Ухвала
від 18.04.2024 по справі 904/1072/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про відкриття провадження

у справі про банкрутство

18.04.2024м. ДніпроСправа № 904/1072/24

за заявою Приватного акціонерного товариства "Ерлан" (52001, Дніпропетровська область, м.Підгородне, вул.Каштанова, буд.5; ідентифікаційний номер юридичної особи 24616119)

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Мобіпак-Торг" (49000, м. Дніпро, вул. Мандриківська, буд. 66; ідентифікаційний номер юридичної особи 42306293)

про визнання банкрутом

Представники:

від заявника ПрАТ "Ерлан" Устинова А.В. Довіреність №17 від 10.01.2023

від боржника ТОВ "МОБІПАК-ТОРГ" не з`явився

від арбітражного керуючого не з`явився

Суддя Примак С.А.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Ерлан" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ".

18.03.2024 ухвалою господарського суду заяву Приватного акціонерного товариства "Ерлан" залишено без руху. Заявнику - Приватному акціонерному товариству "Ерлан" протягом 5-ти днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки заяви, а саме надати до Господарського суду Дніпропетровської області наступні докази: банківську виписку по рахунку № НОМЕР_1 , відкритому в АТ "ОТП Банк" за період з липня 2019 року по серпень 2019 року; докази сплати судового збору у сумі 26 840,00 грн.

22.03.2024 до господарського суду надійшла заява Приватного акціонерного товариства "Ерлан" про усунення недоліків.

25.03.2024 ухвалою господарського суду заяву Приватного акціонерного товариства "ЕРЛАН" про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" прийнято до розгляду. Призначено підготовче засідання суду на 02.04.2024 на 12:35. Зобов`язано ініціюючого кредитора Приватне акціонерне товариство "ЕРЛАН" до дати проведення підготовчого засідання надати до господарського суду оригінали документів, доданих до заяви про відкриття провадження (для огляду у судовому засіданні). Зобов`язано боржника Товариство з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" до дати проведення підготовчого засідання надати до господарського суду відзив на заяву кредитора, докази в обґрунтування заперечень, докази щодо відсутності спору про право по вимогах, заявлених кредитором, баланс на останню звітну дату, докази оплати заборгованості, копію статуту, докази наявності електронного кабінету. Зобов`язано ВДВС за місцезнаходженням боржника надати довідку про наявність виконавчих документів на виконанні; матеріали виконавчого провадження, де стороною виконавчого провадження є боржник, письмові пояснення щодо нестягнутих грошових сум з боржника на користь кредитора.

02.04.2024 ухвалою господарського суду відкладено підготовче засідання суду на 18.04.2024 на 12:50. Зобов`язано ініціюючого кредитора Приватне акціонерне товариство "ЕРЛАН" до дати проведення підготовчого засідання надати до господарського суду оригінали документів, доданих до заяви про відкриття провадження (для огляду у судовому засіданні). Зобов`язано боржника Товариство з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" до дати проведення підготовчого засідання надати до господарського суду: відзив на заяву кредитора, докази в обґрунтування заперечень, докази щодо відсутності спору про право по вимогах, заявлених кредитором; баланс на останню звітну дату; докази оплати заборгованості; копію статуту; докази наявності електронного кабінету. Запропоновано арбітражному керуючому Зибіну А.О. надати до суду до 17.04.2024 діючий Договір добровільного страхування цивільно-правової відповідальності арбітражного керуючого. Зобов`язано ВДВС за місцезнаходженням боржника надати довідку про наявність виконавчих документів на виконанні; матеріали виконавчого провадження, де стороною виконавчого провадження є боржник, письмові пояснення щодо нестягнутих грошових сум з боржника на користь кредитора.

18.04.2024 арбітражний керуючий Зибін А.О. подав до господарського суду копію Договору страхування цивільно-правової відповідальності арбітражного керуючого та копію платіжної інструкції.

У судовому засіданні 18.04.2024 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Розглянувши в судовому засіданні наявні у справі документальні докази, заслухавши пояснення присутніх у судовому засіданні, господарський суд встановив наступне.

Частиною 2 ст. 8 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що право на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство мають боржник, кредитор.

Частиною 1 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів справи, 29.07.2019 між ПРАТ «ЕРЛАН» (Позикодавець) та ТОВ «МОБІПАК - ТОРГ» (Позичальник) укладено Договір позики №2907/19ЕМП, відповідно до умов п. 1.1. р.1 якого, в порядку та на умовах, визначених Договором, Кредитор - як позикодавець, передає у власність Позичальнику, а Позичальник зобов`язується повернути Позикодавцю грошові кошти у розмірі, визначеному в п. 2.1. цього Договору.

Відповідно до п.2.1 Договору розмір позики становить 13 000 000,00 грн.

Сторони погодили в п. 3.2 Договору, що позика передається у безготівковій формі шляхом перерахування грошових коштів на поточних рахунок Позичальника.

Згідно з положеннями п. 4.2. Договору Позичальник зобов`язується повернути позику Позикодавцю в строк, визначений п.5.1 цього Договору.

Позика повертається Позикодавцеві протягом 30 календарних днів від дня пред`явлення Позикодавцем Позичальнику письмової вимоги про повернення позики (п.5.1 Договору).

На виконання умов Договору Приватним акціонерним товариством "Ерлан" було перераховано на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Мобіпак-Торг" грошові кошти у розмірі 12 709 383,00 грн, що підтверджується копіями платіжних інструкцій та копією виписки по рахунку Приватного акціонерного товариства "Ерлан".

Окрім викладеного до заяви долучено листування Приватного акціонерного товариства "Ерлан" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Мобіпак-Торг" щодо зміни призначення платежу в платіжних документах, а саме вважати вірним призначення платежу - "Оплата згідно договору №2907/19ЕМП від 29.07.2019, без ПДВ".

Приватне акціонерне товариство "Ерлан" звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мобіпак-Торг" з вимогою за №02/01/20-5 від 02.01.2020 про повернення суми позики у розмірі 12 709 383,00 грн та отримано відповідь Товариства з обмеженою відповідальністю "Мобіпак-Торг" відповідно до якої повідомляє, що умови Договору із повернення суми 12 709 383,00 грн будуть виконані у відповідності до умов Договору.

Станом на 18.04.2024 Товариство з обмеженою відповідальністю "Мобіпак-Торг" не надало до суду доказів погашення існуючої заборгованості.

Відповідно до частини першої статті 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Стаття 526 Цивільного кодексу України встановлює вимогу щодо виконання зобов`язань належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1 ст. 530 ЦК України).

Стаття 629 Цивільного кодексу України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч.1 ст.193 Господарського кодексу України).

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Приписами ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк. Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Оскільки боржником не подано доказів оплати боргу, господарський суд прийшов до висновку про наявність ознак неплатоспроможності боржника та підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, введення мораторію на задоволення вимог кредиторів.

З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявлять бажання взяти участь у санації боржника, у відповідності до ч. 9 ст. 39 Кодексу, слід оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі боржника на офіційному веб - порталі судової влади України.

Зважаючи на вищеозначені положення Кодексу, у справі необхідно ввести процедуру розпорядження майном на 170 календарних днів, призначити розпорядника майна та встановити розмір грошової винагороди та джерела її сплати, вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів, встановити строки подальших процесуальних дій по справі.

Що стосується призначення розпорядника майна по даній справі, то господарським судом встановлено наступне.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Ініціюючим кредитором запропоновано призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Зибіна Антона Олександровича (свідоцтво № 71 від 08.02.2013; 49041, м. Дніпро, а/с 2547).

До заяви Приватного акціонерного товариства "Ерлан" про відкриття провадження у справі про банкрутство додано заяву арбітражного керуючого Зибіна Антона Олександровича на участь у справі про банкрутство ТОВ "Мобіпак-Торг".

Враховуючи наявність в матеріалах справи пропозиції ініціюючого кредитора щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання обов`язків розпорядника майна по даній справі та заяви арбітражного керуючого Зибіна Антона Олександровича про згоду на участь у даній справі, Господарський суд Дніпропетровської області прийшов до висновку про необхідність призначення розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Зибіна Антона Олександровича.

Розпоряднику майна слід встановити розмір грошової винагороди та зобов`язати його виконати дії, передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, в процедурі розпорядження майном.

Керуючись ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 28, 30, 39, 41, 44 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі №904/1072/24 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" (49000, м. Дніпро, вул. Мандриківська, буд. 66; ідентифікаційний номер юридичної особи 42306293).

Визнати грошові вимоги Приватного акціонерного товариства "Ерлан" до Товариства з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" на суму 12 709 383,00 грн. - 4 черга задоволення вимог кредиторів, на суму 30 280,00 грн. (судовий збір у справі про банкрутство) - 1 черга задоволення вимог кредиторів.

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів відповідно до вимог ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника строком на 170 календарних днів, до 04.10.2024.

Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" призначити арбітражного керуючого Зибіна Антона Олександровича (свідоцтво № 71 від 08.02.2013; 49041, м. Дніпро, а/с 2547).

Встановити розмір грошової винагороди розпоряднику майна Зибіну А.О. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень.

Встановити розмір грошової винагороди розпоряднику майна Зибіну А.О. у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок джерел, передбачених у Договорі № 11/02/1 від 18.12.2023 про оплату послуг арбітражного керуючого в справі про банкрутство.

З метою виявлення кредиторів боржника оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "МОБІПАК-ТОРГ" на офіційному веб - порталі судової влади України.

Зобов`язати розпорядника майна в строк до 06.06.2024 подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів.

Призначити попереднє засідання суду на 18.06.2024 на 10:20.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Дніпропетровської області за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Володимира Винниченка, 1, каб. 3-410.

Зобов`язати розпорядника майна повідомити суди (загальні, господарські та адміністративні), які розглядають позовні вимоги конкурсних кредиторів, про опублікування оголошення про порушення справи про банкрутство боржника.

Зобов`язати арбітражного керуючого не рідше одного разу на місяць надавати господарському суду (комітету кредиторів) звіт про свою діяльність з моменту призначення господарським судом.

Зобов`язати розпорядника майна підготувати та надати в межах строку процедури розпорядження майном господарському суду аналіз фінансово господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках разом з документами, що підтверджують відповідну інформацію.

Зобов`язати боржника надати розпоряднику майна необхідні документи на його вимогу для підготовки аналізу фінансово господарської діяльності, інвестиційного становища боржника та його становища на ринках.

Зобов`язати боржника надати розпоряднику майна всі необхідні документи та представити майно для проведення інвентаризації на вимогу розпорядника майна.

Зобов`язати розпорядника майна провести в строк до 17.06.2024 інвентаризацію майна боржника та надати інвентаризаційні відомості господарському суду в 10-ти денний строк після закінчення інвентаризації.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство не пізніше трьох днів з дня її постановлення надсилається боржнику, кредитору (кредиторам) та іншим особам, які беруть участь або мають взяти участь у цій справі (власнику майна, органу, уповноваженому управляти майном боржника, тощо), до контролюючого органу, визначеного Податковим кодексом України, місцевого загального суду, органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого перебуває виконавче провадження на виконанні.

Суддя С.А. Примак

Дата ухвалення рішення18.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118516865
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —904/1072/24

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні