Ухвала
від 22.04.2024 по справі 632/529/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/529/24 провадження № 2-о/632/35/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення заяви окремого провадження без руху

22 квітня 2024 рокум. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання щодо відкриття провадження за заявою окремого провадження ОСОБА_1 , заінтересована особа - Лозівська районна віськова адміністрація Харківської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , про усиновлення та внесення змін до актового запису про народження дитини,

ВСТАНОВИВ:

28.03.2024 року заявник звернувся до суду із заявою, в якій просив визнати його усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни до актового запису про народження, змінивши в ньому наступні дані: в графі «прізвище» змінити прізвище з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в графі «по-батькові» усиновленої дитини змінити « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в графі батько змінити дані, внесені на підставі ч.1 ст.135 СК України на заявника та в графі мати внести дані заінтересованої особи ОСОБА_2 .

Підставою для звернення до суду заявника було зазначено його бажання стати батьком дитини, з матір`ю якої він уклав шлюб 26.05.2023 року, наявність для цього усіх необхідних можливостей та документів та нотарільна згода матері дитини, яка є заінтересованою особою.

При цьому дитина з матір`ю мешкають на території Лозівського району Харківської області в межах території обслуговування Первомайського міськрайонного суду Харківської області як внутрішньо переміщені особи, зареєстровані на території м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, а заявник в Черкаській області.

Відповідно до абзацу 1 статті першої Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі - Закон) внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Згідно з частинами першою та другою статті четвертої Закону факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону; кожна дитина, у тому числі яка прибула без супроводження батьків, інших законних представників, отримує довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.

На підставі статті 5 Закону довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону ; адресою фактичного місця проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (адреса містечка із збірних модулів, гуртожитку, оздоровчого табору, будинку відпочинку, санаторію, пансіонату, готелю тощо).

Частиною першою статті дев`ятої Закону визначено, що внутрішньо переміщені особи мають інші права, визначені Конституцією та Законами України.

Таким чином, заява підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області та подана належним суб`єктом звернення відповідно до вимог ст.310 ЦПК України.

Висновок органу опіки та піклування є в наявності, отриманий заявником до звернення до суду 15.03.2024 року.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлюються відповідним розділом ЦПК України.

В той же час суддя вважає за необхідне залишити вказану заяву без руху, оскільки до заяви не додані усі визначені процесуальним законом документи з невідомих причин та заявлена заявником вимога, яка його прямо не стосується, а стосується заінтересованої особи, яка вказану вимогу не підтримала та відсутні докази неможливості внесення відповідних змін в адміністративному порядку.

Так, п.3 ч.3 ст.312 ЦПК України передбачає, що висновку органу опіки та піклування має бути доданий медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток. Вказана вимога є імпративною та суд зобов`язаний контролювати дотримання вимог закону на стадії прийняття справи до розгляду. У наданому суду висновку органу опіки та піклування вказаний документ про здоров`я саме дитини відсутній, причини його відсутності не зазначені. Без нього відкривати провадження є передчасним. Тому заявнику слід або подати вказаний документ в разі його наявності та не подання раніше до органу опіки та піклування та суду з власних мотивів, або надати письмові зобов`язання щодо отримання такого висновку із вказівкою дати його отримання для відкриття провадження у справі.

Заявник, окрім зміни анкетних даних в графах батька дитини, прізвища та по-батькові дитини, просив суд внести дані і в графу мати дитини, якою у справі є ОСОБА_2 . При чому як жодного аргументування вказаної вимоги, так і відсутності можливості внесті відповідні зміни самою матір`ю дитини в адміністративному порядку суду надано не було, як і підстав саме для розгляду даного питання під час розгляду справи, а тому заявнику слід уточнити вказане питання шляхом надання відповідної аргументації з даказами неможливості внесення заінтересованою особою змін в актовий запис щодо матері самостійно в адміністративному порядку або відмовитися від даної вимоги за безпідставністю.

Згідно з п. 3 та 5 ч.3 ст.175 ЦПК України у позовній заяві повинні бути зазначені виклад обставин, якими позивач обгрунтовує свої вимоги: зазначення доказів, що підтверджують обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви, зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до частин першої та другої статті 186 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху; в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного та керуючись п. 3, 5 ч.3 ст.175, ч.ч.1, 2 ст.186, ч.1 ст.260, ч.2 ст. 261, ч.3 ст.294, ст.ст. 310-312, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Заяву окремого провадження ОСОБА_1 , заінтересована особа - Лозівська районна віськова адміністрація Харківської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , про усиновлення та внесення змін до актового запису про народження дитини, залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків заяви на протязі десяти днів з дня отримання даної ухвали суду. Копію ухвали направити за зазначеною заявником адресою для кореспонденції.

У разі усунення недоліків заяви в зазначений строк заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя -

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118497807
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —632/529/24

Рішення від 27.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні