Ухвала
від 18.04.2024 по справі 138/911/24
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/911/24

Провадження №:2-о/138/56/24

У Х В А Л А

18 квітня 2024 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

присяжних Апостол Л.А., Гуменюк Н.В.,

за участю секретаря Паламарчук І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

25.03.2024 заявник звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення заявника його опікуном.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_2 , який є рідним братом заявника, страждає психічним захворюванням та є інвалідом І групи. За станом здоров`я ОСОБА_2 потребує постійної сторонньої допомоги, нагляду та турботи. На даний час лише заявник може здійснювати догляд за своїм братом, оскільки їх батьки є пенсіонерами та непрацездатні. Також заявник подав до суду заяву, в якій просив призначити по справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Ухвалою суддіМогилів-Подільськогоміськрайонного суду Вінницької області від 27.03.2024 відкрито провадження у справі, призначено судове засідання.

18.04.2024в судовезасідання заявникта представникизаінтересованих осіб,належним чиномповідомлені,не прибули.Заявник ОСОБА_1 подав досуду заяву,в якійпросив судовезасідання проводитибез йогоучасті тавирішити питанняпро призначенняу справісудово-психіатричноїекспертизи. Уповноважений представник Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити без участі представника. Представник ОСОБА_2 адвокат Совгира В.Д. подала до суду заяву, в якій не заперечувала щодо призначення у справі судово психіатричної експертизи та спросила судове засідання провести без її участі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи слід задовольнити з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно вимог п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, - на час проведення експертизи (п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України).

Як вбачається з копії довідки до акту огляду МСЕК серії 10 ААА № 687644 від 01.09.2011 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом І «А» групи з дитинства безтерміново.

Враховуючи викладене вище, зважаючи на заявлені вимоги, тобто визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, а також те, що для об`єктивного розгляду справи необхідно встановити психічний стан особи, що матиме значення для справи і потребує спеціальних знань, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , а провадження у справі на час її проведення зупинити.

Відповідно доч.2ст.299ЦПК Українисудові витрати,пов`язаніз провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 247 ч. 2, 252 ч. 1 п. 5, 260, 261, 298 ч. 1, 299 ч. 2, 353 ч. 1 п. 12, 14 ЦПК України суд,

УХВАЛИВ:

Призначити судово-психіатричну експертизу у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Проведення експертизи доручити експертам Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Пирогова, 109, м. Вінниця, Вінницька область, 21018).

На вирішення експертів поставити питання:

1) Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_1 ) на психічну хворобу?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (АДРЕСА_1 ,телефон НОМЕР_1 ) значення своїх дій та чи може керувати ними?

3) Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_1 ) встановлення опіки над ним?

4) Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_1 ) внаслідок свого захворювання відвідувати судові засідання?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

До отримання висновку експерта провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи виконавчий комітет Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, Управління праці та соціального захисту населення Могилів-Подільської міської ради Вінницької області, ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна - зупинити.

Зобов`язати керівника Вінницької філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМОЗ України»по закінченню експертизи надіслати суду висновок експерта.

Роз`яснити сторонам у справі, що відповідно до ст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення або складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Т.Ю. Холодова

Присяжний: Л.А. Апостол

Присяжний: Н.В. Гуменюк

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118465946
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —138/911/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні