Ухвала
від 16.04.2024 по справі 205/8416/23
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 205/8416/23

(2/199/556/24)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.2024 року суддя Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська Авраменко А.М., розглянувши клопотання Начальника відділу Служби у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації Писар Миколи Йосиповича про проведення судового засідання в режимі відео-конференції у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа служба у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська перебуває вищезазначена цивільна справа про позбавлення батьківських прав. 15квітня 2024року досуду надійшло клопотання Начальника відділу Служби у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації Писар Миколи Йосиповича про проведення судового засідання у даній цивільній справі за його участі в режимі відео-конференції з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису. Заява мотивована наявністю у представника третьої особи відповідних технічних засобів та неможливістю з`явитись до приміщення Амур-Нижньодніпровського районного суду м.Дніпропетровська через віддаленість його місцезнаходження. Ознайомившись із матеріалами поданої заяви та цивільної справи, в рамках якої подану таку заяву, суд приходить до наступного висновку на підставі нижчевикладеного.

Так, відповідно до ст.11 ч.7 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Згідно ст.212 ч.ч.1, 2 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Частинами 3-5 ст.212 ЦПК України встановлено, що учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» або Державною судовою адміністрацією України. Ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Аналогічні за змістом наведеним вище положення містять п.2, 3, 5 Розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року №196.

Пунктом 1 Розділу ІІІ того ж Положення визначено, що для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі відеоконференцзв`язку (далі Система) та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації.

Підсумовуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, що заява представника третьої особи за змістом, формою та строками подання до суду відповідає вимогам цивільного процесуального законодавства, представник, за його твердженнями, зареєстрований в Системі відеоконференцзв`язку з використанням електронного цифрового підпису та має власні технічні засоби, необхідні для проведення судового засідання у цивільній справі за його участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, суд приходить до висновку про обґрунтованість поданої заяви та необхідність її задоволення з огляду на дотримання розумних строків розгляду справи.

На підставі викладеного та керуючись нормами ст.ст.212, 258-261, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання Начальника відділу Служби у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації Писар Миколи Йосиповича про проведення судового засідання в режимі відео-конференції, задовольнити.

Провести судове засідання, що призначене на 11 годину 00 хвилин 22 квітня 2024 року у цивільній справі №205/8416/23 (2/199/556/24) за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа служба у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації, про позбавлення батьківських прав, в режимі відео-конференції, за допомогою програмного забезпечення «EasyCon» за участю Начальника відділу Служби у справах дітей Звенигородської районної державної адміністрації Писар Миколи Йосиповича, із використанням останнім власних технічних засобів та електронного цифрового підпису поза межами приміщення суду.

Роз`яснити представнику третьої особи, що у відповідності до ст.212 ч.5 ЦПК України ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвали, що постановлені судом в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя: А.М.Авраменко

Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118471513
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —205/8416/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

АВРАМЕНКО А. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 11.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Бізяєва Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні