповненнями).

Частиною першою статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до частини третьої статті 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

У роз`ясненнях, викладених в абзаці першому пункту 10 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» зроблено висновок, що: «подані до суду позовні заяви чи заяви, а також зустрічні позовні заяви можуть містити кілька самостійних позовних вимог, кожна з яких є об`єктом справляння судового збору».

ОСОБА_1 звернувся до суду з такими позовними вимогами: визнання незаконним та скасування наказу про звільнення; поновлення на роботі; стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Пунктом першим частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір», встановлено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Відповідно до висновків, викладених у постанові Великої Палати Верховного Суду від 08 лютого 2022 року у справі №755/12623/19 (провадження № 14-47цс21), середній заробіток за час вимушеного прогулу входить до структури заробітної плати, оскільки є заробітною платою.

Отже, звертаючись до суду з позовом, ОСОБА_1 був звільнений від сплати судового збору.

Згідно з пунктом першим частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання фізичною особою до суду позовної заяви майнового характеру, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Пунктом 2 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що за подання фізичною особою до суду позовної заяви немайнового характеру, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про державний бюджет на 2023 рік» прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць з 1 січня 2023 року для працездатних осіб встановлено у розмірі 2 684 грн.

З наведеного слідує, що при поданні позовної заяви до суду першої інстанції за немайнові позовні вимоги підлягав сплаті судовий збір у сумі 2 147,20 грн (2 x 1 073,60).

Ураховуючи ціну позову, за позовну вимогу майнового характеру підлягав сплаті судовий збір у розмірі 1 073,60 грн.

Відтак загальний розмір судового збору, який підлягав сплаті при поданні позовної заяви становить 3 220,80 грн (2 x 1 073,60 грн + 1 073,60 грн).

Відповідно до пункту 1.6 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Вінницький обласний центр зайнятості оскаржив рішення суду першої інстанції у повному обсязі.

Отже розмір судового збору, який підлягав сплаті при поданні апеляційної скарги на рішення суду становить 4 831,20 грн (3 220,80 грн x 150 %).

Матеріалами справи встановлено, що згідно платіжної інструкції № 831 від 26 лютого 2024 року за подачу апеляційної скарги Вінницький обласний центр зайнятості сплатив судовий збір у розмірі 13 626 грн.

Указана сума судового збору зарахована до спеціального фонду Державного бюджету України, що підтверджується виписками Державної казначейської служби України по сплаті судового збору.

Відтак скаржником надмірно сплачений судовий збір при поданні апеляційної скарги у сумі 8 794,80 грн (13 626 грн - 4 831,20 грн).

Апеляційний суд звертає увагу на те, що заявником при обрахунку суми надмірно сплаченого судового збору при поданні апеляційної скарги помилково ураховано суму стягнутого з нього на користь держави судового збору за подання позовної заяви у розмірі 3 220,80 грн, оскільки указана сума є результатом вирішення питання про розподіл судових витрат за наслідками звернення позивача з позовом, звільненого від сплати судового збору, та окремо не входить до суми судового збору, що підлягала сплаті при поданні апеляційної скарги.

Порядок повернення судового збору регламентований, зокрема статтею 7 Закону України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VI та Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року № 787.

Відповідно до пункту 1 частини першої, частини п`ятої статті 7 Закону України «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду у разі зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Повернення сплаченої суми судового збору здійснюється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з забезпечення реалізації державної фінансової політики.

Відповідно до пунктів 5, 10 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2013 року № 787, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 вересня 2013 року за № 650/24182, повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету або на єдиний рахунок (у разі його використання) податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів, перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково та/або надміру зарахованих до відповідних бюджетів через єдиний рахунок, здійснюється за поданням (висновком, повідомленням) органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) - за судовим рішенням, яке набрало законної сили.

У разі повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджетів (крім зборів та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби) орган, що контролює справляння надходжень бюджету, засобами системи Казначейства формує подання в електронній формі згідно з додатком 1 до цього Порядку та подає його до відповідного головного управління Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету, Казначейства.

У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до головних управлінь Казначейства, Казначейства (у разі сплати судового збору в іноземній валюті) подається копія судового рішення, засвідчена належним чином.

З урахуванням наведеного надмірно сплачений Вінницьким обласним центром зайнятості судовий збір згідно платіжної інструкції № 831 від 26 лютого 2024 року у розмірі 8 794,80 грн слід повернути заявнику.

Керуючись пунктом 1 частини першої статті 7 Закону України «Про судовий збір»,

п о с т а н о в и в :

Заяву Вінницького обласного центру зайнятості про повернення надміру сплаченого судового збору задовольнити частково.

Повернути Вінницькому обласному центру зайнятості надміру сплачений ним судовий збір згідно платіжної інструкції № 831 від 26 лютого 2024 року у сумі 8 794,80 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Сергій МЕДВЕЦЬКИЙ

судді: Світлана КОПАНИЧУК

Віталій ОНІЩУК

СудВінницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено19.04.2024
Номер документу118451917
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —144/1423/23

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Постанова від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Постанова від 11.04.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Медвецький С. К.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні