Рішення
від 10.04.2024 по справі 927/1497/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іменем України

РІШЕННЯ

10 квітня 2024 року м. Чернігівсправа № 927/1497/23 Господарський суд Чернігівської області у складі головуючого судді Фесюри М.В., за участі секретаря судового засідання Ткачової А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Приватного акціонерного товариства "Чернігівський завод "ЕКСОМ",

код ЄДРПОУ 14307860, вул. Старобілоуська, 73, м. Чернігів, 14021,

до відповідача1: Заступника начальника відділу - державний реєстратор відділу державної реєстрації юридичних осіб - фізичних осіб-підприємців Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрій Іванович,

код ЄДРПОУ 38271176, проспект Левка Лук`яненка, 20-А, м. Чернігів, 14032,

e-mail: cnap@chernigiv-rada.gov.ua ,

відповідача2: Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, проспект Левка Лук`яненка, 20А, м. Чернігів, 14032, код ЄДРПОУ 38271176,

про визнання протиправним та скасування реєстраційної дії, зобов`язання вчинити дії

представники сторін:

позивача: Дьяченко Н.Ю.

відповідача2: Голован О.Г.

Приватне акціонерне товариство «Чернігівський завод «ЕКСОМ» звернулось до Господарського суду Чернігівської області з позовом до Заступника начальника відділу - державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб - фізичних осіб-підприємців Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрія Івановича, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати повідомлення про відмову у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Приватне акціонерне товариство "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи - 14307860) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.09.2023р. та рішення про відмову у державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.09.2023р. код: 99320054416 заступника начальника відділу - державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрія Івановича;

- зобов`язати заступника начальника відділу - державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрія Івановича провести державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Приватне акціонерне товариство "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи 14307860), відповідно до рішення Голови Правління Приватного акціонерного товариства "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи - 14307860) від 18.09.2023, а саме:

виключити з розділу "Перелік засновників (учасників) юридичної особи", що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Приватного акціонерного товариства "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи -14307860), наступну інформацію

- Дьяченко Олександр Павлович, Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: АДРЕСА_1 , Розмір частки- засновника (учасника): 313600,00;

- Д`яченко Ольга Йосипівна, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00;

- згідно реєстру 436 акціонерів. Розмір частки засновника (учасника): 223670;

Включити в розділ "Перелік засновників (учасників) юридичної особи", що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Приватного акціонерного товариства "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи -14307860), наступну інформацію: "акціонери згідно реєстру".

Ухвалою суду від 06.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 06.12.2023, 09:00.

07.11.2023 від Управління адміністративних послуг надійшов відзив на позовну заяву.

У підготовчому засіданні 06.12.2023 суд зазначив про те, відзив подано особою, яка не є відповідачем у справі.

05.12.2023 від позивача надійшли заперечення на клопотання Управління адміністративних послуг щодо залучення Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби Безпеки України.

У підготовчому засіданні 06.12.2023, суд постановив із занесенням до протоколу судового засідання про відмову у задоволенні клопотання Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору - Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби Безпеки України, та про відклав підготовче засідання на 20.12.2023 на 10:00.

06.12.2023 на адресу суд від Управління адміністративних послуг надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради. В обґрунтування заявник зазначив про те, що Управління є суб`єктом державної реєстрації, посадова особа якого - державний реєстратор Носенко Ю.І., що здійснив реєстраційну дію.

07.12.2023 від Управління адміністративних послуг Чернігівської області надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби Безпеки України, яке судом не прийняте.

07.12.2023 на адресу суд від Управління адміністративних послуг надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради.

07.12.2023 від Управління адміністративних послуг надійшов відзив на позовну заяву. У підготовчому засіданні 06.12.2023 суд зазначив про те, відзив подано особою, яка не є відповідачем у справі, який судом не прийнятий оскільки підписаний особою, яка є не відповідачем у справі.

20.12.2023 суд ухвалою підготовче засідання відклав на 31.01.2024, 12:00. Залучив до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, зобов`язав позивача направити залученій третій особі позовну заяву разом з доданими до неї матеріалами, про що надати господарському суду відповідні докази. Зобов`язав учасників справи направити на адресу третьої особи - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, копії всіх процесуальних документів з додатками, які були подані до суду, про що надати господарському суду відповідні докази. Встановив третій особі - Управлінню адміністративних послуг Чернігівської міської ради, строк - протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали для подання до суду у відповідності до ст. 168 ГПК України письмових пояснень з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову та відповідних доказів; докази направлення пояснень з доданими до них документами на адреси всіх учасників справи.

У підготовчому засіданні 20.12.2023 суд постановив ухвалу про відмову в залученні до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на строні відповідача - Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби Безпеки України.

25.12.2023 через систему "Електронний суд" від Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради надійшли пояснення третьої особи щодо позову або відзиву від 25.12.2023, у яких останній заперечує проти позовних вимог. Зазначає про те, що дії державного реєстратора відповідають вимогам ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань". Перед проведенням державної реєстрації реєстратор має пересвідчитися в достатності, належності та правильності оформлення документів, в разі встановлення невідповідності - приймає рішення про відмову у державній реєстрації. Відомості про юридичну особу вносяться до Єдиного державного реєстру за допомогою програмного продукту - автоматизованого робочого місця державного реєстратора "АРМ Державного реєстратора" на підставі відповідних заяв. Державний реєстратор за наявності підстав для відмови формує повідомлення про відмову у державній реєстрації за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру. Фактично у державного реєстратора технічно обмежена можливість та відсутній обов`язок більш детального розкриття підстав, ніж вимагає законодавство.

25.12.2023 від Управління адміністративних послуг надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . За твердженням заявника, рішення у дані справі може вплинути на права, інтереси або обов`язки зазначених осіб, оскільки позивачем ставиться питання про виключення з переліку засновників (учасників) юридичної особи, що містяться в ЄДРПОУ ПрАТ "ЕКСОМ" інформації щодо учасників - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Крім зазначеного, Управлінням адміністративних послуг заявлено клопотання про залучення до участі у справі спеціаліста - Офісу протидії рейдерству (на правах Департаменту) Міністерства юстиції України у справі, в якості спеціаліста з питань виконання завдань, покладених на Міністерство юстиції України, щодо реалізації державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців. Заявник просить поставити наступні запитання: чи є особи, у разі їх зазначення у Єдиному державному реєстрі у якості "засновників" такими засновниками та чи підлягає виключенню інформація, в разі якщо в розділі Єдиного державного реєстру "Перелік засновників (учасників)юридичної особи" щодо акціонерного товариства міститься персональна інформація про акціонерів? Якщо так, чи можливо змінити таку інформацію у визначеному ст.32 Закону про реєстрацію порядку?

26.12.2023 від Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради надійшов відзив на позовну заяву № 10-04/5010 від 25.12.2023, у якому зазначає про те, що дії державного реєстратора відповідають вимогам ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань". Перед проведенням державної реєстрації реєстратор має пересвідчитися в достатності, належності та правильності оформлення документів, в разі встановлення невідповідності - приймає рішення про відмову у державній реєстрації. Відомості про юридичну особу вносяться до Єдиного державного реєстру за допомогою програмного продукту - автоматизованого робочого місця державного реєстратора "АРМ Державного реєстратора" на підставі відповідних заяв. Державний реєстратор за наявності підстав для відмови формує повідомлення про відмову у державній реєстрації за допомогою програмних засобів ведення Єдиного державного реєстру. Фактично у державного реєстратора технічно обмежена можливість та відсутній обов`язок більш детального розкриття підстав, ніж вимагає законодавство. Крім того, представник Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради у відзиві зазначає про те, що суд не вправі втручатися в діяльність органу державної реєстрації, оскільки до виключної компетенції державного реєстратора належить вирішення питання у сфері державної реєстрації юридичних осіб і поданих документів вимогам законодавства та відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими даними.

02.01.2024 через систему "Електронний суд" від позивача у справі надійшла відповідь на відзив від 01.01.2024, у якій позивач вважає пояснення третьої особи безпідставними. Позивач стверджує, що у позовні заяві перелічені порушення, допущені державним реєстратором при відмові у здійсненні реєстраційних змін до відомостей про юридичну особу. На думку позивача, відповідно до ст.9 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі не повинна міститися інформація щодо переліку засновників (учасників) акціонерних товариств, така інформація підлягає виключенню.

24.01.2024 через систему "Електронний суд" від позивача надійшла заява про зміну предмету позову, у якій позивач просить викласти прохальну частину позовної заяви у такій редакції: 1. Визнати протиправним та скасувати повідомлення про відмову у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Приватне акціонерне товариство "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи - 14307860) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.09.2023 та рішення про відмову у державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.09.2023 код: 99320054416 заступника начальника відділу - державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрія Івановича.

2. Зобов`язати провести державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Приватне акціонерне товариство "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи 14307860), відповідно до рішення Голови Правління Приватного акціонерного товариства "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи -14307860) від 18.09.2023, а саме: виключити з розділу "Перелік засновників (учасників) юридичної особи" що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Приватного акціонерного товариства "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи -14307860), наступну інформацію:

- ОСОБА_3 , Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: АДРЕСА_1 , МОСКВА, Розмір частки- засновника (учасника): 313600,00

- ОСОБА_4 , Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00

- згідно реєстру 436 акціонерів. Розмір частки засновника (учасника): 223670.

Включити в розділ "Перелік засновників (учасників) юридичної особи" що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Приватного акціонерного товариства "Чернігівській завод "ЕКСОМ" (ідентифікаційний код юридичної особи -14307860), наступну інформацію: "акціонери згідно реєстру".

25.01.2024 через систему "Електронний суд" надійшло клопотання ПАТ "Чернігівський завод "ЕКСОМ" про залучення до участі у справі співвідповідача - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради. ПрАТ "ЕКСОМ" зазначає про те, що у поясненнях Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради вказує про те, що останнє відповідно до покладених на нього завдань на виконання ЗУ "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" згідно з рішенням Чернігівської міської ради від 28.01.2016 №3/УІІ-19, з березня 2016 року забезпечує виконання повноважень суб`єкта державної реєстрації прав та їх обтяжень та визнано уповноваженим органом з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. На думку ПрАТ "ЕКСОМ", для належного виконання другої позовної вимоги ПрАТ "ЕКСОМ" щодо зобов`язання провести державну реєстрацію змін до відомостей щодо ПрАТ "ЕКСОМ" в Єдиному державному фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, необхідно залучити співвідповідача у справі - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради (14032, м. Чернігів, проспект Левка Лук`яненка 20-А, код ЄДРПОУ 38271176).

У підготовчому засіданні 31.01.2024 у зв`язку з оголошенням повітряної тривоги оголошено перерву до 06.02.2024, 9:00.

05.02.02024 через систему "Електронний Суд" від позивача надійшли заперечення на клопотання Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, у якому ПрАТ "Ексом" просить відмовити в задоволенні клопотання про залучення спеціаліста - Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України в праві в якості спеціаліста з питань виконання завдань, покладених на Міністерство юстиції України щодо реалізації державної політики у сфері державної реєстрації юридичних осіб та надання відповідей на поставлені запитання.

Також 05.02.2024 від позивача надійшли заперечення на клопотання щодо залучення до участі у справі третіх осіб: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Крім зазначеного, 05.02.2024 від позивача надійшли заперечення на клопотання про залучення спеціаліста - Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України в праві в якості спеціаліста з питань виконання завдань, покладених на Міністерство юстиції України, щодо реалізації державної політики у сфері державної реєстрації юридичних осіб.

06.02.2024 судом підготовче засідання відкладено на 22.02.2024, 09:00 год. Заяву позивача про зміну предмету позову задоволено, виключено зі складу учасників судового процесу третю особу - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради та залучити до участі у справі в якості співвідповідача - Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради. У задоволенні клопотання Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради про залучення спеціаліста - Офісу протидії рейдерству Міністерства юстиції України в справі в якості спеціаліста з питань виконання завдань, покладених на Міністерство юстиції України, щодо реалізації державної політики у сфері державної реєстрації юридичних осіб суд відмовив. У задоволенні клопотання Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_1 та ОСОБА_2 суд відмовив.

14.02.2023 до суду надійшли додаткові пояснення у справі від позивача, у яких ПрАТ «Ексом» підтримує позовні вимоги, вважає, що державний реєстратор при прийнятті рішення про відмову в проведенні державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу щодо ПрАТ «Ексом» обмежився формальним дотриманням вимог Закону про державну реєстрацію, не врахував інформацію в доданих до заяви документах, а саме: інформацію з Реєстру власників іменних цінних паперів Товариства станом на 26.08.2022 та інформацію з виписки про стан рахунку в цінних паперах депонента ОСОБА_5 на 04.09.2023, які підтверджують, що в складі акціонерів відсутні будь-які іноземні особи. Державний реєстратор не врахував зміст повноважень органів управління ПрАТ «Ексом», які передбачені Статутом.

14.02.2024 до суду надійшли заперечення на відповідь на відзив від Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, у яких відповідач-2 заперечив проти викладеного позивачем у додаткових поясненнях та зазначає, що позивачем не надано доказів протиправності дій Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, а позовні вимоги вважає безпідставними.

У підготовчому засіданні 22.02.2024 суд постановив із занесенням до протоколу судового засідання від 22.02.24, про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті на 28.02.2024, 10:00.

26.02.2024 до суду від позивача надійшли додаткові пояснення у справі, у яких ПрАТ «Ексом» зазначає про те, що ще в 2021 році акціонерами позивача були виключно громадяни України, про що було відомо відповідачу-2. На твердження відповідача-2 щодо уникнення нотаріального посвідчення підпису та викладення документу на нотаріальному бланку позивач зазначив про те, що на документах проставлено апостиль, який не потребує додаткового оформлення чи завірення. Звертаючись до державного реєстратора позивач не змінює склад засновників, а звернувся з метою приведення інформації у відповідність до п.8 ч.2 ст.9 Закону про державну реєстрацію, який передбачає, що в Єдиному державному реєстрі не повинна міститися інформація про перелік засновників (учасників) акціонерних товариств. У відповідності до п.11.8 Статуту позивача до повноважень Голови Правління належить вирішення усіх оперативно-господарських, правових, кадрових, фінансових та інших питань діяльності товариства, крім питань віднесених до виключної компетенції загальних зборів акціонерів та наглядової ради.

27.02.2024 до суду надійшли додаткові пояснення у справі від відповідача-2, у яких останній заперечив проти письмових пояснень позивача від 22.02.2024 з викладених у додаткових поясненнях підстав.

28.02.2024 від відповідача -2 до суду надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи наказу Міністерства юстиції України №429/5 від 15.02.2024, яке задоволено судом.

В судовому засіданні 28.02.2024 судом оголошено перерву до 22.03.2024, 09:00.

12.03.2024 до суду від позивача надійшли додаткові пояснення у справі, у яких ПрАТ «Ексом» зазначає, що інформація в ЄДР не підтверджує актуальний склад акціонерів акціонерного товариства, а тому не може бути джерелом інформації, щодо будь-яких висновків про склад акціонерів. З 2021 року кінцевим бенефіціарним власником позивача є громадянин України з пакетом акцій в розмірі 51,66 %, про що було внесено запис в ЄДР 10.06.2021. У складі акціонерів позивача з 2010 року відсутні будь-які іноземні громадяни. ОСОБА_1 громадянин рф, з 2013 громадянин Республіки Франція, не є акціонером позивача з 2010 року. Статут АТ це оснований документ, який визначає повноваження та компетенцію його органів управління та підлягає обов`язковій державній реєстрації, пунктом 11.8. діючої редакції якого надано право Голові Правління приймати рішення про внесення змін до інформації, що міститься в Єдиному державному реєстрі в розділ «Перелік учасників (засновників) юридичної особи». Відсутня будь-яка пов`язаність позивача з державою-агресором в розумінні Постанови КМУ № 187 та внесення змін в ЄДР на виконання рішення Голови Правління Позивача від 18.09.2023 не порушує встановлені Постанови КМУ № 187 заборони та мораторії. Рішення Голови правління від 18.09.2023 оформлено з дотриманням вимог, передбачених підпунктом 6 ч.1 ст. 15 Закону про державну реєстрацію. Підпис Голови Правління Позивача нотаріально засвідчено за наступним проставленням апостилю. Рішення Голови Правління від 18.09.2023 не змінює склад засновників (учасників) позивача, а має намір привести інформацію, що міститься в розділі «Перелік засновників (учасників) юридичної особи» ЄДР у відповідність до підпункту 8 ч.2 ст.9 Закону про державну реєстрацію, яка передбачає, що в Єдиному державному реєстрі не повинна міститись інформація про перелік засновників (учасників) акціонерних товариств (тобто їх ПІБ, місце реєстрації, громадянство і т.д). Позивач є Акціонерним товариством, а не Товариством з обмеженою відповідальністю, тому вимога державного реєстратора у повідомлені про відмову від 29.09.2023 про необхідність подачі Позивачем документів передбачених підпунктом 10 п. 4 ст.17 Закону про державну реєстрацію, є протиправним. Державний реєстратор застосував до позивача - акціонерного товариства, вимоги які стосуються діяльності товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Позивач вважає, що пакет документів наданий ПрАТ «Ексом» 28.09.2023 відповідає вимогам, передбаченим підпункт 2 п.4 ст.17 Закону про державну реєстрацію.

18.03.2024 до суду від відповідача-2 надійшли додаткові пояснення у справі, у яких Управління адміністративних послуг зазначає про те, що Чернігівський окружний адміністративний суд у справі № 620/7194/22 розглянув позовну заяву ПАТ «Чернігівський завод «Ексом» (ПрАТ «Ексом») до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу Костюк Юлії Володимирівни, про визнання протиправною та скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 08.09.2022 за № 570/02-31, винесену Приватним нотаріусом Чернігівського міського нотаріального округу Костюк Юлією Володимирівною та про зобов`язання вчинити реєстраційну дію щодо виключення з розділу «Перелік засновників (учасників) юридичної особи», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо Приватного акціонерного товариства ПАТ «Чернігівський завод «Ексом» (код ЄДРПОУ 14307860), інформацію: «ОСОБА_1, Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: Російська Федерація, ВУЛ. СЛАВ`ЯНСЬКИЙ БАЗАР, 7, 1, 93, МОСКВА, Розмір частки - засновника (учасника): 313600,00 ОСОБА 2, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_1, Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00 згідно реєстру 436 акціонерів. Розмір частки засновника (учасника): 223670. Судом досліджувався протокол позачергового засідання Наглядової ради ПрАТ «ЕКСОМ» від 02.09.2022, яким оформлено рішення "«ВИКЛЮЧИТИ з інформації про засновників (учасників) або відомостей про таких осіб ПрАТ «ЕКСОМ» наступну інформацію: «ОСОБА_ 1, Країна громадянства: Росія, Місцезнаходження: Росія, вул. СЛАВ`ЯМСЬКИЙ БАЗАР 7, 1, 93, МОСКВА, Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 313600,00 ОСОБА 2, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_1, Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 72730,00. Згідно реєстру 436 акціонерів, розмір внеску до статутного фонду (грн.): 223670»." Судом встановлено, що ПрАТ «ЕКСОМ» просив нотаріально засвідчити справжність підписів членів Наглядової Ради Товариства на протоколі позачергового засідання Наглядової Ради ПрАТ «ЕКСОМ» від 02.09.2022, які були присутні на засіданні. Після засвідчення справжності підписів позивач просив провести державну реєстрацію змін до відомостей про ПрАТ «ЕКСОМ», що містяться в ЄДР щодо зміни інформації про засновників (учасників), як визначено в Протоколі Наглядової Ради Товариства від 02.09.2022. Також суд зауважив, що відповідно до ч. 5 ст. 719 Цивільного кодексу України договір дарування валютних цінностей фізичних осіб між собою на суму, яка перевищує п`ятдесяти кратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Водночас, з огляду на наявну в матеріалах справи копію договору, останній укладений в простій письмовій формі. У справі № 620/7194/22 Позивач не надавав інформації про зміну громадянства акціонера, не була надана така інформація і державному реєстратору. При цьому наявність у фізичної особи паспорта громадянина Франції не спростовує факту наявності громадянства росії. Інших доказів, таких як "информация главного управления МВД рф" або ін. суду не надано, перевірити анкетні дані наданої Позивачем фотокопії паспорта без належного перекладу на рос. та українські мови практично неможливо.

21.03.2024 до суду від позивача надійшли додаткові пояснення у справі, у яких ПрАТ «Ексом» зазначає, що предметом спору у справі №620/7194/22 було оскарження дій нотаріуса щодо відмови у вчиненні нотаріальної дії. А висновок суду про акціонерів зроблено з посиланням на інформацію з Єдиного державного реєстру, який містить неактуальну інформацію. Щодо посилання на той факт, що договір дарування акцій від 10.06.2010 мав бути нотаріально посвідчений, позивач зазначає, що після укладення договору дарування ОСОБА_6 був укладений договір купівлі-продажу від 30.09.2010, відповідно до якого ОСОБА_5 придбав прості іменні акції ВАТ «Чернігівський завод «Ексом» у кількості 1254400штук, загальною номінальною вартістю 313600грн, що становить 51,41% статутного капіталу. На підставі договору купівлі-продажу від 30.09.2010 депозитарною установою ОСОБА_5 видано виписку №67 з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особового рахунку, із зазначенням про те, що він володіє 1260580 грн штук акцій, що складає 51,6631% статутного фонду. ОСОБА_5 є добросовісним набувачем і володіє акціями з 2010 року. Щодо громадянства ОСОБА_1 позивач зазначає про те, що ним надано копію паспорта ОСОБА_1 - громадянина Франції.

В судовому засіданні 22.03.2024 суд відклав судове засідання на 03.04.2024, 09:00.

В судовому засіданні 03.04.2024 у зв`язку з оголошенням повітряної тривоги судом оголошено перерву до 08.04.2024, 11:30.

В судовому засіданні 08.04.2024 суд оголосив перерву до 10.04.2024, 14:30.

10.04.2024 до суду від позивача надійшли додаткові пояснення у справі що тверджень відповідача-2 що прийняття документів від юридичних осіб в 2021 році для внесення інформації про кінцевого бенефіціарного власника в Єдиний державний реєстр здійснювалося виключно за заявним принципом без перевірки документів не відповідає вимогам сит.6,17 Закону про державну реєстрацію та вимогам Положення про форму та структуру власності, які прийняті судом.

В судове засіданні 10.04.2024 прибули представник позивача та відповідача-2.

В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши надані докази, суд встановив такі фактичні обставини.

Приватне акціонерне товариство «Чернігівський завод «ЕКСОМ» є приватним акціонерним товариством, відповідно до п.1.3., п.1.4 Статуту Приватного акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ», затвердженого протоколом позачергових загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ» №1/2021 від 31.10.2021 та зареєстрованого 02.11.2023, Приватне акціонерне товариство «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ» є правонаступником за всіма правами та обов`язками Відкритого акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ».

18.09.2023 Головою Правління Приватного акціонерного товариства «Чернігівський завод «ЕКСОМ» ОСОБА_5 прийнято рішення про:

1. Виключення з розділу «Перелік засновників (учасників) юридичної особи», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Товариства, наступну інформацію: ОСОБА_1 , Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: Російська Федерація, вул. Славянський базар,7, 1, 93, Москва, Розмір частки-засновника (учасника): 313600,00 та ОСОБА_2 , Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00

- згідно реєстру 436 акціонерів. Розмір частки засновника (учасника): 223670.

2. Включити в розділ «Перелік засновників (учасників) юридичної особи», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Товариства, наступну інформацію: «акціонери згідно реєстру».

3. Проведення заходів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про Товариство в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, представлення його інтересів перед будь-якими суб`єктами державної реєстрації та інших державних органах залишаю за собою.

У подальшому, 28.09.2023, у зв`язку з прийнятим рішенням Головою Правління ПрАТ «ЕКСОМ», позивач звернувся до Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради з документами: заявою про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі (форма 2), копією рішення Голови Правління ПрАТ «ЕКСОМ» від 18.09.2023 про внесення змін до інформації що міститься в Єдиному державному реєстрі щодо Позивача; копією реєстру власників іменних цінних паперів Товариства станом на 26.08.2022, виданого Приватним акціонерним товариством «Національний депозитарій України» від 31.08.2022 № 68175; копією виписки про стан рахунку в цінних паперах депонента ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на 04.09.2023, видану ТОВ «ФІНАСТА» № 2023/09/04-01 від 04.09.2023; структуру власності ПРАТ «Ексом» станом на 28.09.2023; документ про сплату адміністративного збору.

У заяві щодо державної реєстрації юридичної особи (форма2) у відомостях про реєстраційну дію позивач зазначив «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу - Приватне акціонерне товариство «Чернігівський завод «Ексом». Заявник просив виключити інформацію щодо ОСОБА_2 , Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00 грн та щодо ОСОБА_1 , Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: АДРЕСА_1 , Москва, Розмір частки-засновника (учасника): 313600,00 грн. А також включити до відомостей «акціонери згідно реєстру».

29.09.2023 державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрієм Івановичем було відмовлено ПрАТ «Чернігівський завод «Ексом» у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про що складено рішення про відмову у державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та повідомлення про відмову у державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 29.09.2023.

У Повідомленні про відмову у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Приватне акціонерне товариство «Чернігівський завод «Ексом», в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 29.09.2023, державним реєстратором зазначені підстави відмови, зокрема п. 5 р.1 ст.28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Зазначено про те, що згідно п. 1 ст. 57 Господарського кодексу України установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. У відповідності п. 1 ст. 13 Закону України «Про акціонерні товариства» установчим документом акціонерного товариства є його статут. У діючій редакції статуту Товариства, затвердженого протоколом № 1/2021 від 31.10.2021, розділ 11 п.11.8 визначено виключну компетенцію Голови Правління і враховуючи подане рішення Голови Правління від 18.09.2023 про виключення засновників (учасників) зі складу даного Товариства - повністю суперечить нормам вказаного статуту, що є підставою для відмови згідно до п.5 р. 1 ст. 28 Закону.

У повідомленні також зазначено про те, що у відповідності до листа Міністерства юстиції (№ 88720/8.4.3/32-22 від 28.09.2022) та вимог ст.15 Закону рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству - рішення Голови правління даного Товариства подано без використання спеціальних нотаріальних бланків та нотаріальним посвідчення підпису (згідно законів України), що є підставою для відмови згідно вимогам п. 5 р. 1 ст. 28 Закону України «Про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Державними реєстратором зазначено, що у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації» накладено заборону (мораторій), зокрема на юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація, громадянин Російської Федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації, у даному Товаристві присутній акціонер (учасник) - ОСОБА_1 , який згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань має громадянство російської федерації та володіє часткою в статутному капіталі даного Товариства у розмірі 313600,00 грн., що є підставою для відмови згідно до п.5 р. 1 ст. 28 Закону: «Документи суперечать вимогам Конституції та законів України». Вказана твердження знаходить своє підтвердження і в судовій постанові Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №620/7194/22.

Також зазначено у повідомленні про те, що згідно з п. 4 р.1 ст. 28 Закону, підставою для відмови є подання документів або відомостей, передбачених цим Законом, не в повному обсязі», а саме державному реєстратору не подане рішення саме уповноваженого органу про внесення змін до відомостей про юридичну особу, оскільки рішення Голови правління не є належним документом. З урахуванням вимог п.п. 10 п. 4 ст. 17 Закону державному реєстратору повинно бути надано: «Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи», але таке рішення у поданому пакеті документів відсутнє. Вказане вище порушення є підставою для відмови у відповідності до п. 4 р.1 ст. 28 Закону.

Державним реєстратором зазначено, що подані додаткові документи, які не вимагаються при внесенні змін до відомостей про юридичну особу про зміни засновників/учасників юридичної особи згідно п. 4 ст. 17 Закону про державну реєстрацію, а саме: виписка про стан рахунку в цінних паперах від 04.09.2023 та реєстр власників іменних цінних паперів від 31.08.2023 -державним реєстратором при розгляді документів аналіз не проводився, оскільки за правилами ст.6 Закон України, надання правової оцінки таким поданим документам до компетенції державного реєстратора наведеною нормою не віднесено.

Державному реєстратору разом із пакетом документів для вчинення реєстраційних дій було надано Реєстр власників іменних цінних паперів Товариства станом на 26.08.2022, виданий ПАТ «Національний депозитарій України» від 31.08.2022 № 68175, виписку про стан рахунку в цінних паперах депонента ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на 04.09.2023, видану ТОВ «ФІНАСТА» № 2023/09/04-01 від 04.09.2023.

Крім того, за договором дарування від 10.06.2010, укладеного між ОСОБА_1 (Дарувальник) та ОСОБА_6 (Обдарована), дарувальник передав, а обдарована прийняла у власність прості іменні акції ВАТ «Чернігівський завод «Ексом» в кількості 1254400 акцій, що становить 51,41 % статутного капіталу, загальною номінальною вартістю 313600 грн.

За договором дарування про передачу акцій було складено передавальне розпорядження від 10.06.2010.

У подальшому, між ОСОБА_6 та ОСОБА_5 30.09.2010 укладено договір купівлі-продажу, відповідно до якого ОСОБА_5 придбав прості іменні акції ВАТ «Чернігівський завод «ЕКСОМ» (код за ЄДРПОУ 14307860) у кількості 1 254 400 (один мільйон двісті п`ятдесят чотири тисячі чотириста) штук, загальною номінальною вартістю 313 600 (триста тринадцять тисяч шістсот) гривень, що становить 51,41% статутного капіталу ВАТ «Чернігівський завод «ЕКСОМ» (ПрАТ «Чернігівській завод «ЕКСОМ»).

30.09.2010 ТОВ «Центр реєстрів та консалтингу» ОСОБА_5 було видано виписку № 67 з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особового рахунку, в якій зазначено що ОСОБА_5 володіє 1 260 580 (один мільйон двісті шістдесят тисяч п`ятсот вісімдесят) штук акцій ВАТ « Чернігівський завод «ЕКСОМ», що складає 51,6631% статутного фонду (копі даної виписки додано до позову).

Позивач стверджує, що ОСОБА_5 , з 30.09.2010 року і до сьогодні є власником 51,633 % акцій ПрАТ «ЕКСОМ». Прийняття Рішення Головою Правління ПрАТ «ЕКСОМ» від 18.09.2023 та звернення до державного реєстратора із заявою про внесення змін зумовлено тим, що в розділі «Перелік засновників (учасників) юридичної особи» Єдиного державного реєстру містяться застарілі, не актуальні та недостовірні відомості, щодо акціонерів позивача та кількості акціонерів, що призводить до невідповідності дійсної інформації про акціонерів позивача до інформації, яка міститься у відповідних документах Товариства. Внесення змін до Єдиного державного реєстру щодо ПрАТ «ЕКСОМ» обумовлено, тим що відповідно до підпункту 8 частини другої статті 9 Закону про державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі не повинна міститись інформація щодо переліку засновників (учасників) акціонерних товариств (тобто їх ГПБ, місце проживання, громадянство, тощо).

ПрАТ «ЕКОМ» вважає, що повідомлення про відмову від 29.09.2023 та рішення про відмову від 29.09.2023, підписані заступником начальника відділу - державним реєстратором відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрієм Івановичем є протиправними, не обґрунтованими, такими що не відповідають діючому законодавству, порушують законні права ПрАТ «ЕКСОМ», а тому повинні бути скасовані, та має бути проведена державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу у Єдиному державному реєстрі щодо ПрАТ «ЕКСОМ» відповідно до рішення Голови Правління від 18.09.2023, у зв`язку з чим позивач звернувся до суду.

Встановивши фактичні обставини справи, всебічно та повно оцінивши доводи сторін та надані докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про часткову обґрунтованість та необхідність часткового задоволення позовних вимог з таких підстав.

Згідно зі ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Поняття «суд, встановлений законом» зводиться не лише до правової основи самого існування «суду», але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність, тобто охоплює всю організаційну структуру судів, включно з питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів.

Під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

Згідно зі ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Положеннями ч. 1 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України до завдань господарського судочинства віднесено справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб підприємців регулює Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 року № 755-IV (надалі Закон № 755-IV).

Відповідно до підпункту 14 частини 1 статті 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у разі державної реєстрації юридичних осіб, суб`єктом державної реєстрації є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси.

Згідно з ст. 6 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» державний реєстратор, зокрема, перевіряє документи на наявність підстав для відмови у державній реєстрації; під час проведення реєстраційних дій у випадках, передбачених цим Законом, обов`язково використовує відомості реєстрів, автоматизованих інформаційних систем, держателем (розпорядником, володільцем, адміністратором) яких є державні органи, шляхом безпосереднього доступу до них, у тому числі відомості, що містять персональні дані особи, а також використовує відомості, отримані у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів; перевіряє дійсність довіреності, нотаріально посвідченої відповідно до законодавства України, за допомогою Єдиного реєстру довіреностей; перевіряє використання спеціальних бланків нотаріальних документів, на яких викладені документи, що подаються для здійснення реєстраційних дій, за допомогою Єдиного реєстру спеціальних бланків нотаріальних документів; перевіряє наявність факту застосування санкцій відповідно до Закону України "Про санкції", які унеможливлюють проведення державної реєстрації; проводить реєстраційну дію (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для відмови у державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру.

Вимоги щодо оформлення документів, які подаються для проведення реєстраційних дій містяться у статті 15 Закону № 755-IV, частиною 1 якої передбачено, що документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам:

1) документи мають бути викладені державною мовою та додатково, за бажанням заявника, - іншою мовою (крім заяви про державну реєстрацію);

2) текст документів має бути написаний розбірливо (машинодруком або від руки друкованими літерами);

3) документи не повинні містити підчищення або дописки, закреслені слова та інші виправлення, не обумовлені в них, орфографічні та арифметичні помилки, заповнюватися олівцем, а також містити пошкодження, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст;

4) документи в електронній формі мають бути оформлені згідно з вимогами, визначеними законодавством;

5) заява про державну реєстрацію підписується заявником. У разі подання заяви про державну реєстрацію поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена;

6) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

Рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення загальними зборами), якщо інше не передбачено законом. Рішення уповноваженого органу управління юридичної особи (крім акціонерних товариств, громадських формувань та об`єднань співвласників багатоквартирного будинку) щодо зміни керівника юридичної особи у випадках, коли для прийняття такого рішення достатньо голосів не більше 10 осіб, підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами, які голосували за таке рішення та кількості голосів яких достатньо для прийняття рішення, якщо інше не передбачено статутом юридичної особи. Справжність підписів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи нотаріально засвідчується з обов`язковим використанням спеціальних бланків нотаріальних документів, крім рішень, створених на порталі електронних сервісів або з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та підписаних з використанням кваліфікованого електронного підпису, а також інших випадків, передбачених законом.

Відповідно до п.13 та п. 14 ст. 15 статті 15 ЗУ «Про державну реєстрацію» документи, видані відповідно до законодавства іноземної держави, повинні бути легалізовані (консульська легалізація чи проставлення апостиля) в установленому законодавством порядку, якщо інше не встановлено міжнародними договорами; документ, викладений іноземною мовою, повинен бути перекладений на державну мову із засвідченням вірності перекладу з однієї мови на іншу або підпису перекладача в установленому законодавством порядку.

Згідно з ч.4 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п`ятою цієї статті, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, в якій також може зазначатися прохання про реєстрацію такої особи платником податку на додану вартість та/або про обрання спрощеної системи оподаткування, та/або про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою;

3) реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, - у разі внесення змін до відомостей про громадські об`єднання, політичні партії;

4) рішення уповноваженого органу юридичної особи про передачу за договором повноважень виконавчого органу юридичній особі - у разі внесення змін до відомостей про юридичну особу, яка виконує повноваження виконавчого органу товариства з обмеженою відповідальністю або товариства з додатковою відповідальністю, що перебуває у статусі резидента Дія Сіті відповідно до Закону України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" та передало повноваження виконавчого органу такого товариства юридичній особі;

5) відомості про керівні органи громадського формування (ім`я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів;

6) документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов`язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи;

7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

9) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта або розподільчого балансу - у разі внесення змін, пов`язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа;

10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи;

12) звіт про результати емісії акцій у випадку, передбаченому абзацами третім і четвертим пункту 48 частини другої статті 9 цього Закону;

13) звіт про оцінку майна у випадку, передбаченому абзацом сьомим пункту 48 частини другої статті 9 цього Закону;

14) у разі державної реєстрації змін до відомостей про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи - структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

15) у разі державної реєстрації змін до відомостей про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи - витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

16) у разі державної реєстрації змін до відомостей про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи - копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство (підданство) особи, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи (нотаріально засвідчена або засвідчена кваліфікованим електронним підписом особи, уповноваженої на подання документів для державної реєстрації, крім випадків, якщо такий документ оформлений із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для громадян України).

У відповідності до п.8 .2 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб: 8) перелік засновників (учасників) (крім акціонерних товариств, громадських формувань, товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю, частки яких обліковуються в обліковій системі часток) юридичної особи: прізвище, ім`я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серія (за наявності) та номер документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або паспортного документа іноземця чи документа, що посвідчує особу без громадянства, якщо засновник - фізична особа; найменування, країна резидентства, місцезнаходження та ідентифікаційний (реєстраційний, обліковий) номер (код) у країні реєстрації, якщо засновник - юридична особа; інформація для здійснення зв`язку із засновником (учасником) юридичної особи (телефон та/або адреса електронної пошти).

Приватне акціонерне товариство «Чернігівський завод «ЕКСОМ» є приватним акціонерним товариством, відповідно до п.1.3., п.1.4 Статуту Приватного акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ», затвердженого протоколом позачергових загальних зборів акціонерів Відкритого акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ» №1/2021 від 31.10.2021 та зареєстрованого 02.11.2023. Приватне акціонерне товариство «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ» є правонаступником за всіма правами та обов`язками Відкритого акціонерного товариства «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ЗАВОД «ЕКСОМ».

У відповідності до ст.3 Закону України «Про акціонерні товариства» акціонерне товариство - господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість часток однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про ринки капітал та організовані товарні ринки» акція - іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств, і законодавством про інститути спільного інвестування. Акція є неподільною. Порядок реалізації прав співвласників акції визначається Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Матеріалами справи підтверджено та не спростовано відповідачем-1 та відповідачем-2, що 10.06.2010 року між ОСОБА_1 (Дарувальник) та ОСОБА_6 (Обдарована), укладено договір дарування, у відповідності до п.1 якого дарувальник передав, а обдарована прийняла у власність прості іменні акції ВАТ «Чернігівський завод «Ексом» в кількості 1254400 акцій, що становить 51,41 % статутного капіталу, загальною номінальною вартістю 313600 грн.

За договором дарування про передачу акцій було складено передавальне розпорядження від 10.06.2010, за яким ОСОБА_1 передав ОСОБА_6 цінні папери: прості іменні акції ВАТ «Чернігівський завод «Ексом», в кількості 1254400 шт., номінальною вартістю 313600 грн. На зазначено передавальному розпорядженні міститься відмітка державного реєстратора №16 від 30.09.2010.

У подальшому, 30.09.2010 року між ОСОБА_6 (Продавець) та ОСОБА_5 ( Покупець) укладено договір купівлі-продажу. За умовами якого продавець передав у власність прості іменні акції Ват «Чернігівський завод «Ексом» у кількості 1254 400 грн штук, загальною вартістю 313 600 грн, що становить 51,41 % статутного капіталу ВАТ «Чернігівський завод «Ексом».

У виписці з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особового рахунку, складеного реєстратором - ТОВ «Центр реєстрів та консалтингу» № 67, зазначено про те, що на особовому рахунку ОСОБА_5 обліковуються цінні папери: прості іменні акції ВАТ «Чернігівський завод «Ексом», загальною кількістю 1260580 шт, номінальною вартістю 315 145,00 грн, що становить 51,6631% статутного фонду.

Як встановлено судом, прості іменні акції у кількості 1260580 шт, номінальною вартістю 315 145,00 грн, що становить 51,6631% статутного фонду були придбані ОСОБА_5 за договором купівлі продажу від 30.09.2010, а отже, він є набувачем зазначених акцій з 30.09.2010 року.

Відповіда-2 у додаткових поясненнях у справі зазначив про те, що договір дарування від 10.06.2010 року, укладений між ОСОБА_1 (Дарувальник) та ОСОБА_6 (Обдарована) укладений у простій письмовій формі, нотаріально не посвідчений.

У відповідно до ст. 5 ЗУ «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» (в редакції станом на момент укладення договору дарування від 10.06.20210) іменні цінні папери, випущені в документарній формі (якщо умовами емісії спеціально не зазначено, що вони не підлягають передачі), передаються у порядку, встановленому для відступлення права вимоги (цесії). У разі відчуження знерухомлених іменних цінних паперів право власності переходить до нового власника з моменту зарахування їх на рахунок власника у зберігача. Права на участь в управлінні, одержання доходу тощо, які випливають з іменних цінних паперів, можуть бути реалізовані з моменту внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів. Право власності на цінні папери на пред`явника, випущені в документарній формі, переходить до нового власника з моменту передачі (поставки) цінних паперів. У разі відчуження знерухомлених цінних паперів на пред`явника право власності на цінні папери переходить до нового власника з моменту зарахування їх на рахунок власника у зберігача. Право власності на цінні папери, випущені в бездокументарній формі, переходить до нового власника з моменту зарахування цінних паперів на рахунок власника у зберігача. Підтвердженням права власності на цінні папери є сертифікат, а в разі знерухомлення цінних паперів чи їх емісії в бездокументарній формі - виписка з рахунку у цінних паперах, яку зберігач зобов`язаний надавати власнику цінних паперів. Виписка з рахунку у цінних паперах не може бути предметом угод, що тягнуть за собою перехід права власності на цінні папери. Угоди щодо цінних паперів не підлягають нотаріальному посвідченню, якщо інше не передбачено законодавством чи угодою сторін.

Разом з тим, відповідно до ч.5 ст.719 Цивільного кодексу України договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п`ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, укладається у письмовій формі і підлягає

нотаріальному посвідченню.

Декретом Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (що був чинний на момент укладення договору від 10.06.2010) до валютних цінностей відносив, зокрема, і платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, бони, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати, ощадні книжки, інші фінансові та банківські документи), виражені у валюті України.

Так, у відповідності до ст. 388 Цивільного кодексу України (у редакції чинній на момент укладення договору купівлі-продажу від 30.09.2010) якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно: 1) було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння; 2) було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння; 3) вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Судом встановлено, що на підставі договору купівлі-продажу від 30.09.2010, депозитарною установою - ТОВ «Центр реєстрів та консалтингу», ОСОБА_5 було видано виписку № 67 з реєстру власників іменних цінних паперів про стан особового рахунку, в якій зазначено про те, що він володіє 1260 580 шт акціями ВАТ «Чернігівський завод «Ексом», що складає 51,6631% статутного фонду.

Заперечення відповідча-2 щодо того, що Чернігівським окружним адміністративним судом у постанові у справі № 620/7194/22 від 19.12.2022 та Шостим апеляційним адміністративним судом у постанові у справі № 620/7194/22 від 27.04.2023 договір дарування від 10.06.2010 визнано нікчемним судом приймається до уваги, проте зазначене не може бути підставою для відмови у задоволенні позовних вимог у даній справі, з огляду на посилання позивача на ст. 388 Цивільного кодексу України. Оскільки після укладення зазначеного договору, набувачем, відбулася реєстрація акцій депозитарною установою за ОСОБА_5 і з цього моменту особа набула права власності. В подальшому акції відчужувалися за відплатним договором купівлі-продажу і також були зареєстровані депозитарною установою за ОСОБА_5 . При цьому відповідачами, не доведено, що позивач діяв недобросовісно, маючи дані про реєстрацію акцій за продавцем за договором купівлі-продажу, він знав або міг знати про те, що продавець одержав ці акції за нікчемним правочином.

Судом враховане зазначене вище, однак разом з тим, прості іменні акції у кількості 1260580 шт, номінальною вартістю 315 145,00 грн, що становить 51,6631% статутного фонду були придбані ОСОБА_5 за договором купівлі продажу від 30.09.2010, він є добросовісним набувачем зазначених акцій з 30.09.2010 року.

До позовної заяви додано структуру власності Приватного акціонерного товариства «Чернігівський завод «Ексом», з якої вбачається, що власником акцій - 51,663114% від статутного капіталу є ОСОБА_5 , громадянин України, а 48,336886% - є інші фізичні особи (громадяни України), які володіють менше 25,00% кожна, у кількості 441.

У виписці з реєстру кодів цінних паперів від 04.08.2021 Національного депозитарію України зазначено, що загальна номінальна вартість цінних паперів ВАТ «Чернігівський завод «Ексом», що обліковується - 610 000 грн, загальна кількість - 2 440 000,00 грн.

Як вбачається з реєстру власників цінних паперів ВАТ «Чернігівський завод «Ексом», ПАТ «Національний депозитарій України» складеного 31.08.2022 року, кількість акціонерів - 442 особи, загальна кількість цінних паперів - 2440000 шт, загальна номінальна вартість - 610 000 грн, в тому числі є ОСОБА_5 , з кількістю простих іменних акцій - 1260580 шт, номінальною вартістю 315 145,00 грн, що становить 51,6631% статутного фонду.

У виписці про стан рахунку в цінних паперах станом на 04.09.2023 депозитарної установи - ТОВ «Фінаста» зазначено, що ОСОБА_5 є депонентом ВАТ «Ексом», кількість цінних паперів - 1260580 шт, загальною номінальною вартістю 315 145,00 грн., що становить 51,6631 % статутного капіталу.

У листі Національного депозитарію України від 13.01.2023 зазначено про те, що при перевірці наданих документів на відповідність даних даним в он-лайн сервісу ЄДР, виявлено, що за даними он-лайн сервіс ЄДР серед переліку засновників (учасників) Товариства присутній ОСОБА_1 , крана громадянства: Російська Федерація, місцезнаходження: Російська Федерація, вул. Славянський базар,7, 1, 93, Москва, розмір частки засновника (учасника): 313600,00, що становить більше 10 відсотків від розміру статутного капіталу Товариства.

Отже, як підтверджено матеріалами справи та не спростовано відповідачами, власником простих іменних акцій у кількості 1260580 шт, номінальною вартістю 315 145,00 грн, що становить 51,6631% статутного фонду є ОСОБА_5 , т оді як ОСОБА_1 (громадянин російської федерації) з 2010 року не є акціонером ПрАТ «Чернігівський завод «Ексом».

У відповідності до ст. 57 Господарського кодексу України установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання.

У статті 15 Закону України «Про акціонерні товариства» зазначено, що установчим документом акціонерного товариства є його статут. Статут акціонерного товариства має містити відомості, зокрема, про структуру управління, порядок утворення, кількісний склад органів товариства та їх компетенцію, порядок обрання і припинення повноважень їх членів, порядок прийняття рішень органами товариства.

У чинній редакції Статуту позивача, у п.11.8 визначено, що виконавчий орган товариства (голова правління) здійснює управління поточною діяльністю товариства. До компетенції виконавчого органу належить вирішення всіх питань, пов`язаних з керівництвом поточною діяльністю Товариства, крім питань, що належать до виключної компетенції загальних зборів на наглядової ради.

У пункту 11.8 Статуту Приватного акціонерного товариства «Чернігівський завод «Ексом» зазначено про те, що до компетенції Голови Правління належать, зокрема, вирішення усіх оперативно-господарських, правових, кадрових, фінансових та інших питань діяльності товариства, крім питань віднесених до виключної компетенції загальних зборів акціонерів та наглядової ради.

Так, 18.09.2023 року Головною Правління Приватного акціонерного товариства «Чернігівський завод «Ексом» - Дьяченко Юрієм Павловичем, прийнято рішення про:

1. Виключення з розділу «Перелік засновників (учасників) юридичної особи», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Товариства, наступну інформацію: ОСОБА_1 , Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: Російська Федерація, вул. Славянський базар,7, 1, 93, Москва, Розмір частки-засновника (учасника): 313600,00 та ОСОБА_2 , Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00

- згідно реєстру 436 акціонерів. Розмір частки засновника (учасника): 223670.

2. Включити в розділ «Перелік засновників (учасників) юридичної особи», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо Товариства, наступну інформацію: «акціонери згідно реєстру».

3. Проведення заходів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про Товариство в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, представлення його інтересів перед будь-якими суб`єктами державної реєстрації та інших державних органах залишаю за собою.

Аналіз положень Статуту та зазначених норм Закону України «Про акціонерні товариства», зокрема ст. 33, яка визначає компетенцію загальних зборів та ст. 52, яка визначає компетенцію наглядової ради, не відносить вирішення питання про приведення інформації у відповідність до п.8 ч.2 ст.9 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» до виключної компетенції загальних зборів чи наглядової ради. Крім того, зазначення такої інформації фактично не змінює склад засновників/акціонерів позивача.

Як вбачається з матеріалів справи рішення голови правління оформлене з дотриманням вимог законодавства, оскільки воно містить апостиль, тоді як відповідач-2 стверджує, що воно складене не на нотаріальних бланках, що було однією з підстав відмови державного реєстратора у вчиненні реєстраційних дій.

Так, рішення Голови Правління засвідчене - містить апостиль, що не суперечить нормам чинного та міжнародного законодавства і не потребує додаткового нотаріального посвідчення.

Підпис Голови Правління ПрАТ «Чернігівський завод «Ексом» на рішенні від 18.09.2023, засвідчений нотаріусом - магістром Константіном Хоенек, зареєстровано в реєстрі нотаріальних дій за номером 4450/2023, м. Відень та 19.09.2023 апостильовано - засвідчено Головою Земельного суду з цивільно-правових справ міста Відень за номером 101Jv10188/23v К. Ціколлі.

До Гаазької Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів 1961 року, Верховна Рада України дала згоду на приєднання України 10.01.2002.

У відповідності до ст.2 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів кожна з Договірних держав звільняє від легалізації документи, на які поширюється ця Конвенція і які мають бути представлені на її території. Для цілей цієї Конвенції під легалізацією розуміється тільки формальна процедура, що застосовується дипломатичними або консульськими агентами країни, на території якої документ має бути представлений, для посвідчення автентичності підпису, якості, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичності відбитку печатки або штампу, якими скріплено документ.

Стаття 9 Конституції України передбачає, що чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

У відповідності до ст.4 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів передбачений в частині першій статті 3 апостиль проставляється на самому документі або на окремому аркуші, що скріпляється з документом; він повинен відповідати зразку, що додається до цієї Конвенції. Однак апостиль може бути складений офіційною мовою органу, що його видає. Типові пункти в апостилі можуть бути викладені також другою мовою. Заголовок "Apostille" (Convention de la Haye du 5 octobre 1961)" повинен бути викладений французькою мовою.

Стаття 5 Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів визначає, що апостиль проставляється на вимогу особи, яка підписала документ, або будь-якого пред`явника документа. Заповнений належним чином апостиль засвідчує справжність підпису, якість, в якій виступала особа, що підписала документ, та, у відповідному випадку, автентичність відбитку печатки або штампу, якими скріплений документ. Підпис, відбиток печатки або штампа на апостилі не потребують ніякого засвідчення.

Заперечення відповідача-2 з приводу того, що в документі не зазначене, що він складений двома мовами судом не приймається, оскільки під рішенням українською мовою міститься підпис Голови Правління, і нотаріус завірив саме справжність підпису.

Суд доходить висновку про те, що висновок державного реєстратора, що підпис Голови Правління нотаріально не засвідчений, що є підставою для відмови у вчиненні реєстраційних дій є таким, що протирічить викладеним вище нормам законодавства.

Щодо твердження відовідача-2 про те, що державний реєстратор не наділений повноваженнями досліджувати питання, чи дійсно громадянин російської федерації ОСОБА_1 не є акціонером позивача, не відповідає вимогам Постанови КМУ № 187, на яку посилається державний реєстратор, як на одну з підстав відмови у вчиненні реєстраційних дій, зазначаючи про те, що акціонер ОСОБА_1 є акціонером ПрАТ «Чернігівський завод «Ексом» з часткою 10 і більше відсотків згідно з інформацією з ЄДР.

Як вбачається зі змісту Постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації» № 187 від 03.03.2023, для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації установити до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов`язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на: виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов`язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або такі особи (далі - особи, пов`язані з державою-агресором):

громадяни Російської Федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства Російської Федерації;

юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація, громадянин Російської Федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації;

2) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, права участі в юридичній особі (акцій, паїв, часток у статутному капіталі або інших об`єктів цивільних прав, що засвідчують участь в юридичній особі), прав вимоги до боржника у справах про банкрутство (неплатоспроможність), транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання Російською Федерацією або особами, пов`язаними з державою-агресором, крім:

безоплатного відчуження/передачі на користь держави Україна;

задоволення вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування з підтримки ліквідності банків;

відчуження Фондом гарантування вкладів фізичних осіб або уповноваженою особою Фонду майна банку, щодо якого Національним банком прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку;

відчуження права участі в юридичній особі за наявності рішення Кабінету Міністрів України про погодження такого відчуження;

3) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, права участі в юридичній особі, прав вимоги до боржника у справах про банкрутство (неплатоспроможність), транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання на користь осіб, пов`язаних з державою-агресором, або Російської Федерації, крім набуття ними права власності на такі об`єкти на підставі рішення суду або свідоцтва про право на спадщину.

Постановою встановлено, що правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, у тому числі якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними;

2) нотаріальне посвідчення правочинів, що порушують мораторій, визначений пунктом 1 цієї постанови, забороняється. Державна реєстрація або інше визнання державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, особами, які надають публічні (адміністративні) послуги, правочинів, укладених з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, забороняється.

Однак, позивач звернувся до Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради з заявою про внесення змін до інформації, що міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо позивача, яка не пов`язаних з укладенням правочину під час дії мораторію або вчиненням інших дій, що можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав особами, пов`язаними з державою агресором під час дії мораторію, встановленого Постановою КМУ № 187.

Суд виснує, що постанова КМУ № 187 вводить мораторій на вчинення перелічених операцій, відповідно, зупинення юридичних дій, які мають юридичні наслідки. Натомість, наявність в графі «Перелік засновників» ПІБ акціонерів або відсутність переліку таких ПІБ не несе жодного юридичного наслідку. На відміну, наприклад, від державної реєстрації правочину, від чого залежить набрання останнім чинності. У спірних правовідносинах реєстрація права власності на акції відбулася депозитарною установою і такі реєстраційні дії відбулися до прийняття Кабінетом Міністрів України Постанови № 187, та до введення воєнного стану в Україні.

Підпункту 8 частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі не повинна міститись інформація щодо переліку засновників (учасників) акціонерних товариств, а отже їх ПІББ, місце проживання, громадянство, тощо.

Враховуючи, що підстави, зазначені державним реєстратором в обґрунтування відмови у вчиненні реєстраційних дій, а саме: рішення Голови Правління від 18.09.2023 про виключення засновників (учасників) зі складу даного Товариства суперечить положенням статуту, рішення Голови правління даного Товариства подано без використання спеціальних нотаріальних бланків та нотаріальним посвідчення підпису; у Товаристві присутній акціонер (учасник) - ОСОБА_1 , який згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань має громадянство російської федерації та володіє часткою в статутному капіталі даного Товариства у розмірі 313600,00 грн.; державному реєстратору не подане рішення саме уповноваженого органу про внесення змін до відомостей про юридичну особу, оскільки рішення Голови правління не є належним документом; що відсутній примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи - спростовані матеріалами справи та доказами наданими позивачем, суд доходить висновку про те, що рішення та повідомлення про відмову державного реєстратора про вчинення реєстраційних дій є таким, що протирічить діючому законодавству, а отже є протиправними і підлягають скасуванню.

Суд доходить висновку про те, що позовна вимога про зобов`язання провести державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Приватного акціонерного товариства «Чернігівський завод «Ексом» про виключення з розділу «перелік засновників (учасників) юридичної особи» ОСОБА_1 та ОСОБА_6 є обгрунтованою, підтвердженою наданими позивачем доказами, а отже, підлягає задоволенню.

Щодо позовної вимоги про виключення з розділу «перелік засновників (учасників) юридичної особи» відомостей: «згідно реєстру 436 акціонерів. Розмір частки засновника (учасника): 223670», суд зазначає про відсутність підстав для задоволення позовної вимоги, оскільки п.8 частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» не містить безумовної вимоги щодо зазначення запропонованої позивачем інформації у зазначеній графі реєстру.

Разом з тим Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» не містить безумовної вимоги для зазначення у вказаній графі - «перелік засновників (учасників) юридичної особи», відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ПрАТ «Чернігівський завод «Ексом» інформації: «акціонери згідно реєстру».

Суд зазначає, що існуючий запис в у вказаній графі не суперечить чинному законодавству щодо внесення змін, а тому у суду відсутні підстави для включення, та для виключення відомостей щодо акціонерів ПрАТ «Чернігівський завод «Ексом» у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Крім того, суд встановлено, що позивач у заяві про вчинення реєстраційних дій не звертався до відповідача-2 з вимогою про виключення інформації у реєстрі щодо акціонерів.

Доказами у справі, відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

1) письмовими, речовими і електронними доказами;

2) висновками експертів;

3) показаннями свідків (ч. 2 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Згідно з ч. 1 ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 78 Господарського процесуального кодексу України достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Згідно зі ст. 79 Господарського процесуального кодексу України наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи викладене вище, суд доходить висновку про часткову обгрунтованість позовних вимог та часткове задоволення позову.

Інші докази та пояснення учасників справи судом до уваги не приймаються, оскільки не спростовують вищевикладені висновки суду.

У відповідності до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на обидві сторони, якщо судом відхилено частину пропозицій кожної із сторін, а тому судовий збір в сумі 1342 грн підлягає стягненню з відповідача-2 на користь позивача.

Керуючись ст. ст. 129, 232, 233, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Визнати протиправним та скасувати повідомлення про відмову у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу - Приватне акціонерне товариство «Чернігівській завод «ЕКСОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи - 14307860) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.09.2023р. та рішення про відмову у державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 29.09.2023р. код: 99320054416 заступника начальника відділу - державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради Носенко Юрія Івановича.

3. Зобов`язати державного реєстратора Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради провести державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Приватне акціонерне товариство «Чернігівській завод «ЕКСОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи 14307860), відповідно до рішення Голови Правління Приватного акціонерного товариства «Чернігівській завод «ЕКСОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи 14307860) від 18.09.2023, а саме: виключити з розділу «Перелік засновників (учасників) юридичної особи», що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо Приватного акціонерного товариства «Чернігівській завод «ЕКСОМ» (ідентифікаційний код юридичної особи -14307860), наступну інформацію: ОСОБА_3 , Країна громадянства: Російська Федерація, Місцезнаходження: АДРЕСА_1 , МОСКВА, Розмір частки- засновника (учасника): 313600,00; Д`ЯЧЕНКО ОЛЬГА ЙОСИПІВНА, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: АДРЕСА_2 , Розмір частки засновника (учасника): 72730, 00.

4. В решті позовних вимог - відмовити.

5. Стягнути з Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради (проспект Левка Лук`яненка, 20А, м. Чернігів, 14032, код ЄДРПОУ 38271176) на користь Приватного акціонерного товариства "Чернігівський завод "ЕКСОМ" (код ЄДРПОУ 14307860, вул. Старобілоуська, 73, м. Чернігів, 14021) 1342 грн судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у строк та в порядку, встановленому ст. 241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в строк, встановлений ст. 256 Господарського процесуального кодексу України та в порядку, передбаченому ст. 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано у перший робочий день після виходу судді з лікарняного - 22.04.2024.

Суддя М.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118519582
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —927/1497/23

Ухвала від 06.06.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Шевчук С.Р.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Ухвала від 06.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Палій В.В.

Рішення від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 22.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні