Ухвала
від 22.04.2024 по справі 922/1267/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"22" квітня 2024 р. м ХарківСправа № 922/1267/24

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калантай М.В.

розглянувши матеріали

позовної заявиТовариства з обмеженою відповідальністю "Рубінетто", с.Святопетрівське Київської області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Астер-М", м.Харків про стягнення 188 620,85грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Рубінетто" (надалі - позивач) звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Астер-М" (надалі - відповідач) про стягнення 188620,85, з яких: 178041,49грн. основної заборгованості, 534,12грн. інфляційних збитків, 2529,55грн. 10% річних, 7515,69грн. пені.

На підтвердження позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань щодо оплати товару, поставленого за договором поставки №Ru-028/21 від 15.01.2021, а також на підставі договорів поставки, укладених у спрощений спосіб шляхом підписання сторонами видаткових накладних.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Відповідно до частини 2 статті 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Частиною 3 статті 162 ГПК України визначено перелік відомостей, які має містити позовна заява, зокрема, зміст позовних вимог; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову тощо.

Належне виконання вищевказаних вимог процесуального законодавства нерозривно пов`язане з якістю виготовлення (оформлення) тексту позовної заяви та доданих до неї доказів.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд зазначає, що позовна заява виготовлена в неналежній якості (є частково нечитаємою), оскільки містить ненадруковані або погано надруковані (засвітлені або нечіткі) ділянки тексту, що унеможливлює чітке та однозначне сприйняття її змісту.

Зокрема, через дефекти друку позовної заяви неможливо чітко визначити відомості щодо здійснених позивачем поставок товару (сторінки 5-11) та щодо здійснених відповідачем оплат (сторінки 13-20).

При цьому розрахунок сум позовних вимог у формі окремого документа до позовної заяви не додано.

Крім того, у позовній заяві позивач вказує, що між сторонами існували господарській правовідносини за договором поставки №Ru-028/21 від 15.01.2021, а також зазначає про укладення договорів поставки у спрощений спосіб шляхом підписання видаткових накладних та наводить відповідне нормативне обґрунтування.

Отже позовні вимоги фактично ґрунтується як на умовах договору поставки №Ru-028/21 від 15.01.2021, так і на умовах договорів поставки, укладених у спрощений спосіб шляхом підписання видаткових накладних.

Між тим, розмір заборгованості визначено позивачем у загальному розмірі 178041,49 грн. без розділення на підстави її виникнення, а саме: яка частина боргу виникла на підставі письмового договору поставки, а яка на підставі договорів, укладених у спрощений спосіб. В той же час, заявлена до стягнення сума пені та 10% річних, які передбачені п.7.1 договору поставки №Ru-028/21 від 15.01.2021, нараховані позивачем на весь залишок заборгованості.

З наведеного вбачається, що позивач поширює умови договору поставки №Ru-028/21 від 15.01.2021 на всі здійснені поставки товару, за якими виникла спірна заборгованість.

Такі недоліки в оформленні позовної заяви, а також не надання обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються, ускладнюють належне встановлення складових предмету позовних вимог та підстав виникнення спірних правовідносин.

Відповідно до статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене, керуючись статтями 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву без руху.

Зобов`язати позивача протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху усунути виявлені недоліки та надати суду:

- виготовлений у належній якості (читаємий) примірник позовної заяви;

- пояснення щодо обставин, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, а саме: визначити підстави виникнення спірних правовідносин (письмовий договір поставки №Ru-028/21 від 15.01.2021 або договори поставки, які укладені в спрощений спосіб), під час виконання яких виникла заборгованість та визначити відповідний період;

- обґрунтований розрахунок сум, що стягуються із зазначенням підстав та періоду виникнення основної заборгованості та здійснених позивачем нарахувань сум інфляційних збитків, 10% річних та пені. При цьому, слід навести конкретний перелік видаткових накладних, заборгованість за якими складає предмет позову. Даний розрахунок має містити відомості про здійснені відповідачем оплати таких накладних (за наявності таких оплат, у тому числі часткових у відповідний період).

Відповідно до частини 7 статті 6 ГПК України учасникам справи, які зареєстрували електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, судові рішення у даній справі вручатимуться судом виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронних кабінетів таких учасників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 22.04.2024.

СуддяМ.В. Калантай

Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118518756
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —922/1267/24

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калантай М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні