Рішення
від 18.04.2024 по справі 152/395/24
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2024 року

м. Шаргород

Справа № 152/395/24

Провадження № 2/152/210/24

Шаргородський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Соколовської Т.О.,

з участю:

секретаря судового засідання Ансілевської Я.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача

ОСОБА_1 адвоката Солоненка Б.М.,

представника третьої особи Мурафської

сільської ради Жмеринського району

Вінницької області як органу опіки

та піклування Фостолович О.В.,

інші учасники - не прибули,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань №1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав,

встановив:

І. Стислий виклад позицій позивача, відповідача та третьої особи

15.03.2024 ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 ,з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав, у якому зазначив, що перебував у зареєстрованому шлюбі з відповідачем ОСОБА_2 . Від даного шлюбу мають малолітню доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спільне сімейне життя з відповідачем не склалося, шлюб розірвано, відповідач з дитиною не спілкується, участі у її вихованні не приймає, матеріальної допомоги не надає, не заперечує щодо позбавлення її батьківських прав.

Позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Солоненко Б.М. у судовому засіданні позовні вимоги підтримали, посилаючись на ті ж самі обставини, що і в позовній заяві, просили позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Судові витрати залишити за позивачем.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі, не заперечує щодо позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 50-51).

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклуванняФостолович О.В. у судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_1 вважає обґрунтованими і просить їх задовольнити.

ІІ. Заяви, клопотання учасників справи

02.04.2024 від представника позивача - адвоката Солоненка Б.М. до суду надійшла заява про проведення підготовчого засідання у його відсутності (а.с. 35-37).

Від представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклуванняН.Шуляк 02.04.2024 до суду надійшла заява про проведення підготовчого засідання у відсутності Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклування (а.с.47-48).

Від позивача ОСОБА_1 02.04.2024 до суду надійшла заява про проведення підготовчого засідання у його відсутності (а.с.52).

02.04.2024 від відповідача ОСОБА_2 до суду надійшла заява про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнає у повному обсязі, не заперечує щодо позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 53-54).

Інших заяв і клопотань, пов`язаних з розглядом справи від учасників справи не надходило.

ІІІ. Процесуальні дії у справі

Ухвалою судді від 18.03.2024 позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача - Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження (а.с. 31-32).

Відповідачу ОСОБА_2 запропоновано надати в 15-денний строк з дня отримання даної ухвали відзив на позовну заяву (а.с. 31-32).

Відповідач ОСОБА_2 відзив на позовну заяву не подала.

Третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Мурафській сільській раді Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклуваннязапропоновано в 15-денний строк з дня отримання даної ухвали подати письмові пояснення щодо позову (а.с. 31-32).

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Мурафська сільська рада Жмеринського району Вінницької області, як орган опіки та піклуванняписьмові пояснення щодо позову не подала.

Ухвалою суду від 02.04.2024 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті (а.с.55-56).

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом

У справі, що розглядається судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 13.01.2001 по 08.05.2013 перебували у зареєстрованому шлюбі.

Під час перебування сторін у зареєстрованому шлюбі у них ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася донька ОСОБА_4 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с. 8).

Рішенням Шаргородського районного суду Вінницької області від 08.05.2015 шлюб між сторонами даного цивільно - правового спору розірвано (а.с. 12).

Неповнолітня дитина ОСОБА_4 , разом з батьком проживає в АДРЕСА_1 .

Згідно акту №1 обстеження умов проживання неповнолітньої ОСОБА_4 від 05.01.2024 встановлено, що дитина проживає разом з батьком ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 . Будинок складається з кухні, коридору, ванної кімнати та 3-х житлових кімнат, підключений до електромережі, опалення пічне та газове, наявний водогін та зручності. В будинку збережено належний санітарно - гігієнічний стан. ОСОБА_3 має окрему кімнату, яка умебльована належним чином (ліжко, стіл для виконання домашніх завдань, шафа для одягу та шкільного приладдя). Дитина забезпечена сезонним одягом, засобами гігієни, шкільним приладдям, постільною білизною, продуктами харчування (а.с. 21).

Батько дитини ОСОБА_1 , згідно довідки - характеристики, виданої Пеньківським старростинським округом №3 Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області № 04/02-02/03 від 01.01.2024 за місцем постійного проживання характеризується позитивно, скарг на його поведінку від жителів села не надходидо. Офійійно не працевлаштований, проте має домашнє господарство, з якого отримує стабільний дохід (а.с.14).

Неповнолітня ОСОБА_4 є ученицею 9 класу Пеньківського ліцею Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області. Згідно характеристики від 04.02.2024, виданої навчальним закладом ОСОБА_3 гарно навчається, займається спортом, бере активну участь у позаурочному житті класу. Батько дитини ОСОБА_1 бере активну участь у житті доньки, цікавиться її успіхами, регулярно відвідує батьківські збори. Мати дитини - ОСОБА_2 у виховання ОСОБА_3 участі не приймає, навчанням дитини не цікавиться, жодного разу не з`являлась на батьківські збори (а.с.23).

ОСОБА_2 з 2012 року з сім`єю не проживає, матеріальної допомоги на утримання дитини не надає, її життям та здоров`ям не цікавиться. Дитина, маючи матір, фактично позбавлені материнського піклування внаслідок свідомого нехтування відповідачем своїми батьківськими обов`язками.

Факт ухилення відповідача ОСОБА_2 від виконання обов`язків по вихованню та утриманню неповнолітньої дитини підтверджується також висновком Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області як органу опіки та піклування, затвердженим рішенням виконавчого комітету Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області від 24.01.2024, відповідно до якого орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 25-27).

Таким чином, судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2 свідомо ухиляється від виконання обов`язків по вихованню неповнолітньої дитини, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, не цікавиться життям доньки, не спілкується з нею, не забезпечує матеріального утримання, не виявляє інтересу до умов проживання та навчання дитини, її поведінка є винною, про що свідчить, крім вище наведених доказів, її письмова заява до суду про визнання позовних вимог і згода на позбавлення батьківських прав.

Отже, ОСОБА_4 , маючи матір, фактично позбавлена материнського піклування внаслідок свідомого нехтування відповідачем своїми материнськими обов`язками.

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Встановленим судом фактам відповідають сімейні правовідносини, які регулюються ст. 51 Конституції України, ст.ст. 3, 18, 27 Конвенції про права дитини, ст.5 Протоколу №7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст. 141, 150, 164, 165, 166, 171,180 СК України, ЗУ «Про охорону дитинства».

Статтею 51 Конституції України передбачені права дітей на матеріальне утримання з боку батьків. Сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ст.ст. 3, 18, 27 Конвенції про права дитини (ратифікована Постановою ВР України №789 -Х11 від 27.02.1991), батьки зобов`язані утримувати дітей до повноліття та несуть відповідальність за виховання, розвиток і утримання дитини; у всіх діях щодо дітей … першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини; кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, духовного і соціального розвитку дитини.

Статтею 5 Протоколу №7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен із подружжя у відносинах між собою і в їхніх відносинах зі своїми дітьми користується рівними правами та обов`язками цивільного характеру, що виникають із вступу в шлюб, перебування в шлюбі та у випадку його розірвання. Ця стаття не перешкоджає державам вживати таких заходів, що є необхідними в інтересах дітей.

Згідно зі ст. 8 ЗУ «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Батьки, які проживають окремо від дитини зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею…(ст. 15 ЗУ «Про охорону дитинства»).

За приписами ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, не залежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини.

Відповідно до п.п. 2, 3 ст.150 СК України батьки зобов`язані займатися вихованням дитини, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини (ч.ч.1,2 ст.155 СК України).

Відповідно до положень ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з п.2 ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Пленум ВС України у п.п. 15,16 Постанови «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» №3 від 30.03.2007 роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто, прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно утримують, тощо), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

У постановах Верховного Суду від 14.02.2018 у справі №209/2821/15-ц, від 21.11.2018 у справі №201/6232/17 визначено аналогічні поняття ухилення батьків від виконання своїх обов`язків та зазначено про необхідність встановлення судом доведеності факту винної поведінки відповідача у спорі вказаної категорії.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 263 ЦПК України при ухваленні рішення суд враховує висновки, викладені в постановах Верховного Суду у справах даної категорії.

Відповідач у даному цивільно - правовому спорі ОСОБА_2 у поданій до суду 02.04.2024 заяві не заперечувала щодо позбавлення її батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 50-51).

Відповідно до частин першої та другої статті 171 СК України дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

З досягненням віку 10 років у дитини з`являється право не тільки бути вислуханою і почутою, але й право брати активну участь у вирішенні своєї долі.

Аналогічні положення закріплені у статті 12 Конвенції про права дитини, згідно з якою держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що торкаються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю.

Опитана судом неповнолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 суду пояснила, що з своєю матір`ю ОСОБА_2 вона не спілкується, не підтримує жодних стосунків. Щодо позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно неї не заперечує.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину (ч.3 ст.166 СК України).

Позивач ОСОБА_1 заявив, що не має бажання стягувати з відповідача ОСОБА_2 аліменти на свою користь на утримання доньки.

VІ. Висновки суду

У справі, що розглядається, суд, дослідивши всі обставини, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку прийшов до висновку, що позивачем ОСОБА_1 надані належні, достовірні, допустимі докази на підтвердження заявлених вимог, які не викликають сумніву і є достатніми для ухвалення судом рішення про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_4 .

У судовому засіданні встановлено, що позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітньої доньки ОСОБА_4 є виправданим та доцільним, відповідатиме найвищим інтересам дитини, п.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, отже позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 89, 259, 263-265 ЦПК України, на підставі ст. 51 Конституції України, ст.5 Протоколу №7 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.ст. 3, 18, 27 Конвенції про права дитини (ратифікована Постановою ВР України №789 -ХІІ від 27.02.1991), ст.ст. 141, 150, 155, 164, 165, 166, 171, 180 СК України, ст.ст. 8, 15 ЗУ «Про охорону дитинства», суд, -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, як органу опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну і резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення (ч.1 ст.354, ст.355 ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду (ч.ч.1, 2 ст.273 ЦПК України).

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення (п.1 ч.2 ст.354 ЦПК України).

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин (ч.3 ст.354 ЦПК України).

Ім`я (найменування) сторін та інших учасників:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України № НОМЕР_2 , виданий 26.10.2017 органом 0540, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

- відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України № НОМЕР_4 , виданий 15.01.2021 органом 0540, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ;

- третя особа Мурафська сільська рада Вінницької області як орган опіки та піклування, місцезнаходження с. Мурафа Жмеринського району Вінницької області, вул. Коцюбинського, 23, код ЄДРПОУ 04325495.

Вступну і резолютивну частини судового рішення складено та проголошено 18.04.2024.

Головуючий суддя: Т.О. Соколовська

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118508392
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —152/395/24

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Рішення від 18.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні