Ухвала
від 22.04.2024 по справі 916/4020/21
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

22 квітня 2024 рокум. ОдесаСправа № 916/4020/21Південно-західний апеляційний господарський суд у складі:

головуючого судді Савицького Я.Ф.,

суддів: Колоколова С.І.,

Діброви Г.І.

за апеляційною скаргою Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України

на рішення Господарського суду Одеської області

від 04 листопада 2022 року (повний текст складено 04.11.2022)

у справі № 916/4020/21

за позовом: Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області)

до відповідача: Державного підприємства Кодимське лісове господарство

про стягнення 770 726,07 грн.,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 у справі №916/4020/21 (суддя Малярчук І.А.) позов Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) задоволено повністю. Стягнуто з Державного підприємства "Кодимське лісове господарство" 770726,07 грн. шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, 11560 грн. 89 коп. судового збору.

08.04.2024 до Південно-західного апеляційного господарського суду від Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України надійшла апеляційна скарга на вказане рішення, в якій апелянт просить рішення Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 у справі №916/4020/21 скасувати та ухвалити нове рішення, яким повністю відмовити у задоволенні позову

Звертаючись з апеляційною скаргою, Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України, яке не брало участі у справі, зазначає, що на виконання наказу Державного агентства лісових ресурсів України №847 від 28.10.2022 Про припинення Державного підприємства «Балтське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи Державне підприємство «Балтське лісове господарство» шляхом реорганізації, а саме: приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України. Відповідно до п. 8 цього наказу Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України є правонаступником прав та обов`язків реорганізованого Державного підприємства «Балтське лісове господарство».

Наказом №18 від 14.12.2022 створено відокремлений підрозділ Філія «Балтське лісове господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України.

Наказом від 12.01.2023 № 118 Про затвердження передавального акту Державного підприємства «Балтське лісове господарство» за Філією «Балтське лісове господарство» закріплено майно, права та обов`язки, що свідчить про те, що остання є правонаступником всіх прав, обов`язків та зобов`язань Державного підприємства «Балтське лісове господарство».

Враховуючи зазначене, апелянт вказує, що у справі №916/4020/21 відбулось правонаступництво прав та обов`язків, у зв`язку з реорганізацією Державного підприємства «Балтське лісове господарство».

Разом з апеляційною скаргою Державним спеціалізованим господарським підприємством Ліси України заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції від 04.11.2022 у даній справі.

Клопотання мотивоване тим, що представник Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України при винесенні рішення 04.11.2022 був відсутній відстуній, апелянт не отримував копію рішення суду першої інстанції. Про прийняття оскаржуваного рішення скаржник дізнався у березні 2024 року. З матеріалами справи представник апелянта ознайомився 03.04.2024 року у приміщенні Господарського суду Одеської області.

За результатами автоматизованого розподілу справ між суддями, оформленого протоколом від 08.04.2024, для розгляду даної справи сформовано колегію суддів у складі: головуючого судді Савицького Я.Ф., суддів: Колоколова С.І., Діброви Г.І.

Враховуючи те, що апеляційна скарга подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції, ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 09.04.2024 вирішення питання щодо можливості відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України було відкладене до надходження витребуваних цією ж ухвалою з Господарського суду Одеської області матеріалів справи №916/4020/21 до суду апеляційної інстанції.

15.04.2024 матеріали справи №916/4020/21 надійшли до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Після одержання матеріалів справиї, перевіривши апеляційну скаргу Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України з доданими до неї документами, та розглянувши вищевказане клопотання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, колегія суддів зазначає наступне.

Відповідно до статті 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

З огляду на матеріали справи вбачається, що Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України не приймало участі у розгляді справи №916/4020/21, оскільки не було стороною у даній справі.

При цьому, матеріали справи свідчать, що на примусове виконання рішення Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 у справі №916/4020/21 судом було видано відповідні накази, а 18.03.2024 від позивача - Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) до суду першої інстанції надійшло клопотання про заміну сторони виконавчого провадження у справі №916/4020/21.

В обґрунтування цього клопотання Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) послалась на те, що наказом Державного агентства лісових ресурсів України №577 від 27.09.2021 наказано припинити Державне підприємство Кодимське лісове господарство шляхом реорганізації, а саме: приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України та визначено що Державне підприємство «Балтське лісове господарство» є правонаступником прав та обов`язків Державного підприємства Кодимське лісове господарство.

В подальшому правонаступником Державного підприємства «Балтське лісове господарство» стало Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси Українив особі Філії «Балтське лісове господарство», внаслідок чого позивач у справі №916/4020/21 - Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу (Миколаївська та Одеська області) просить здійснити заміну боржника у даній справі - Державне підприємство Кодимське лісове господарство його правонаступником Державним спеціалізованим господарським підприємством Ліси України.

Ухвалою суду першої інстанції від 18.03.2024 вказане клопотання прийнято та призначено до розгляду (т. 2, а.с. 109-110).

Дана ухвала була направлена Державному спеціалізованому господарському підприємству Ліси України 19.03.2024 на його електронну адресу (т. 2, а.с. 111).

Матеріали справи свідчать, що після отримання зазначеної ухвали, представник Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України подав заяву про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді, яке сформована апелянтом у системі «Електронний суд» та надіслана до Господарського суду Одеської області 20.03.2024, що вбачається із дати, відображеної на відповідній заяві, та реєстраційного номеру процесуального документу суду першої інстанції (т. 2, а.с. 114).

У вказаній заяві Державним спеціалізованим господарським підприємством Ліси України вказано номер справи та визначено, що підприємство є стороною у справі №916/4020/21, що свідчить про ознайомлення заявника із текстом оскаржуваного рішення.

Враховуючи вищевикладене та керуючись нормами чинного законодавства, судова колегія приходить до висновку, що саме 20.03.2024 апелянт був обізнаний про існування оскаржуваного рішення і останньою датою подачі апеляційної скарги на відповідне рішення суду першої інстанції є 09.04.2024.

Апеляційна скарга була подана Державним спеціалізованим господарським підприємством Ліси України до суду апеляційної інстанції 08.04.2024.

За положеннями ч. 1 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Суд зазначає, що клопотання чи заява про відновлення процесуального строку повинна містити роз`яснення причин пропуску і підстави, з яких заявник вважає ці причини поважними. В клопотанні чи заяві повинні бути докази того, що здійснити відповідні процесуальні дії у визначений строк у заявника не було можливості.

З огляду на приписи чинного законодавства та зазначені обставини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, приймаючи до уваги те, що апеляційна скарга подана скаржником у 20-денний строк з дня ознайомлення з текстом рішення Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 у справі №916/4020/21, судова колегія приходить до висновку про можливість поновлення Державному спеціалізованому господарському підприємству Ліси України строку на відповідне апеляційне оскарження вказаного рішення.

Ураховуючи наведене та приймаючи до уваги те, що апеляційна скарга Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України відповідає вимогам ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Заперечень проти відкриття апеляційного провадження на час постановлення ухвали до суду не надійшло.

За таких обставин, відповідно до вимог ст. 262 Господарського процесуального кодексу судова колегія вважає за можливе відкрити апеляційне провадження у справі №916/4020/21.

При цьому, з метою реалізації всіма учасниками процесу своїх процесуальних прав і обов`язків, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне роз`яснити учасникам справи про їх право у визначений судом строк подати всі необхідні заяви чи клопотання, відзиви на апеляційну скаргу з доказами їх направлення іншим учасникам процесу та встановити строк для їх подання відповідно до приписів ст.ст. 42, 207, 267 Господарського процесуального кодексу України.

Також, відповідно до вимог статей 268 Господарського процесуального кодексу, судова колегія визначилась про можливість призначення справи №916/4020/21 до розгляду.

Разом з цим, судова колегія зазначає, що у відповідності до ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 Цивільного кодексу України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Відповідно до ч. 8 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у разі приєднання юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються. Приєднання вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються.

За положеннями ст. 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу

Як зазначалось вище, наявними у матеріалах справи документами щодо стану відповідача у даній справі, підтверджується, що станом на 22.04.2024 відповідно до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відбулась реорганізація Державного підприємства Кодимське лісове господарство, правонаступником якого стало Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України в особі Філії «Балтське лісове господарство».

Правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого.

Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Фактично, процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального.

Отже процесуальне правонаступництво, передбачене ст. 52 Господарського процесуального кодексу України, - це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

З огляду на викладене, приймаючи до уваги надані заявником докази, судова колегія дійшла висновку про заміну відповідача у справі №916/4020/21 - Державного підприємства Кодимське лісове господарство його правнаступником - Державним спеціалізованим господарським підприємством Ліси України в особі Філії «Балтське лісове господарство».

Керуючись статтями 52, 119, 234, 256, 258, 262, 267, 268, 270 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1. Замінити відповідача у справі №916/4020/21 Державне підприємство Кодимське лісове господарство (код ЄДРПОУ 30298096) його правонаступником - Державним спеціалізованим господарським підприємством Ліси України (код ЄДРПОУ 44768034, 01601, м. Київ, вул. Шота Руставелі, 9-А) в особі Філії «Балтське лісове господарство» (код ЄДРПОУ 44935937, 66101, Одеська область, м. Балта, вул. Шевченка, 5 а).

2. Поновити Державному спеціалізованому господарському підприємству Ліси України пропущений процесуальний строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 року у справі №916/4020/21.

3. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України на рішення Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 року у справі №916/4020/21.

4. Призначити справу №916/4020/21 до розгляду на 05 червня 2024 року о 10:30 год.

5. Встановити позивачу строк для подання відзиву на апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі. До відзиву мають бути додані докази надсилання (надання) копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам процесу.

6. Роз`яснити учасникам справи про їх право протягом 10 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі подати до суду заяви чи клопотання стосовно призначення експертизи, витребування доказів, судових доручень щодо збирання доказів, залучення у справі спеціаліста, перекладача, вжиття заходів забезпечення позову, затвердження мирових угод тощо, із доказами направлення копій таких заяв іншим учасникам справи.

7. Судове засідання відбудеться у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: місто Одеса, проспект Шевченка, 29, в залі судових засідань №1, другий поверх, тел. 301-429.

8. Попередити учасників судового процесу, що адвокати або законні представники учасників процесу ОБОВ`ЯЗКОВО повинні мати належно оформлені повноваження, в т.ч. копії довіреностей, ордер для залучення останніх до матеріалів справи.

9. Роз`яснити учасникам справи про можливість надати до офіційної адреси електронної пошти суду (inbox@swag.court.gov.ua) процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, із засвідченням власним електронним цифровим підписом уповноваженої особи, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис". Повідомити учасників справи, що документи, які не засвідченні електронним цифровим підписом не приймаються судом як офіційні та не розглядаються.

10. Повідомити учасників судового процесу про можливість доступу до матеріалів справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

11. Для оперативного інформування про хід судового розгляду запропонувати учасникам судового процесу надати до суду відомості про актуальну (офіційну) адресу електронної пошти для листування та контактні номери телефонів учасників (представників) судових проваджень.

12. Попередити учасників судового процесу, що нез`явлення їх представників у судове засідання апеляційної інстанції не тягне за собою перенесення судового розгляду на інші строки і не є перешкодою для розгляду скарги по суті.

13. Повідомити учасників справи про те, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: https://swag.court.gov.ua.

14. Зупинити дію рішення Господарського суду Одеської області від 04.11.2022 у справі №916/4020/21.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддяЯ.Ф. Савицький

СуддяС.І. Колоколов

СуддяГ.І. Діброва

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118515291
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —916/4020/21

Постанова від 05.06.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Савицький Я.Ф.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 16.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Рішення від 04.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні