Ухвала
від 16.04.2024 по справі 287/441/24
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/441/24

2-о/287/18/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" квітня 2024 р. м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Винара Л.В.

присяжних: Мидловець Л.М.,

Осипчука В.В.

з участю:

секретаря Кострицької Т.П.

заявника ОСОБА_1

заінтересованої особи ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Зарицького А.І.

представника Органу опіки та піклування Саковець Л.В.

розглянувши у судовому засіданні, в залі судових засідань Олевського районного суду Житомирської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення піклування та призначення піклувальника, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду із вищевказаною заявою. У поданій заяві ОСОБА_1 просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обмежено дієздатним та встановити над ним піклування, призначивши ОСОБА_1 піклувальником ОСОБА_2 .Вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 є його рідним братом, перебуває на диспансерному обліку у психіатричному кабінеті КНП «Олевська ЦЛ» ОМР, має незадовільний стан здоров`я, в нього розпочались фізіологічні та психологічні розлади, внаслідок яких він втрачає можливість керувати своїми діями та потребує сторонньої допомоги.

Разом із заявою заявник надав до суду клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи у справі про визнання особи обмежено дієздатною. У вказаному клопотанні заявник просить суд призначити у даній справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (Житомирська область, Житомирський район, с. Зарічани, вул. Бердичівське шосе, 3, тел. (0412) 34-34-10).

Учасники справи в судовому засіданні вказане клопотання підтримали та просять задоволити.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наведені заявником підстави для призначення судово-психіатричної експертизи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. ч. 1-3 ст. 36 ЦК України суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім`ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов`язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Відповідно дост. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу»судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Ч. 1 ст. 103 ЦПК України визначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Крім того, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина обмежено дієздатним.

Враховуючи, вищевказане, а також те, що вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Враховуючи, що для проведення експертизи потрібний значний період часу, експертиза буде проводитись поза межами суду, суд вважає за необхідне зупинити провадження у справі до отримання висновку експерта.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України встановлюється, що судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Також, з метою проведення експертизи слід витребувати у психіатричному кабінеті КНП «Олевська ЦЛ» ОМР амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 103-105,252, 253, 260,298 ЦПК України,Законом України «Про психіатричну допомогу», суд-

У Х В А Л И В :

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи у справі про визнання особи обмежено дієздатною - задоволити.

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

- чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 на психічну хворобу?

- чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

- чи має ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 фактичну можливість з`явитися в судове засідання та чи має він можливість особисто дати пояснення по суті справи?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради (12440, Житомирська обл., Житомирський район, село Зарічани, Бердичівське шосе, будинок 3).

Витребувати від КНП «Олевська центральна лікарня» Олевської міської ради амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В розпорядження експертів направити копію ухвали та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Доставку ОСОБА_2 для проведення судово-психіатричної експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Експертів, які будуть проводити експертизу попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Витрати на проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Зупинити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області про визнання особи обмежено дієздатною, встановлення піклування та призначення піклувальника на час проведення експертизи.

Ухвалу може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги.

У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: Л.В.Винар

Присяжні: Л.М. Мидловець

В.В. Осипчук

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення16.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118472974
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —287/441/24

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні