Ухвала
від 17.04.2024 по справі 491/1273/23
АНАНЬЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 491/1273/23

УХВАЛА

17 квітня 2024 року Ананьївський районний суд Одеської області

в складі: головуючої судді Надєр Л.М.

за участю секретаря судового засідання Рачкової І.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Ананьєві Подільського району Одеської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Одеського обласного центру зайнятості в особі Подільської філії Одеського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

В Ананьївському районному суді Одеської області знаходиться цивільна справа за позовом Одеського обласного центру зайнятості в особі Подільської філії Одеського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості.

Представник позивача в підготовче судове засідання не з`явився, однак до початку підготовчого судового засідання 05 квітня 2024 року через електронну пошту суду подав клопотання про закриття провадження у справі, у якому зазначає, що оскільки оплата заборгованості в розмірі заявленої до стягнення суми була здійснена відповідачем у повному обсязі, виникли передбачені законодавством підстави для закриття провадження у справі на підставі п.2 ч.1 ст.255 ЦПК України у зв`язку з відсутністю предмету спору. Також у своєму клопотанні представник позивача просить повернути сплачений судовий збір за подання вказаного позову до суду на підставі ст.7 Закону України «Про судовий збір». На підставі викладеного представник позивача просить закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмету спору.

Відповідач в підготовчу судове засідання не з`явилася.

Вивчивши клопотання представника позивача та матеріали справи, суд приходить до наступного висновку, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

У відповідності до ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 255 ЦПК визначено підстави закриття провадження у справі.

Так ч.1 ст.255 ЦПК України визначено, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо: 1) справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства; 2) відсутній предмет спору; 3) набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами; 4) позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом; 5) сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом; 6) суд встановить обставини, які є підставою для відмови у відкритті провадження у справі відповідно до пунктів 4, 5 частини першої статті 186 цього Кодексу; 7) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва; 8) після відкриття провадження у справі між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до третейського суду, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана.

Водночас логічно-граматичне тлумачення словосполучення «відсутність предмета спору» у контексті п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України дає підстави для висновку про те, що предмет спору має бути відсутній, тобто не існувати на час пред`явлення позову. Якщо предмет спору мав місце, але припинив своє існування після відкриття провадження у справі внаслідок тих чи інших обставин, то провадження у справі не може бути закрите з наведеної правової підстави, оскільки вона полягає саме у відсутності предмета спору, а не у припиненні його існування.

Якщо предмет спору став відсутній після відкриття провадження у справі, то залежно від обставин, що призвели до зникнення такого предмета, та стадії цивільного процесу, на якій він припинив своє існування, сторони мають цілий ряд передбачених законом процесуальних можливостей припинити подальший розгляд справи, зокрема шляхом залишення позову без розгляду, відмови від позову або від поданих апеляційних чи касаційних скарг, визнання позову відповідачем, укладення мирової угоди тощо.

Така позиція закріплена у постанові Верховний Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду №522/3680/22 від 15 листопада 2023 року.

Таким чином, сам по собі факт погашення відповідачем заборгованості в розмірі заявленої в позовній заяві до стягнення суми до ухвалення судом першої інстанції судового рішення по суті спору не може свідчити про те, що між сторонами був відсутній спір щодо стягнення вказаної заборгованості на час звернення позивача до суду із цим позовом, оскільки на момент подання позову до суду у відповідача згідно позову була наявна заборгованість перед позивачем, тобто, між позивачем та відповідачем існував спір, про що позивачем зазначено у позовній заяві, однак після подання позову до суду, відкриття провадження у справі та призначення у ній підготовчого судового засідання, вказаний спір фактично вирішився до ухвалення рішення у справі.

В такому разі, враховуючи обставини, зазначені в позовній заяві та ті обставини, що виникли після подання позову до суду та відкриття провадження, закриття провадження у вказаній справі у зв`язку з відсутністю предмету спору суперечитимуть положенням п.2 ч.1 ст.255 ЦПК України, а тому суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання представника позивача про закриття провадження у справі та повернення сплаченого позивачем судового збору за подання позову до суду.

На підставі наведеного, керуючись ст.12, 13, 213, 255, 260, 354 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні клопотання представника позивача про закриття провадження у справі за позовом Подільської філії Одеського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у зв`язку з відсутністю предмету спору відмовити.

Продовжити розгляд справи та підготовче судове засідання по справі відкласти на 02 травня 2024 року на 11 годину 00 хвилин.

Про час і місце судового засідання повідомити сторони у справі.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її складення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Головуюча суддя: Надєр Л.М.

Дата ухвалення рішення17.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118465968
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —491/1273/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Ананьївський районний суд Одеської області

Надєр Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні