Ухвала
від 22.04.2024 по справі 525/234/24
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/234/24

Провадження № 2/525/152/2024

У Х В А Л А

22.04.2024 селище Велика Багачка

Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Прасол Я.В.,

секретаря судового засідання Хоменка М.М.,

з участю позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у підготовчому засіданні з залі суду в селищі Велика Багачка матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Великобагачанська селищна рада Миргородського району Полтавської області в особі Служби у справах дітей,

у с т а н о в и л а:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Великобагачанська селищна рада Миргородського району Полтавської області в особі Служби у справах дітей.

Ухвалою суду від 18.03.2024 відкрито загальне позовне провадження у справі, підготовче засідання призначено на 22.04.2024, роз`яснено відповідачу та третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору порядок та строки подання відзиву та письмових пояснень по справі.

08.04.2024 до суду надійшов відзив на позовну заяву відповідача по справі ОСОБА_2 , яка просила у задоволенні позову відмовити.

У підготовчому засіданні судом поставлено на обговорення питання про залучення до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Виконавчий комітет Гоголівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, як орган опіки та піклування.

Позивач не заперечував проти залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Інші учасники судового розгляду у підготовче засідання не з`явилися, про день та час його проведення повідомлені належним чином.

Суд, заслухавши думку позивача, вивчивши матеріали справи приходить до наступних висновків.

Із матеріалів заяви встановлено, що до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору позивачем залучено Великобагачанську селищну раду Миргородського району Полтавської області в особі Служби у справах дітей. У той же час установлено, що неповнолітня дитина відносно якої вирішується питання про позбавлення батьківських прав відповідача проживає та навчається на території Гоголівської селищної ради Миргородського району Полтавської області.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 СК України, при розгляді судом спорів щодо, зокрема, позбавлення батьківських прав, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад ( ч. 1 ст. 56 ЦК України).

Відповідно дост.2ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до ч. 1ст. 189 ЦПК України, завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Коло питань, які вирішуються на підготовчому засіданні визначено положеннямист. 197 ЦПК України.

Відповідно до положень ч. 3ст. 53 ЦПК України, якщо суд при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Враховуючи предмет та характер правовідносин, що виникли між сторонами, зміст заявлених позовних вимог, з огляду на наявні матеріали справи, суд вважає, що рішення у даній цивільній справі може вплинути на права та обов`язки Виконавчого комітету Гоголівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, як органу опіки та піклування, тому є передбачені законом підстави для залучення його до участі у справі, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору.

Згідно ч. 2ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначених цим Кодексом строку підготовчого провадження, у випадку, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи.

Отже, враховуючи положенняЦПК України, з огляду на необхідність залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, є передбачені законом підстави для відкладення підготовчого засідання у даній справі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст.53,189,197,198,260,261 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Залучити до участі в цивільній справі №525/234/24 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Великобагачанська селищна рада Миргородського району Полтавської області в особі Служби у справах дітей, як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Виконавчий комітет Гоголівської селищної ради Миргородського району Полтавської області, як орган опіки та піклування.

Направити третій особі копії позовної заяви з додатками та даної ухвали, надавши право протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали суду направити свої пояснення щодо позову в порядку, передбаченому ст. ст.181,192 ЦПК України.

У порядку ч. 2ст. 198 ЦПК Українивідкласти підготовче засідання в даній цивільній справі на 14 год. 00 хв. 16 травня 2024 року.

Про день і час його проведення повідомити учасників справи в порядку ст. ст. 128-131 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://court.gov.ua/fair/sud1602.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя Я.В. Прасол

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.04.2024
Оприлюднено24.04.2024
Номер документу118532711
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —525/234/24

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні