Ухвала
від 18.04.2024 по справі 657/1122/19
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер справи: 657/1122/19

Провадження 22-ц/819/110/24

У Х В А Л А

18 квітня 2024 року м. Херсон

Херсонський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

судді-доповідача Кутурланової О.В.,

суддів: Кузнєцової О.А.,

Майданіка В.В.,

вирішуючи питання про витребування інформації у Міністерства соціальної політики України із Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Тріус» на рішення Каланчацького районного суду Херсонської області від 08 червня 2021 року (під головуванням судді Максимович І.В.), у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Таврида-Плюс» до Головного Управління Держгеокадастру в Херсонській області, ОСОБА_1 , Державного реєстратора Виконавчого комітету Каланчацької селищної ради Херсонської області Білоброва Олександра Олеговича, третя особа Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Тріус» про визнання протиправною та скасування державної реєстрації земельної ділянки,

В С Т А Н О В И В :

У 2019 році ТОВ «Таврида-Плюс» звернулося до суду із вищезазначеним позовом.

Рішенням Каланчацького районного суду Херсонської області від 08 червня 2021 року позовні вимоги ТОВ «Таврида-Плюс» задоволено частково.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, ТОВ «Агро-Тріус» подало апеляційну скаргу.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 24 вересня 2021 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ТОВ «Агро-Тріус» на рішення Каланчацького районного суду Херсонської області від 08 червня 2021 року, справа перебуває на розгляді суду.

Доступ до правосуддя гарантований ст. 21 Конституції України.

Однією з основних засад цивільного судочинства є верховенство права, про що зазначено в пункті 1 частини третьої статті 2 ЦПК України.

Згідно частини першої статті 7, частини першої статті 8 ЦПК України розгляд справи у судах проводиться усно і відкрито. Ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи.

Відповідно до положень статті 128 ЦПК України учасники справи викликаються або повідомляються судовими повістками, які надсилаються фізичним особам за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку.

У статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплено право на справедливий судовий розгляд.

В рішенні від 08 листопада 2018 року у справі «Созонов та інші проти України» Європейський суд з прав людини зазначив, що загальна концепція справедливого судочинства вимагає, щоб особа була поінформована про порушення справи. Принцип рівності вимагає, щоб кожній стороні була надана розумна можливість представити свою справу за умов, які не ставлять її в істотно несприятливе становище у порівнянні з іншою стороною. Європейський суд з прав людини дійшов до висновку, що на національні суди покладено обов`язок з`ясувати, чи були повістки чи інші судові документи завчасно отримані сторонами та, за необхідності, зобов`язані фіксувати таку інформацію у тексті рішення. У разі невручення стороні належним чином судових документів, вона може бути позбавлена можливості захищати себе у провадженні.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за №1668/39004, затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі Перелік).

З матеріалів справи вбачається, що останнім місцем проживання відповідача ОСОБА_1 зазначено адресу: Херсонська область, Каланчацький район, с.Гаврилівка.

Зазначений населений пункт згідно Переліку на теперішній час є окупованою територією.

Тимчасова окупація Російською Федерацією відповідних територій зумовила евакуацію (переміщення) цивільного населення з наведених у Переліку територій, зокрема с.Гаврилівка Каланчацького району Херсонської області.

Постановою КМУ від 22 вересня 2016 року №646 затверджено «Порядок створення, ведення та доступу до відомостей єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб» (далі Порядок).

Так, згідно пункту 2 Порядку база даних - це автоматизований банк відомостей, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які є внутрішньо переміщеними. Відповідальним за забезпечення формування та ведення бази даних є Мінсоцполітики.

Пунктом 4 Порядку визначено, що до бази даних вноситься така інформація про внутрішньо переміщену особу зокрема як: дані про останнє зареєстроване та фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи на території, де виникли обставини, зазначені у статті 1 Закону України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб; дані про фактичне місце проживання особи на дату звернення; адреса, за якою із внутрішньо переміщеною особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції, та номер телефону.

Згідно пункту 8 Порядку Мінсоцполітики забезпечує організацію контролю за доступом до бази даних і проводить аналіз внесеної до неї інформації про внутрішньо переміщених осіб.

Отже, приймаючи до уваги наведене, з метою забезпечення прав учасників справи, у тому числі і права на доступ до правосуддя, зважаючи на принцип справедливого судового розгляду, вживаючи всіх передбачених законом заходів для належного повідомлення осіб про дату, час та місце розгляду справи, суд вважає за необхідне витребувати у Міністерства соціальної політики України інформацію, яка міститься в Єдиній інформаційній базі даних про місце проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб, відомості про перебування на обліку чи зняття з нього, із зазначенням місця проживання, як внутрішньо переміщеної особи, а саме:

- ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: с.Гаврилівка, Каланчацький район, Херсонська область.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 7, 8, 128 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

Витребувати у Міністерства соціальної політики України із Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб відомості про перебування на обліку чи зняття з нього, із зазначенням місця проживання, як внутрішньо переміщеної особи, а саме:

- ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: с.Гаврилівка, Каланчацький район, Херсонська область.

Встановити Міністерству соціальної політики України строк виконання ухвали до 10 травня 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий О.В.Кутурланова

Судді: О.А.Кузнєцова

В.В.Майданік

СудХерсонський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118452385
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —657/1122/19

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 21.02.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 26.10.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 13.10.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Рішення від 08.06.2021

Цивільне

Каланчацький районний суд Херсонської області

Максимович І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні