Ухвала
від 19.04.2024 по справі 535/139/15
КОТЕЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 535/139/15

Провадження № 4-с/535/8/24

УХВАЛА

19 квітня 2024 року селище Котельва

Котелевський районний суд Полтавської області у складі: головуючого - судді Шолудько А.В., розглянувши заяву судді Шолудько А.В. про самовідвід у справі №535/139/15 за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця - начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Пироженко Л.І.,

ВСТАНОВИВ:

16 грудня 2021 року ОСОБА_1 надіслала поштою до Диканського районного суду Полтавської області скаргу на дії державного виконавця - начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Пироженко Л.І. (справа 535/139/15 провадження № 4-с/529/15/21).

Відповідно до розпорядження голови Диканського районного суду Полтавської області «Щодо передачі справи на розгляд суду, найбільш територіально наближеного» № 4 від 23.12.2022 справа №535/139/15 (провадження № 4-с/529/6/22) на підставі ст.31 ЦПК України передана до Котелевського районного суду Полтавської області для розгляду по суті, оскільки неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи (том 2 а.с. 125).

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями Котелевського районного суду Полтавської області від 23.02.2023 справа № 535/139/15 (провадження №4-с/535/15/23) передана головуючому судді Мальцеву С.О. (том 2 а.с.141).

Ухвалою Котелевського районного суду Полтавської області від 10.04.2024 задоволено заяву ОСОБА_1 про відвід головуючого судді Мальцева С.О у даній справі (том 2 а.с. 246-247).

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями Котелевського районного суду Полтавської області від 15.04.2024 справа №535/139/15 (провадження №4-с/535/8/24) передана головуючому судді Шолудько А.В. (том 3 а.с.1-2).

19 квітня 2024 року суддя Котелевського районного суду Полтавської області Шолудько А.В. заявила самовідвід у справі №535/139/15 (провадження №4-с/535/8/24) за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця - начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Пироженко Л.І., в обґрунтування якого зазначила, що суддею Шолудько А.В. розглядалася значна кількість справ із загального переліку справ (235 шт.) за позовними заявами, скаргами, клопотаннями тощо, що надходили до Котелевського районного суду Полтавської області від ОСОБА_1 , або у яких заявниця була стороною у справі (том 3 а.с.3-4). Ухвалою Котелевського районного суду Полтавської області від 26.01.2023 задоволено заяву ОСОБА_1 про відвід судді Шолудько А.В. у справі №535/139/15 (провадження №4-с/535/10/23) за скаргою ОСОБА_1 на дії та бездіяльність заступника начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Лукмасла Миколи Миколайовича (том 3 а.с.5-6). Крім того, ухвалою Котелевського районного суду Полтавської області від 29.02.2024 задоволено заяву ОСОБА_1 про відвід судді Шолудько А.В. у справі №535/139/15 (провадження №4-с/535/2/24) за скаргою ОСОБА_1 на дії заступника начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Лукмасла Миколи Миколайовича (том 3 а.с.7-8). Також ухвалою Котелевського районного суду Полтавської області від 19.04.2024 задоволено самовідвід судді Шолудько А.В. у справі №535/139/15 (провадження №4-с/535/7/24) за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця - заступника начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Лукмасла Миколи Миколайовича (том 3 а.с.9-10).

На підставі ст.36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з ч.1 ст.39 ЦПК України, з підстав, зазначених у статтях 36, 37 ЦПК України, суддя зобов`язаний заявити собі самовідвід. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Після спливу вказаного строку заявляти самовідвід дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу самовідводу заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

На підставі вимог ст.40 ЦПК України, питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість. Питання про відвід вирішується невідкладно. Суд вирішує питання про відвід судді без повідомлення учасників справи. Питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини (рішення від 09.11.2006 року у справі «Білуга проти України», від 28.10.1998 року у справі «Ветштан проти Швейцарії») важливим питанням є довіра, яку суди повинні вселяти у громадськість у демократичному суспільстві. Судді зобов`язані викликати довіру в учасників судового розгляду, а тому будь-який суддя, стосовно якого є підстави для підозри у недостатній неупередженості, повинен брати самовідвід або бути відведений.

Згідно з п.2.5 Бангалорських принципів поведінки суддів, які враховані при прийнятті Кодексу суддівської етики, суддя заявляє самовідвід в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не уявляється за можливе винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

У справі «Фей проти Австрії» ЄСПЛ вказав, що неупередженість судді полягає у відсутності будь-яких законних сумнівів в тому, що її забезпечено та гарантовано судом, а для перевірки на об`єктивну неупередженість слід визначити, чи є факти, які не залежать від поведінки судді, що можуть бути встановлені та можуть змусити сумніватися у його неупередженості. Особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного.

Згідно з п.12 висновку №1 (2001) Консультативної ради європейських судів для Комітету Європи про стандарти незалежності судових органів і незмінності суддів при винесенні судових рішень, у відношенні сторін в судовому розгляді судді повинні бути безсторонніми, тобто вільними від будь-яких зв`язків, упередженості, які впливають або можуть сприйматися як такі, що впливають на здатність судді приймати незалежне рішення. Значення цього принципу виходить далеко за конкретні інтереси визначеної сторони в якому-небудь спорі. Судова влада повинна користуватися довірою не тільки зі сторони сторін в конкретному розгляді, але і зі сторони суспільства в цілому. І суддя повинен бути не тільки реально вільним від будь-якого невідповідного зв`язку, упередженості або впливу, але він повинен бути вільним від цього і в очах розумного спостерігача. Інакше довіру до незалежної судової влади буде підірвано.

Оцінюючи доводи, викладені в заяві про самовідвід судді в їх сукупності, з метою недопущення у сторін сумніву в об`єктивності та неупередженості судді, запобігання в подальшому будь-якої недовіри з боку осіб, що приймають участь у справі, забезпечення справедливого, своєчасного, об`єктивного та неупередженого розгляду цієї справи, враховуючи обставини, зазначені в заяві про самовідвід судді Шолудько А.В., які свідчать про неможливість подальшого розгляду справи в такому складі суду, самовідвід судді Шолудько А.В. слід задовольнити, а справу передати для вирішення питання щодо повторного авторозподілу для розгляду справи іншим суддею Котелевського районного суду Полтавської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 36, 39, 40 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити самовідвід судді Шолудько Антоніни Володимирівни у справі №535/139/15 (провадження №4-с/535/8/24) за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця - начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Пироженко Л.І.

Справу №535/139/15 (провадження №4-с/535/8/24) за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця - начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Пироженко Л.І., - передати до канцелярії Котелевського районного суду Полтавської області для визначення судді у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.В.Шолудько

Дата ухвалення рішення19.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118483961
СудочинствоЦивільне
Сутьсамовідвід у справі №535/139/15 за скаргою ОСОБА_1 на дії державного виконавця - начальника Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Полтавській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) Пироженко Л.І

Судовий реєстр по справі —535/139/15

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Ситник О. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Мальцев С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні