Рішення
від 19.04.2024 по справі 484/766/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/484/571/24

Справа № 484/766/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.04.2024 Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого судді - Шикері І.А.

секретаря судового засідання Бикової О.П.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовною заявою до Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та земельну ділянку, надану для ведення особистого селянського господарства, площею 0,45 га, кадастровий номер 4825482200:06:000:0692, яка розташована в межах території Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с-щі Кам`яний Міст Первомайського району Миколаївської області.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с-щі Кам`яний Міст Первомайського району Миколаївської області помер її дядько ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, а саме, житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та земельну ділянку, надану для ведення особистого селянського господарства, площею 0,45 га, кадастровий номер 4825482200:06:000:0692, яка розташована в межах території Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області. 10.09.2012 ОСОБА_2 склав заповіт, за умовами якого на випадок своєї смерті, належне йому майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде належати йому на день смерті, заповів ОСОБА_1 . У встановленому законодавством порядку позивачка прийняла спадщину за заповітом, шляхом подачі відповідної заяви до завідувача Першої Первомайської державної нотаріальної контори Мороз Л.В. Проте, нотаріусом їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з тим, що нею не було надано оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, в зв`язку із чим вона звернулася до суду із зазначеним позовом.

Позивачка та її представник адвокат Окольчишина І.М. в судове засідання не з`явились, про час та місце проведення підготовчого засідання повідомлені належним чином, проте від них надійшла заява про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги підтримують у повному обсязі та просять позов задовольнити.

Представник відповідача - Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області в судове засідання не з`явився, проте від сільського голови на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника сільської ради. Позовні вимоги визнають у повному обсязі та не заперечують проти їх задоволення.

Дослідивши матеріали справи, заяви позивачки та її представника, представника відповідача, суд дійшов таких висновків.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с-щі Кам`яний Міст Первомайського району Миколаївської області помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 28.11.2012.

За життя померлому ОСОБА_2 належали житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та земельна ділянка, надана для ведення особистого селянського господарства, площею 0,45 га, кадастровий номер 4825482200:06:000:0692, яка розташована в межах території Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, що підтверджується ксерокопією довідки МБТІ № 154/04-02/03 від 28.01.2024, ксерокопією технічного паспорту на будинок, ксерокопією Державного акту на право приватної власності на землю серії ЯГ № 611598.

10.09.2012 ОСОБА_2 склав заповіт, який було посвідчено секретарем Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області ОСОБА_3 та зареєстровано за № 50, за умовами якого на випадок своєї смерті, все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі, все те, що буде належати йому на день смерті заповів ОСОБА_1 .

Згідно фотокопії спадкової справи № 171/2013, заведеної після смерті ОСОБА_2 , яка міститься в матеріалах цивільної справи, позивачка в установлений Законом строк звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини за заповітом. Окрім неї, інших спадкоємців немає. Проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказане вище спадкове майно, позивачці було відмовлено, у зв`язку з тим, що ним не було надано оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно.

Згідно з ч.2 ст.328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно зі ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла до інших осіб.

Відповідно до ст.1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1 ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Частинами ч.1ст.1223 ЦК Українипередбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені устаттях 1261-1265 цього Кодексу.

Пунктом 23Постанови Пленуму Верхового суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування»роз`яснено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги ОСОБА_1 необхідно задовольнити, оскільки відповідач визнав позов, позивачка є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка прийняла спадщину, тому з метою захисту прав позивачки на спадкування, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.2,10-13,258,259,265,268 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в с-щі Кам`яний Міст Первомайського району Миколаївської області.

Визнати за ОСОБА_1 , право власності на земельну ділянку, надану для ведення особистого селянського господарства, площею 0,4500 га, кадастровий номер 4825482200:06:000:0692, яка розташована в межах території Кам`яномостівської сільської ради Первомайського району Миколаївської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с-щі Кам`яний Міст Первомайського району Миколаївської області.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду, протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення, згідно ч.1ст. 354 ЦПК України.

Повний текст судового рішення складено 19.04.2024.

Відомості про учасників справи:

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка проживає по АДРЕСА_1 .

Представник позивачки: адвокат Окольчишина Ірина Михайлівна, вул. Дніпровська, 1, м. Первомайськ Миколаївської області.

Відповідач: Кам`яномостівська сільська рада Первомайського району Миколаївської області, ЄДРПОУ 04377233, місцезнаходження якої: вул. Заводська, 1, в с-щі Кам`яний Міст Первомайського району Миколаївської області.

Суддя: І.А.ШИКЕРЯ

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118477454
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —484/766/24

Рішення від 19.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Шикеря І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні