Ухвала
від 18.04.2024 по справі 916/1094/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"18" квітня 2024 р.м. Одеса Справа № 916/1094/16

Господарський суд Одеської області у складі колегії судді головуючий суддя Погребна К.Ф., суддя Гут С.Ф., суддя Смелянець Г.Є при секретарі судового засідання Фатєєвої Г.В. розглянувши справу №916/1094/16

за позовом Одеської міської ради (65004, м.Одеса, пл.Думська,1)

до відповідачів 1. Юридичного департаменту Одеської міської ради (65004, м. Одеса, пл.Думська, 1), 2. Товариства з обмеженою відповідальністю „Басарі (65007, м. Одеса, вул.Водопровідна 1А/1), 3. Дочірнього підприємства „Компроміс (65007, м. Одеса, вул.Водопровідна 1А/1)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

про визнання незаконними та скасування свідоцтв про право власності на нерухоме майно, визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування запису, зобов`язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку

Представники сторін:

від позивача - Вінюков В. М. самопредставництво;

від відповідачів - 1.3 не з`явились;

2. ОСОБА_2 довіреність;

від третьої особи не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом Одеської області у складі колегії судді головуючий суддя Погребна К.Ф., суддя Гут С.Ф., суддя Смелянець Г.Є розглядається справа №916/1094/16 за позовом Одеської міської ради до Юридичного департаменту Одеської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю „Басарі, Дочірнього підприємства „Компроміс за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - ОСОБА_1 про визнання незаконними та скасування свідоцтв про право власності на нерухоме майно, визнання недійсним договору купівлі-продажу, скасування запису, зобов`язання звільнити самовільно зайняту земельну ділянку.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18.07.2023р. по справі було призначено земельно-технічну експертизу, провадження по справі було зупинено.

11.12.2023р. за вх. №44312/23 до суду від Одеського Науково-дослідного інституту судових експертиз разом зі супровідним листом надійшло клопотання про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи.

Ухвалою суду від 12.12.2023р. провадження по справі було поновлення із призначення до розгляду клопотання судового експерта в судовому засіданні та запропоновано сторонам надати до суду витребуванні експертом документи.

18.03.2024р. за вх. №11390/24 до суду від відповідача 2 надійшло клопотання про витребування доказів, згідно якого останній просить суд витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма ЮРІКС , Фірми Київ у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю та Департаменту Земельних ресурсів Одеської міської ради копію Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Фірмі Київ у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю для реконструкції, експлуатації й обслуговування адміністративно-торгівельного паркінгу, торгівельних приміщень та благоустрою території за адресою: м. Одеса, Грецька площа, 1 у повному обсязі, у т.ч. з каталогом координат (в державній системі координат), що розроблений Товариством з обмеженою відповідальністю Фірма ЮРІКС (код ЄДРПОУ 21028149, 65026, Одеська область, м. Одеса, вул. Дворянська, буд. 8, кв. 15) у 2005 році на замовлення Фірми Київ у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 20946498, адреса, 65007, Одеська область, м. Одеса, вул. Водопровідна, буд. 1А/1).

Ухвалою суду від 19.03.2024р. було задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю „Басарі від 18.03.2024р. за вх. 11390/24 про витребування доказів, витребувано у Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма ЮРІКС , Фірми Київ у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю та Департаменту Земельних ресурсів Одеської міської ради копію Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Фірмі Київ у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю для реконструкції, експлуатації й обслуговування адміністративно-торгівельного паркінгу, торгівельних приміщень та благоустрою території за адресою: м. Одеса, Грецька площа, 1 у повному обсязі, у т.ч. з каталогом координат (в державній системі координат), що розроблений Товариством з обмеженою відповідальністю Фірма ЮРІКС (код ЄДРПОУ 21028149, 65026, Одеська область, м. Одеса, вул. Дворянська, буд. 8, кв. 15) у 2005 році на замовлення Фірми Київ у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 20946498, адреса, 65007, Одеська область, м. Одеса, вул. Водопровідна, буд. 1А/1).

09.04.2024р. за вх. №14624/23 до суду від Департаменту Земельних ресурсів Одеської міської ради надійшов лист, з якого вбачається що у володінні Департаменту відсутня вищевказана документація із землеустрою, відтак надання витребуваного судом доказу є неможливим.

Поряд з цим у відповідному листі Департаментом зазначено, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про землеустрій» документація із землеустрою (землевпорядна документація) - затверджені в установленому порядку текстові та графічні матеріали, якими регулюється використання та охорона земель державної, комунальної та приватної власності, а також матеріали обстеження і розвідування земель тощо. Згідно із ст. 32 Закону України «Про землеустрій» державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель формується на основі збирання, обробки, обліку матеріалів, отриманих у результаті здійснення землеустрою та оцінки земель. Державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель ведеться в електронній формі. Ведення та адміністрування Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, який є держателем цього фонду. За рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, ведення та адміністрування Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель можуть здійснювати державні підприємства, що належать до сфери його управління і здійснюють заходи із створення та супроводження програмного забезпечення, необхідного для обліку, зберігання та оприлюднення матеріалів Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель. Відповідно до п. 3 Положення про Державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель, затвердженого постановою КМУ від 17.11.2004 №1553 (далі - Положення), Державний фонд складається з: Головного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (далі Головний фонд); регіональних фондів документації із землеустрою та оцінки земель (далі - регіональні фонди) - Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя; місцевих фондів документації із землеустрою та оцінки земель (далі - місцеві фонди) - районів, міст, селищ та сіл. Згідно із п. 6 Положення місцевий фонд створюється, формується і ведеться територіальними органами Держгеокадастру, що провадять свою діяльність на районному (міському) рівні.

17.04.2024р. за вх. №15777/24 до суду від відповідача 2 надійшло клопотання про витребування доказів, згідно якого останній просить суд витребувати у Головного фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру), у Місцевого фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (Головне управління Держгеокадастру в Одеській області), у Регіонального фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (Головне управління Держгеокадастру в Одеській області), Код ЄДРПОУ 39765871, Місцезнаходження: Україна, 65078, Одеська обл., місто Одеса, вул. Космонавтів, будинок 34 - копію Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Фірмі «Київ» у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю для реконструкції, експлуатації й обслуговування адміністративно-торгівельного паркінгу, торгівельних приміщень та благоустрою території за адресою: м. Одеса, Грецька площа, 1А» у повному обсязі, у т.ч. з каталогом координат (в державній системі координат), що розроблений Товариством з обмеженою відповідальністю Фірма «ЮРІКС» (код ЄДРПОУ 21028149, 65026, Одеська область, м. Одеса, вул. Дворянська, буд. 8, кв. 15) у 2005 році на замовлення Фірми «Київ» у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 20946498, адреса, 65007, Одеська область, м. Одеса, вул. Водопровідна, буд. 1А/1).

В судовому засідання представник відповідача 2 підтримав подане клопотання, проте просив суд клопотання в частині витребування у Головного фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру) не розглядати та залишити без розгляду, оскільки отримав відповідь від Головного фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель з якої вбачається що запитувані документи у них відсутні.

Судом протокольно задоволено клопотання відповідача 2 про залишення без розгляду клопотання в частині витребування доказів у Головного фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру).

Згідно ч.3 ст. 102 Господарського процесуального кодексу України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст.81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Приймаючи до уваги те, що документи, зазначені в клопотанні необхідні для всебічного, повного розгляду зазначеної справи, зокрема проведення призначеної судом земельно-технічної експертизи враховуючи складність справи, обсяг та характер доказів у справі, суд дійшов висновку про часткове задоволення клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю „Басарі від 17.04.2024р. за вх. 15777/24 про витребування доказів.

Поряд з цим, приймаючи до уваги положення п. 5 Положення про Державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель, яким передбачено що Регіональний фонд створюється, формується і ведеться головними управліннями Держгеокадастру в областях та м. Києві та п.6 Положення про Державний фонд документації із землеустрою та оцінки земель яким унормовано, що Місцевий фонд створюється, формується і ведеться територіальними органами Держгеокадастру, що провадять свою діяльність на районному (міському) рівні, суд витребовує відповідні докази у Головного управління Держгеокадастру в Одеській області як Місцевого фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель так і Регіонального фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель.

Керуючись ст.ст. 81, 102, 234, 235, Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю „Басарі від 17.04.2024р. за вх. 15777/24 про витребування доказів задовольнити частково.

2. Витребувати у Головного управління Держгеокадастру в Одеській області з Місцевого фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель та з Регіонального фонду Державного фонду документації із землеустрою та оцінки земель (65078, м. Одеса, вул. Космонавтів, буд. 34, код ЄДРПОУ 39765871) - копію Проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Фірмі «Київ» у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю для реконструкції, експлуатації й обслуговування адміністративно-торгівельного паркінгу, торгівельних приміщень та благоустрою території за адресою: м. Одеса, Грецька площа, 1А» у повному обсязі, у т.ч. з каталогом координат (в державній системі координат), що розроблений Товариством з обмеженою відповідальністю Фірма «ЮРІКС» (код ЄДРПОУ 21028149, 65026, Одеська область, м. Одеса, вул. Дворянська, буд. 8, кв. 15) у 2005 році на замовлення Фірми «Київ» у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (код ЄДРПОУ 20946498, адреса, 65007, Одеська область, м. Одеса, вул. Водопровідна, буд. 1А/1);

3. Витребуваний доказ надати до суду у строк 10 днів з дня отримання ухвали суду, а у разі неможливості надання витребуваних судом доказів повідомити про це суд.

Ухвала набирає чинності в порядку ст. 235 ГПК України та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 19.04.2024р.

Головуючий Погребна Катерина Федорівна

Суддя Гут Сергій Федорович

Суддя Смелянець Ганна Євгенівна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118482332
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо визнання незаконним акта, що порушує право власності

Судовий реєстр по справі —916/1094/16

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні