Ухвала
від 17.04.2024 по справі 826/16986/17
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку

для пред`явлення виконавчого листа до виконання

17 квітня 2024 року Справа № 826/16986/17

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Колеснікової І.С., розглянувши в порядку письмового провадження заяву про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредо-Центр» про стягнення штрафу у сумі 17 000,00 грн.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 24.04.2018 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредо-Центр» (02660, м.Київ, вул. Марини Раскової, 23, офіс 903, код ЄДРПОУ 38213245) до Державного бюджету України (на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації за доходами 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106) штраф у сумі 17000,00 (сімнадцять тисяч) гривень 00 копійок.

13.12.2022 Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду" №2825-IX, статтею 1 якого встановлено ліквідувати Окружний адміністративний суд міста Києва.

Пунктом 1 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону визначено, що цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Згідно з пунктом 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" вказаного Закону установлено, що з дня набрання чинності цим Законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя; до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

14.12.2022 вказаний Закон був опублікований в газеті "Голос України" №254 та набрав чинності 15.12.2022.

Від Національного банку України надійшла заява про видачу дублікату виконавчого листа та продовження строку пред`явлення його до виконання. Заява мотивована тим, що під час пересилання виконавчого листа із постановою державного виконавця про повернення виконавчого листа стягувачу відбулась його втрата, що і стало підставою для звернення до суду з даною заявою.

На адресу Київського окружного адміністративного суду від Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли матеріали цієї адміністративної справи та за результатом автоматизованого розподілу були передані на розгляд судді Колесніковій І.С.

Вирішуючи заяву представника Національного банку України про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредо-Центр» про стягнення штрафу у сумі 17 000,00 грн., суд виходить з такого.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 24.04.2018 стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредо-Центр» (02660, м.Київ, вул. Марини Раскової, 23, офіс 903, код ЄДРПОУ 38213245) до Державного бюджету України (на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 «Надходження до загального фонду державного бюджету», код бюджетної класифікації за доходами 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції», символ звітності 106) штраф у сумі 17000,00 (сімнадцять тисяч) гривень 00 копійок.

15.06.2018 на виконання рішення суду, Окружним адміністративним судом міста Києва видано виконавчий лист.

Ухвалою суду від 30.11.20 замінено сторону виконавчого провадження - стягувача Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг на її правонаступника - Національний банк України (вул. Інститутська, 9, м. Київ, 01601, код ЄДРПОУ 00032106.

На підставі зазначеного, Національний банк України набувши статус «Стягувача» звертався до Дніпровського районного відділу державної виконавчої служби у місті Киві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції з інформаційними запитами про хід виконавчого провадження у справі №826/16986/17.

Національний банк України отримав відповідь від Дніпровського районного відділу державної виконавчої служби у місті Киві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, відповідно до якої 29.07.2021 державним виконавцем було винесено постанову про повернення виконавчого документа на підставі п. 2 ч. 1 статті 37 Закону України «Про виконавче провадження».

Водночас, згідно із наданою відповіддю Департаментом забезпечення діяльності управління діловодства Національного банку України від 29.12.2022 № В/61-0012/115381, в системі електронного документообігу АСКОД відсутня інформація про надходження оригіналу виконавчого листа №826/16986/17 та постанови про повернення виконавчого документа стягувану від 29.07.2021.

Вказане свідчить про той факт, що постанова про повернення виконавчого документа стягувану від 29.07.2021 разом з оригіналом виконавчого листа №826/16986/17 на адресу Національного банку України не надходили.

Згідно пп. 18.4 п. 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України в разі втрати виконавчого провадження суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Відповідно до частинам першої, другої статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Згідно частини першої статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність в особи поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення особою відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

Разом з тим, необхідно зазначити, що поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов`язані з дійсно істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Судом встановлено, що фактично виконавчий лист у справі був виписаний на ім`я стягувача - Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері фінансових послуг та пред`явлений до виконання саме вказаним органом. Втім у подальшому судом проведено заміну стягувана Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг у зв`язку із правонаступництвом на Національний банк України.

З огляду на обставини, що зумовили пропуск строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, а саме правонаступництво та набуття правонаступником статусу стягувача, про що винесено ухвалу від 30.11.2020 та з огляду на встановлені під час листування із органом виконавчої служби обставини, суд вважає, що причини пропуску строку не залежали від позивача та є об`єктивно поважними, в зв`язку з чим пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа в адміністративній справі №826/16986/17 до виконання підлягає поновленню на три місяці з моменту набрання ухвалою суду законної сили.

Своєю чергою, зважаючи на поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та враховуючи його фактичну втрату під час листування, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви Національного банку України про видачу дубліката виконавчого документа.

Керуючись ст. 241, 243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Національного банку України про поновлення строку пред`явлення виконавчого листа до виконання та видачу його дубліката у справі №826/16986/17 - задовольнити.

Поновити Національному банку України строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №826/16986/17 на три місяці з моменту набрання ухвалою суду законної сили.

Видати Національному банку України дублікат виконавчого листа у справі №826/16986/17 за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кредо-Центр» про стягнення штрафу у сумі 17 000,00 грн.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Колеснікова І.С.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118458864
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —826/16986/17

Ухвала від 17.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Колеснікова І.С.

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Ухвала від 09.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Рішення від 24.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

Ухвала від 16.02.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

Ухвала від 26.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Васильченко І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні