Ухвала
від 17.04.2024 по справі 904/8775/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

17.04.2024 року м.Дніпро Справа № 904/8775/21

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді:Кощеєва І.М. (доповідач)

суддів: Чус О.В., Дарміна М.О.

секретар судового засідання: Ковзиков В.Ю.

представники сторін:

від позивача: Кім

від відповідача: Регелюк

від третьої особи-1: не з`явився

від третьої особи-2: не з`явився

від третьої особи-3: не з`явився

від третьої особи-4: не з`явився

від третьої особи-5: не з`явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Відкритого акціонерного товариства " ЗІРААТ БАНК АЗЕРБАЙДЖАН" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2023р. (суддя Ярошенко В.І., м. Дніпро, повний текст рішення складено 14.12.2023р.) у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ІК АКТИВ", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Відкритого акціонерного товариства "ЗІРААТ БАНК АЗЕРБАЙДЖАН", м. Баку, Азербайджан

Третя особа-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: громадянин Республіки Туреччина Тюрккан Мюджахіт ;

Третя особа-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: громадянин Республіки Туреччина Тюрккан Лютфю;

Третя особа-3, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Акціонерне товариство Тюрккан Яг Санаї Ве Тіджарет А.Ш.;

Третя особа-4, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: громадянин Республіки Туреччина Пенчі Ахмет ;

Третя особа-5, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: громадянка України ОСОБА_1

про визнання недійсним договору іпотеки від 26.05.2021р.

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Центрального апеляційного господарського суду перебуває апеляційна скарга Відкритого акціонерного товариства " ЗІРААТ БАНК АЗЕРБАЙДЖАН" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2023р. у справі № 904/8775/21.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 29.01.2024р. відкрито апеляційне провадження у справі та призначено апеляційну скаргу до розгляду в судове засідання на 17.04.2024р. о 15:00 год.

В судове засіданне 17.04.2024р. представники третіх осіб не з`явились.

Від Відповідача до суду надійшло клопотання про залучення приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Римської Анастасії Вікторівни, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні Відповідача.

В обгрунттування якого заявник посилається на те, що право щодо посвідчення Іпотеки є очевидним. Всі необхідні повноваження представника Позивача (директора Герасименко К.М.) були перевірені приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Римською Анастасією Вікторівною під час підписання Договору Іпотеки 26.05.2021 року. У разі визнання Іпотеки недійсною, інтерес нотаріуса полягає в тому, що у разі відсутності можливості забезпечення позики за рахунок оскаржуваної Іпотеки, Банк буде мати правовий спосіб звернутися з регресним позовом, щодо заподіяної шкоди, до Нотаріуса. Обставини даної справи свідчать, що між Банком, Позивачем та приватним нотаріусом - Римською А.В., наявний очевидний та безумовний правовий зв`язок, на який може вплинути рішення суду, яке буде ухвалене в цій справі. Функція інституту третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, зводиться до забезпечення захисту інтересів третьої особи до запобігання можливому порушенню її прав. Інтерес такої третьої особи полягає в тому, щоб убезпечитись від можливого у майбутньому регресного позову до неї. Відтак, на думку заявника, є очевидна необхідність залучити Нотаріуса до участі у цій справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача.

Враховуючи наведене, з метою обєктивного, повного та всебічного розгляду апеляційної скарги, дотримання рівності сторін та змагальності процесу, Центральний апеляційний господарський суд знайшов достатньо підстав для задоволення клопотання щодо залучення до участі у справі приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Римської Анастасії Вікторівни в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні Відповідача, та вважає за необхідне оголосити перерву в судовому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 42, 50, 202, 216, 232, 233, 234, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання Відповідача щодо залучення до участі у справі приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Римської Анастасії Вікторівни в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні Відповідача.

Залучити до участі у справі приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Римську Анастасію Вікторівну, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, на стороні Відповідача.

Зобов`язати ВАТ" ЗІРААТ БАНК АЗЕРБАЙДЖАН" спрямувати на адресу приватного нотаріуса Дніпровського міського нотаріального округу Римської Анастасії Вікторівни копію позовної заяви та апеляційної скарги з додатками у справі №904/8775/21 докази чого надати суду.

Оголосити перерву в судовому засіданні до 19.06.2024р. на 12:30год.

Засідання відбудеться в приміщенні Центрального апеляційного господарського суду, що розташований за адресою: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 65, зал засідань № 511.

Ухвалу надіслати учасникам справи, в тому числі третій особі приватному нотаріусу Дніпровського міського нотаріального округу Римській Анастасії Вікторівні, в порядку, визначеному ст.ст. 242, 285 ГПК України.

Неявка уповноважених представників в судове засідання не є перешкодою для розгляду справи відповідно до положень ч. 12 ст. 270 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню в касаційному порядку.

Головуючий суддяІ.М.Кощеєв

СуддяМ.О.Дармін

Суддя О.В. Чус

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118452685
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/8775/21

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кощеєв Ігор Михайлович

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Рішення від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні