Ухвала
від 29.03.2024 по справі 635/2183/24
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/2183/24

Провадження № 2/635/2347/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року смт. Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого суддіЛук`яненко С.А.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

секретар судового засіданняДороніна А.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Харківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уХарківському районіХарківської областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Харківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уХарківському районіХарківської областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини.

В позовній заяві позивач просить призначити судову судово-біологічну експертизу його батьківства відносно ОСОБА_1 проведення якої доручити Харківськомунауково-дослідному інституту судово-медичної експертизи ім..засл.проф.М.С.Бокаріуса, що розташований в м.Харків, вул.Золочівська 8а, сектор молекулярно-генетичних досліджень. Обґрунтовує клопотання тим, що у нього є сумніви щодо його батьківства відносно дитини, так як вона на нього не схожа.

В підготовчому судовому засіданні позивач ОСОБА_1 клопотання про проведення експертизи підтримав, просив призначити судову генетичну експертизу для встановлення його батьківства щодо ОСОБА_1 .

Відповідачка ОСОБА_2 проти задоволення клопотання не заперечувала.

Суд, вислухавши учасників, розглянувши заявлене клопотання, зазначає про таке.

Згідно з частиною 5статті 81 ЦПК Українидокази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Частиною 2статті 116 ЦПК Українивстановлено, що одним із способів забезпечення судом доказів у справі є призначення експертизи.

Частинами 1, 5статті 103 ЦПК Українивизначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2)сторонами (стороною) ненадані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Згідно з частиною 1, частини 5статті 104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Відповідно достатті 1 Закону України «Про судову експертизу»судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання позивача підлягає задоволенню, оскільки призначення судової молекулярно-генетичної експертизи потрібно для з`ясування обставин, що мають значення для справи і для встановлення батьківства потрібні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Враховуючи, що проведення експертизи може тривати понад установлені строки розгляду справи, суд відповідно до пункту 5 статті252, пункту 9 частини 1 статті253 ЦПК Українизупиняє провадження по справі на час її проведення.

Керуючись ст. ст.103,104,109,247, п. 5 ч. 1 ст.252, ст. ст.253,353,354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Харківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уХарківському районіХарківської областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини судову молекулярно-генетичну експертизу.

На розгляд та вирішення експерта поставити наступні питання:

1) Чи наявне кровне споріднення між ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

2) Якщо так, то чи є ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 батьком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 ?

Витрати за проведення судової молекулярно-генетичної експертизи покласти на позивача у справі ОСОБА_1 .

Проведення експертизи доручити Харківському науково-дослідному інституту судово-медичної експертизи ім..засл.проф.М.С.Бокаріуса (м. Харків, вул. Золочівська 8а), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку, а також за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків відповідно до ст. ст.384,385 КК України.

Надіслати до Харківського науково-дослідного інституту судово-медичної експертизи ім..засл.проф. М.С.Бокаріуса (м. Харків, вул. Золочівська 8а) матеріали цивільної справи № 635/2183/23 провадження № 2/635/2347/2023.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Харківський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уХарківському районіХарківської областіСхідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини- зупинити до закінчення проведення призначеної судової експертизи.

Зобов`язати сторони сприяти судовому експерту у проведенні судової експертизи, виконуючи всі вимоги судового експерта.

Роз`яснити сторонам у справі наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно дост. 109 ЦПК України: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Направити дану ухвалу Харківському науково-дослідному інституту судово-медичної експертизи ім..засл.проф.М.С.Бокаріуса (м. Харків, вул. Золочівська 8а).

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Суддя С.А.Лук`яненко

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118474861
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —635/2183/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Лук'яненко С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні