Ухвала
від 22.04.2024 по справі 610/757/24
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/757/24

провадження № 2-о/610/42/2024

УХВАЛА

про призначення судово-психіатричної експертизи

22.04.2024 Балаклійський районний суд Харківської області у складі:

головуючого - судді Тімонової В.М.,

присяжних: Панченко Л.О., Яценко Г.С.,

за участю: секретаря судового засідання Кучеренко Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування Балаклійської міської ради Ізюмського району Харківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

20.03.2024 ОСОБА_1 звернулася до Балаклійського районного суду Харківської області із заявою, у якій просить: визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним; встановити опіку над ним та призначити її його опікуном.

Ухвалою від 03.04.2024 прийнято заяву до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявник подала заяву про підтримання клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та розгляд справи за її відсутності.

Представник заінтересованої особи Балаклійської міської військової адміністрації Ізюмського району Харківської області у судове засідання не з`явився, просив розгляд справи проводити за їх відсутності.

Дослідивши матеріали справи, вивчивши заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню за таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Частиною 1 ст. 298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У матеріалах справи містяться копії медичної документації стосовно ОСОБА_2 . Комунальним некомерційним підприємством Балаклійської районної ради Харківської області «Балаклійська центральна клінічна районна лікарня» на виконання ухвали суду від 03.04.2024 про витребування доказів надано суду медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_2 .

Беручи до уваги, що суду надано достатньо даних, які свідчать про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України у зв`язку із призначенням експертизи суд з власної ініціативи зупиняє провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 104, 105, 252, 253, 260, 298 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування Балаклійської міської ради Ізюмського району Харківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням?

2. Якщо так, чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок своєї хвороби усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити Харківській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (61068, м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для проведення експертизи надати у розпорядження експертів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування Балаклійської міської ради Ізюмського району Харківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуна, та медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_2 .

Витрати за проведення експертизи віднести за рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий - суддя В.М. Тімонова

Присяжні: Л.О.Панченко

Г.С. Яценко

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118512828
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —610/757/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні