Ухвала
від 19.04.2024 по справі 288/83/24
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/83/24

Провадження № 2/288/187/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2024 року. смт.Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудника М. І.,

за участю секретаря судових засідань- Колодяжної Н.В.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача товариства з обмеженою

відповідальністю «Аграрні системні технології» - Довгалюка Р.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт.Попільня Житомирської області в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрні системні технології», товариства з обмеженою відповідальністю «Фастів Агро» про розірвання договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Попільнянського районного суду Житомирської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрні системні технології», товариства з обмеженою відповідальністю «Фастів Агро» про розірвання договору оренди землі.

07 березня 2024 року від представника позивача надійшло клопотання про призначення в даній справі судово-технічної експертизи, так як визначені в ній обставини мають значення для справи.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача ТОВ «АСТ» заперечував проти задоволення клопотання представника позивача.

Представника відповідача ТОВ «Фастів Агро» в підготовче судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи була належним чином повідомлена.

Суд, вислухавши представника позивача та представника відповідача ТОВ «АСТ», вивчивши подане клопотання та матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини першої статті 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу.

Як вбачається з частини першої, п`ятої статті 104 ЦПК України,про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Згідно пункту 5 частини першої статті 252 ЦПК України,суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу - на час проведення експертизи.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивача, оскільки доведення зазначених в клопотанні обставин в даному випадку можливо лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань, а тому необхідно призначити у справі судово-технічну експертизу та в зв`язку з тим, що для проведення зазначеної експертизи необхідний значний проміжок часу на час проведення експертизи провадження у справі належить зупинити.

Керуючись статтями 103, 104, 197-200, 252, 253, 258, 354, 355 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання представника позивача ОСОБА_1 про призначення судово-технічної експертизи.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до товариства з обмеженою відповідальністю «Аграрні системні технології», товариства з обмеженою відповідальністю «Фастів Агро» про розірвання договору оренди землі, судово-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1. Чи міг бути нанесений рукописний текст, наданої на дослідження Заяви про надання згоди на передачу орендованої земельної ділянки в суборенду, вчинений 02 січня 2023 року? Якщо ні, то яка мінімально та максимально можлива давність нанесення рукописного тексту наданої на дослідження Заяви про надання згоди на передачу орендованої земельної ділянки в суборенду?

2. Чи відповідає давність складення Заяви про надання згоди на передачу орендованої земельної ділянки в суборенду вказаній на ньому даті?

3. Чи відповідає друкований текст Заяви про надання згоди на передачу орендованої земельної ділянки в суборенду вказаній на ньому даті?

Проведення експертизи доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (01001, місто Київ, вулиця Архітектора Городецького,13).

Роз`яснити експерту його права і обов`язки, передбачені частиною шостою статті 72 ЦПК України, зокрема: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи; 2) заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; 3) викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження; 5) для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків; 6) користуватися іншими правами, що надані Законом України «Про судову експертизу».

В розпорядження експерта надати:

- оригінал Заяви про надання згоди на передачу орендованої земельної ділянки в суборенду.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України та надати строк для проведення експертизи до 1 місяця починаючи з робочого дня, наступного за днем надходження матеріалів до експертної установи.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_1 ).

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені статтею 109 ЦПК України, а саме, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду в частині зупинення провадження у справі подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118483400
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —288/83/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Коломієць О. С.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні