Ухвала
від 18.04.2024 по справі 910/17270/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

18.04.2024Справа № 910/17270/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Щербакова С.О., розглянувши матеріали господарської справи

за позовом Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав"

до Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача -

1) Приватна організація "Українська ліга авторських і суміжних прав",

2) Приватна організація "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами"

про стягнення 26 700, 00 грн.

та за зустрічним позовом: Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни

до 1) Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав";

2) Приватної організації "Українська ліга авторських і суміжних прав";

3) Приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами"

про визнання правочину недійсним

Представники: без виклику сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Громадська спілка "Українська ліга авторських та суміжних прав" (далі-позивач) звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни (далі-відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 26 700, 00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором № КБР-116/09/20-Н про забезпечення правомірного використання об`єктів авторського права та об`єктів суміжних прав в публічних закладах від 01.09.2020.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.11.2023 позовну заяву Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" - залишено без руху. Встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

20.11.2023 до суду надійшла заява Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи здійснюється в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Зокрема, залучено до участі у розгляді справи третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Приватну організацію "Українська ліга авторських і суміжних прав" та Приватну організацію "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами".

08.12.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни надійшла заява про розгляд справи у порядку загального позовного провадження, в якій відповідач заперечує проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження та просить суд розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.12.2023 у задоволенні заяви Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни про розгляд справи у порядку загального позовного провадження - відмовлено.

14.12.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла зустрічна позовна заява Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни до Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав", Приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" та Приватної організації "Українська ліга авторських і суміжних прав" про визнання правочину недійсним, в якій відповідач просить суд визнати недійсним договір № КБР-116/09/20-Н про забезпечення правомірного використання об`єктів авторського права та об`єктів суміжних прав в публічних закладах від 01.09.2020 з додатками.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.12.2023 зустрічну позовну заяву Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни - залишено без руху. Встановлено Фізичній особі-підприємцю Кацан Наталії Василівні строк для усунення недоліків зустрічної позовної заяви.

20.12.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач заперечує проти заявлених позовних вимог та, зокрема зазначає, що позивачу станом на 01.09.2020 Законом України № 2415 було заборонено доручати третім особам здійснювати розширене колективне управління на території України, а також вказує, що позивач не укладав з відповідачем двосторонній договір, як того вимагає Закон України № 2415. Крім того, відповідач вказує, що у розрахунку заборгованості позивача вказано період стягнення з вересня 2023 по серпень 2024, тобто термін якого не сплинув та заборгованість відповідача не настала.

26.12.2023 до суду надійшла відповідь Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" на відзив відповідача, в якій позивач зазначає, що закінчення акредитації позивача у сфері колективного управління не припиняє його права по договору на отримання з відповідача визначених договором платежів. Крім того, позивач також зазначає, що позов подано саме від Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав", яка є в реєстрі організацій колективного управління та позовна заява стосується заборгованості відповідача перед позивачем, а не інших сторін договору.

27.12.2023 через відділ автоматизованого документообігу суду від Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни надійшла заява про усунення недоліків зустрічної позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.01.2024 прийнято зустрічну позовну заяву Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни до спільного розгляду з первісним позовом. Зустрічний позов Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни до Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав", Приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" та Приватної організації "Українська ліга авторських і суміжних прав" про визнання правочину недійсним об`єднано в одне провадження з первісним позовом Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" до Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни; треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Приватна організація "Українська ліга авторських і суміжних прав", Приватна організація "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" про стягнення 26 700, 00 грн. у справі № 910/17270/23. Вирішено перейти до розгляду справи № 910/17270/23 за правилами загального позовного провадження. Зокрема, підготовче засідання призначено на 01.02.2024.

17.01.2024 до суду надійшла заява від Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни, в якій відповідач (за первісним позовом) повідомляє суд, що докази понесених витрат на правничу допомогу у даній справі будуть подані в порядку ч. 8 ст. 129 ГПК України, після прийняття рішення у даній справі.

29.01.2024 до суду надійшов відзив Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" на зустрічну позовну заяву, в якому відповідач-1 (за зустрічним позовом), зокрема зазначає, що спір у даній справі виник у зв`язку з невиконанням ФОП Кацан Н.В. зобов`язань з оплати винагороди за використання в комерційній діяльності музичних творів на підставі договору № КБР-116/09/20-Н від 01.09.2020, який, на думку відповідача (за зустрічним позовом), не суперечить вимогам ст. 203, 215 ЦК України та положенням ч. 4 ст. 12 ЗУ «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Також, Громадська спілка "Українська ліга авторських та суміжних прав" просить суд проводити судове засідання призначене на 01.02.2024 року, і наступні судові засідання в режимі відеоконференції поза межами суду із застосування власних технічних засобів.

31.01.2024 до суду надійшла заява Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" про розгляд справи без участі, в якій позивач (за первісним позовом) просить суд розглянути справу без участі представника Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" у порядку письмового провадження.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.01.2024 відмовлено Громадській спілці "Українська ліга авторських та суміжних прав" у задоволенні клопотання про відеоконференцію.

У судовому засіданні 01.02.2024 суд на місці ухвалив відкласти підготовче засідання на 22.02.2024.

06.02.2024 через відділ автоматизованого документообігу суду від Фізичної особи-підприємця Кацан Наталії Василівни надійшла відповідь на відзив на зустрічну позовну заяву, в якій позивач (за зустрічним позовом) зазначає, що відповідач-1 в силу Закону не мав права доручати відповідачу-2 та відповідачу-3 здійснювати розширене колективне управління на території України у сфері «публічне виконання музичних недраматичних творів з текстом і без тексту, включно з тими творами, що включені до складу аудіовізульних творів».

Крім того, позивач (за зустрічним позовом) просить суд поновити пропущений строк на подання до суду відповіді на відзив відповідача-1 на зустрічну позовну заяву.

12.02.2024 до суду надійшло клопотання Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав", в якому позивач (за первісним позовом) просить суд проводити судове засідання призначене на 22.02.2024 та наступні судові засідання по справі в режимі відеоконференції поза межами суду із застосуванням власних технічних засобів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.02.2024 відмовлено Громадській спілці "Українська ліга авторських та суміжних прав" у задоволенні клопотання про відеоконференцію.

21.02.2024 до суду надійшла заява Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" про розгляд справи без участі, в якій позивач (за первісним позовом) просить суд розглянути справу без участі представника Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" у порядку письмового провадження.

У судовому засіданні 22.02.2024, заслухавши клопотання позивача (за зустрічним позовом) про поновлення строку, враховуючи характер спірних правовідносин, необхідність дослідження всіх обставин справи, суд вважає за необхідне поновити Фізичній особі-підприємцю Кацан Наталії Василівні процесуальний строк на подання відповіді на відзив відповідача-1 на зустрічну позовну заяву.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 22.02.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Судове засідання у справі № 910/17270/23 призначено на 21.03.2024.

11.03.2024 до суду надійшло клопотання Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав", в якому позивач просить суд проводити судове засідання призначене на 21.03.2024 та наступні судові засідання по справі в режимі відеоконференції поза межами суду із застосуванням власних технічних засобів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.03.2024 відмовлено Громадській спілці "Українська ліга авторських та суміжних прав" у задоволенні клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

20.03.2024 до суду надійшла заява Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" про розгляд справи без участі, в якій позивач (за первісним позовом) просить суд розглянути справу без участі представника Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" у порядку письмового провадження.

У судовому засіданні 21.03.2024 оголошено перерву до 18.04.2024.

10.04.2024 до суду надійшло клопотання Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, в якому позивач просить суд проводити судове засідання призначене на 18.04.2024 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із застосуванням власних технічних засобів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.04.2024 клопотання Громадської спілки "Українська ліга авторських та суміжних прав" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - задоволено.

17.04.2024 до суду надійшли заяви Приватної організації "Українська ліга авторських і суміжних прав" та Приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами" про розгляд справи без їх участі.

Суд зазначає, що указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Оповіщення про загрозу або виникнення таких надзвичайних ситуацій здійснюється через системи оповіщення різних рівнів, електронні комунікаційні мережі загального користування тощо, відповідно до статті 30 Кодексу цивільного захисту України, Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та організації зв`язку у сфері цивільного захисту, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 № 733, зокрема шляхом уривчастого звукового попереджувального сигналу "Увага всім" та трансляції відповідного повідомлення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайної ситуації (далі - сигнал "повітряна тривога").

Чинним законодавством України у сфері цивільного захисту передбачений чіткий алгоритм поведінки громадян та відповідні повноваження органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств і організацій усіх форм власності у випадку виникнення надзвичайної ситуації. Шляхом відповідних оповіщень (сигналів і повідомлень) органи управління цивільного захисту доводять до мешканців населених пунктів інформацію про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, повітряної тривоги, аварій, катастроф, епідемій, пожеж тощо. Після отримання таких оповіщень громадяни мають діяти відповідно до наданих інструкцій та правил цивільного захисту. Зокрема, припинити роботу та вжити необхідних заходів безпеки (рішення Ради суддів України від 05.08.2022 № 23).

Відповідно до наведених приписів судами запроваджено локальні заходи (план, порядок дій, розпорядження) щодо інформування про сигнал "повітряна тривога" та реагування задля збереження життя і здоров`я суддів, працівників апарату та відвідувачів суду, зокрема для їх негайного переходу до укриття.

Враховуючи наведене при вирішенні питання про наявність підстав для відкладення розгляду справи, у якій на початок судового засідання оголошено сигнал "повітряна тривога" господарський суд має керуватися пріоритетом збереження життя і здоров`я людини, а обов`язком суду є сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними процесуальних прав, зокрема на участь у судовому розгляді.

При цьому обставини оголошення сигналу "повітряна тривога" у певному регіоні слід вважати загальновідомими, тобто такими що не потребують доказування.

Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду від 22.12.2022 у справі № 910/2116/21 (910/12050/21).

Суд зазначає, що 18.04.2024 у період з 10:39 год. до 11:09 год. у місті Києві було оголошено сигнал "Повітряна тривога".

Відповідно до пункту 1 розпорядження Голови Господарського суду міста Києва від 22.08.2022 № 14 "Про порядок дій під час оголошення повітряної тривоги" рекомендовано у разі оголошення повітряної тривоги суддям та працівникам апарату суду негайно залишити приміщення суду та прослідувати до найближчого укриття.

Крім того, згідно пункту 2 вказаного розпорядження рекомендовано співробітникам служби судової охорони забезпечити вихід відвідувачів суду за межі території Господарського суду міста Києва під час оголошення сигналу "повітряна тривога" та вказати їм напрямок руху до найближчого укриття; не допускати учасників судового процесу та відвідувачів у приміщення та на територію суду до оголошення сигналу "відбій повітряної тривоги".

Тож, судове засідання призначене на 18.04.2024 не відбулося у зв`язку з повітряною тривогою в місті Києві.

За таких обставин, суд вважає за необхідне повідомити сторін про дату та час наступного судового засідання.

Керуючись статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Призначити судове засідання на 16.05.2024 о 10:40 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-В, зал № 31.

2. Повідомити сторін про можливість взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

3. Довести до відома сторін, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд має право стягувати в дохід Державного бюджету України з винної особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб за невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

4. Нагадати, що сторони відповідно до ст. 192 Господарського процесуального кодексу України, можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

5. Повідомити учасників справи про судове засідання.

6. Звернути увагу учасників процесу на те, що документи подаються через канцелярію суду за умови їх оформлення належним чином (кожна сторінка має бути належним чином засвідчена, документи прошиті та подане клопотання про приєднання зазначених документів до матеріалів справи).

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Щербаков С.О.

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді. Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118482056
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання правочину недійсним

Судовий реєстр по справі —910/17270/23

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні