Ухвала
від 12.04.2024 по справі 733/582/24
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2-о/733/27/24

Єдиний унікальний №733/582/24

У Х В А Л А

Іменем України

12 квітня 2024 року м. Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

у складі головуючого судді Овчарика В.М.,

присяжних: Свинар М.А., Денисенка І.Б.,

за участю секретаря Ткаченко В.М. та

представника особи, стосовно якої розглядається справа ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ічня у режимі відеоконференції цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Ічнянська міська рада, як орган опіки та піклування, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

установив:

У березні 2024 року ОСОБА_2 звернулася до суду з указаною вище заявою, в якій просила визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її опікуном, посилаючись на те, що останній є інвалідом ІІ групи, тому потребує постійного стороннього догляду та нагляду. Визнання її сина недієздатним необхідно для призначення її законним опікуном останнього.

У судове засідання заявниця та її представник ОСОБА_4 не з`явилися при цьому від останньої надійшла заява про розгляд справи за її відсутності та заявниці, в якій також просила задовольнити її клопотання про призначення експертизи.

Представник ОСОБА_3 (особи стосовно якої подано заяву про визнання фізичної особи недієздатною) - ОСОБА_1 у судовому засіданні не заперечувала проти задоволення клопотання про проведення по справі судово-психіатричної експертизи стосовно ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи Ічнянської міської ради як органу опіки та піклування у судове засідання не з`явився, надавши пояснення, згідно яких просив розглянути справу за його відсутності.

Оглянувши матеріали, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , а також те, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері психіатрії, без яких встановити відповідні обставини неможливо, та не надання заявником відповідного висновку експерта із цих самих питань, наявні підстави для призначення судово-психіатричної експертизи судом в порядкуст. 103 ЦПК України.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити відповідно ст. 252,253 ЦПК України.

Керуючись статтями 103, 104, 252, 253, 298, 299 ЦПК України, суд

постановив:

Призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Чернігівської філії СПЕ державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

На вирішення експертизи поставити питання:

1.Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням та чи може він усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів; у разі виникнення сумніву щодо змісту та обсягу доручення експерт невідкладно повинен подати суду клопотання щодо його уточнення або повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи за поставленими питаннями.

Надати експерту матеріали справи.

Ухвалу про призначення експертизи направити до Чернігівської філії СПЕ державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття ухвали суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо учаснику справи ухвала не була вручена у день її проголошення, останній має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження.

Головуючий суддя В.М.Овчарик

Присяжні М.А.Свинар

І.Б.Денисенко

Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118470790
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —733/582/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні