Ухвала
від 24.04.2024 по справі 632/529/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/529/24 провадження № 2-о/632/35/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження та призначення справи до розгляду

24 квітня 2024 рокум. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання щодо відкриття провадження за заявою окремого провадження ОСОБА_1 , заінтересована особа - Лозівська районна віськова адміністрація Харківської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , про усиновлення та внесення змін до актового запису про народження дитини,

ВСТАНОВИВ:

28.03.2024 року заявник звернувся до суду із заявою, в якій просив визнати його усиновлювачем малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни до актового запису про народження, змінивши в ньому наступні дані: в графі «прізвище» змінити прізвище з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », в графі «по-батькові» усиновленої дитини змінити « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 », в графі батько змінити дані, внесені на підставі ч.1 ст.135 СК України на заявника та в графі мати внести дані заінтересованої особи ОСОБА_2 .

Підставою для звернення до суду заявника було зазначено його бажання стати батьком дитини, з матір`ю якої він уклав шлюб 26.05.2023 року, наявність для цього усіх необхідних можливостей та документів та нотарільна згода матері дитини, яка є заінтересованою особою.

При цьому дитина з матір`ю мешкають на території Лозівського району Харківської області в межах території обслуговування Первомайського міськрайонного суду Харківської області як внутрішньо переміщені особи, зареєстровані на території м. Балаклія Ізюмського району Харківської області, а заявник в Черкаській області.

Відповідно до абзацу 1 статті першої Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі - Закон) внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Згідно з частинами першою та другою статті четвертої Закону факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього Закону; кожна дитина, у тому числі яка прибула без супроводження батьків, інших законних представників, отримує довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення.

На підставі статті 5 Закону довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 цього Закону ; адресою фактичного місця проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (адреса містечка із збірних модулів, гуртожитку, оздоровчого табору, будинку відпочинку, санаторію, пансіонату, готелю тощо).

Частиною першою статті дев`ятої Закону визначено, що внутрішньо переміщені особи мають інші права, визначені Конституцією та Законами України.

Таким чином, заява підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області та подана належним суб`єктом звернення відповідно до вимог ст.310 ЦПК України.

Висновок органу опіки та піклування є в наявності, отриманий заявником до звернення до суду 15.03.2024 року.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК України, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлюються відповідним розділом ЦПК України.

Ухвалою судді від 22.04.2024 року вказана заява була залишена без руху через не виконання вимог п.3 ч.3 ст.312 ЦПК України в частині надання суду довідки про стан здоров`я дитини через нерозуміння вимог заявлених з боку заявника відносно заінтересованої особи ОСОБА_2 , оскільки відповідні права має тільки вона та заявник не може підмінювати її як матрі дитини, у тому числі шляхом внесення змін до актового запису про народження дитини, наданий заявнику час для усунення недоліків заяви.

23.04.2024 року заявник надав суду заяву про усунення недоліків, до якої долучив довідку з КНП «Первомайський центр первинної медико-санітарної допомоги» від 23.04.2024 року про те, що дитина не хворіє та на диспансерному обілку не перебуває та нову редакцію своєї заяви, яка була ідентичною первинній заяві, оскрім вимог щодо внесення змін в актовий запис про народження дитини відносно матері.

Таким чином, вимоги ухвали судді від 22.04.2024 року були виконанні та справа може бути призначена до розгляду у судове засідання. Підстав викликати у судове засідання дитину, якій 9 років, головуючий по справі підстав на даному етапі розгляду справи не вбачає.

Для перевірки складу та фактичної наявності станом на 15.03.2024 року органу опіки та піклування до судового засідання від вказаної заінтересованої особи слід витребувати відповідні документи.

На підставі викладеного та керуючись ст. 84, ч.2 ст.258, п.4 ч.2, ч.4 ст.293, ч.3 ст.294, ст.ст.310-312, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у цивільній справі окремого провадженняза заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Лозівська районна віськова адміністрація Харківської області як орган опіки та піклування, ОСОБА_2 , про усиновлення та внесення змін до актового запису про народження дитини, та призначити по справі судове засідання на 14 годину 00 хвилин 13 травня 2024 року за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3.

Справу розглядати у закритому судовому засіданні.

Запросити до участі у справі визначених автоматизованою системою документообігу суду присяжних Ольгу Анатоліївну Шевченко та Ларису Олександрівну Сазонову .

Надати заінтересованим особам строк для подання письмових пояснень щодо суті заяви (в разі наявності) до початку судового засідання 13.05.2024 року.

Витребувати з органу опіки та піклування Лозівської районного військової адміністрації Харківської області документи щодо призначення складу вказаного органу станом на 15.03.2024 року, а також протокол засідання органу опіки та піклування від 15.03.2024 року або належним чином завірений витяг з нього, який стосується питання, яке розглядається судом, із вказівкою, хто брав участь у засіданні вказаного органу 15.03.2024 року, як виріщувалося питання з приводу заяви ОСОБА_1 та як відбувалося голосування при прийнятті відповідного рішення. Вказані документи повинні бути надані до суду до початку судового засідання 13.05.2024 включно.

Повідомити орган опіки та піклування Лозівської районного військової адміністрації Харківської області, що представництво інтересів вказаної особи в даній справі можливо виключно або головою органу опіки та піклування, або представником служби у справах дітей або іншим представником виконавчого органу на підставі відповідного положення (ч.4 ст.58 ЦПК України), де зазначена можливість брати участь у судових засіданнях представникам вказаного органу від імени органу опіки та піклування, разом із відповідною довіреністю на ведення справи у суді або представником у порядку ч. 1 ст.60 ЦПК України.

Копію ухвали направити заявнику та заінтересованій особі засобами поштового зв`язку, а Лозівській районній військовій адміністрації Харківської області як органу опіки та піклування засобами Електронного суду.

Повідомити учасників справи, що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду. Лозівська районна військова адміністрація Харківської області має доступ до матеріалів справи засобами Електронного суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання головуючим по справі.

Головуючий - суддя Кочнєв О.В. -

Дата ухвалення рішення24.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118581676
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —632/529/24

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні