Рішення
від 12.04.2024 по справі 933/831/23
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 933/831/23

Провадження № 2/933/9/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

12 квітня 2024 року смт Олександрівка

Олександрівський районний суд Донецької області

у складі:

головуючого - судді Попович І.А.

за участі:

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2 (у режимі ВКЗ)

представника Органу опіки та піклування - Кухтик Т.М.

секретаря судового засідання - Пліскачової Н.В.

розглянувши у судовому засіданні у залі суду смт Олександрівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , який діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 , про позбавлення батьківських прав, третя особа: Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради, -

ВСТАНОВИВ:

21.11.2023 року позивач звернувся до Олександрівського районного суду Донецької області, в інтересах неповнолітнього племінника ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, третя особа: Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради.

Згідно протоколу щодо неможливості автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.11.2023 року, призначення судді не відбулось у зв`язку з відсутністю необхідної кількості суддів для розподілу справи.

На підставі наказу № 9-ВІД/197/23 від 16.11.2023 року суддя Попович І.А. перебував у відпустці з 17 листопада 2023 року по 06 грудня 2023 року, включно.

На підставі наказу № 11-ВІД/204/23 від 24.11.2023 року суддю ОСОБА_5 відкликано з відпустки з 24 листопада 2023 року.

24 листопада 2023 року за результатами повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.11.2023 року, суддею Олександрівського районного суду Донецької області Попович І.А. отримана дана цивільна справа.

24.11.2023 року судом надіслано запит щодо місця реєстрації відповідача.

28.11.2023 року судом отримана відповідь щодо місця реєстрації відповідача.

Ухвалою судді Олександрівського районного суду Донецької області від 29.11.2023 року позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

14.12.2023 року позивачем на виконання ухвали суду від 29.11.2023 року подано уточнену позовну заяву, яка ухвалою судді від 14.12.2024 року також була залишена без руху.

15.01.2024 року позивачем усунуто недоліки позовної заяви.

Ухвалою судді Олександрівського районного суду Донецької області від 15.01.2024 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження, та призначено підготовче судове засідання на 09:00 годину 15 лютого 2024 року, з викликом сторін.

15 лютого 2024 року підготовче судове засідання відкладено на 05 березня 2024 року через неявку відповідача.

05.03.2024 року ухвалою Олександрівського районного суду Донецької області підготовчі дії закінчено та справу призначено до розгляду на 26.03.2024 року.

26.03.2024 року розгляд справи відкладено для надання відповідачеві для ознайомлення копій додаткових доказів, наданих позивачем, на 12.04.2024року.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у його сестри - ОСОБА_4 народився син - ОСОБА_3 , у свідоцтві про народження якого батьками записано: «батько» - ОСОБА_6 , внесений за ч. 1 ст. 135 CK України, «мати» - ОСОБА_4 . Після народження дитини - ОСОБА_3 матір залишила дитину в лікарні на піклування позивача та поїхала додому, чим саме самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, тому він вимушений звернутися до суду про позбавлення її батьківських прав. Дитина народилася з вадами здоров`я та була відправлена до лікарні в м. Дніпро, після лікування залишилась проживати у сім`ї позивача, де і проживає до теперішнього часу. Не зважаючи на це, відповідачка проживає окремо від сім`ї позивача, дитину не відвідує, не цікавиться її життям та зовсім втратила інтерес до сина. Ніякого зв`язку з сім`єю відповідачка не підтримує, участі у вихованні дитини не приймає, матеріально не допомагає. Це перестало забезпечувати виховання дитини та суперечить його інтересам. Матір не спілкується з ними, не проявляє до сина материнську турботу, хоча вважаю, що має таку можливість, навіть не бажає бачити дитину. Тривалий час відповідачка по даній справі, не піклується про стан здоров`я дитини, про його фізичний, духовний та моральний розвиток, повністю відсторонилась від своїх обов`язків. Дитина у нього забезпечена всім необхідним, завжди нагодована та охайна. Матір має можливість допомагати, але цього навмисно нe робить. Щодо питання доцільності позбавлення батьківських прав відповідачки стосовно її сина ОСОБА_7 позивач звернувся як за місцем фактичного проживання у відділ по справах дітей Адміністрації Шевченківського району Дніпровської міської ради та до органу опіки та піклування Олександрівської селищної ради адміністрації Краматорського району Донецької області (за місцем реєстрації) для обстеження умов проживання дитини та надання відповідного письмового висновку. Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради адміністрації Краматорського району Донецької області вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_4 відносно її малолітнього сина - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що у своєму позові також просить і позивач.

Позивач в судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги, та пояснив, що вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , оскільки вона не приймає участі в житті дитини, не забирала з реанімації та лікарні не виявляє бажання щодо подальшого піклування дитини. Так як вже 1 рік і 3 місяці дитина знаходиться у сім`ї позивача і перебуває повністю під їхньою опікою та вихованням в сім`ї, то всі ці докази свідчать про те, що мати не виконує свої материнські обов`язки згідно Сімейного Кодексу і потрібно позбавити батьківських прав стосовно ОСОБА_3 . Всі докази про її небажання участі у житті дитини є у справі. Проти заочного розгляду справи не заперечував.

Представник позивачав судовомузасіданні позовнівимоги підтрималата надавпояснення,відповідно дояких післянародження дитинимати залишиладитину улікарні,і небажає навітьбачити її.За весьчас відповідачкане цікавитьсяжиттям дитини,зовсім незаймається їївихованням.Тривалий часвідповідачка нецікавиться здоров`ямдитини,про їїрозвиток,повністю відсторониласявід своїхобов`язків.Дитина всім`ї позивачазабезпечена усімнеобхідним,нагодована,охайна.Мати недопомагає.Щодо доцільностіпозбавлення батьківськихправ,то відділомопіки винесеновисновок продоцільність.Враховуючи,що можеколись матиобразумиться тазмінить своюповедінку,кодекс непозбавляє їїправа звернутисядо судуза поновленнямсвоїх праввідносно дитини. Не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Представник третьоїособи -служби всправах дітейпід чассудового засіданнязазначила,що доних звернувся ОСОБА_1 з заявоюпро наданняйому висновкупро доцільністьпозбавлення батьківськихправ ОСОБА_4 .Після розглядувсіх отриманихдокументів,було проведенозасідання комісіїпо захиступрав дитини,куди булозапрошено ОСОБА_1 та ОСОБА_4 ,яка назасідання комісіїне з`явилася.Службою усправах дітейспільно зцентром наданнясоціальних послугта поліцейськимофіцером громадибуло здійсненовиїзд додомудо ОСОБА_4 та складеновідповідні акти,згідно якихвстановлено,що дитина ОСОБА_7 разоміз матір`юне проживає,вона нецікавиться йогожиттям,в будинкунавіть немаєні місця,ні одягудля дитини,тобто вонаі незбирається їїповертати додому.Тому дослідившивсі обставинина комісіїбуло прийняторішення продоцільність позбавленнябатьківських прав ОСОБА_4 . Не заперечувала проти заочного розгляду справи.

На питання головуючого представник третьої особи пояснила, що на даний час дитина живе у позивача у м. Дніпрі

Відповідач, належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, відповідно до вимог ст.128ЦПК України до суду повторно не з`явилася, та не повідомила суд про поважні причини неявки, відзив на позовну заяву не подала (а.с.73,100,102,121).

У зв`язку з повторною неявкою відповідача, належним чином повідомленого про час і місце судового засідання, від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутністю, який не подав відзивна позовну заяву, суд відповідно до вимог ст. 280-282ЦПК України постановив ухвалу про заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Свідок ОСОБА_9 -батько позивачата відповідача,відповідно дідусь ОСОБА_3 у судовомузасіданні надавпояснення,відповідно дояких вагітністьдля ОСОБА_4 буланебажаною,вона нехотіла народжуватицю дитину.Лікарні унас (роддому)у районінемає,до м.Добропілля вонане їздила.Їй вжевзагалі неможнабуло народжуватичерез заборонулікарів,але віну цене втручався. ОСОБА_4 вживала заходів щоб позбавитися ще ненародженої дитини, але не вийшло. Після чого в неї були передчасні пологи і він возив її до м. Добропілля. Вона народила дитину і навіть її не бачила, дитина була у дуже важкому стані та її відвезли до лікарні у Дніпро, дитина сама не дихала. Її заставили написати розписку, що вона не матиме претензій до лікарів, бо дитина у вкрай тяжкому стані і її можуть не довезти до лікарні. Наступного дня донька зателефонувала свідкові, щоб він її забрав додому. Коли він приїхав за донькою, сказали (лікарі), що треба зареєструвати дитину, хоча вона хотіла відмовитися від дитини, бо дитина самостійно не дихала. У той же день вони поїхали та зареєстрували дитину та передали документи до лікарні. ОСОБА_10 взагалі не хотіла їхати до дитини і тоді вони приїхали до ОСОБА_11 за порадою, на що вона запитала: - Навіщо зареєстрували дитину?, на що вони відповіли, що це було потрібно для лікування дитини. Тож тепер треба всю процедуру проходити. Крім цього хлопчика в неї є ще дві дитини - хлопця. Одна дитина в інтернаті виросла, вже 20 років, другий хлопець живе разом зі свідком майже з року. ОСОБА_10 не працює, дитину лікувати треба, тоді свідок підключив свого сина ОСОБА_12 , який переїхав до м. Дніпра з м. Маріуполя. ОСОБА_12 приїхав і вони зі свідком насильно посадили ОСОБА_10 до машини та повезли у ОСОБА_13 , ОСОБА_12 запропонував жити у нього вдома і відвідувати лікарню, але вона там і жодного дня не пробула, втекла. Двох дітей вже якось свідок з дружиною виростить 20 та 14 років, ну а цього куди. Їм телефонували волонтери, пропонували зробити документи, що дитина померла, але вони не погодилися. Син свідка позивач по справі запропонував забрати дитину, свідок попереджав, що з дитиною інвалідом важко буде, до того ж нього самого вже є двоє дітей, а цей хлопчик не дихав 3 тижні, стільки патологій, до 5 років у гіпсу треба. ОСОБА_10 ж ні разу навіть не бачила дитину, вона не цікавиться, що вона з нею буде робити. Вважає, що вони разом з позивачем та його сім`єю зробили все необхідне для даної процедури. Свідок зазначає, що він не може заставити доньку ОСОБА_10 любити свою дитину, вона з легкістю написала заяву, що не поїде ні на який суд, їй нічого не треба, вона з чоловіком ніде не працює, п`ють, куди їм дитину. А син ОСОБА_12 з дружиною доглядає дитинку, обидва працюють і можуть забезпечити дитину всім необхідним. Просить передати їм дитину.

Свідок ОСОБА_14 у судовому засіданні надала пояснення, відповідно до яких вони дізналися що ОСОБА_10 вагітна у жовтні 2022 року. Тоді їм батьки казали, що вона можливо відмовиться від дитини, вона не стояла на обліку в жіночій консультації, зловживала алкоголем. Потім, вже у грудні дізналися, що вона народила дитину. Дитина народилася у важкому стані, її одразу відправили у м. Дніпро, бо дитина не дихала. Вони дізналися в якій лікарні знаходиться дитина, відвідували там хлопчика, лікар розповіла про всі його діагнози. І потім, коли дитину треба було забирати, їм зателефонували, і ОСОБА_10 написала заяву-доручення, що вони можуть забрати дитину з лікарні. Вони забрали дитину та поїхали у с. Варварівка, привезли, розказали все, що їм казали лікарі. ОСОБА_10 не готова була до того, що дитину треба лікувати, в неї не було ні можливостей, ні бажання. Вона в той же день віддала їм свідоцтво, всі документи на дитину і вони того ж дня забрали дитину та поїхали у м. Дніпро. З січня місяця почали лікування клишоногості, 2 місяці було гіпсування, потім провели операцію та ще на 3 тижні одягли гіпси та брейси - спеціальне взуття для того, щоб не розвивалася клишоногість, ці брейси треба носити до 5 років. Зараз ці брейси одягають лише на ніч, він вже ходить як звичайна дитина. В січні одного разу чоловік сказав, що привезе ОСОБА_10 , бо зі слів матері відповідачки, вона плаче. Свідок погодилася і позивач привіз ОСОБА_10 , вона перебувала у стані алкогольного сп`яніння, пробула 2 дні, але де вона проводила весь цей час вони не знають, бо весь час була п`яна. У свідка з ОСОБА_10 відбулася розмова, в ході якої свідок пропонувала будь-яку необхідну допомогу з дитиною, але ОСОБА_10 сказала прямим текстом, що дитина їй не потрібна, нехай він залишається з вами, допоможіть. Чоловік відвіз її назад у с. Варварівку. Після того вона жодного разу не цікавилася дитиною. Навіть коли вони неодноразово приїздили до села, вона жодного разу не прийшла. Дитина проживає в сім`ї свідка, це член їхньої родини.

На питання головуючого свідок пояснила:

- Ми забрали дитини з лікарні і привезли у Варварівку, думали, що там зараз зустрінуть дитину, але ніякої радості не було, ОСОБА_10 тільки подивилася на дитину та навіть не підійшла до неї;

- Звісно, якщо б у матері було бажання доглядати дитину, вони б їй допомогли, свідок особисто пропонувала ОСОБА_10 допомогу, вона не захотіла;

- Чоловік свідка у січні 2023 року привозив ОСОБА_10 до них додому, дитині тоді ще навіть місяця не було. Бувало так, що свідок годує дитину, а відповідачка тільки й говорить, що вона дитину не хотіла, а вона причепилася до неї;

- Так, в ці дні коли ОСОБА_10 була у свідка вдома, вона постійно перебувала у стані алкогольного сп`яніння. Де знаходила спиртне свідок не знає, ОСОБА_10 просто виходила на вулицю, місто велике і знаходила людей з ким випити можна. До того ж спиртні напої у м. Дніпрі продають, заборони немає.

Суд, заслухавши позивача, його представника, представника третьої особи, свідків, дослідивши зібрані у справі докази, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Відповідно до паспорта громадянина України, позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований у АДРЕСА_1 в, фактично проживає у АДРЕСА_2 , як внутрішньо переміщена особа (а.с.7-8).

Згідно свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , ОСОБА_1 та ОСОБА_14 зареєстрували шлюб 13 липня 2023 року(а.с.110)

Згідно свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 , виданого 01.11.1991 року, та серії НОМЕР_3 , виданого 30.09.1977 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_4 є рідні брат та сестра ( а.с.48-49).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 виданого 26.12.2022 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_6 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що також підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті № 135 00037954308 від 26 грудня 2022 р. (а.с.12,13).

Відповідно до наказу управління-служби у справах дітей адміністрації Шевченківського району Дніпровської міської ради №64 від 24.07.2023 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , взято на облік як дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах через введення воєнного стану в Україні у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації (а.с. 16).

Згідно листа начальника відділення поліції №7 ГУНП в Дніпропетровській області від 08.2023 року, інспекторами СЮП ВП ДРУП здійснено вихід за адресою: АДРЕСА_2 , де мешкає ОСОБА_1 , 1991р.н., з дитиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Умови проживання дитини задовільні, дитина доглянута (а.с.18).

Згідно акту оцінки потреб сім`ї від 01.08.2023 року, складеного фахівцем відділу соціальної роботи Дніпровського міського оцінки потреб центру соціальних служб у Центральному та Шевченківському у районах міста:

- сім`я складається з: батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працює у ГУ ДСНС в Донецькій області, мати - ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , працює у КЗО «Спеціалізована школа № 67» вчителем, донька ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , учениця 4 класу КЗО «Спеціалізована школа № 67», син ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , учень 1 класу КЗО «Спеціалізована школа № 67», племінник ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебуває вдома.

- стан та потреби ОСОБА_3 : вага, зріст дитини відповідають віку, одяг відповідає сезону, має медичну картку, проходить-профілактичний огляд. Зі слів дядька, самопочуття у дитини гарне. Декларація укладена з сімейним лікарем, ОСОБА_17 Ознаки складних життєвих обставин відсутні. Харчування відповідає віку (зі спостережень фахівців, на кухні наявні продукти харчування). У дитини є іграшки, дитячі книжки, зi слів дядька, дитина перебуває вдома з його дружиною. Дитина зареєстрована в електронну чергу до дитячого садка. Хлопчик урівноважений та спокійний, любить та поважає батьків, впізнає всіх членів сім`ї, охоче йде на руки до них. Зі слів дядька, хлопчик ще не може себе обслуговувати. Родина є внутрішньо переміщена з Донецької області. ОСОБА_8 є ОСОБА_18 , який на даний час займається питанням взяття його під опіку. ОСОБА_19 позбавляють батьківських прав.

- стан дорослих членів сім`ї: ОСОБА_1 та ОСОБА_14 здорові, інвалідності та тяжких захворювань не мають. Емоційний стан стабільний та врівноважений. Шкідливі звички відсутні. Мають коло спілкування та підтримку рідних, перебувають у офіційному шлюбі та є постійне місце роботи, здатні до самообслуговування, доглядають за дитиною. потреби дитини задовольняються повністю.

- фактори сім`ї та середовища: у сім`ї є близькі родичі, опікуни, сусіди, знайомі, які можуть надати підтримку; сім`я має позитивні стосунки з членами громади. Основні доходи сім`ї - заробітна плата. Борги відсутні. У помешканні дотримуються санітарно-гігієнічні норми, є окреме ліжко, небезпечні предмети (дуже дрібні, гострі, колючі), ліки зберігаються в місцях, недоступних для дитини, територія навколо помешкання безпечна для дитини. Родина мешкає у орендованій трикімнатній квартирі, наявні всі необхідні техніка та меблі, є місце для сну та виконання домашніх завдань, столик для годування. Діти забезпечені всім необхідним (а.с.19-21).

За висновком оцінки потреб сім`ї ОСОБА_1 від 11.08.2023 року, складні життєві умови відсутні, сім`я потребує консультування у наданні соціальних послуг (а.с.22).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проведено обстеження житлово-побутових умов проживання за адресою: АДРЕСА_2 . Житло розміщене на 5 поверсі 9 поверхового будинку, складається з 3-х кімнат: кухні, санвузлу (житло винаймають). Стан житла задовільний. У залі є телевізор, диван, стіл. На кухні є кухонні меблі, техніка. У другій кімнаті є двоярусне ліжко, письмовий стіл, шафа. У третій кімнаті є ліжко, дитяче ліжко, письмовий стіл, ноутбук. У санвузлі є пральна машина, ванна, туалет. У квартирі є газо-, водо, -електропостачання. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: у дітей є місце для сну та навчання, технічні засоби для навчання он-лайн. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батько ОСОБА_20 та ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , працює, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 в. ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , дружина ОСОБА_1 , працює у СЗШ № 67. ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , донька ОСОБА_23 та ОСОБА_24 , навчається у СЗШ №67. ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , син ОСОБА_23 та ОСОБА_24 , навчається у СЗШ №67, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , племінник ОСОБА_1 . Комісія прийшла до висновку, що для дитини створено комфортні умови для проживання. Зі слів ОСОБА_25 , матір ОСОБА_26 (матір-одиначка) вихованням та утриманням дитини не займається, проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.23).

Відповідно до довідки КП «Регіональний медичний центр родинного здоров`я» ДОР» від 31.07.2023 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , знаходився на стаціонарному лікуванні в КП «Регіональний медичний центр родинного здоров`я» ДОР» двічі: - з 19.12.2022 по 05.01.2023 y відділенні інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатальною бригадою, на момент виписки стан дитини задовільний; - з 07.02.2023 по 09.02.2023 у відділенні травматології та ортопедії, стан при виписці задовільний. Догляд за дитиною під час стаціонарного лікування в КП «РМЦЕЗ» ДОР» здійснював його дядько ОСОБА_1 28.03.2023 p. з лікарем-педіатром дитячої консультативної поліклініки ОСОБА_17 була укладена декларація № 0001-8p62-36a0 про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу пацієнту ОСОБА_27 . Законний представник пацієнта ОСОБА_4 (мати). Довірена особа пацієнта для повідомлення у разі настання екстреного випадку з пацієнтом - ОСОБА_1 (дядько). Під час відвідувань лікаря - педіатра супровід за дитиною здійснював його дядько ОСОБА_1 . Зауважень щодо несвоєчасних звернень та відмов від щеплень нема, все здійснюється своєчасно згідно з графіком (а.с.24).

Відповідно до листа Служби у справах дітей Олександрівської селищної ради від 19.09.2023 року, сім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , дійсно проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Склад сім`ї: син - ОСОБА_28 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; син - ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_10 ; син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Дана сім`я на обліку, як сім`я, яка опинилась в складних життєвих обставинах не перебувала, підстав для постановки її на облік не було. На даний час ОСОБА_30 закінчив Олександрівський аграрний ліцей та допомагає вести особисте селянське господарство своєму дідові ОСОБА_9 . ОСОБА_31 навчається в O3 Олександрівський. ЗЗCO 1-ШІ ступенів у 8 класі в міру своїх можливостей, нарікань та зауважень не надходило. При особистій зустрічі ОСОБА_32 повідомила, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після народження у зв`язку зі станом здоров`я направлений до медичного закладу м. Дніпро. За ним там наглядає ОСОБА_33 - ОСОБА_1 , останній раз вона бачила свого молодшого сина ОСОБА_7 в січні 2023 року. Їздити до дитини або проживати з нею в м. Дніпрі у неї немає можливості (а.с.25).

Згідно висновку органу опіки тa піклування Олександрівської селищної ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та відповідність його інтересам дитини від 30.10.2023 року № 1567/01-32,з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини Opган опіки тa піклування Олександрівської селищної ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 (а.с.26).

Згідно акту обстеження умов проживання ОСОБА_4 від 29.02.2024 року, яка проживає за адресою АДРЕСА_3 . Житло розміщене на 1 поверсі 1 поверхового будинку, складається з 3 кімнат. Будинок з пічним опаленням. Умови проживання задовільні. Кімнати обладнані корпусними та м`якими меблями, електро-побутовою технікою. В будинку тепло, але не прибрано. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: для середньої дитини є окрема кімната, куточок для навчання, одяг та взуття за сезоном. Для молодшої дитини не створені ніякі умови (відсутнє ліжко, дитячий візок, немає одягу). 3a цією адресою проживають і мають постійне місце реєграції: сини ОСОБА_28 , 2004 р.н., ОСОБА_29 , 2009 р.н., ОСОБА_8 , 2022 р.н. На момент відвідування ОСОБА_30 проживає у бабусі з дідусем, ОСОБА_31 з матір`ю, а ОСОБА_7 з народження в м. Дніпрі у дядька - ОСОБА_1 . Під час бесіди рекомендовано виховувати молодшу дитину ОСОБА_7 . Забирати її від брата ОСОБА_10 не хоче. Утримувати, лікувати та виховувати ОСОБА_7 вона не має можливості (а.с.104).

Відповідно до побутової характеристики від 26.02.2024 року, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , зареєстрована і проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Проживає разом з дітьми: ОСОБА_34 , ОСОБА_35 та з співмешканцем ОСОБА_36 . Вихованню дітей приділяє мало уваги, тому фактично діти майже весь час знаходяться у дідуся ОСОБА_9 та бабусі ОСОБА_37 , які піклуються про онуків. Молодший син ОСОБА_38 - ОСОБА_8 , 2022 р.н., знаходиться з моменту свого народження в м. Дніпрі, в сім`ї брата ОСОБА_10 - ОСОБА_23 , який займається лікуванням ОСОБА_7 , доглядає його. На даний час ОСОБА_4 ніде не працевлаштована, дозволяє собі зловживати алкогольними напоями. В побуті неконфліктна, з сусідами і односельцями має товариські стосунки. До Новоолександрівського старостинського округу скарг від односельців нa поведінку ОСОБА_4 не надходило (а.с.105).

Відповідно до виписки з історії хвороби № 20531 відділення інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатальною бригадою КП «Регіональний медичний центр родинного здоров`я» ДОР», ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , поступив до відділення 19.12.2022 року за направленням з Добропілської лікарні з діагнозом: Бактеріальний сепсис новонародженого: пневмонія, некротизуючий ентероколіт. Важка асфіксія при народженні. Синдром дихального розладу (дистрес) у новонародженого. Жовтяниця. Гіпоксично-ішемічна енцефалопатія ІІ стадії. Клишоногість двобічна. Дата виписки 05.01.2023 року. Дитину передано дядькові - ОСОБА_1 за заявою матері про неможливість забрати дитину самій (а.с.108-109).

Відповідно до акту обстеження умов проживання дитини ОСОБА_3 від 13.03.2024 року, проведено обстеження житла за адресою: АДРЕСА_4 усіма зручностями розміщена на п`ятому поверсі дев`ятиповерхового будинку, складається з санвузла, трьох житлових кімнат, кухні, коридору. Квартира газо- та електрифікована, функціонує водогін, водовідведення та централізоване опалення. В кімнатах є необхідні корпусні та м`які меблі, побутова техніка, речі особистого вжитку. Житлово-побутові умови задовільні, квартира придатна для проживання. Дитина має власне ліжко, місця для ігор достатньо. У дитини є все необхідне для виховання та розвитку, сезонний одяг та взуття, іграшки тa інші необхідні особисті речі. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; виховується вдома; дядько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_13 ; працює ГУ ДСНС в Донецькій області; тітка ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_14 , працює вчителькою в КЗО "Спеціалізована школа № 67 еколого-економічного профілю" ДМР; двоюрідна сестра ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_15 , учениця КЗО "Спеціалізована школа № 67 еколого-економічного профілю" ДМР; двоюрідний брат ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_16 , учень КЗО "Спеціалізована школа № 67 еколого-економічного профілю" ДМР. На теперішній час ОСОБА_39 та ОСОБА_40 опікуються ОСОБА_7 , оточили його увагою тa турботою, займаються його вихованням тa утриманням. B сім`ї доброзичливі, теплі відносини, подружжя ОСОБА_41 виховують двох дітей спільних дітей. Для них також створені відповідні, комфортні умови для навчання, проведення вільного часу тa відпочинку. Отже, під час відвідування сім`ї встановлено, що сім`я ОСОБА_1 прибула на територію району з Донецької області та винаймає житло за вищезазначеною адресою у м. Дніпрі. В сім`ї виховується двоє рідних дітей та ОСОБА_42 . ОСОБА_7 проживає у родичів, у зв`язку з тим, що його мати ОСОБА_4 , не виконувала належним чином обов`язки по догляду зa дитиною. B теперішній час вирішується питання про позбавлення її батьківських прав. В квартирі створені необхідні умови для виховання та проживання дітей. Санітарний стан житлової площі задовільний. У ОСОБА_7 є всі умови для фізичного та психологічного розвитку. Дитина охайна, доглянута, контактна (а.с.111).

За вимогами ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд на підставі ст. 13 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 77 ЦПК України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Дослідженні докази, суд вважає належними, допустимими та достовірними, їх взаємозв`язок у сукупності, є достатнім для вирішення справи по суті.

Правовідносини які склались між сторонами стосуються сімейних правовідносин, щодо позбавлення батьківських прав, через неналежне виконання батьківських обов`язків.

До правовідносин, які склались між сторонами підлягають застосуванню наступні норми права.

Відповідно до вимог ст. 164 Сімейного кодексу України, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони не забрали дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування.

Статтею 165 СК України передбачено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Згідно ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За встановлених в судовому засіданні обставин, на підставі всебічного, повного, об`єктивного та безпосереднього дослідження наявних у справі доказів, фактичних обставин справи, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 ,який дієв інтересахнеповнолітнього племінника ОСОБА_3 ,до ОСОБА_4 ,про позбавленнябатьківських прав підлягають задоволенню, оскільки ОСОБА_4 фактично залишила дитину у лікарні після пологів, самоусунулася від виконання своїх батьківських обов`язків, свідомо ухиляється від утримання сина, при чому робить це без поважних причин.

Суд узгоджує свої висновки з вимогами ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Вимоги про позбавлення ОСОБА_4 батьківських прав є втручанням в сімейне життя відповідача, відповідно до вимог ст. 8 Конвенції, та крайнім заходом впливу на матір, однак з огляду на встановлені судом обставини, зазначений захід є законним, оскільки він передбачений ст. 164 СК України, спрямований на захист прав і свобод неповнолітньої дитини, необхідний у демократичному суспільстві, пропорційний між інтересами відповідача та виправданим інтересами дитини.

При вирішенні позовних вимог, суд також керувався рішеннями ЄСПЛ у справах "Савіни проти України" та "Хант проти України".

Згідно з частиною 1 статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно до задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду з позовом позивач сплатив судовий збір у сумі 1073,60 грн., який необхідно стягнути з відповідача на його користь.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 164-166, 180 Сімейного кодексу України, ст.ст. 12, 13, 76, 81, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , який діє в інтересах неповнолітнього ОСОБА_3 , до ОСОБА_4 , про позбавлення батьківських прав, третя особа: Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради, - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_17 у с. Варварівка Олександрівського (нині Краматорського) району Донецької області батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , (РНОКПП НОМЕР_5 ), на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , (РНОКПП НОМЕР_6 ) судовий збір у розмірі 1073 (одну тисячу сімдесят три) гривні 60 копійок.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Рішення постановлено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 12 квітня 2024 року.

Повний текст рішення складено 19 квітня 2024 року.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрований в АДРЕСА_1 в, фактично проживає у АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Відповідач: ОСОБА_4 , зареєстрована у АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Третя особа:

Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради Краматорського району Донецької області, місцезнаходження: смт Олександрівка Краматорського району Донецької області, вул. Центральна, 15-А.

Суддя Олександрівського

районного суду Попович І.А.

СудОлександрівський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.04.2024
Оприлюднено22.04.2024
Номер документу118484293
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —933/831/23

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Рішення від 12.04.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні